ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mausoleul de la Mărăști și împrejurimile sale

TIPĂREȘTE

Într-o zi de sâmbătă din luna ianuarie am profitat de vremea frumoasă și am plecat la plimbare pe meleaguri vrâncene. Ne propusesem să ajungem la Soveja și să vizităm câte ceva prin zonă. Am mers pe DN 2/E 85 până la Tișița și apoi am virat către stânga, intrând pe DN 2L. Acest drum traversează orașul Panciu, iar asfaltul este bun, așa că a fost plăcută plimbarea, mai ales că nu a fost deloc aglomerat.

La ieșirea din localitatea Răcoasa, am remarcat indicatorul către mausoleul de la Mărăști și ne-am decis imediat să vizităm obiectivul. Am virat spre dreapta, intrând pe un drum secundar care a început să urce abrupt și după câteva minute am ajuns la intrarea în satul Mărăști. Acolo este amplasat un prim monument care amintește de luptele aprige purtate în timpul Primului Război Mondial. Este vorba despre un arc de triumf de mici dimensiuni, pe care scrie” Câmpul Istoric Mărăști 1916 - 1919” . Am oprit acolo și am lecturat pe un panou informativ că monumentul cu înălțimea de 3,70 metri a fost ridicat după proiectul arhitectului Pandele Șerbănescu.

Am străbătut apoi satul destul de repede și am remarcat faptul că unele case au în dreptul lor panouri informative. Am aflat astfel că unele dintre locuințe au fost ridicate după război de către Societatea Mărăști, fiind apoi oferite familiilor celor care au pierit pe câmpul de luptă, ca o răsplată pentru curajul dovedit. Un astfel de exemplu este casa Pintilie Tănăsache, pe care am fotografiat-o în treacăt.

 

Pentru a înțelege mai bine contextul ridicării mausoleului aflat la capătul satului, trebuie spus că, pe aceste meleaguri, în urmă cu peste un secol, au avut loc lupte aprige între bravii oșteni români și armata a IX-a germană. Operațiunea ofensivă a armatei române (sprijinită de trupe rusești) a avut ca scop încercuirea și distrugerea armatei germane. Bătălia de la Mărăști a început în zorii zilei de 24 iulie 1917 și s-a desfășurat pe parcursul câtorva zile, timp în care românii au reușit să distrugă frontul inamic pe o lățime de circa 30 de kilometri și o adâncime de aproximativ 20 de kilometri. S-a reușit astfel eliberarea a 30 de localități, dar aproximativ 1500 de români au plătit cu viața, în vreme ce numărul răniților a fost de două ori mai mare. În ceea ce îl privește pe inamic, pierderile au fost și mai importante: câteva mii de morți, circa 2800 de prizonieri și un material de război impresionant (tunuri, mitraliere, mortiere).

Victoria obținută la Mărăști a avut un rol important în plan strategic. Armata germană a fost nevoită să schimbe direcția de ofensivă (spre zona Focșani-Mărășești), iar generalul Mackensen nu a avut suficient timp să își grupeze toate forțele de care dispunea pe noua direcție de atac. S-a deschis astfel calea unor noi succese românești pe linia frontului din sudul Moldovei, respectiv la Mărășești și la Oituz.

La ceva timp după terminarea războiului, la inițiativa Societății” Mărăști” , s-a hotărât reconstruirea localității Mărăști, dar și ridicarea unui monument care să amintească generațiilor viitoare de marea victorie obținută de armata română. Inaugurarea Câmpului Istoric de la Mărăști a avut loc în data de 10 iunie 1928, prilej cu care s-a pus piatra fundamentală a viitorului mausoleu. Realizarea monumentului s-a întins pe mai mulți ani, întrucât au fost necesare sume mari de bani, iar acțiunea de reînhumare a eroilor în criptele mausoleului a durat până în anul 1941.

 

În urmă cu câțiva ani, au avut loc lucrări de reabilitare a mausoleului, iar în prezent obiectivul poate fi vizitat după următorul program: zilnic, între orele 08.00 - 16.00; luni - închis. La intrarea în curte se află o parcare, dar și o clădire auxiliară unde era un bărbat care ne-a deschis ușa mausoleului. În curte, printre arbuștii ornamentali, se află o statuie care înfățișează o scenă cu doi camarazi pe câmpul de bătălie, dar și bustul mareșalului Alexandru Averescu (1859 - 1938).

Clădirea propriu-zisă a mausoleului este realizată într-o manieră interesantă, având două niveluri subterane și unul exterior. Ne-am apropiat de platforma exterioară și am admirat cele două basoreliefuri de mari dimensiuni; cel din stânga evidențiază bucuria locuitorilor unui sat eliberat de sub ocupația germană, iar în dreapta este reprezentat un țăran care se strecoară printre liniile inamice pentru a oferi apoi informații prețioase armatei române. Între cei doi stâlpi care susțin basoreliefurile se află un perete unde sunt amplasate 15 plăci din marmură, pe care sunt înscrise numele eroilor și ale regimentelor care au participat la bătălia de la Mărăști.

Platforma exterioară a mausoleului este prevăzută cu două intrări în subteran; noi am intrat prin stânga, după ce ne-a fost deschisă ușa de metal. Am coborât apoi treptele către primul nivel subteran, unde este realizată o expoziție muzeală ce cuprinde fotografii, documente, hărți militare sau diferite piese de armament, dar și obiecte personale ale generalului Arthur Văitoianu. Am văzut acolo o statuetă a caporalului Mușat, soldatul care arunca grenade cu singurul braț sănătos, dar și arme precum aruncătoarele de mine, proiectile românești de 120 mm, puști sau mitraliere germane.

La al doilea nivel subteran se află criptele care adăpostesc osemintele soldaților români, ruși și germani care au căzut pe front în vara anului 1917, iar în poziție centrală sunt amplasate sarcofagele generalilor. În criptele din pereții laterali au fost înhumați 5342 de ostași necunoscuți, iar nișele unde se află osemintele sunt prevăzute cu geamuri mate pe care sunt realizați îngeri și ornamente florale. Prin spațiul ocupat de aceste ornamente se zăresc osemintele celor care și-au găsit sfârșitul pe câmpul de luptă de la Mărăști.

În zona centrală a acestui nivel se află sarcofagul mareșalului Alexandru Averescu, cel care a fost comandantul Armatei a II-a române pe frontul de la Mărăști. În lateral, au fost amplasate sarcofagele generalilor: Nicolae Arghirescu (1864 - 1919), comandantul Diviziei a VI-a; Arthur Văitoianu (1864 - 1957), comandantul Corpului I al Armatei a II-a române; Alexandru Mărgineanu (1871 - 1935), comandantul Diviziei a III-a pe frontul de la Mărăști. Încăperea care adăpostește sarcofagele este acoperită cu un plafon dantelat prin care pătrunde lumina soarelui.

Am pășit în liniște prin dreptul tuturor criptelor, gândindu-ne cu respect la toți cei care au făcut sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, mulți dintre ei aflați la vârste fragede. Faptul că români, ruși sau germani sunt îngropați laolaltă arată că în fața morții suntem cu toții egali, idee care trebuie transmisă din generație în generație pentru a nu se mai ajunge în asemenea situații conflictuale.

Am făcut multe fotografii în interiorul mausoleului și nu am plătit o taxă de fotografiere, chiar dacă am văzut la ieșire că este prevăzut un astfel de tarif. În ceea ce privește tarifele de vizitare a mausoleului de la Mărăști, acestea sunt: 4 lei pentru adulți; 2 lei/persoană pentru grupurile organizate de adulți și pensionari; 1 leu pentru elevi, studenți, veterani de război sau persoane cu handicap; taxă filmare persoane fizice - 50 de lei / oră; taxă fotografiere - 25 de lei.

La ieșire, am mai zăbovit câteva minute pe aleile din curtea mausoleului și apoi ne-am îndreptat către mașină. Petrecusem acolo aproximativ 40 de minute și sosise timpul să plecăm de la Mărăști, nu înainte de a ne propune să revenim cândva.

 

Până să lăsăm Mărăștiul în urmă, am mai făcut o oprire scurtă în fața bisericii din localitate. Având hramul” Maria Magdalena” , acest lăcaș de cult din satul Mărăști a fost ridicat în perioada 1921 - 1928, pe locul fostei biserici a satului, care fusese transformată într-o ruină în timpul bombardamentelor din 1917. Soldații români fuseseră nevoiți să bombardeze biserica deoarece inamicii instalaseră acolo un cuib de mitraliere. Sfințirea actualei biserici a avut loc în data de 10 iunie 1928, în prezența reginei Maria, a unor reprezentanți ai guvernului și a unor ofițeri români de rang înalt.

Din păcate, poarta bisericii era închisă, așa că ne-am mulțumit să aruncăm scurte priviri peste gard. Biserica este ridicată pe zid de piatră, are o singură turlă și este acoperită cu tablă. Am citit pe internet că pictura interioară a fost realizată în stil bizantin de către artistul Ionel Ioanid, iar printre lucrările din biserică se numără portretul regelui Ferdinand și al reginei Maria, dar și reprezentări ale ofițerilor Alexandru Averescu și Alexandru Mărgineanu.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zona Mărăștiului este frumoasă, iar dacă urci pe valea Șușiței poți vizita casa memorială” Moș Ion Roată” din satul Câmpuri, dar și mausoleul sau mănăstirea de la Soveja.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ajuns la final de articol, recomandăm tuturor celor care ajung pe meleaguri vrâncene să viziteze obiectivele de pe Câmpul Istoric al Mărăștiului! Se afirmă deseori că un popor care nu își cunoaște și care nu își respectă trecutul este sortit pieirii! Așadar, pentru a putea să sperăm la un viitor mai bun, este bine să ne cunoaștem istoria!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 09.02.21 13:36:42
Validat / Publicat: 09.02.21 15:03:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVEJA.

VIZUALIZĂRI: 1144 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Arcul de triumf aflat la intrarea în satul Mărăști.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.02.21 15:15:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

====

​​Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

micutzuPHONE
[09.02.21 16:30:20]
»

Salut. Citit și votat cu mare drag. Un loc încărcat de istorie, stropit cu sângele străbunilor noștri. Felicitari pentru articol.

Carmen Ion
[09.02.21 17:25:53]
»

@Crazy_Mouse:  Un loc încărcat de istorie și cu mari semnificații pentru poporul nostru, dar și pentru mine personal, pe care îl vizitez de fiecare dată când ajung în zonă.

Bunicul meu din partea mamei a luptat în Primul Război Mondial în linia întâi în Armata II sub conducerea lui Alexandru Averescu, general la acea vreme (a fost înaintat la gradul de mareșal în 1930). Am mai amintit aici, pe AFA, despre​ poveștile de război pe care mi le spunea bunicul, de fapt numai despre Primul Război Mondial; despre al doilea, pe care îl făcuse la intendență, nu mi-a vorbit niciodată, probabil din amărăciune pentru felul cum se încheiase, cu ocuparea țării de către Armata Roșie și mai târziu cu colectivizarea forțată, în urma căreia și-a pierdut întreaga avere agonisită cu greutate.

Îmi amintesc că îl prețuia foarte mult pe militarul Averescu, mai puțin pe omul politic... ​

Floryn81AUTOR REVIEW
[09.02.21 18:19:43]
»

@Carmen Ion:  Într-adevăr, mausoleele Vrancei merită vizitate ori de câte ori avem ocazia. Prețurile biletelor sunt mici, iar semnificațiile sunt majore.

În ceea ce îl privește pe Alexandru Averescu, am lecturat și eu diverse informații. Ofițerul a participat la reprimarea răscoalei țăranilor din anul 1907, dar în timpul Primului Război Mondial și-a dovedit calitățile de bun strateg și avea spirit de inițiativă, ceea ce l-a băgat în diverse conflicte cu Marele Cartier General al armatei noastre, condus de către generalul Constantin Prezan. După aceea, Averescu a ocupat în trei rânduri funcția de prim-ministru.

Referitor la poveștile de război, am avut și eu ocazia de a asculta câteva dintre cele istorisite de bunicul din partea tatălui. El a luptat în Al Doilea Război Mondial și a fost luat prizonier la un moment dat, a reușit apoi să evadeze și s-a întors la luptă. În timpul unui bombardament inamic a fost rănit grav la piciorul drept, care i-a fost apoi amputat de deasupra genunchiului. Când eram foarte mici, noi nepoții ne temeam de piciorul de lemn al bunicului, apoi ne-am obișnuit și ascultam cu interes poveștile de pe front. Bunicul a plecat într-o lume mai bună când eram adolescent, așa că, din păcate, am uitat multe dintre istorioarele sale.

@micutzu: Așa este, multe locuri din Vrancea au fost stropite cu sângele strămoșilor noștri. Este bine ca generațiile viitoare să nu uite acest lucru, din acest motiv vizităm asemenea obiective împreună cu băiatul nostru.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecouri! Numai bine!

adrianaglogoPHONE
[17.02.21 11:34:39]
»

Si eu am citit cu emotie acest review, unul din motive fiind ca si bunicul a luptat la Marasti, avand la vremea aceea 19 ani!  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Carmen Ion, micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Mărăști:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074818849563599 sec
    ecranul dvs: 1 x 1