ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: targu mures
ÎNSCRIS: 10.06.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2008
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Zanzibar - Stone Town

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Stone Town este cea mai veche si cea mai cunoscuta parte a capitalei Zanzibar City (capitala insulei Zanzibar).

Stone Town, in limba swahili Mji Mkongwe, este sit UNESCO din anul 2000 si cea mai spectaculoasa parte a insulei, fiind inima cultural-istorica a acesteia.

Insula Zanzibar este situata in Oceanul Indian, la 30 km in largul coastei Tanzaniei, fiind parte semi-autonoma a acestei tari.

Zanzibar este o insula tropicala, situata la cateva grade sud de Ecuator.

Este o insula putin inalta, cel mai inalt punct al sau nu e mai inalt de 100m fata de nivelul marii.

Este cunoscuta pentru plajele cu nisip alb si apele turcoaz, cu recifuri de coral.

Zanzibar a devenit o destinatie turistica prin anii '70, mai ales in randul populatiei hippie. Nici astazi nu este considerata o destinatie luxoasa (cum sunt Maldivele sau Seychelles), ci o insula cu o atmosfera neformala, lejera, poate si datorita populatiei extrem de relaxate.

Capitala insulei se numeste Zanzibar City, fiind situata in partea vestica a insulei, pe malul marii, avand o populatie de aproximativ 200.000 locuitori.

Stone Town, cea mai cunoscuta parte a Zanzibar City, este renumita si pentru ca la mijlocul sec. XIX constituia centrul comertului cu sclavi din Africa de est.

La sfarsitul sec. XIX Zanzibarul a cazut sub ocupatia Omanului, fapt ce si-a pus amprenta asupra arhitecturii cladirilor dar si asupra religiei (in prezent populatia Zanzibarului este majoritar musulmana).

Stone Town a constituit de asemenea un centru al comertului cu mirodenii.

Stone Town a fost si tinta numerosilor exploratori europeni, cel mai cunoscut fiind, desigur, Livingstone.

Foarte pitoresti sunt stradutele din Stone Town, inguste si intortocheate, unde masinile nici nu incap.

Merita sa faci o plimbare pe labirintul de stradute, pentru a admira cladirile (multe din ele, din pacate, in paragina), bazarele, moscheele, magazinele cu suveniruri, pietele mustind de fructe si peste, in care negustorii se intrec in a face reclama marfii iar cumparatorii in a negocia preturile.

Arhitectura acestor cladiri imbina elemente din cultura swahili, araba, persana, indiana, dar si europeana.

Cele mai vestite sunt portile sau usile acestor case. Sunt sculptate in lemn, cu motive de inspiratie araba. Sunt peste 500 de asemenea usi, toate diferite.

De asemenea, multe dintre casele de aici (ridicate in sec. XIX) sunt din corali. Formatiunile coralifere (in zilele noastre este strict interzis sa mai fie adunati corali de pe fundul marii) constituiau un material de constructie destul de bun, care insa s-a dovedit a fi supus eroziunii timpului cu usurinta.

Pasii te vor purta in mod inevitabil in port, unde vei putea admira marea turcoaz si barcile in zare (dhow-barcile cu panze specifice insulei-sunt cele mai spectaculoase). Exista in port cateva baruri si restaurante unde turistii se racoresc cu o bere, intrucat vremea de aici, ca in orice insula tropicala, este extrem de calda si umeda.

Portul este mandria Stone Town-ului. Cladirile din port au fost ridicate de sultanul Barghash care a condus orasul la sfarsitul sec. XIX.

Poate cea mai frumoasa embelma a orasului o constituie "Old Dispensary". Este o cladire de 4 etaje si aminteste de arhitectura coloniala a Indiei Britanice.

A fost ridicata de un om de afaceri, cel mai bogat din Zanzibarul acelor timpuri. La parter se afla dispensarul iar la etajele superioare locuia familia doctorului.

In spatele dispensarului se afla un arbore tropical plantat la inceputul sec. XX de sultan. Poarta numele "Big Tree".

"The Palace Museum" este un muzeu, aflat tot in port. Exista expuse aici exemplare de mobilier din abanos, de inspiratie indiana sau chineza.

"House of Wonders" este si ea o emblema a Stone Townului. Aici se afla un alt muzeu, muzeul de istorie si cultura. Si aceasta cladire este impresionanta.

O alta cladire din port este "Fortul Oman" (The Omani Fort). Acesta dateaza din sec. XVII, din timpul victoriei Omanului asupra portughezilor care colonizau Stone Town-ul...

Lasand in urma portul, ajungi in centrul Stone Town-ului.

Aici exista o Catedrala Anglicana. Catedrala este construita in fosta piata de sclavi. Piata de sclavi a fost inchisa dupa cucerirea Zanzibarului de catre Oman. Cel care a inchis piata de sclavi a fost sultanul Bargash, la presiunea britanicilor.

Pare, poate, ironic ca biserica anglicana a fost construita pe ruinele vechii piete de sclavi. In realitate, in spiritul evanghelismului crestin, inlocuirea lipsei de umanism a comertului cu sclavi, cu salvarea prin Isus, este perfect de inteles.

Aici mai pot fi vazute si azi doua celule unde erau tinuti sclavii. Piatra de temelie a Catedralei a fost pusa in Ziua de Craciun a anului 1873 (anul inchiderii pietei de sclavi).

Si interiorul catedralei aminteste de comertul cu sclavi. Un cerc rosu pe pardoseala din fata altarului simbolizeaza locul unde sclavii erau biciuiti pana la sange, pentru a demonstra rezistenta lor fizica cumparatorului.

Pe unul dintre stalpii catedralei se afla un crucifix, care se spune ca e confectionat din lemnul unei crengi a copacului sub care inima lui Livingstone (marele exporator si luptator anti-sclavagism, scotian de origine) a fost ingropata. Livingstone insusi are o fotografie aici, alaturi de fotografiile altor luptatori anti-sclavagism.

***Trebuie sa fac o paranteza si sa scriu despre inima lui David Livingstone. Inima i-a fost ingropata in Zambia iar trupul i-a fost dus in Anglia si ingropat la Westminster Abby, Londra. Inima "i-a ramas" in Africa, continent pe care Livingstone l-a iubit atat de mult. ***

Orga din Catedrala poate fi auzita la fiecare slujba de duminica, impreuna cu muzica gospel.

Hamamul persan. In contrast cu mizeria din piata de sclavi se afla hamamul. A fost construit tot de sultanul Barghash. Baile sunt foarte simple, in mod surprinzator singura decoratiune este caramida rosie. Baile erau deschise publicului, desi doar bogatii si le puteau permite.

Catedrala catolica Sf. Iosif poate fi vazuta de pe acoperisul oricarei case din Stone Town. Nu are insemnatatea istorica a Catedralei anglicane, este construita in stil romano-bizantin. Interiorul ei este acoperit cu fresce (deteriorate) reprezentand scene din Vechiul Testament. Si aici se tin slujbe in mod regulat.

Hurumzi Street reprezinta locul cel mai bun pentru a alerga dupa suveniruri.

Mnara Mosque. Daca majoritatea celor 51 de moschei din Stone Town sunt extrem de discrete, trecand aproape neobservate, Mnara este una dintre putinele moschei de aici care are minarete. Are un minaret de o constructie ciudata, de forma conica, in intreaga Africa de est mai existand doar doua de acest fel (in Kenya)

Creek Road. Este o alta parte a Stone Town. Aici de remarcat este Piata centrala, plina de viata si pestrita, gasesti cam ce vrei, de la alimente la telefoane mobile.

Moscheea albastra. Este o moschee noua, construita langa un mic lac artificial.

Casa lui Livingstone este o constructie cu 2 etaje, acum inconjurata de blocuri noi. A fost construita de un sultan si inchiriata unor diversi exploratori. Livingstone a locuit aici 2 ani.

Poate cel mai cunoscut "produs" al Stone Town-ului din epoca noastra a fost Freddie Mercury-solistul trupei Queen. Nascut aici din parinti imigranti indieni, Freddy Mercury a parasit insula la varsta de 17 ani, datorita faptului ca in Zanzibar incepuse revolutia, el stabilindu-se cu familia in Marea Britanie. Casa in care a copilarit artistul exista si acum pe una dintre stradutele Stone Townului. Este o casa tare vehe si paraginita, este incredibil ca aici a trait vreme de cativa ani unul dintre cei mai talentati si mai prolifici artisti ai tuturor timpurilor.

Probabil ca autoritatile, religia de aici fiind islamica, dupa cum spuneam, nu sunt familiarizate cu lumea "mondena", sa-i spun asa, si nu dau importanta lucrurilor "laice", caci nu-mi explic cum altfel ar fi putut sa nu renoveze si sa nu transforme in muzeu casa in care a copilarit Freddie Mercury!!!

Totusi, este remarcabil faptul ca cele cateva hoteluri din acest cartier, se afla in cladiri vechi renovate.

Doar cele cateva baruri din zona portului au fotografii reprezentandu-l pe "Freddy". Si asta, desigur in scop turistic.

Unul din barurile din port (unde am mancat o pizza destul de buna) chiar se numeste "Freddy Mercury Bar".

De altfel, intregul Stone Town are un aer decadent, de oras "uitat de lume", dar eu consider ca asta ii da un farmec aparte. Nu este un cartier cochet, ci un cartier unde vezi oameni simpli, unii chiar saracacios imbracati si femei musulmane acoperite din cap pana in picioare, carora evident nu ai voie sa le faci poze.

De fapt, nu numai religia islamica nu le permite sa fie fotografiate, ci si credinta africana a localnicilor ca fotografiindu-i, le "furi sufletul".

Aerul decadent al acestui cartier este in discrepanta cu ceea ce insemna el acum cateva sute de ani. Stone Town a constituit resedinta celor mai bogati si mai extravaganti locuitori ai insulei de la acea vreme (comercianti de scalvi, negustori de mirodenii, sultani din Oman-cei care au colonizat insula).

Desi spuneam ca pare paraginit, Stone Town este totusi un cartier cosmopolit, cu mare putere de absorbtie a culturilor si "aromelor" multietnice.

Este, prin urmare, un loc al contrastelor, in port traditionalele dhow (construite destul de rudimentar, din lemn) se intersecteaza cu ferryboaturi, catamarane si iahturi din fibra de sticla, de ultima generatie. Femei localnice, acoperite si imbracate in "buibui" negre, care vorbesc la telefoane mobile, tinand de mana copii cu capul acoperit de sepci de base-ball. Internet-cafe-uri aflate in cladiri vechi, impunatoare, care vorbesc despre vremuri demult-apuse.

Acesta e Stone Townul, unde, cumva, in mod firesc, fiecare turist reuseste sa se integreze.


[fb]
---
Trimis de mariarosa in 19.07.10 14:43:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8159 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariarosa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Palace Museum"-Stone Town
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[19.07.10 19:24:15]
»

Inedita destinatie de vacanta. Spune-mi te rog, ce "vant te-a purtat" pana acolo? Sau mai clar cum de ai ales aceasta destinatie? A fost vacanta... au fost afaceri?

Ma uit la poze a treia oara si ma intreb de ce multe cladiri au o culoare "de parca au suferit dupa un incendiu"? Par afumate, nu doar vechi si nerenovate. Ma insel?

mariarosaAUTOR REVIEW
[19.07.10 20:01:26]
»

Am fost in Zanzibar cand am vizitat si Tanzania.

Cum am zis, face parte din Republica Tanzania, are doar autonomie. Am stat doar 2 nopti in Stone Town. Restul le-am petrecut intr-un resort pe malul marii, unde a fost fff frumos. Poate am sa scriu un review despre acest resort.

Nu stiu, nu am citit, nu am auzit cat am fost acolo sa fi fost candva vreun incendiu in Zanzibar.

Pur si simplu piatra s-a murdarit in timp... Sunt f murdari ei, in general. Nu seamana cu africanii de pe continent, care sunt multi dintre ei crestini. Astia sunt musulmani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[19.07.10 20:28:47]
»

sper sa placa melodia atasata!

Cristian_h*
[19.07.10 20:31:54]
»

probabil nu voi ajunge acolo niciodata insa acum am vazut prin ochii tai o parte din acele locuri ! Multumesc!

mariarosaAUTOR REVIEW
[19.07.10 20:36:52]
»

Wm 13, melodia asta o stiu din copilarie! N-am mai auzit-o de atunci si nu stiam ca e Harry Belafonte. Mii de multumiri!

mariarosaAUTOR REVIEW
[19.07.10 20:38:16]
»

Intotdeauna imi face mare placere cand cineva imi scrie in feul asta. Cu placere! Chiar ma gandeam daca cineva va citi acest review.

webmasterXY*
[19.07.10 21:00:14]
»

mariarosa, felicitari pentru acest review!

Suntem norocosi sa avem printre noi pe cineva care a avut parte de vacante in destinatii mai putin calcate de omul obisnuit...si care isi impartaseste experientele

mariarosaAUTOR REVIEW
[19.07.10 21:21:25]
»

Cu placere!

Michi
[19.07.10 21:22:26]
»

Fac aceeasi constatare ca la Lisabona. Pe langa atatea Albene si Katerini este foarte instructiv sa citesti despre Zanzibar, chit ca nu stiu cati din useri vor ajunge acolo. Votat.

raduu1972
[19.07.10 21:39:50]
»

felicitari pt review! dar nu vad impresiile tale personale, sau nu am aprofundat eu bine? nu vreau sa te superi dar... ok 400 pma de la mine

mariana
[20.07.10 06:50:39]
»

@mariarosa, impresii frumoase despre un loc vizitat mai rar, multumim, alaturi de cele scrise de tine am fost si noi acolo si un sb meritat

@michi, cata dreptate ai dar motive au multe, de la bani, competitie la puncte si restul nu mai zicem ca ne cearte cineva (sa nu jignim pe nimeni)...

@maria rosa, ne spui si ceva despre mancaruri?

mariarosaAUTOR REVIEW
[20.07.10 09:09:26]
»

foarte mult peste, fructe de mare (mai ales homari) toate proaspete si bune si fructe.

Pami*
[20.07.10 10:18:08]
»

si pentru mine era Zanzibar una dintre destinatiile "exclusive" la care visam sa ajung. Dar din pacate vazand pozele tale si citind descrierea am acum un sentiment ciudat - cladirile imi aduc aminte de Mombasa (acolo erau mucegaite! si pline de igrasie din cauza ploilor si a umezelii). Sunt pe insula macar straduri frumoase - mi se pare ca si astea sunt cam lasate in paragina?

mariarosaAUTOR REVIEW
[20.07.10 10:26:53]
»

Stone Town e o experienta! Dar sa nu te astepti sa gasesti aici lux, fiindca nu-l vei gasi!

Am fost in Zanzibar intr-un resort la malul marii.

Acela nu e in Stone Town, aici nu se face plaja!

Resortul e in alt capat al insulei, nu in capitala.

In resort a fost f frumos. am stat 7-8 nopti, numai stiu. Dar am stat exclusiv in resort, aici erau restaurante&baruri, cum ieseai de acolo era JALE! Poate am sa scriu un review despre el. Acum, nu stiu, depinde ce vrei tu de la Zanzibar: plaja&mare sau doar sa vizitezi stradute.

ancamariagadea*
[20.07.10 11:58:59]
»

Am citit cu interes aceste impresii inedite. Cum spunea si @Michi, probabil sunt putini cei care ajung acolo dar este minunat sa cunosti povesti despre acele locuri indepartate vazute prin ochii celor care AuFostAcolo. Si vacantele virtuale sunt frumoase...

Arinuca
[21.07.10 23:02:40]
»

Mi-a placut foarte mult prezentarea!

Astept si partea cu sejurul in resort. Si poze, bineinteles.

Bravo!

Votat

adri-nico
[09.04.13 10:57:16]
»

Dupa 3 ani, am adus si superbonusul.

Am gasit acest review cautind postarea scrisa de eduardradupaul care a avut mai putine impresii. Acum am citit o poveste mai lunga, insa, vorba lui Radu de mai sus, lipsesc impresiile personale.

robert
[22.01.15 09:06:47]
»

Foarte interesanta excursia ta! Ma raliez si eu opiniei colegilor sa te rog sa adaugi, daca se poate, impresii personale din aceasta minunata destinatie! Mersi!

mariarosaAUTOR REVIEW
[22.01.15 10:50:16]
»

Am scris deja 2 review-uri despre Zanzibar, oricum multe dintre amintiri s- au estompat, a fost exact acum 7 ani!

Oricum, voi merge din nou in Zanzibar in aproximativ o luna, dupa un safari in Kenya.

Poate voi scrie niste impresii noi dupa )

webmasterX
[22.01.15 11:14:42]
»

@mariarosa - Așteptăm cu mare drag/interes impresiile tale. Și cînd spun asta cred că sunt în asentimentul foarte multor useri de pe site.

mariarosaAUTOR REVIEW
[22.01.15 11:31:44]
»

Multumesc webmaster X!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Arinuca, Diaura*, mariana, mariarosa, Michi, Pami*, raduu1972, robert
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079594850540161 sec
    ecranul dvs: 1 x 1