ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vietnam — frumusețea tristă a unui popor vesel

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Obișnuit deja cu foșnetul străduțelor laterale și cu un anumit neastâmpăr al asiaticilor, mai tot timpul în plină acțiune, îmi amintesc de o discuție cu un director de multinațională din Singapore, care îmi explica productivitatea ridicată a localnicilor foarte mici de statură și cu o mobilitate maximă, în detrimentul europenilor. Respectivul domn investea în industria manufacturieră și în construcții. Dacă mai adăugăm spiritul patriotic al asiaticului, dorința de creștere economică, religia și moștenirea culturală, dar mai ales istoria, avem deja portretul robot al fiecărei națiuni.

Atunci când vrem să deslușim o țară ca Vietnam, este bine să știm că istoria fiecărui om este un desen în tuș al dragostei de țară și al luptei pentru supraviețuire. Este suficient să amintim că, după ce secole întregi, japonezii le-au ronțăit ca pe un orez bun țara, în perioada Indochinei Franceze, reprezentanții Iluminismului au hotărât, conform principiului “cartea multă prostește”, să interzică accesul la școală al unei întregi națiuni, tocmai pentru a nu cunoaște binefacerile emancipării prin cultură a conaționalilor de acasă; după două încercări eșuate ale americanilor în încercarea de a îngenunchea acest popor brav, maestru al tunelelor adânci, de peste douăzeci, treizeci de metri, în care se adăposteau comunități, spitale și armate întregi, americanii se răzbună în 1975, când aruncă bombe cu gaze toxice asupra populației pașnice, lăsând în urmă cinci milioane de copii născuți cu malformații.

Cam de aici începe Ho Shi Min reconstrucția țării refuzând, sprijiniți de China, divizarea. Cam din acel punct pornește starea de alertă a vietnamezului care nu poate prevedea ce va aduce ziua de mâine, pentru care economiile și merindele pregătite de mamă vor mai sta multe decenii la îndemână. Asemănarea tonusului vibrant și molipsitor de pe străzile Hanoiului cu un roi de albine trezit la viață în zorii zilei, nu este întâmplătoare.

Reușesc să leg un dialog cu unul din ospătarii dintr-un local de pe Strada Hang Dau, specializat în hrană marină, în care turiștii locali și străini par a fi o congregație a ghizilor locali și a oaspeților ce înghit, cu explicații cu tot, impresiile și bunătățile locale. Pe prietenul meu îl cheamă Nguyen, un nume care, alături de Ho Shi Min, este cel mai popular din țară. Nguyen îmi spune că Vietnamul este singura țară din lume care are un zeu al mâncării, pe nume Ong Tao, un zeu ce domnește nu numai peste fiecare bucătărie în parte ci și peste întreaga clasă a bucătarilor.

În timpul Anului Nou vietnamez, acesta face naveta între pământ și cer, raportând Zeului Suprem despre bucătăria fiecărei familii, raport ce poate influența sănătatea și bunul mers al lucrurilor pentru întregul an. Îl văd mereu pe acest zeu în gravurile de pe pereții localurilor pe care reușesc să le vizitez. Legenda spune ca Ong Tao apare doar în robă pentru că, din cauza grabei în a-și îndeplini misiunea, a rămas cu pantalonii trași pe vine.

Grupurile mixte de meseni au reacții diferite față de mâncărurile și de băuturile locale. Din când în când, se aud adevărate ovații în momentul în care ospătarii fac un fel de public show, live, ca și când experiența i-ar fi învățat cât de mult contează reclama de la om la om. Totuși, declick-ul de voie bună al vietnamezului se declanșează în momentul când el constată că, deși ești mare și alb, totuși nu vii din America... prima demonstrație live aduce în prim plan un șarpe marin, al cărui cap se despică pe lungime, în două... apoi se omoară cu o lovitură după gât, iar sângele scurs după crestarea cozii, își găsește lăcașul într-un pahar cu vin din sake-produsul finit se numește vin de șarpe, consumat cu mare fast de localnici. Câțiva turiști nordici, cu fețe străvezii, își fac, doar la câteva minute, drum spre toaletă...

Mă uit la ceas și decid să rămân doar până la următorul număr, despre care Nguyen mă asigură că este senzațional. Urmează a fi servită vestita cafea din excremente de veveriță... de fapt, mi se spune că micuțele viețuitoare au talentul de a culege doar boabele de cafea sănătoase, care se elimină complet, ca apoi să se aleagă și să se spele (Piu!), pentru a se usca și prăji înainte de a deveni cea mai gustoasă cafea din lume... este o cafea tare-beton, cu gust ciocolatiu și cu un preț de 90USD la suta de grame. Cu toate că sunt un mare fan al cafelei bune, îmi amân pe termen nelimitat curiozitatea...

Printre atâtea senzații tari, Nguyen, mă sfătuiește să încerc cel mai popular produs culinar vietnamez, un brand național ce se vinde în marile supermarketuri din lume... acesta se numește „Prăjitura bărbatului și a femeii”, un amestec de făină de orez, porumb și ierburi, o adevărată procesiune a gătitului în care mama distribuie cantitățile, bărbatul face amestecul într-o covată din lemn, cu un soi de baros pentru bucătărie iar mezina pregătește partea finală, a ambalajului delicat, dintr-o hârtie verzuie cu flori de păpădie... gustul este atât de plăcut-ceva între budincă și prăjitură de casă- încât simți dragostea din mâinile unei femei.

La despărțire, Nguyen îmi spune ca, dacă vreau să rămân cu o impresie mai completă despre Strada Hang Dau, ar fi bine să nu ratez o friptură de greieri sau viermi de mătase la tavă, cu o bere locală ca apoi să ajung la Colțul Fumătorilor, unde câteva pipe de bambus provoacă bule de apă în niște borcane mari, timp în care degajă unul dintre cele mai bune arome de tutun local... ca fost fumător de pipă cu tutun aromat, mă mulțumesc doar să schițez un zâmbet nostalgic. Tocmai atunci, apare rișca, un mijloc de transport emblematic pentru țările cu o economie aflată încă în suferință. Strădania omului de a ajunge cât mai repede la destinație și veselia nedisimulată a beneficiarului are ceva din logica istoriei acestor locuri. Aflu aici, că pe vremea dominației străine, vergeaua ținea loc de încurajări, în timp ce cărăușul făcea eforturi de supraviețuire cu fiecare pas. La rândul meu, cu fiecare metru parcurs pe străzile din Hanoi, cu fiecare minut petrecut în Vietnam, mă simt tot mai aproape de acest popor de luptători umili ce încearcă să redescopere drumul spre lumină ca și când ar redobândi un drept la viață și la un zâmbet mai optimist. Domnul Yong, proprietarul unui magazin de DVD-uri, veteran de război ce beneficiază de scutiri de taxe, dar cu două mâini amputate de la cot în jos, de pe vremea când era înrolat în Divizia Antimine, mi se mi se destăinuie cu bucuria de a vorbi unui român:

-Noi, vietnamezii am fost și vom rămâne un popor de luptători. Nu cred că veți întâlni vreun om care să nu aibă totul pregătit pentru mobilizare sau pentru refugiu. Starea noastră de veghe va mai dura cel puțin o generație...

Printre aromele străzii disting un iz penetrant de tămâie, pe care nu reușesc să-l localizez în încercarea mea de a descoperi noi scenarii pe străzile alăturate, pline de tarabe de mezeluri, mese cu gogoși, fripturi de pui sfârâind, molozuri de reziduri, oameni agitați, sute de turiști, majoritatea în grupuri mici și compacte, cu un aer vesel dar cu doamne ținându-și mâna dreaptă pe poșete, trăind din plin momentul descoperirii unor lucruri atât de inedite în zumzetul unei mulțimi hiperactive.

Am timp să mă întreb de ce în Mongolia, Taiwan și Coreea de Sud, nu văzusem la un loc atâția turiști câți poți vedea aici, în capitala Hanoi, într-o țară fără infrastructură, cu un venit lunar de sub 200USD, cu pachete turistice, e drept, mai ieftine dar cu o investiție sufletească mult mai mare... cred că putem vorbi de miracolul vieții unui popor atât de încercat de propria istorie, în majoritate budhist, poate singurul popor pentru care soția Marelui Zeu, și-a implorat soțul să fie milostiv cu toți săracii din Iad și să le construiască un tunel de ieșire spre lumină, dându-le, astfel, o nouă șansă divină... poate așa vom înțelege mai ușor noua istorie a Vietnamului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 08.02.17 15:21:07
Validat / Publicat: 08.02.17 17:10:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VIETNAM

VIZUALIZĂRI: 3771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Cobilița, o pârghie a economiei naționale vietnameze.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.02.17 17:08:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Vietnam, diverse" (deja existentă pe sait)

---

Te rog să ne spui ce note acorzi și pentru celelalte capitole: cadrul natural, distracție și relaxare.

Mulțumesc!

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.02.17 17:24:44]
»

@webmasterX:

Multumesc.

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.02.17 17:33:57]
»

@webmasterX: Draga web, fiindca nu mai pot edita textul, te rog mult sa-mi completezi cele trei rubrici cu punctajul maxim. Scuze.

Multumesc

webmasterX
[08.02.17 17:37:05]
»

@glcitizen: Mulțumesc pentru răspuns, am adăugat notele în caseta tehnică.

krisstinna
[08.02.17 19:37:16]
»

@glcitizen: Super!

Malimu, acum sunt la birou, in pauza, am citit pe nerasuflate.

Maine dimi voi mai citi o data si voi scrie un ecou pe masura rw tau.

Chiar asteptam acest articol, am si cateva curiozitati.

O seara buna!

mishu
[09.02.17 10:16:47]
»

@glcitizen: Cred ca nu am citit ieri dimineata acest articol tocmai ca azi sa-i pot acorda SB-ul, asta ca sa-mi arat intrun fel aprecierea fata de ceea ce ne prezinti cu un asa mare drag.

Este cu atat mai valoros cu cat ne prezinta oamenii si culoarea locurilor si asa, farama cu farama mai aflam cate ceva despre aceasta fascinanta lume.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[09.02.17 10:48:03]
»

@glcitizen:

Este atat de interesant articolul tau ca l-am citit de doua ori si cred ca va fi si a treia oara. Este o parte a lumii despre care nu stiu nici istorie si nici legende, tu mi-ai deschis dorinta de a-mi face timp sa scormonesc adanc.

Ai comentat atat de interesant incat prajitura aceea buna facuta de familie, o savurez imaginar cu un nod in gat pentru soarta lor ca popor vesnic cu traista pregatita pentru fuga. Multumesc ca ma provoci sa caut si sa invat ceva din istoria lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[09.02.17 13:48:41]
»

Ce frumos! Felicitari

glcitizenAUTOR REVIEW
[09.02.17 17:02:28]
»

@mishu:

Multumesc, Misshule. Eu care ma atasez asa de greu, i-am simtit atit de aproape.

glcitizenAUTOR REVIEW
[09.02.17 17:05:34]
»

@elviramvio:

Iti multumesc si sper sa te inspir, in continuare.

glcitizenAUTOR REVIEW
[09.02.17 17:08:43]
»

@adrianaglogo:

Iti multumesc, Adrianaglogo.

krisstinna
[09.02.17 19:46:42]
»

@glcitizen: Ştiu că am întârziat cu ecoul, dar mai bine mai târziu decât deloc Am lipsit motivat, jur!

Spune-mi te rog frumos ce fel de prieten era Nguyen? Ai fost la el acasă? Te întreb pentru că am vazut la tv cum pregatesc vietnamezii masa pentru musafiri şi am văzut ce ''delicatese'' pun ei pe masă, adică pe jos : platouri pline cu tot felul de gândaci prăjiţi, crocanţi, de diferite forme şi mărimi, culori şi arome-de gândaci vorbesc.

Eu îi înţeleg, ştiu că din cauza celor 20 de ani de război au fost nevoiţi să se hrănească cu orice.

Zeul despuiat, Ong Tao, cel în fundul gol, e mai degrabă nesi decât grăbit . M-am amuzat teribil.

Şapele nu murea când i se despica, capul? Cum naiba rămânea viu? Afurisit animal! Tu ai băut vin de şarpe?

Ştiam de cafea, am auzit că ar fi delicioasă. Eu sunt devoratoare de cafea. Bună şi tare. Şi aromată îmi place. Nu te-ai gândit să îmi aduci şi mie câteva boabe? Indiferent de preţ aş vrea să beau o dată în viaţă o cafea excelentă, cea mai bună cafea din lume. La câţi bani dau pe ţigări... merită câţiva dolari o cafeluţă.

E adevărat că vietnamezii folosesc zahăr în loc de sare? Eu aşa am citit.

Şi acum dă-mi voie să te cert un pic, nu mult:

Nu scrii despre hoteluri articole distincte, am înţeles asta. Eu bănuiesc de ce, ţi-am creat un profil turistic.

Dar măcar două vorbe şi-un cuvânt să ştiu şi eu cam ce fel de încăperi au oamenii pe acolo.

Am auzit că în Vietnam hotelurile sunt orice dar numai hoteluri nu.

Cam cât costă 5 zile cazare, masă şi alte prostioare în Vietnam? Că m-ai lăsat să mă chinui, să caut, dar nu am descoperit.

Viermii ăia prăjiţi la ce preţ erau?

Hai că te-am ameţit, sper să îmi răspunzi la toate curiozităţile mele.

Mulţumesc Malimu, aştept răspunsuri şi articole noi!

Te salut!

glcitizenAUTOR REVIEW
[09.02.17 21:30:05]
»

@krisstinna:

Multumesc pentru numeroasele tale observații si intrebari.

Draga Krisstinna, atunci cind faci totul contra-timp, într-un adevarat turneu asiatic, nu ai cum sa aprofundezi relatia si te multumesti ca cineva sta o ara-doua pentru tine, ca un gest de amabilitate prietenesc-si eu am facut la fel cu multi straini veniti la noi, stiind ce inseamna o vorba buna si o incurajare.

Sarpele nu moare la prima operatie... am scris ca dupa ce i se taie in doua capul, primeste o lovitura fatala dupa ceafa-aia ii provoaca moartea. Nu, nu am gustat nimic din sarpe si de frica unor complicatii la drum lung. De-abia astept sa-ti spun cum se consuma maimuța la masa in Singapore...

Cit priveste cafeaua, m-am rezumat la expresso, care e tare de tot si aromat-alta aroma, de cafea adevarata- in Coreea, Taiwan si Vietnam. Cica, si aia o importa tot din Vietnam.

Krisstinna, am fost precaut, deoarece unul din fiii mei, care a lucrat 10 ani in Japonia, a vizitat Vietnamul acum citiva ani si mi-a spus ca e harababura mare prin Hanoi, unde chiar fusese de citeva ori-i-am spus cit mi-a placut. Asa ca, de grija avertizarilor, am luat un hotel de 4 stele, unde m-am simtit ca-n sinul lui Avram-o sa revin intr-un review. In rest, am luat doar hoteluri de 3 stele.

Revenind la papica, viermii si insectele doar le-am gustat dar sunt grețosi rau...

In final, iti promit ca vei fi prima pe lista mea la tot ce va fi original sau ciudat in viitoarele mele iesiri in lume. Sincer, la cita personalitate ai, imi inchipuiam ca-mi vei da in cap cu acea cafeaua din... pooh!

Sper sa revin simbata cu alte delicatessuri... In orice caz, pina acum, mi-au ramas la suflet doua bauturi: expresso si ceaiul de ginseng-inegalabile in restul lumii.

krisstinna
[09.02.17 21:56:49]
»

@glcitizen: Cum să îți dau în cap? Nu vezi că eu te cert un picuț pentru că nu ne povestești mult mai mult?

De unde mai găsesti tu cafea ca acolo? Off, dacă beai si nu știai de unde provin boabele, cum era? Delicioasă, îți zic eu.

Mă aștept la o maimuță vie căreia i se sparge capul pentru a savura creierul crud. Zic și eu, nu știu!

Tu mănânci pui și găini de la țară? Dacă da, să știi că sunt màncatoare de excremente și sunt mai scârboase decât porcii. Eu mănânc și pui și porc... dar viermi și șerpi asezonați cu gândaci crocanți nu cred că voi mânca vreodată.

Mâine îmi fac un expresso cu hell și mă voi gândi la cafeaua aia tare din Vietnam.

Să nu numeri caracterele Malimu! Tu scrie, uită de cifre!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna
[09.02.17 21:57:51]
»

@glcitizen: Auzi, dar un ceai mi-ai adus? Că prea te lauzi

Dana2008
[10.02.17 08:03:06]
»

Excelent articol! Fascinantă experiența! Felicitări pentru destinație și povestea ei!

Ce bine că mai aflăm ce se întâmplă în lumea asta prin intermediul incursiunilor membrilor Afa. Sunt povești, detalii, inedite.

Călătorii plăcute!

glcitizenAUTOR REVIEW
[10.02.17 09:42:42]
»

@krisstinna:

Buna intrebare! Pot sa-ti spun ca, prima data cind am baut ceaiul ala fermecator, m-am gindit la prietenii de pe lista scurta, deci, si la tine. Cei de pe lista foarte scurta, care si-au formulat pretențiile, au avut cite un pachetel de ginseng sau cafea- la fel cum vei avea si tu, de acum inainte.

Cu povestea capului de maimuta, esti pe-aproape...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[10.02.17 09:44:47]
»

@Dana2008:

Multumesc, Dana 2008. Sarut -mana!

webmaster39
[12.02.17 09:37:31]
»

@glcitizen: Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

cmlrd
[26.11.17 13:20:51]
»

@glcitizen: Foarte interesant!

Va rog sa imi spuneti cum ati obtinut viza pentru Vietnam!

Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, cmlrd, elviramvio, glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Vietnam:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062756061553955 sec
    ecranul dvs: 1 x 1