GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru cei ce nu mi-au lecturat rw. -urile precedente, mai punctez faptul ca, in urma cu doi ani, am facut un circuit care a cuprins cateva locatii strategice unde doream sa ajungem. In finalul circuitului, am abandonat ideea celui mai scurt sau mai bun drum spre casa si ne-am intors de la Baile Tusnad la Constanta, prin jud. Buzau, urmarind scopul de a vizita barajul de la Siriu si vulcanii noroiosi. Drumul e destul deprost, cu gropi si serpentine, dar a meritat, am vazut si altceva, inedit si misterios, fata de ce vazusem pana-n prezent.
Cum spuneam, am putut admira maretia, grandoarea si forta cu care se impune barajul de la Siriu, pazit de muntii Buzaului, ce-si oglindesc mandrii chipurile in apele lacului de acumulare. Tot peisajul e destul de salbatic, de-a lungul drumului insotindu-ne raul Buzau. Din cate stiu pe acest rau se organizeaza si curse de rafting in lunile de vara, pentru amatorii de senzatii tari. Singurul regret pe care l-am avut a fost ca, datorita drumului impracticabil din punct de vedere auto, nu am putut vizita si Rezervatia Gura Teghii, situata la cativa km. distanta de sosea, intre Siriu si Nehoiu. Am urcat cu masina cat am putut pe un drum numai din piatra, destul de abrupt, insa pe masura ce urcam, drumul se ingusta si devenea tot mai abrupt, lucru ce ne-a determinat sa abandonam ideea, pentru a ajunge in timputil acasa, la Constanta. Cred ca se putea ajunge mai bine pe jos, poate alta data, oricum, am citit pe internet si cred ca e foarte frumoasa acea rezervatie.
In sfarsit, dupa ce am lasat in urma cu regrete si dorinte noi, muntii Harghitei si Covasnei, dupa ce am admirat naturaletea si puritatea comunei Intorsura Buzaului, care te face sa te infiori numai la gandul ca acolo e un mic pol al frigului, am vazut "Cat ii Siriul de mare", am admirat si salbatica, dar frumoasa localitate Nehoiu, ne-am indreptat spre ultimul reper al circuitului nostru si anume, Vulcanii noroiosi, situati pe raza comunelor Berca si Scoarta.
Vulcani noroioşi reprezintă formaţiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinaţie cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafaţă şi, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani in miniatura. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă. In lume exista aproximativ 1.100 de vulcani noroioşi.
Si aici, locul pastreaza un farmec aparte, unic in tara noastra, care merita vazut. Cand pasesti pe solul sterp, ai senzatia ca visezi, parca esti pe alta lume, o lume pagana a pedepselor si a reculegerilor, unde esti trimis parca sa-ti analizezi pacatele pentru ca mai apoi, sa decizi daca se merita sa te intorci sau nu. E destul de sinistru la-nceput, dar pe masura ce inaintezi, te obisnuiesti cu ideea si cupeisajul, iar sentimentul de teama si infiorarea de la inceput, se estompeaza, incetul cu incetul, lasand loc curiozitatii, a descoperirii si dezlegarea misterelor neelucidate. Chiar daca am fost avertizati la intrare ca nu avem voie sa atingem solul, eu tot nu am rezistat si, in curiozitatea mea puerila de care dau dovada uneori, m-am urcat pe un micut vulcan, de unde am alunecat si m-am pictat putin. Apoi ne-am distrat pandind bulele de gaz care se mareu, cresteau din ce in ce mai mult, pentru ca, in final, sa se sparga ca niste baloane de sapun.
Ne-am terminat si aceasta incursiune, admirand in continuare, ciudatenia locurilor, pe cat de bogate, pe atat de sarace. Cand vezi cat de frumoasa si de generoasa a fost natura cu noi, iar oamenii din multe sate din jurul Buzaului nu au o sursa de apa, carandu-o cu galeata, din departare, nu poti sa nu te duci cu gandul la poezia lui Octavian Goga si sa-ti amintesti ca "Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta"
Trimis de ghemonica in 06.08.11 09:34:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA. A mai fost în/la: Peste totin afara de Maramures
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghemonica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.33972200 N, 26.70916700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cînd spui de Rezervația Gura Teghii te referi probabil de fapt la Rezervația Milea Viforîta, mă gîndesc eu... De la Varlaaam ar fi trebuit să o luați la stînga pe Valea Bîscei Mari și la Gura Milei unde este un canton să o fi luat apoi la dreapta. Sincer să fiu pînă la rezervație nu sunt numai "cîțiva kilometri" ci în jur de vreo 30 ... Sunteți siguri că ați mers în direcția bună ?
Poate greșesc eu, dar în zona Gura Teghii nu știu să existe altă rezervație.
Se poate sa fi gresit traseul, eu m-am informat de pe net, cam ce obiective putem vizita de-a lungul traseului stabilit, asa ca poate am fost dezinformata.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Un traseu superb, de la Camping Be You💚 Văleni către Cascada Cașoca, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și înapoi — scris în 14.09.24 de Ioana202 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vulcanii Noroioși Buzoieni — scris în 18.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii noroioși - bâldâbâcii selenari din Buzău — scris în 05.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii Noroiosi - o minune a naturii — scris în 05.07.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Din Berca mergem voioși, la Vulcanii Noroioși. Și, ca să-ntregim ghiveciu' — și la „Fierbătorile” din Beciu — scris în 06.10.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Traseu turistic Focșani - Vulcanii Noroioși - Siriu - Valea Doftanei, fără un plan prestabilit — scris în 19.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2020 În vizită la Pâclele de la Beciu — scris în 16.07.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ