ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O fuga pe inserat la Vulcanii Noroiosi

TIPĂREȘTE

Localizare

Vulcanii Noroiosi sunt situati in judetul Buzau, pe teritoriul comunelor Berca si Scortoasa si fac parte din Subcarpatii de Curbura. Accesul catre obiectiv se face din DN10 Buzau – Brasov din comuna Berca, satul Satuc, de unde este recomandat sa urmati indicatoarele rutiere amplasate la toate intersectiile de drumuri din DN10 si pana la destinatia finala. Este laudabila amplasarea acestora, pentru ca la penultima mea vizita in zona, cu mai mult de 10 ani in urma, indicatoarele lipseau cu desavarsire, iar cum drumul se ramifica in multe locuri, accesul presupunea cunostinte de orientare mai mult decat basic.

Venind dinspre Complexul Turistic Magura (10 km mai la nord pe DN10, unde eram cazat), am virat stanga in intersectia marcata, intrand pe DJ102F. Drumul judetean traverseaza raul Buzau si imediat dupa pod, acesta coteste stanga 90 grade si apoi imediat jumatate dreapta (din nou indicatoare). Aici este zona numita Schela Berca. Soseaua unduieste din toate punctele de vedere pe spinarile dealurilor subcarpatice. Ba la stanga, ba la dreapta, ba la deal, ba la vale. Asta ca asta, dar foarte mare atentie la alunecarile de teren si carpelile drumului, care in anumite locuri prezinta adevarate trambuline, daca circuli cu viteza. Una peste alta calitatea drumului este foarte proasta. Traversam localitatile Joseni si Policiori, apoi drumul se mai ramifica o data, si intram jumatate dreapta pe DC220A. Dupa vreo 2 km de la ultima intersectie ajungem la o noua ramificatie, unde avem de ales ce drum urmam, pentru ca… ambele variante sunt bune! La stanga alti 2 km pana la Paclele Mari sau inainte 1 km pana la Paclele Mici. De la parasirea DN 10 pana la Paclele Mari sunt de parcurs 14 km, pana la Paclele Mici 12 km.

Vizitarea obiectivului

Atat la Paclele Mari cat si la Paclele Mici s-au amenajat niste puncte de acces cu casa de bilete, parcare si panouri explicative. La fiecare dintre cele 2 obiective, intrarea costa cate 4 lei pentru adulti, 2 lei pentru studenti si 1 leu pentru elevi. Exista si cateva pliante, brosuri, magneti spre cumparare.

La intrare esti rugat sa pastrezi curatenia si sa nu arunci mucuri de tigara. De altfel in zona am gasit o curatenie impecabila.

Daca doriti sa nu va opriti la parcarea de la poalele Paclelor Mici mai puteti continua 500 metri pana intr-un loc unde fie puteti parca masina si urca la pas dealul unde unde este situat obiectivul (circa 5 - 10 minute de effort) sau daca va incumetati si numai daca este uscat si sunteti sofer (ita) experimentata, puteti urca panta abrupta chiar si cu un turism obisnuit dar nu cu garda la sol foarte joasa. Eu am preferat sa o iau la pas in amintirea vremurilor cand bateam muntii saptamanal.

Despre vulcanii Noroiosi

Asa cum putem citi si pe panoul de la intrare, termenul de vulcan noroios indica ””o eruptie de noroi mai lenta sau mai brusca, insotita de emanatii de gaze si uneori de urme de petrol””. In zona Berca, Vulcanii Noroiosi sunt cunoscuti sub numele de ””pacle’’. Asemenea formatiuni mai exista si in alte zona din tara, cei de la Berca fiind cei mai cunoscuti dar si importanti prin dimensiuni, fiind pe locul doi ca suprafata ocupata in lume, dupa cei din peninsula Apseron – Baku (Rusia). De altfel vulcani noroiosi se mai intalnesc si in Italia, Irak, India etc.

Geneza lor se leaga de o structura geologica purtatoare de gaze. Ei apar ca urmare a degajarii gazelor din pungile care se formeaza la diferite adancimi. In drumul lor spre suprafata, acestea intalnesc ape dulci sau sarate care inmoaie rocile intalnite, aducandu-le la suprafata sub forma unor “”pseudolave””.

Peisajul

Peisajul este unul selenar. In zona vulcanilor se paseste pe un sol aproape 100% arid, acoperit de noroi uscat.

Exista guri mai mari sau mai mici care bulbucesc, mai active sau complet inactive, astfel ca putem vorbi de vulcani si de fierbatori. Cele mai mari fierbatori au diametre de pana la 5 metri. La unele guri pe langa noroi se vad si urme vagi de petrol.

Exista noroi mai vascos care formeaza conuri mai inalte si mai abrupte (circa 1 – 2 metri), sau mai fluide care formeaza conuri mici cu pante line.

La Paclele Mari (altitudine maxima 322 m) platoul arid ocupa 162 ha, din care 22 ha gazduiesc elementele active (vulcani si fierbatori) si pasive (vulcani). Aici se gasesc si urme de petrol in noroiul degajat. Noroiul se scurge radial formand rauri de noroi care se scurg cu viteza melcului formand mai jos adevarate formatiuni asemanatoare unor chei / canioane, pastrand insa proportiile. Acestea se numesc vai torentiale.

La Paclele Mici (altitudine maxima 345 m) platoul arid ocupa 62 ha, din care 16 ha ocupate cu formatiuni specifice. Vulcanii de aici sunt de dimensiuni mai mici.

Peisajul selenar a atras la Vulcanii Noroiosi nu numai turisti, dar si regizori de film si fotografi.

Endemic

In zona intalnim mai multe elemente endemice, acestea fiind reprezentate si pe panouri explicative la intrarea in zona amenajata. Plante precum garduraritele sunt declarate monument al naturii si se intalnesc in aceasta zona, fiind foarte rare pe mapamond. Ele mai traiesc doar in Siberia si Australia.

Flora este completata de nume precum stejarul pufos, gorunetul, saricica, branca, trandafirul de stepa, ruscuta de primavara (vedeti foto atasat cu o floare galbena), deditelul, liliacul salbatic, altele.

Invitatie

La Vulcanii Noroiosi am fost in vizita de mai multe ori, prima data cand eram scoler. M-au captivat prin unicitatea lor. Am revenit apoi la diferite varste. I-am vazut si revazut atat in epoca fara amenajari cat si astazi cand s-au instalat punctele de acces si de informare de care v-am relatat in articol. Vulcanii Noroisi pot fi vizitati cu grupul (interesant pentru copii), cu gasca, in doi sau chiar solo, dimineata, la pranz sau seara, vara sau iarna, pe indelete sau pe fuga, pentri o sedinta foto sau pentru a spune amfostacolo.

De data aceasta, chiar daca am fost pe fuga, pe inserat, i-am regasit cu drag pe prietenii mei, noroiosii, care mi-au spus ca vor sa ne revedem sanatosi cat mai curand, cu mic, cu mare.

Va invit si pe Dumneavoastra, le va face placere si lor sa ii vizitati si sunt sigur si Dumneavoastra.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 17.03.16 20:00:36
Validat / Publicat: 17.03.16 22:25:33

VIZUALIZĂRI: 4033 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 bulbuceala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Maya_C
[17.03.16 22:48:39]
»

de cateva ori am trecut pe langa ei si am insistat sa-i vedem. a plouat de fiecare data. si ca sa-mi taie avantul, imi zice sotul meu (care i-a vazut) "eh, n-ai ce vedea acolo. e ca o mamaliga de noroi ce da in clocot". m-a pacalit, asa-i?

mishu
[18.03.16 09:11:01]
»

Citind articolul tau imi aduc aminte ca si eu am vazut prima data vulcanii noroiosi fiind "scolerita" si mi s-a parut ceva deosebit. Poate ca nu pentru toata lumea este ceva deosebit insa este altceva sau ne putem imagina intr-adevar ca suntem pe luna. Aceasta imagine selenara este una deosebita si merita vazuta, insa daca vremea nu este buna este cam dificil sa te bucuri de aceste locuri. Ultima data am fost acolo acum vreo 2 ani (cu ocazia unui concurs in zona) si am zis sa-i ducem si pe baieti sa vada si stiu ca am stat si am pandit "eruptia vulcanului" ca sa avem acel moment cand ai impresia ca urmeaza o superexplozie. Era lume venita sa vada vulcanii noroiosi, nu foarte multa insa erau si ce mi s-a parut amuzant, era un grup de tineri francezi care se jucau in zona "canioanelor" bucurandu-se ca niste copii sarind de pe o creasta pe alta.

@Maya_C - mamaliga care da in clocot merita vazuta, chiar si o singura data, nu ca o bifa, am facut-o si pe asta, ci pentru ca face parte din frumusetea tarii noastre pe care strainii vin de departe sa o admire.

Felicitari pentru articol, votat cu placere

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.03.16 09:16:42]
»

@Maya_C:

Cum pot sa spun eu ca te-a pacalit sotul? Pe de alta parte mie mi-a placut intotdeauna cum da mamaliga in clocot. Eu cred ca sotul tau a aranjat sa ploua cand ati trecut prin zona

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.03.16 09:19:06]
»

@mishu: multumesc mishu

Mitica49
[18.03.16 15:44:51]
»

@Dan&Ema - Minunată zonă! Prima dată am vizitat-o cred că în 1969 sau 1970 (eram "școler" la facultate) și am fost acolo cu un unchi cu mașina. Drumurile nu erau deloc amenajate și tin minte, anecdotic cumva, că Moskviciul unchiului a reușit să urce până la vulcani, în timp ce alte mașini erau lăsate mai la vale că nu prea reușeau "escalada". Și atunci, dar și ulterior cu ocazia altor două vizite, ultima anul trecut, am fost impresionat de aspectul zonei, cu văile acelea cu aspect de ravene și cu fierberea aceea continuă a noroiului adus din străfundurile pământului (cam prozaică asemănarea cu o mămăligă care fierbe, dar merge și așa).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.03.16 00:10:17]
»

Multumesc de lecturare. Si mie imi place zona

Zoazore
[21.03.16 09:29:31]
»

@Dan&Ema - Măi Dan, măi! Cum reușești tu să mă fascinezi și să mă faci să-mi fie un picuț rușine! Că N-AMAJUNSACOLO!

Frumos și documentat articol! Mulțumesc mult!

Acum AmFostAcolo! Cu tine!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.03.16 16:24:54]
»

@Zoazore - Ma bucur ca ai fost si tu cu mine si te mai astept si alta data

Zoazore
[21.03.16 16:34:21]
»

@Dan&Ema - Oricând cu plăcere!

Radu Tudoran
[12.06.16 09:19:49]
»

Am reusit ieri sa vad si eu vulcanii noroiosi, desi nu mai sunt scoler de mult. N-are rost sa mai adag un review dupa tine dar macar sa ma laud ca am auns si eu acolo.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.06.16 10:45:44]
»

@Radu Tudoran:

Cum ti s-au parut? Multumesc de vizita

Lucien
[06.03.17 18:39:29]
»

Frumos obiectiv, bine documentat și descris, însoțit de fotografii sugestive.

Am fost aici cu mult tmp în urmă, când nu era casă de bilete, dar nici alte facilități turisitice. Parcă arată mai ”înfricoșător” în pozele tale decât în amintirile mele.

Foarte mulți oameni asociază vulcanii noroioși la vulcanii adevărați, dar mi-a plăcut descrierea ta care elimină această variantă. Se pune însă accentul pe gaze.

De fapt aceste gaze naturale sunt asociate unui zăcământ (mai bine zis, depozit) de țiței. Țițeiul se formează în anumit roci, în anumite condiții, de unde migrează în capcane litologice (de mai multe feluri) reprezentate de roci poroase unde se acumulează și unde vin petroliștii și scot țițeiul la zi. Când aceste capcane litologice sunt perfecte, cu alte cuvinte nu sunt etanșe, atunci partea mai mobilă a țițeiului, adică gazele, migrează spre suprafață (de obicei pe planuri de falii) antrenând apă și noroi.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[06.03.17 18:47:03]
»

@Lucien: Excelenta completarea ta.

La Vulcanii Noroiosi am fost prima data cu scoala. O, tempora! Mi-a placut mult. Nu era casa de bilete pe atunci, intr-adevar, Am mai fost si prin anii 2000 cand nu erau GPS-uri la indemana si in masina aveam in torpedou harti rutiere. Erau unele mai bune, altele mai putin. Tin minte ca drumul auto spre vulcani atunci a presupus cateva probleme de orientare, desi ma laud ca nu prea m ratacesc defel. Exista si un drum de legatura intre Paclele Mari si cele Mici peste delauri,

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Lucien, Maya_C, mishu, Mitica49, Radu Tudoran, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071536064147949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1