ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Dubai, U.A.E
ÎNSCRIS: 03.05.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Castelul Bran - intre legenda si realitate

TIPĂREȘTE

Majoritatea turistilor straini vin sa viziteze acest loc legendar, entuziasmati de scrierile autorului irlandez Bram Stoker, creatorul nuvelei gotice Dracula.

Stoker nu a ajuns niciodata pe meleagurile Transilvaniei sau macar in Europa de Est, dar si-a imaginat cum a putut el mai bine un sir de istorisiri fantastice, al caror protagonist era chiar Vlad the Empaler, domn al Tarii Romanesti.

Ba chiar a asociat o specie de liliac sud-american scrierilor sale, ‘’Desmodus rotundus’’, intalnita doar in Mexic si cateva parti din America Centrala si de Sud.

Cu siguranta ca daca nu ar fi fost Stoker, domnitorul nostru nu ar fi ajuns sa fie singurul conducator roman cu propria sa statuie de ceara la muzeul Madame Tussauds din Londra.

Revenind la Castelul Bran, in prezent acesta a fost restituit de statul roman in 2006 mostenitorilor principesei Ileana (Dominic de Habsburg si surorilor acestuia Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabet Sandhofer) care s-au angajat ca in urmatorii trei ani sa nu ii schimbe destinatia de muzeu.

Toate cheltuielile legate insa de intretinerea si renovarea castelului au fost suportate suportate tot de statul roman, din bani publici, pana in mai 2009, cand cei trei au intrat definitiv in posesia castelului.

Constructia cetatii a inceput prin 1378, fiind folosite lemn si piatra aduse de la Magura Branului, iar

prima atestare oficiala a acestui loc apare in 1377, intr-o scrisoare de-a lui Ludovic I D'Anjou al Ungariei, care dadea saxonilor din Kronstadt (Brasovul de astazi) anumite privilegii.

Conceput ca un obstacol in calea dusmanilor, indeosebi ca bariera in calea invaziei otomane, castelul a fost folosit ulterior ca punct de frontiera trans-carpatica intre Transilvania si Wallachia.

Cadrul natural este unul de exceptie, Trecatoarea Branului fiind situata la intersectia Muntilor Piatra Craiului cu masivul Bucegi, zona de o deosebita importanta geografica si istorica.

Castelul a fost amplasat strategic, pe marginea unei stanci inalte, sporind vizibilitatea in cazul unor atacuri inamice, si in acelasi timp oferind o panorama superba asupra dealurilor Moeciului.

De-a lungul timpurilor, a fost sub stapanirea mai multor domnitori romani si straini, printre care regi ai Ungariei si Mircea cel Batran. Intre 1920-1947, castelul a servit drept resedinta pentru familia regala.

Am vizitat de cateva ori aceasta cetate medievala incarcat de istorie si de fiecare data cand revin descopar altceva.

Incerc cand il vizitez sa ma detasez de ‘’ mitul lui Dracula’’, si toata dimensiunea supranaturala atribuita acestui loc si totusi sa nu il privesc dintr-o perspectiva pur istorica. Indiferent ca esti turist roman sau din strainatate, nu poti trece cu vedere atmosfera plina de farmec medieval care te invaluie odata intrat pe domeniul castelului, ce adaposteste secole intregi de legenda.

Inauntrul muzeului, poti admira piese de mobilier si din colectia personala a urmasilor principesei Ileana, care l-au remobilat dupa intrarea in posesie, exponate ce reproduc atmosfera regala de la castel.


[fb]
---
Trimis de roxana.tomina in 31.05.12 13:04:52
Validat / Publicat: 31.05.12 15:07:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1895 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roxana.tomina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 panorama superba asupra dealurilor din imprejurimi..
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

sunflower
[31.05.12 17:27:18]
»

E realitate faptul ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata acolo...

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.06.12 13:20:04]
»

@sunflower Asa se pare, desi unii spun (daca mi-aduc bine aminte, chiar de la unul din ghizii castelui am auzit) ca ar exista o mica legatura intre Vlad Tepes si acest castel, anume ca ar fi ramas o noapte aici, fiind doar in trecere. In schimb, nu exista nici o dovada care sa faca legatura intre Vlad Tepes si Dracula.

Norocul nostru l-a constituit povestea lui nenea Stoker, care ne-a facut castelul celebru si astfel o multime de turisti ne calca meleagurile doar pentru a-l vedea.

De multe ori m-am intrebat: oare daca nu era acel roman celebru mai aveam cu ce ne mandri sau mai bine zis, mai era in picioare acest castel?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflower
[01.06.12 14:40:21]
»

@urjanclaudiu:

Daca mai era in picioare sau nu, cine stie... dar sigur era cvasicunoscut, asa cum sunt multe locuri muuuuult mai frumoase de la noi din tara si neexploatate turistic. Mie una, nici nu mi-a placut la nebunie Branul, mi s-a parut inghesuit, etc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063118934631348 sec
    ecranul dvs: 1 x 1