ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Barajul Siriu – un baraj construit de oameni pentru oameni

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am parasit Chiojdu ne-am continuat drumul prin imprejurimi, tinta noastra fiind Barajul de la Siriu. Ziua nu ne era tocmai favorabila, era putin mai racoare si nu tocmai senin, insa ne pusesem clar in plan sa ajungem doar acolo in acea zi. In zona Buzau sunt multe de vizitat si poate o sa mai ajungem prin zona insa acum avem altele de povestit. Despre Barajul de la Siriu citisem cate ceva si earam curioasa sa il vad. Wiki spune urmatoarele: “Barajul Siriu este un baraj de pământ aflat pe râul Buzău, în comuna Siriu din județul Buzău, între masivul Siriu și masivul Podu Calului. Barajul este alcătuit din rocă, steril și un miez din argilă. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente. Barajul a fost aprobat pentru construire în ianuarie 1972 și a fost terminat în decembrie 1994. Scopul construirii barajului a fost pe de o parte alimentarea cu apă potabilă și industrială a localităților din aval și irigarea a 50.000 ha de teren agricol și, pe de altă parte, producerea de energie electrică prin construirea hidrocentralei Nehoiașu cu o putere instalată de 42 MW.”

La momentul construirii lui ca materiale s-au folosit balast, piatra si argila, dupa o reteta considerata inovatoare la acel moment fara a folosi beton ci doar materiale extrase din exploatarile locale. Dupa ce iesi din Nehoiu si te indrepti spre zona in care se afla barajul, acesta se vede inca de la distanta si pe masura ce te apropii il vezi tot mai bine. Soseaua DN10 ce leaga Buzau de Brasov, serpuieste pe langa lacul Siriu trecand de baraj, am intalnit chiar o zona in care se fac si reparatii si se circula la semafor, dupa care la primul loc potrivit de observatie am oprit masina. Soseaua trece pe langa lac mai aproape sau nu de el insa locul in care am oprit ne oferea o priveliste minunata si asupra barajului insa si asupra lacului. Poate ca “din vale” nu iti dai seama ce vei gasi acolo sus, inca cand ajungi sa vezi lacul realizezi ce pot face oamenii. De acolo poti parcurge cu privirea barajul, dealurile din jur ce marginesc lacul. Pe de alta parte ma gandeam ce s-ar intampla daca s-ar rupe barajul (asta ca tot fusese in urma cu ceva vreme un astfel de pericol la un baraj in tara) si am citit ca o rupere a acestui baraj ar insemna producerea unui val urias care ar lua totul in calea lui creand o unda de soc ce ar fi simtita si in Bucuresti iar 200000 de oameni ar trebui evacuati in cel mult o ora (la stilul nostru, mai mult de o ora le-ar lua autoritatilor sa se dezmeticeasca).

Lasam insa aceste scenarii negative la o parte si ne bucuram de frumusetea locurilor. Avem in fata ochilor 250 de hectare de luciu de apa si pentru ca acest lac sa existe, 300 de gospodarii au fost mutate.

Coborand dim masina, cum de altfel o faceau si alti turisti, nu poti sa nu fii impresionat de ceea ce vezi, un lac pe care iti era greau sa incerci sa ii vezi toata suprafata, am citit ca are 11 km lungime, asa ca drumul pe langa el, care trece si peste doua viaducte Giurca si Teherau, nu poate fi decat spectaculos, cum la fel de spectaculos este sa te opresti si pe malul lacului si sa faci un popas, daca este frumos afara sa consideri ca ai iesit la picnic, sau chiar sa te plimbi cu barca pe lac pentru ca am inteles ca se poate face asta.

Si pentru ca spuneam ca este o zona fascinanta, o minivacanta in zona poate insemna statiunea Baile Siriu unde sunt trei izvoare de ape minerale cu ape feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice si sulfuroase. Lacul Vulturilor, Cascada Pruncea (Casoca), Tabara Hartagu, Coltii Babei, sunt doar cateva din frumusetile acestei zone ce merita studiata mai atent.

Cascada Casoca (despre care s-a mai vorbit aici pe site) este chiar un loc unde se ajunge destul de usor, poti face asta inainte de a vedea barajul sau chiar dupa. Daca vreti sa o vedeti la inceput, cand deja se vede barajul, se face un drum la dreapta (venind dinspre Nehoiu) si se parcrge o distanta de cica 4-5 km, dupa care am intels ca ar mai fi vreo 200 de metri de mers pe jos (nu stiu daca nu sunt si niste scari de coborat), insa am lasat frmusetile acestei zone pentru a le descoperi si anul viitor. Mi-ar placea sa merg pe acest drum pana la Brasov deoarece cred ca este spectaculos.

Si pentru iubitorii de folcor, un astfel de festival “Cat e Siriul de mare” se desfasoara anual aici, in prima duminica dupa Sfanta Maria, pe malul lacului Siriu. Aceasta denumire este data dupa titlul cantecului de muzica populara interpretat de Benone Sinulescu originar din Siriu.

Pe noi, atat cat am putut vedea ne-a lamurit zona ca trebuie sa mai ajungem, eram legati insa de timp, si nu numai, batea un vant destul de aprig care te alunga, asa ca am plecat spre casa pentru ca programul zilei nu se incheiase, urma sa mai ajungem la un restaurant in Bucuresti si sa incheiem seara la teatru.

Asa ca pot spune ca mi-am progamat aniversarea intr-un mod placut, avandu-i pe cei dragi alaturi de mine intr-o frumoasa incursiune in tara. Acum va invit la poze si la filmulete si web, am rugamintea de a atasa acest filmulet care prezinta atat de frumos acest baraj Siriu,attractionsandsurroundings-YouTube


[fb]
---
Trimis de mishu in 12.11.22 15:31:57
Validat / Publicat: 12.11.22 18:21:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIRIU-NEHOIU [BZ].

VIZUALIZĂRI: 1836 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 O toamna frumoasa plina de culoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[13.11.22 10:21:14]
»

@mishu: Am parcurs de multe ori DN10 și puține au fost ocaziile când nu ne-am oprit la baraj, măcar pentru o pauză de dezmorțire... Și de fiecare dată ne-am minunat de felul cum - din nou - omul a reușit să îmblânzească natura...

De asemenea, în apropierea viaductului Teherau se poate opri, e o mică parcare improvizată și vă recomand s-o faceți neapărat cu prima ocazie, priveliștea asupra lacului e chiar mai frumoasă decât cea de la baraj!

Și da, ai dreptate, zona abundă în locuri ce merită atenția noastră turistică! Sunt atât de multe, încât musai e nevoie de mai multe incursiuni sau de o vacanță mai lungă! Pe unele le-am văzut și noi cu diverse ocazii, altele încă așteaptă pe listă...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Siriu-Nehoiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069819211959839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1