ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 7 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

A doua oara in Africa - circuit Tunisia

TIPĂREȘTE

Am fost in circuit in Tunisia in luna octombrie a anului trecut. Pentru a nu repeta experienta din Maroc (vezi impresii) am ales o agentie de turism mai mica si mai putin cunoscuta, insa cand am ajuns in Tunisia am realizat ca agentia mea cumparase la randul ei pachetul de vacanta de la un touroperator.

De data asta, cazarea, masa si transportul au fost net superioare celor din Maroc. Insa au existat alte mici probleme. Cu cateva luni inainte ne au anuntat ca s-a schimbat data zborului.

Eu alesesem datele in asa fel incat sa fie vacanta copiilor (am calatorit fara familie) si sa nu stau cu stresul ca sunt la scoala. In varianta initiala aterizarea se facea la Hammamet, in varianta finala s-a zburat la Monastir. De aici s-au schimbat complet traseele (fara a fi instiintati inainte). Numele hotelurilor unde vom fi cazati (si cate nopti la fiecare) le am aflat cu 2 zile inainte, dupa multe insistente. In final nici acelea nu au fost respectate in totalitate.

A doua problema a fost ghida.

Dupa aterizarea in Monastir, ne am imbarcat in autocar si am plecat spre statiunea Hammamet. In program era vizitarea vechii Medine din Hammamet si apoi vila lui George Sebastian. Dupa aceea era prevazuta o vizita in bazar sau in gradina orasului.

Nu s-a respectat programul pe care l-am primit de la agentie, nu am vazut toate obiectivele turistice trecute in program, in schimb ghida ne a tinut inchisi intr o sala de conferinte a hotelului din Hammamet pret de 4-5 ore pentru a ne vinde excursii optionale si am pierdut ore in care puteam sa facem macar plaja. De abia spre seara am vizitat vila lui George Sebastian unde am platit intrarea desi in contract scrie ca intrarea la obiectivele turistice din program este deja inclusa.

George Sebastian, nascut in anul 1896 la Bacau a construit una dintre cele mai admirate reședințe din Africa de Nord (în prezent Centrul Cultural Internațional din Hammamet.)

Tatăl său, Chiril Sebastian iar mama sa era o aristocrata moldoveancă Maria Keminger de Lippa.

A doua zi unde am vizitat celebrul amfiteatrul El Jem cu o capacitate de 35.000 de spectatori am inceput sa realizez importanta istorica si patrimoniul cultural al acestei tari si n-am mai pus la suflet toate.

Amfiteatrul este al treilea ca mărime în fostul Imperiu Roman, după Colosseum-ul din Roma și amfiteatrul din Santa Maria Capua Vetere (Italia). 

Pentru ridicarea sa a fost construit un apeduct subteran de 15 km, iar piatra a fost adusa de la 30 km distanta. Bine conservat si astazi, monumentul aminteste caracterul efemer al marilor cuceriri.

Am vizitat apoi Matmata, e mult spus vizitat mai mult din autocar. Matmata este un oraș în Tunisia, situat în partea de sud a țării. Este compus din 'Matmata-Veche' (zona 'troglodiților', a locuitorilor cavernelor subpământene) și 'Matmata-Nouă' (zona noilor locuințe supraterane). 

Regizorul american George Lucas a filmat aici primul film din trilogia „Star Wars” . Am vizitat si noi, o singura locuinta din Matmata. Este foarte interesant conceptul acestor case, transpusa aici intr-un sistem subteran de locuinte si spatii comune, gandite inteligent pentru a-i izola pe locuitori de caldura zilei si de frigul noptii.

Un oras unde ni se dovedeste ambitia imensa a omului de a cuceri si modela cadrul natural, ambitie. Una dintre casele trogloditilor a facut parte din setul de filmare al filmului Star Wars, fiind folosita drept casa personajului Luke Skywalker.

La ora 13:00 eram deja in hotel la Douz. Pentru ca cei mai multi aveau excursii optionale cu camila si cu atv ul in desert. Cei care nu am avut excursii am ramas in hotel la piscina. Totusi am ajuns in centrul Douz, dar nu era mai nimic interesant de vazut.

In zori ne am trezit la ora 4; 00 si am plecat spre desert. Drumul trece pe langa Lacul Chott el-Jérid, cel mai mare lac sarat secat din Nordul Africii, cu o suprafata de 5.000 km2, fiind asezat in mijlocul Tunisiei, la granita cu Algeria. Denumirea “Chott” provine de la termenul tunisian ce descrie tocmai lacurile care seaca in timpul verii, dar care au apa iarna.

Este un loc cu un peisaj fascinant, care-si schimba culorile odata cu schimbarea pozitiei soarelui. Peisajul este frumos mai ales cand rasare soarele si se schimba culorile.

Din pacate noi am prins o dimineata innorata si nu am putut sa ne bucuram de un rasarit de soare spectaculos, dar am inteles ca atunci cand este senin peisajul este fabulos.

Traseul a continuat spre Tozeur. Tozeur este o frumoasă oază de palmieri. Aceasta este o oaza creata de om cu aproximativ 400.000 de arbori de palmieri care cresc aici. La Tozeur am mers cu trasurile de cai la livezile de curmali unde am admirat atat mii de curmali, cat si alte plantele si pomii fructiferi care cresc in aceeasi livada. Am fost serviti cu suc de palmier, mie nu mi a placut.

Apoi am plecat la bordul masinilor de teren, intr-o expeditie in desert prima oara la oaza Chebika si apoi la oaza Tamerza. Oaza Chebika a fost unul dintre locurile care mi a placut cel mai mult in Tunisia. Peisajul este ireal. Culoarea apei care strabate prin mijlocul desertului venind de sus din munte este ceva deosebit. Din pacate noi nu am vazut mai nimic din aceasta oaza, traseul fiind mult mai lung decat cel pe care l- am urmat noi.

Va recomand sa vizitati aceasta oaza daca aveti ocazia. A urmat oaza Tamerza.

Tot in aceeasi am mers in desert la Ong Jemel, in traducere libera “gatul camilei“, o asezare in care s-au filmat scene din celebra serie de filme Star Wars. (episodul 1). 

Am continuat apoi drumul spre superbul oras Kairouan, la faimoasa moscheea din Kairouan pe care insa am vizitat o in graba. Este considerat a fi al patrulea oras sfant al Islamului, dupa Mecca, Medina si Ierusalim. Marea Moschee din Kairouan a fost primul loc de rugaciune pentru musulmanii din Africa de Nord si ramane si astazi un important loc de pelerinaj.

In drum spre Kairouan ne-am oprit sa vizitam ingenioasa lucrare de inginerie hidraulica bazinele Aghlabizilor, un mare rezervor de apa format din doua mari bazine si cateva cisterne construite in Sec al IX-lea, sursa principala de apa potabila a comunitatiiNe am indreptat apoi spre Sousse unde ar fi trebuit sa stam 3 nopti.

Am vizitat Musée Dar Essid un veritabil exemplu al frumusetii caselor de secol XIX, ce-i drept, apartinand unor oameni instariti. Aici gasim mobila veche europeana si fatade extravagante, decorate cu mozaicuri andaluze. Apoi am vizitat in fuga Medina si am vazut zidurile fortificate Kasbah si Ribat ul.

Am mers apoi spre cazare la hotelul din Monastir unde am ramas pentru 4 nopti.

A doua zi marea majoritate a grupului au plecat in excursiile optional cu vaporasul si la gradina zoologica. Eu impreuna cu un grup mic am plecat spre Sousse. In Sousse am vizitat Muzeul de arheologie, Medina, Ribat ul, Souk ul (bazarul). Mie mi a placut foarte mult Sousse si am revenit de mai multe ori cu taxiul de la hotel din Monastir.

Asta a fost o surpriza placuta. fata de Maroc nu imi era teama sa merg singura cu taxiul. Am fost prima oara cu mai multi turisti romani, apoi am pastrat legatura cu taximetristul, un tanar foarte serios care avea familie si doi copii.

Ne am lasat si cumparaturile la el in masina fara nici o problema. Nu stiu daca am avut noroc sau toti oamenii sunt de incredere. Dar mi s-au parut foarte seriosi.

In cea de a cincea zi am facut un tur de forta. Am inceput cu muzeul Bardo (care nu era in programul nostru a fost bonus pentru ca ne-au unit doua grupuri cu trasee diferite).

Una dintre bijuteriile patrimoniului tunisian, Muzeul Naţional Bardo, și-a redeschis portile pentru publicul larg. Timp de doi ani, din iulie 2021, instituția nu a mai putut fi vizitată, aici avand loc lucrari de amenajare. În 18 martie 2015, muzeul a căzut victima unui atentat sângeros, revendicat de gruparea Stat Islamic (SI). Astăzi, la parterul Muzeului Naţional Bardo, vizitatorii pot admira statuia de marmură a zeiţei păcii, Concordia, expusă alături de memorialul victimelor atentatului din martie 2015. Muzeul Bardo este cel mai important muzeu de pe continentul african. Una dintre principalele atracții ale muzeului este colecția sa extinsă de mozaicuri romane, una dintre cele mai mari din lume. Acestea au fost descoperite prin săpături în diferite situri arheologice din țară la începutul secolului al XX-lea, inclusiv Cartagina, Hadrumetum, Dougga și Utica. Mozaicurile lui Bardo, cum ar fi Mozaicul Virgil, oferă o perspectivă unică asupra vieții de zi cu zi din Africa romană. Pe lângă aceste mozaicuri, muzeul găzduiește o colecție bogată de statui de marmură din epoca romană, înfățișând zeități și împărați romani găsiți pe diverse situri, inclusiv Cartagina și Thuburbo Majus.

A urmat un scurt popas in centrul Tunisului. Am avut o ora libera pentru shopping in bazar.

Am vizitat apoi Cartagina. Cartagina se afla la o distanţă de cam 10 km de Tunis, în jurul colinei Birsa unde fusese construit un templu pentru zeul punic Eşmun. Conform legendei, Cartagina a fost fondata de către regina feniciană Elissa, mai bine cunoscută sub numele de Dido, undeva în jurul anului 813 î. Hr. Oraşul a fost inițial cunoscut sub numele de Kart-hadasht (ce semnifică oraș nou) pentru a se distinge de vechiul oraş fenician din apropiere, Utica. Grecii au numit oraşul Karchedon și romanii au transformat acest nume în Cartagina. Cartagina avea două porturi legate unul de altul, unul exterior pentru corăbiile comerciale şi unul interior pentru flota de razboi. Aici puteau ancora 220 de corăbii şi la nevoie se putea bloca unica ieşire cu lanţuri de fier. Pe uscat cetatea era apărată de ziduri care măsurau 35 de km. Astfel, Cartagina domina coasta nord-africană, trimiţând corăbii spre sudul Spaniei, Sicilia, Sardinia. În secolul al VII-lea, odată cu înființarea de colonii comerciale grecești în Sicilia, poziția Cartaginei a fost văzută incomod, și un conflict a devenit inevitabil. În secolul al VI-lea Cartagina a cucerit teritoriul triburilor libiene și vechile colonii feniciene și a avut controlul asupra coastei Africii de Nord, care se întinde din Marocul de azi până la granițele Egiptului de azi, plus Sardinia, Malta şi Insulele Baleare

Orașul a fost în conflict cu grecii și romanii pentru controlul asupra teritoriilor. Războiul împotriva grecilor a durat peste 200 de ani, şi s-a încheiat cu succes pentru Cartagina. Războaiele împotriva Romei, cunoscut sub numele de războaiele punice, au fost împărțite în trei perioade, din 264 până în 146 î. Hr... În 146 î. Hr. Cartagina a fost aproape în totalitate arsă, și s-a impus controale stricte asupra populației rămase.

Toate cele trei războaie s-au terminat cu victoria Romei, în cele din urmă Cartagina fiind cucerită de către romani. Primele două războaie au fost foarte echilibrate, Roma fiind foarte aproape de fiecare dată de a pierde războiul. Al treilea război a fost mai mult o expediție de pedepsire, raportul dintre cele două puteri fiind clar în favoarea Romei.

Am vizitat apoi faimoasa statiune Sidi Bou said pe care va recomand sa nu o ratati o data ce ajungeti la Cartagina. Nu stiu exact ce plaje exista in zona, dar arhitectura si vibe ul acestui loc sunt magnifice. Seara am savurat un fresh de capsuni la café Delice una dintre celebrele cafenele cu o panorama superba asupra golfului.

In ultima zi am vizitat Monastir. Am preferat sa vizitez orasul pe cont propriu nu cu faimoasa noastra ghida. Colegii au fost foarte nemultumiti de excursia optionala pe care au dat 30 euro.

Noi am fost la Monastir cu acelasi taximetrist care ne a dus si la Sousse. m-a impresionat foarte mult ca acest taximetrist tunisian (i-am uitat numele) nu intrase niciodata la palatul lui Bourgiba si nici in statiunea Sidi Bousaid pentru ca nu isi permit.

Habib Bourguiba a fost un politician tunisian, primul președinte al Tunisiei între 1957 și 1987. A studiat dreptul în Franța devenind avocat, după care s-a întors în Tunisia pentru a lupta împotriva forțelor coloniale franceze, reușind să devină președintele Tunisiei.

Palatul seamana foarte mult ca stil cu stilul de viata al familiei Ceausescu.

Nu am ajuns pe plaja la Monastir, dar sincer nu as alege ca destinatie ulterioara aceasta plaja.

De abia astept sa ma intorc in Tunisia cel mai probabil in Hammamet, posibil si in insula Djerba. Am inteles ca si zona Mahdia ca plaja este superba.

Ca obiective turistice pe care le voi pune pe lista pentru data viitoare: Dougga- sit arheologic patrimoniu Unesco, zona Tataouine.


[fb]
---
Trimis de catrinel in 30.04.24 14:17:06
Validat / Publicat: 30.04.24 15:49:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia, Turcia, Polonia, Ungaria, Olanda, Cehia, Slovacia, Serbia, Maroc

VIZUALIZĂRI: 4052 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catrinel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Oaza Cebika
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

AZEPHONE
[30.04.24 17:04:05]
»

Buna ziua.

Ma bucur ca ati scris despre Tunisia. Acolo am petrecut si noi clipe faine fie la resorturi fie in excursii. Daca ma intrebati ce mi-a placut mai mult voi raspunde sincer ca excursiile. Am scris multe articole despre Tunisia.

Noi am fost de doua ori in Tunisia

nicole33
[01.05.24 06:48:10]
»

@catrinel:

Interesantă această variantă de a vizita Tunisia. Mă bucur că ai povestit cum se desfăşoară în realitate un asemenea circuit.

Cu un an înainte de prima vacanţă petrecută în Tunisia am ezitat între a alege circuit sau sejur plus excursii opţionale, în final alegând varianta sejur.

Pentru a nu repeta experienta din Maroc am ales o agentie de turism mai mica si mai putin cunoscuta, insa cand am ajuns in Tunisia am realizat ca agentia mea cumparase la randul ei pachetul de vacanta de la un touroperator.

O agenţie mică nu ar avea capacitatea de a organiza singură un astfel de circuit organizat sau mai degrabă dezorganizat , de a strânge grupul minim necesar etc.

Constat că am văzut cea mai mare parte a obiectivelor menţionate, încă din 2019, când am luat excursia de două zile în Sahara - superbă, dar cam pe repede înainte- şi pe cea la Tunis-Cartagina-Sidi Bou Said, ba chiar şi câteva în plus.

Am inceput cu muzeul Bardo (care nu era in programul nostru a fost bonus pentru ca ne-au unit doua grupuri cu trasee diferite).

Pentru muzeul Bardo chiar te invidiez, eu nereuşind să ajung acolo, deşi îmi doream mult. Ştiu că nu este inclus în program. Ghizii au încercat să mă convingă de faptul că o vizită la muzeu ar fi, chipurile, periculoasă, având în vedere cele petrecute în urmă cu nişte ani, dar, evident, nu i-am crezut.

Noi am fost la Monastir cu acelasi taximetrist care ne a dus si la Sousse. m-a impresionat foarte mult ca acest taximetrist tunisian (i-am uitat numele) nu intrase niciodata la palatul lui Bourgiba si nici in statiunea Sidi Bousaid pentru ca nu isi permit.

Asta-i cam poveste, cât timp intrările sunt gratuite.

Poate încerci să povesteşti şi despre hotelurile alese de agenţie pentru cazare.

iulianic
[01.05.24 08:50:32]
»

@catrinel:

Nu am ajuns pe plaja la Monastir, dar sincer nu as alege ca destinatie ulterioara aceasta plaja. De abia astept sa ma intorc in Tunisia...

Dacă ești deja în căutarea unui hotel cu plajă bună, îți pot recomanda Iberostar Kantaoui Bay - Sousse.

Are o plajă cu nisip atât de fin, de auriu și de curat... Nu mai văzusem până atunci (în 2019 când am fost noi) o plajă la care să-ți lași papucii la intrare. Ca la moschee, atâta doar că nu era obligatoriu. Un rastel mare, cu mai multe rafturi, păstra aliniate feluri și feluri de papuci.

Nu lipseau nici dușurile, dar nici scrumierele. Mucurile de țigară nu se aruncau sau îngroapau în nisip așa cum se preocedează prin alte părți.

Pe plajă există și servicii de la bar la șezlong. Se iau și se aduc comenzi, apoi se adună paharele golite dacă nu le-ai depus tu însuți într-o lădiță amplasată la vedere, pe o măsuță.

Există pază în permanență și din când în când, cu ATV, apare și patrula de poliție. Nu știu dacă acum mai este la fel, dar atunci când am fost noi erau prea proaspete amintirile legate de atacurile armate din Tunis (18 martie 2015) și din Sousse (26 iunie 2015). 

nicole33
[01.05.24 10:08:17]
»

@iulianic:

Dacă ești deja în căutarea unui hotel cu plajă bună, îți pot recomanda...

Din experienţa mea, în Tunisia nu găsirea unui hotel cu plajă bună este problema, deoarece marea majoritate a hotelurilor din staţiunile turistice consacrate au plaje absolut de vis, cu nisip super fin şi cu mare cristalină, ci găsirea unui hotel cu condiţii bune de cazare şi cu servicii bune.

Mucurile de țigară nu se aruncau sau îngroapau în nisip așa cum se preocedează prin alte părți.

Asta nu ţine de hotel, ci de gradul de educaţie al turiştilor cazaţi în acel moment. Să vezi ce lasă în urma lor chiar turiştii tunisieni şi copiii lor, mulţi, gălăgioşi şi needucaţi.

catrinelAUTOR REVIEW
[07.05.24 11:15:08]
»

@AZE: Multumesc pentru ecou.

Da, sincer mi a placut mult si tara, iar oamenii mi se par foarte draguti. Parca mi aduc aminte cum eram si noi acum 30 ani. Parca eram mai "curati" la suflet.

Sper sa mai ajung. Si sa merg si cu familia.

E o alternativa excelenta la clasicele Turcia si Grecia.

catrinelAUTOR REVIEW
[07.05.24 11:20:58]
»

@nicole33: Multumesc pentru ecou.

Recunosc ca sunt novice si necunoscatoare intr ale artei de orice fel.

Pe de alta parte intotdeauna vizitez tot ce se poate vizita.

Muzeul Bardo, pe mine personal, (repet nu sunt un cunoscator) m-a impresionat prin doua lucruri.

Frumusetea acelor mozaicuri care impodobeau casele romanilor, te impresioneaza si te emotioneaza si astazi, dupa mii de ani.

Si doi, muzeul este si o sursa importanta de informatii despre istoria cartaginei si a razboaielor punice.

catrinelAUTOR REVIEW
[07.05.24 11:29:22]
»

@iulianic: multumesc

nu stiam ca a fost atentat si la Sousse.

Se pare ca oamenii au uitat de atentate. Nu se mai simte teama in atmosfera.

Sper sa ma intorc cu familia desi ai mei nu sunt asa "exotici" ca mine. Ei prefera locurile mai apropiate.

Mie imi place sa experimentez. As avea o dilema daca sa aleg o plaja langa Sousse, unde am putea vizita mai multe si Hammamet care are o plaja superba.

In ceea ce priveste standardele hotelurilor eu nu am comparat niciodata nivelul serviciilor din Turcia (de exemplu) cu nivelul serviciilor din alte tari.

Fiecare are farmecul lui.

Turcii sunt the best dar s-au si scumpit mult vacantele la ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[07.05.24 13:48:33]
»

@catrinel:

nu stiam ca a fost atentat si la Sousse.

Da, în 2015, la 26 iunie, adică la vreo trei luni după atentatul de la muzeul din Tunis, a fost un altul la Sousse. Pe zidul hotelului Iberostar Kantaoui Bay - Sousse, cel la care am fost noi cazați, era o placă comemorativă referitoare la acest trist eveniment. De atunci paza și securitatea s-au întărit nu numai la intrarea în hotel, ci și pe plajă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[13.05.24 18:13:37]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tunisia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.98031997680664 sec
    ecranul dvs: 1 x 1