GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am revenit in Thassos pentru a doua oara (prima vacanta am petrecut-o acolo in 2007), cu inima un pic stransa, recunosc...
Daca prima vizita a fost extraordinara, de data aceasta imi era un pic teama - aveam sa mai regasim aceeasi atmosfera de relaxare totala, pe care nu am mai gasit-o nicaieri altundeva?
Ei bine, si al doilea concediu petrecut in Thassos a fost la superlativ si nu ne-a inselat asteptarile.
Voi incerca sa impart experienta in mai multe articole – impresii generale si ce am facut noi in Thassos, plajele pe care le-am vizitat noi, cazare, taverne.
Avand in vedere ca de aceasta data am fost insotiti de baietelul nostru de 4 ani, trebuie sa mentionez de la inceput ca am fost un pic limitati in miscari, pentru ca juniorul are un program (mai ales de somn) pe care am incercat sa il respectam cat mai mult... Asa ca nu am reusit sa vizitam chiar tot ce ne propusesem. Tot datorita lui concediul de anul acesta a fost dedicat mai degraba plajei si balacelii, decat explorarii. In plus, eu am plecat la drum „2 in 1”, insarcinata, asa ca sotul a pus piciorul in prag si a taiat de pe lista ATV-ul si scuba diving :)) (eu m-as fi incumetat si la ele :))).
Desi voi scrie un articol separat despre cazare, as vrea doar sa mentionez ca din punctul meu de vedere cea mai potrivita statiune pentru cazare este Skala Potamia, mai ales daca aveti si copii.
As putea spune ca Thassos este destinatia "completa" de vacanta, care poate satisface toate gusturile, de la cele mai "aventuroase" pana la cele mai inclinate spre "leneveala". Asadar, ce putem face in Thassos?
1 -Desigur, plaja. Thassos este plin de plaje minunate, de la cele amenajate, dotate cu terase si alte facilitate, pana la cele mai salbatice, la care se coboara cu ATV-ul, pe jos, sau cu o masina de teren. In urma celor doua calatorii in Thassos, eu as face urmatoarea sugestie amatorilor de plaja: in prima parte a zilei incercati sa ajungeti la una dintre plajele din estul si sudul insulei, iar dupa-amiaza va mutati la una dintre plajele din vest; acestea din urma, in general, sunt un pic mai salbatice, unele cu pietre, insa foarte frumoase; in felul acesta beneficiat la maxim de soare si puteti chiar sa prindeti apusul pe plaja. Despre plajele din Thassos gasiti multe si diverse informatii pe net; eu voi descrie numai plajele pe care le-am vizitat noi, intr-un articol separat.
2 -Pentru amatorii de drumetii, exista posibilitatea urcarii pe muntele Ypsarion. Merita din plin sa va rezervati o zi, drumul in sine este frumos si interesant, iar privelistea de pe varful Ypsarion o sa va taie rasuflarea – se vede toata insula, de jur imprejur, si pana departe spre continent, in functie de cat de senina este ziua. Puteti urca pe jos sau, pentru cei mai comozi, cu masina. Daca urcati pe jos sa va faceti rezerve serioase de apa. Daca urcati cu masina, sa va pregatiti pentru un drum accidentat si foarte, foarte prafuit – o sa trebuiasca sa va opriti obligatoriu la o spalatorie dupa ce coborati. Daca va este mila de masina voastra, puteti inchiria un Jeep. In drum spre varf treceti pe langa un mic lac, si o cascada; unele indicatoare il numesc lacul Maries, dar am vazut&auzit si referiri de genul „lacul din munte” sau pur si simplu „catre lac” – nu ar trebui sa mire pe nimeni, avand in vedere ca este singurul din insula. In lac sunt o multime de pestisori care vin aproape de mal, in apa foarte mica. Este interzis pescuitul. Pe drum, mai ales aici in zona lacului, puteti gasi ulei de masline produs chiar pe insula, de producatori particulari, precum si miere (majoritar de pin). Preturile sunt in general ok. Drumul in continuare spre Ypsarion este cu pietris si marginit intr-o parte de versantul muntelui si in cealalta parte de prapastie; pentru cine are rau de inaltime s-ar putea sa fie un pic mai greu de indurat (noi am avut un pasager in masina care nu a suportat si a preferat sa urce pe alocuri pe jos); este deosebit, totusi, sa vezi sub tine o mare verde (de pini), tarmul si apoi, in zare, marea albastra. Din niste pliante am retinut ca se fac si excursii off-road cu Jeepurile pe munte.
3 -Tot pentru cei mai sportivi si activi dintre noi, in majoritatea oraselelor si statiunilor de pe insula se gasesc de inchirat ATV-uri. Preturile pe care le-am vazut eu variau de la 25 la 45 euro pentru o zi (24 ore), in functie de cat de mare este ATV-ul; preturile mi s-au parut ceva mai mici cu cat este mai mare localitatea de unde inchiriati (evident, concurenta functioneaza). Cand am fost in 2007 noi am inconjurat insula cu ATV-ul, o experienta pe care o recomand oricui, noi nu mai stiam pe unde sa oprim mai repede sa facem poze zi sa admiram peisaje; anul acesta insa am renuntat la idee si din cauza faptului ca se inmultise fenomenal numarul masinilor mici care circulau pe insula si mi s-a parut cam riscant. Mai puteti inchiria biciclete, cu aproximativ 10-20 euro pe zi (preturi afisate in Skala Potamia) si masini. In Skala Prinos exista un centru de echitatie de unde se pot face excursii calare. (din pacate desi mi-asi fi dorit foarte mult, nu am ajuns acolo, asa ca nu stiu tarifele).
4 -Sporturi de apa (evident); pornind de la pasnicul si usor accesibilul snorekling, pana la parasailing si lectii de scubadiving, gasiti cam orice pe insula, important este sa intrebati sau sa va informati in prealabil. Din pacate, nu pot sa scriu despre preturi, din motivele descrise la inceput noi ne-am limitat la snorekling. Stiu insa din afisele vazute ca plajele unde aveti posibilitati pt sporturi de apa „extreme” sunt Golden Beach si plaja din Potos (s-ar putea sa mai fie si altele, eu pe acestea le stiu), iar cel putin o scoala de scubadiving gasiti in Potos. De asemenea, peste tot gasiti oferte pentru croaziere, mai lungi sau mai scurte, cu sau fara masa inclusa, cu sau fara pescuit, cu sau fara delfini. Fac o mica revenire la snorekling: este adevarat, e Thassos, nu Marea Bariera de Corali, dar va asigur ca ochelarii si labele de scafandru va pot asigura nesfarsite ore de amuzament si uimire. Pentru noi a fost ca un drog, nu ne mai saturam sa stam cu capul in apa (si posteriorul afara din apa ) si sa admiram tot ce se petrecea sub noi. Am vazut pesti mai mari care ii vanau pe cei mici, pestisori cat palma care sa bateau fiorosi pentru o bucatica de nisip, bancuri imense de pesti cat degetul, ca niste vartejuri negre. Special pentru asta mi-am cumparat anul acesta aparat foto subacvatic si nu am regretat nici o clipa investitia. Daca sunteti pasionati, va recomand mai ales plajele mai salbatice si neamenajate.
5 -De vizitat... multe, multe, multe: situri arheologige la Aliki (intrare libera, nu exista ghid, paznic, etc, ci doar niste placute cu detalii) si in capitala (mie mi s-a parut cel mai frumos de vizitat dupa-masa si seara, este si mai racoare si atmosfera este deosebita); manastirea Sf Mihail – manastirea, in sine, este frumoasa, dar mie mai mult mi-a placut zona in care este asezata, pe un colt de stanca, si panorama; localitatile din interiorul insulei, si satele cu case traditionale – va asigur ca merita sa sacrificati o zi de plaja, ca sa le vizitati. Stradutele inguste, casele albe traditionale, gradinile pline de flori, de smochini si maslini, locuitorii atat de relaxati, asezati la umbra... nu o sa va doriti altceva decat sa va retrageti aici la pensie . Tot aici am vazut prima data rodii in pom (oare cum se numeste pomul, in sine?). Asa ca nu ratati: Maries, Theologos (urmariti afisele si pliantele cu seri grecesti), Potamia, Panagia – aici mi-a placut mult parcul cu platani, cu un lac mic in forma de inima si cu canale care inchipuiau venele si arterele. Multi dintre copacii mai grosi sunt scobiti la baza, si in interior au fost instalate becuri, astfel incat seara efectul este deosebit. Cu multa caldura recomand o plimbare seara pe faleza portului din Limenas (Thassos) si pe langa far; la apus, culorile sunt fenomenale; de asemenea, aveti un pic de rabdare si stati chiar pe marginea falezei si uitati-va in apa. Noi am vazut caracatite! Si dupa ce le-am vazut vii, de pe faleza, ne-am oprit la restaurant si le-am vazut si in farfurie .
Ce nu am vazut in Thassos (le vom bifa cu ocazia urmatoarelor vizite): cariere de marmura, fabrica de aur, muzeul de arheologie, presele de ulei de masline, nu ne-am plimbat cu trenuletul (sunt doua, unul in Limenas si unul pe traseul Skala Panagia-Skala Potamia, cu opriri in Potamia si Panagia) si nu am reusit si noi sa „prindem” o seara greceasca, un carnaval sau o nunta greceasca.
Ce as mai avea de adaugat: spre deosebire de 2007, de data aceasta cam peste tot (inclusiv la taverne) am putut plati cu cardul. Bine de stiut.
Ambele sejururi in Thassos noi le-am petrecut in septembrie. De fiecare data am avut parte de vreme excelenta – temperaturi de max 30 gr; chiar daca se nimereste vreo zi mai inorata, apa este suficient de calda pentru temerari . Seara in schimb este racoare... chiar frig. In prima seara eu am iesit pe faleza ca o floricica, in pantaloni scurti si maieu si am inghetat de nu mai stiam de mine... noroc ca am gasit pana la urma un hanorac de imprumut. Asa ca va recomand sa aveti la voi pentru seara haine cu maneca lunga si soseste in picioare :).
Noi am optat pentru cazare fara masa inclusa; pentru micul dejun gasiti in supermarketuri cam tot ce va trebuie (desi painea lor nu prea mi-a placut si untul era cam 2.5 eur pachetul); iar pranzul si cina le-am luat la taverne.
Si pentru un final apoteotic: vacanta de 9 zile ne-a costat asa: 500 euro – mese, cumparaturi la supermarket, inghetata zilnica, plaja, suveniruri, jucarii, etc. 305 euro cazarea pt 8 nopti. 170 euro+57 lei+10 leva – benzina si taxe pe drum si feribot (dus intors).
Va doresc tuturor vacante placute, in Thassos sau prin alte parti
Trimis de andre cristoiu in 30.06.14 09:19:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andre cristoiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@andre cristoiu: Felicitari pt articol.
Care locuri ti-au placut mai mult pentru snorekling?
Si noi suntem pasionati de acest "sport".
Multumesc.
@andre cristoiu:
”P08 -... Oare caracatitele astea ajung in farfurii la taverna?
Da, caracatiţele astea ajung în farfurii la teverne sau sunt vândute proaspete la pescării, dar dacă ai şti ce dureros e drumul lor până să ostoiască foamea sau doar pofta unui turist curios...
Am asistat în câteva rânduri, în Thassos, în portul din Skala Potamia, la tratamentul care li se aplică acestor vietăţi după ce sunt capturate. Sunt izbite cu putere de stânci şi bătute cu o unealtă lată de lemn pentru a fi frăgezite şi a li se sparge capul (pentru îndepărtarea organelor interne care se găsesc acolo). Am pozat multiple scene de acest fel, iar dacă timpul îmi va permite, voi descrie şi eu vacanţa mea în Thassos ataşând bineînţeles şi fotografii.
Felicitări pentru articol! Mi-a făcut plăcere să-l citesc.
@iulianic: Si mie imi place caracatita, dar de ce trebuie sa le chinuie asa? Nici n-o sa mai pot manca...
@adrianaglogo: Am înţeles că acesta este procedeul de frăgezire şi de îndepărtare a părţilor necomestibile. De altfel, caracatiţele nu mai sunt vii atunci când sunt maltratate în acest fel, aşa încât nu trebuie să-ţi fie milă de ele. Eu ştiam lucrurile astea, dar - mărturisesc - nu am văzut niciodată acest proces în desfăşurare.
Mai adaug că la pescăria din Skala Potamia, acolo unde peştele cumpărat poate fi curăţat la cerere, atunci când am cumpărat o caracatiţă pentru a o pregăti noi la grătar, vânzătoarea a curăţat suplimentar capul (care era deja golit de conţinut), iar la solicitarea noastră ne-a arătat şi ne-a explicat ceea ce face.
@adrianaglogo: Buna, Agios Ioannis, fara indoiala a fost cel mai frumos pt snorekling. Cred ca este si mai fain un pic mai in larg, eu nu m-am indepartat foarte mult de tarm. Mi-a placut si la Saliara pentru ca fundul apei fiind acoperit de granulele de marmura era foarte luminos sub apa, insa aglomeratia cam alunga pestisorii.
@iulianic: @iulianic: Bine ca m-ai linistit, daca nu mai sunt in viata, asta e... Deci pot manca in continuare caracatita...
@adrianaglogo: O, da! Poţi fi liniştită! Îţi doresc poftă bună!
@adrianaglogo: cu mare placere; daca descoperi ceva plaje noi, da-ne de stire, eu abia astept sa ajungem iar in Thassos, dupa ce juniorul cu nr 2 va fi suficient de mare sa suporte drumul.
@andre cristoiu: OK! Iar juniorul nr 2 sa vina pe lume sanatos si cu chef de plimbare precum parintii lui (sau ai Ei, cred ca va doriti si o fetita!)
sanatate si numai bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Thasos 2024 – generalități — scris în 09.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou in Thassos — scris în 07.10.23 de Elena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cea mai tare vacanta din viata mea, vreau sa fiu grec — scris în 26.08.22 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Prima data in Thassos — scris în 11.08.22 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thassos... cu rele şi bune! — scris în 17.10.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Maraton Thassos — scris în 26.06.20 de mrsmr* din CEAHLăU [NT] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Thassos in septembrie — scris în 15.10.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ