GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul trecut, in octombrie, ne-am hotarat sa mergem la Vulcanii Noroiosi: unde am fi putut merge la vreme de toamna?! In plus, se pare ca sunt mai activi cand este frig si ploua... bolborosesc mai cu spor!
Traseul duce la Buzau si de acolo catre Berca. Abia in Berca zarim primul indicator catre Vulcanii Noroiosi (si acela indoit ca abia se vedea).
Ajungem intai Paclele Mari – totul este amenajat, se plateste taxa de intrare (3 ron / adult) si se pot cumpara suveniruri. Orice intrebare aveti, nu ezitati sa o adresati personalului ce asigura paza si protectia rezervatiei naturale: vi se va raspunde cu detaliile si informatiile de rigoare. Cat priveste ceilalti vizitatori... lasau de dorit: isi bagau mainile in conurile vulcanilor mai mici, le surpau marginile, urcau cu picioarele cat mai aproape de buza vulcanului (lasand astfel numai urme, incat nici nu-ti mai venea sa faci vreo fotografie). Si asta in ciuda faptului ca este rezervatie naturala! Cum am spus, exista un paznic in zona, insa nu reusea sa faca fata tuturor "turistilor", degeaba le atragea atentia, cum intorcea spatele, cum acestia faceau cate ceva: nenumarate lemne si bete din copacii in jur erau infipte in craterele vulcanilor!
Ne-am invartit si noi putin pe-acolo, pentru ca locul in sine (daca ignorai prezenta celorlalti) este extraordinar: un adevarat peisaj selenar!
De aici am pornit catre Paclele Mici. Numele nu are nici o legatura cu aspectul vulcanilor: acestia sunt mult mai spectaculosi, mai mari in diametru, iar peisajul mult mai frumos. In plus, cand am ajuns noi acolo, nu era nici tipenie de om. Partea proasta (sau buna, avand in vedere "turistii" de la Paclele Mari) este ca nici spre aceasta zona nu sunt indicatoare: singurul punct de reper sunt niste rezervoare, peste drum de ele pornind drumul catre vulcani, in panta. Cum era liniste deplina aproape, se auzeau bolborosind cand am ajuns sus, pe platou, dupa un urcus lejer de cateva minute. Craterele difera in diametru, insa este clar ca cei mari sunt mai lenesi, iar cei mici mai nervosi. Cel mai mare crater avea aproximativ 2 m - 2, 5 m; unele dintre ele semanau cu lacuri mai mici (si cum plouase inainte, le confundai usor), insa deodata te pomeneai cu o bula uriasa, umflata ca o gogoasa infuriata, si care se spargea apoi cu zgomot infundat.
Iata si cateva informatii pe care le-am aflat de pe panoul de la intrarea in Rezervatia Naturala Paclele Mari, cu cateva completari interesante:
Termenul de "Vulcani Noroiosi" specific pentru literatura de specialitate defineste o eruptie lenta sau brusca de noroi, insotita de manatii de gaze sau chiar de petrol. Noroiul provine de la aproape 3000 m adancime si este un amestec de apa si argila.
Vulcanii Noroiosi au fost remarcati pentru prima data la noi in tara la Berca, judetul Buzau, de catre francezul H. Cognand, in anul 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. In anul 1883 au fost descrisi de catre Grigore Cobalcescu, in 1890 de catre Grigore Stefanescu si in 1965 de Mircea Peaha care si intocmeste o lucrare de sinteza. Fenomenul de "vulcan noroios" este cunoscut in intreaga lume si se deosebeste de vulcanii propriu-zisi prin produse de eruptie, forme si dimensiuni. Ei iau nastere datorita eruptiei gazelor naturale, a miscarilor seismice si chiar a emanatiilor postvulcanice.
In Subcarpatii Buzaului, Vulcanii Noroiosi se datoreaza emanatiilor de gaze din zonele cutate si faliate ce aduc la suprafata noroi rece care provine din straturile de argila.
In zona Berca - Arbanasi se gasesc 3 areale cu Vulcani Noroiosi, acestea fiind:
- Paclele Mari, care se afla la o altitudine de 322 m. si au o suprafata de 22 ha. coordonate GPS 45°20'23"N, 26°42'33"E;
- Paclele Mici, care se afla la o altitudine de 341 m. si au suprafata de 16, 50 ha. coordonate GPS 45°21'30"N, 26°42'46"E;
- Paclele de la Beciu, care se afla la o altitudine de 280 m. si au o suprafata mai mica, de 20 X 40 m. Acest ultim areal este ceva mai special, prin faptul ca pomii si vegetatia cresc pana pe marginea vulcanilor; partea proasta insa este ca aici nu se poate ajunge decat pe jos sau cu tractorul, drumul forestier fiind imposibil pentru masinile mici sau chiar de teren.
Ploile torentiale, despaduririle intense, alunecarile de teren profunde sau de suprafata, scurgerile de noroi, dau intregii depresiuni un aspect bizar, selenar.
La acestea se mai adauga faptul ca aici se intalnesc o serie de plante rare; un exemplu este Gardurarita (Nitraria Schoberii), o planta central asiatica ce se gaseste la limita vestica a arealului, aceasta fiind unica in tara. Se intalnesc si asociatii vegetale caracteristice silvostepei sudice, cum ar fi: colilia, pirul stepic, iarba de sadina, ruscuta de primavara, soschiul.
Se cunosc pe glob în total circa 1. 100 de vulcani noroioşi. În Europa sunt foarte puţini vulcani noroioşi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai mulţi există însă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioşi din apele Norvegiei, cei din mările Caspică şi Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia şi insula Trinidad din Caraibe.
O erupţie foarte gravă a unui vulcan noroios a avut loc la 29 mai 2006 în estul insulei Java (Indonezia)
În Romania, cea mai importantă locaţie este cea din judetul Buzau, in Rezervatia Vulcanii Noroiosi. La o scară mult mai redusă, fenomenul este întâlnit însă şi în alte regiuni ale României, precum Podisul Moldovei şi Podisul Transilvaniei.
Este Berca - Arbanasi este spectaculoasa, de o rara frumusete. Peisajul este incredibil, arid si uscat, cu pamantul scorojit. Canioane si vai brazdeaza tot pamantul, cat vezi cu ochiii. Ideal ar fi sa putem cunoaste cat mai multe astfel de ciudatenii de pe la noi, dar mai ales sa le putem respecta!
Acestea fiind spuse, va dorim calatorii placute,
Cristina si Cristin DUMITRU
Trimis de cristinadumitru* in 31.10.09 00:35:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.33972200 N, 26.70916700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Te rog sa fii mai explicita cu traseu pt. ca am inteles pana la Paclele Mari dar, cum ati ajuns sa va dati seama ca dupa " rezervoare" este drumul spre Paclele Mici?
Imi pare rau ca nu au fost foarte clare explicatiile... Noi am intrebat personalul de la Piclele Mari si asa am aflat cum se ajunge la Piclele Mici.
Dar acum am ajuns acasa de la Vulcanii Noroiosi, Paclele Mici: am plecat astazi dimineata pe la 7 si tocmai ne-am intors, asa ca am vesti proaspete despre traseu. Important este sa ajungi in comuna Berca. De acolo urmeaza indicatorul catre Vulcanii Noroiosi; la un moment dat, cand drumul coteste la stanga, veti intalni un indicator verde catre Vulcanii Noroiosi cu detalii despre programul de vizitare, administrator etc. Exact in dreptul indicatorului se mai face un drum, la dreapta din drumul principal. Urmati-l pe acesta pana in momentul in care veti intalni rezervoarele uriase pe partea stanga a drumului. Din dreptul lor porneste urcusul catre Paclele Mici. Atentie: pana sa ajungeti aici, am vazut astazi ca s-a mai facut un drum, la baza caruia este scris pe o bucata de lemn, cu vopsea, "Vulcanii Noroiosi" si pe alta bucata de lemn "Parcare". Noi nu am mers pe aici, am impresia ca e proprietate privata...
Asadar, de la Buzau, pe DN10 pana la Satuc, apoi de la Satuc urmariti indicatorul catre Berca.
Oricum, la cum a fost vremea aseara, este clar ca Vulcanii bolborosesc mai bine cand e frig si ploua; partea interesanta si frumoasa daca mergeti vara este ca pamantul este scorojit si are un aspect desertic.
Sper ca am fost cat de cat explicita, dar daca mai sunt intrebari, le astept!
Ca varianta de intoarcere de la Vulcani noi am mers astazi prin Valenii de Munte: de la Berca urmati drumul spre Brasov. Peisajul de toamna a fost spectaculos!!! In plus, in Valenii de Munte a avut loc Festivalul Tuicii; detalii si fotografii zilele urmatoare...
Numai bine!
Te poti caza pe undeva prin zona, exista pensiuni demne de luat in seama ?
Multumim frumos Bogdan!
Cazare se gaseste in zona, la aprox. 50 m de Paclele Mari se afla Pensiunea Vulcanii Noroiosi, clasificata la 2 margarete. Personal nu am stat acolo, asa ca nu va pot oferi detalii suplimentare; insa am intrebat de tarif: este 80 ron / noapte camera dubla, la care se adauga mic dejun 10 ron / persoana; asadar, 1 camera dubla cu mic dejun costa 100 ron / noapte; camerele au bai proprii. Numar telefon Pensiunea Vulcanii Noroisi: 0722623021. Anul trecut am vazut ca au si foisor pentru gratar.
Sambata asta am vazut ca se contruia in zona, asa ca sigur vor mai aparea si alte posibilitati de cazare, insa deocamdata eu doar de aceasta pensiune stiu.
Inca o recomandare pentru cei care viziteaza Vulcanii Noroisi: mare atentie pe unde calcati. Desi pare sigura, zona din jurul conurilor vulcanice e foarte inselatoare. Dintre cele 50 de persoane care am fost sambata la Vulcani, cam 10 am avut "incidente" (ma includ si pe mine), unul mai serios: un baiat si-a pierdut ambii adidasi in namolul din jurul unui vulcan. Desigur, distractia este asigurata in urma unor astfel de patanii buclucase, dar recuperarea incaltarilor din namol poate fi dificila... Pana la urma si-a recuperat adidasii, dar pana am gasit un loc unde sa-i curete a mers descult...
Am fost si eu la Vulcanii noroiosi in 2004 si ma bucur sa vad ca situatia s-a schimbat in bine. Cand am fost noi pe acolo nu exista nici un indicator, tin minte ca am si gresit drumul din cauza asta si am ajuns intr-un loc ce semana a santier sau asa ceva. Dupa aceea cu indicatii am luat-o pe alt drum, printr-o zona cu case foarte amarate, de tigani (copiii s-au strans ciopor pe langa masina - noi nu puteam merge decat foarte incet din caua drumului). Cand am ajuns la Vulcani nu am gasit nici o bariera, gard sau altceva care sa delimiteze zona si imi aduc aminte ca era un singur tip care avea un magazinas, dar nici un ghid sau administrator cu care sa putem vorbi despre ce urma sa vedem. Tocmai de aceea nici nu am stiut cat de mult sa ne apropiem de Vulcani, si la fel ca prietenii tai era sa plec de acolo desculta.
Eu am fost aici, demult, intr-o tabara la Poiana Sarata din jud. Buzau. M-a impresionat de atunci peisajul total diferit de ce vazusem eu pana atunci. Parca eram pe o alta lume, un tablou cu o natura arida, spectaculoasa. Mi-aduc bine aminte ca profii ne-au atentionat sa nu ne apropiem prea mult de vreun crater, ca se poate crapa si...acolo cu noi...Dar mi-au ramas vii in memorie bolboroceala si culorile parca ireale ale unui pamant din noroi gri, din ce-mi amintesc, de parca "fierbea" pamantul, la foc mic, bineinteles. De fapt, acestia sunt niste vulcani in miniatura, care arunca o lava noroioasa la mica distanta, dar au aceeasi structura ca si cei mari, adevaratii vulcani. In interiorul lor avand loc procese similare cu ceilalti vulcani. Imi doresc sa-mi duc si copiii in acest loc deosebit de interesant, frumos si unic pe care-l are Romania.
Eu de cand ma stiu am vrut sa ajung in locul acesta; am reusit abia in al 51-lea an de viata.
Am fost prima data in august, apoi inca odata saptamana trecuta, pe 1 decembrie, ca tot a fost sarbatoare. Intr-adevar, erau mai activi vulcanii (am fost doar la Paclele Mari) pe vreme mai rece si umeda.
Cat despre atentia cu care trebuie sa te deplasezi in zona vin si eu sa subliniez odata in plus ca nu e chiar de joaca!
Pitica noastra a facut doar vreo doi pasi in directia ce i se paruse ei mai atragatoare dupa care a fost pe burta... E clar ca s-a dus pe apa sambetei toata excursia... Si inca ceva: oricand se pot intampla astfel de incidente, asadar e bine sa aveti macar un rand de haine de schimb si incaltaminte; preferabil ar fi sa mergeti in zona echipati dinainte cu niste haine "de tavaleala" si sa va schimbati (daca e cazul) la plecare cu unele curate si uscate.
Pentru cazuri de astfel de 'incidente', administratorii actuali ai rezervatiei au prevazut chiar si un rezervor cu apa pentru spalat.
Nu este adevărat că [la] Paclele de la Beciu nu se poate ajunge decat pe jos sau cu tractorul.
În primul rînd drumul nu este forestier ci este terasat pentru mașini. Eu am fost zilele astea trecînd de la Pensiunea Vulcanii Noroioși prin Beciu spre Tabăra Arbănași și apoi Beceni (se iese în DJ dintre Buzău și Lopătari), folosind un Logan 85 Cp pe motorină, deci nu este imposibil pentru masinile mici sau chiar de teren. Lungimea parcursă este de 12 km. Are o porțiune ceva mai dificilă între cumpăna apelor (releul de la Arbănași) și Tabăra Arbănași unde sunt serpentine cu grad destul de mare de înclinare și pietriș destul de mare care alunecă sub roți, dar se poate urca fără prea mari probleme și pe acolo. Frumusețea drumului este deosebită, cu perspective super OK.
Și apropo, la Pîclele Mici se poate urca cu mașina....
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Un traseu superb, de la Camping Be You💚 Văleni către Cascada Cașoca, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și înapoi — scris în 14.09.24 de Ioana202 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vulcanii Noroioși Buzoieni — scris în 18.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii noroioși - bâldâbâcii selenari din Buzău — scris în 05.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii Noroiosi - o minune a naturii — scris în 05.07.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Din Berca mergem voioși, la Vulcanii Noroioși. Și, ca să-ntregim ghiveciu' — și la „Fierbătorile” din Beciu — scris în 06.10.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Traseu turistic Focșani - Vulcanii Noroioși - Siriu - Valea Doftanei, fără un plan prestabilit — scris în 19.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2020 În vizită la Pâclele de la Beciu — scris în 16.07.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ