ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Aci Reale o stea a Rivierei Ciclopilor

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Geothe: “Sa vezi Italia fara sa vezi Sicilia este ca si cum nu ai fi vazut Italia de loc pentru ca Sicilia este cheia intregii tari”, iar Aci Reale este una dintre nestematele acestei provincii istorice a Italiei situata la 15 km. sud departare de Catania, la o altitudine de cca. 115m. deasupra nivelului marii.

    Riviera Ciclopilor intre Aci Castello cu renumitul sau castel normand, Aci Trezze, Aci Catena si Aci Reale oraselul recunoscut pentru cele mai mari si mai frumoase carnavaluri anuale ale Siciliei este un loc mirific pentru orice turist dornic sa vada frumusetea naturala a unor zone incarcate de istorie si legende.

    LEGENDA rivierei ciclopilor porneste din Odiseea lui Homer care ne povesteste despre calatoria lui Ulise in drumul spre casa dupa caderea Troiei. Ajuns in zona insulei ciclopilor (uriasii cu un singur ochi in frunte) adica coasta siciliana intre Catania si Aci Reale, Ulise debarca pentru a-l vedea si a se lupta cu monstrul apelor cu sase capete Scylla. Orasele rivierei ciclopilor insirate cochet sunt inconjurate de livezi de lamai si portocali privind cu admiratie spre muntele vulcan Etna, stapanul insulei siciliene.

    Cele 8 stanci uriase de natura vulcanica din partea de nord a Cataniei in drumul spre Messina se spune ca au fost aruncate de ciclopi in mare, in dreptul actualei statiuni/oras Aci Trezza in lupta lor cu Ulise.

    Situat pe Riviera Ciclopilor la picioarele Etnei si pe coasta Marii Ionice, recunoscut pentru bisericile in stil gotic. si a celei mai vechi Academii de stiinte, litere si arte din Sicilia, Academia dei Dafnici e degli Zelanti (fondata initial de un preot in 1671) Aci Reale este construit pe “Timpa” o terasa de origine vulcanica, faleza fiind de origine vulcanica de asemenea. Culturile de citrice sunt semnul distinctiv al zonei insorite de la malul marii a carei culoare rivalizeaza cu albastrul cerului senin al Siciliei.

    Carlo Levi compara Aci Reale cu medievalul Avignon cu manastiri, biserici colegii si mai ales cele 6 scoli catolice mari iar francezii il compara cu Saint Tropez.

    Dupa cutremurul devastator din 1693 in Sicilia s-au reconstruit cateva orase absolut fabuloase intr-un autentic stil baroc sicilian. Printre acestea se afla la loc de cinste Notto, Caltagirone, Ragusa, Modica, Siracuza/insula Ortigia, Scicli dar si cele din imediata apropiere a Cataniei ea insasi o adevarata bijuterie, Aci Reale, Aci Castello, Aci Trezze. Sicilia era condusa la acea vreme de Spania insa cu puterea familiilor nobile locale. Astfel se face ca in secolul XVIII Sicilia avea 58 de printi, 27 duci, 37 marchize, 26 conti si 79 baroni care au contribuit la ridicarea acestor Ace….

    CUM SE AJUNGE : Din Catania puteti lua un autobuz local din statia aflata in fata Stazione Centrale costul unui bilet fiind de 2,70 eur. Calatoria dureaza cca 45 minute oprind in statii locale, ocazie cu care puteti simti pulsul localitatilor din imediata apropiere a Cataniei cu forfota lor autentic siciliana, debordand de culoare locala.

    SUMARE DATE ISTORICE

    Origini orasul grec Xiphonia total disparut figureaza ca prim indiciu al localitatii.

    Romanii au gasit un alt oras Akis cunoscut in timpul razboaielor punice

    Castelul de ev mediu se afla in Aci Castello zona medievala de la 1100 care s-a divizat in timp.

    Abia in sec. XIV s-a inaltat noul oras in stil gotic lombard pe care il iubesc localnicii. Sub Carol V in sec. XVI a devenit comuna a coroanei cu 7000 locuitori. Astazi Aci Reale are peste 55000 locuitori.

    Carnavalul din Aci Reale este mentionat inca din 1594. Orasul a fost distrus de cutremurul din 1693 si apoi reconstruit cu cladiri in stil autentic baroc. A fost primul oras care s-a rasculat impotriva dinastiei Bourbonilor din Sicilia in 1861.

    LEGENDA orasului vorbeste despre iubirea intre pastorul Acis si Galatea o nimfa marina. Galatea se iubise insa cu ciclopul Polyphenus care si-a omorat rivalul din gelozie sub o stanca de pe malul marii. Dupa moartea lui Acis, nimfa a dat nastere Raului Acis Fiume di Jaci, vechiul Akis sau Acium.

    Am vizitat orasul la pas fara a ma grabi caci stiam ca voi fi rasplatita pe deplin.

    Aveam sa vad o minunatie de biserici, palate, strazi, parcuri si mai ales marea de un albastru remarcabil, concurand parca cu albastrul cerului senin de primavara.

    Vrand-nevrand primele ce mi-au iesit in cale au fost BASILICA SAN DOMENICO reconstruita in stil neoclasic dupa ce constructia initiala de sec. XVI. a fost in mare parte distrusa la cutremurul din 1693.

    BASILICA SAN BIAGIO cu relicvele lui Gabriele Allegra intemeietorul seminarului Franciscan este de asemenea foarte frumoasa.

    DOMUL- Maria Santissima Annunziata – cladirea originala dateaza din sec. XIV-lea fiind reconstruita si impodobita cu picturi ale lui Antonio Filocamo, Francesco Patane, Petro Paolo Vasta- mari artisti sicilieni ai sec. XVII. Are 6 coloane sculptate de o parte si de alta, un altar superb, un candelabru de cristal, tavan pictat, ogive pictate, cupola rotunda pictata fara vitralii. Catedrala nu este opulenta insa este coplesitor de frumoasa aproape ca nu m-am indurat sa o parasesc.

    BASILICA SAN SEBASTIANO este insa pe departe dupa parerea mea cea mai frumoasa, monumentala si interesanta biserica dintre cele multe ale orasului construite in stil baroc... Are si un muzeu care se poate vizita contra sumei de 1 eur. Capela si altarul sunt minunate cu picturi de mare valoare si coloane de marmura. Este desemnata monument national. Constructia bisericii a inceput in 1609 si a fost finalizata in 1644 cu subventii de la primaria orasului dar si contributii ale credinciosilor. Dupa cutremurul din 1693 a fost restaurata capatand aspectul actual iar in 1924 a primit recunoasterea cu bula papala. Balconul datand din 1754 este ornat cu statui reprezentand personaje din vechiul testament David, Moise, Samson, etc. Interiorul in cruce latina are fresce ale lui Pietro Paolo Vasta reprezentand viata sfantului si martiriul acestuia aflate si in capela sfantului si ornate cu scene din viata lui Isus pe cupola. Muzeul prezinta in prima camera, sacristia lucrari ale artistilor sicilieni, o statuie din ceara din sec. XVIII infatisand-o pe Fecioara Maria in ipostaza de copila, picturi pe lemn ale lui Paolo Vasta precum Invierea lui Hristos, un tron argintat in stil rococo de la 1767. In a doua si a treia camera am vazut un chivot de aur masiv cu diamante, relicvariu cu bratul sfantului Sebastian, bijuteriile si vestmintele cu broderie de aur care imbraca statuluia sfantului in timpul festivalului religios. Mai exista o cripta care adaposteste o sala de concerte si conferinte si statui de lemn de mare valoare artistica.

    Sfantul Sebastian este sarbatorit in 20 ianuarie insa pregatirile incep inca din prima zi a lunii ianuarie. Orasul isi iubeste sfantul patron care se spune ca a ajutat populatia in timpul ciumei medievale. Sfantul Sebastian a fost un legionar roman sub Diocletian si Maximilian nascut in Franta la Narbonne. Pentru credinta sa a fost condamnat sa moara tragandu-se cu sagetile asupra lui. A supravietuit prin credinta torturii, ca mai tarziu sa-si piarda viata fiind supus bataii si apoi aruncat intr-o groapa comuna. Festivalul dedicat sfantului este unul dintre cele mai cunoscute manifestari siciliene de acest gen.

    BASILICA SAN ANTON DE PADOVA- cea mai veche din oras in stil gotic a fost initial dedicata Sf. Sebastian. Picturile lui Vasta sunt deosebit de frumoase si expresive. In aceasta biserica marele pictor a cazut de pe schela si a paralizat. A platit un tribut greu pentru o activitate remarcabila.

    BASILICA San PIETRO E PAOLO constructie 1550 a fost reconstruita in 1608. Are un puternic aspect baroc, cu picturi de valoare ale lui Vasta, Platania si o statuie a lui Hristos “La Colona” cu autor necunoscut venerata de localnici si punct principal in procesiunile religioase care o poarta prin oras.

    Orasul are insa si multe palate si galerii printre care trebuie sa numesc

    GALERIILE DE ARTA ZELANTEA – sec. XVII in stil neoclasic

    PRIMARIA – LOGGIA GIURATORIA cladire de la 1640 in stil baroc, refacuta in sec. XVIII cu figuri sculptate pe balcoane. In interior am putut vizita o expozitie de uniforme militare de epoca deosebit de interesanta. Costul unui bilet 2 eur.

    PALAZZO MODO fostul Teatro Eldorado – este remarcabil datorita figurilor sculptate la cele 2 balcoane.

    In fata domului si a Basilicii san Pietro e Paolo trebuie neaparat sa va opriti sa observati PAVAJUL din Piazza Domo refacut in - 8 inele concentrice impartite in 12 sectoare pentru primele doua si in 24 ptr. celelalte. Pare a fi o cupola. Locatia centrului a fost aleasa ca punct de intersectie a doua axe, una perpendiculara pe punctul 0 al orasului si una perpendiculara pe peretele lateral al catedralei. Jocurile de linii pe pavaj sunt deosebit de interesante si expresive.

    O scurta vizita in PIAZZA GARIBALDI –localnicii o numesc “patrat” cu statuia pictorului local Michele La Spina si Memorialul razboiului cu siguranta va fi reconfortanta caci distantele de acoperit nu sunt mari si practic zona istorica a orasului se poate strabate la pas fara nici un efort deosebit sau poate numai acela de a te opri din loc in loc admirand cladirile vechi si incarcate de istorie a locurilor.

    Am trecut si pe langa TEATRUL MANGERI inaugurat in 1952 cel mai mare din Sicilia la acea vreme

    PALAZZO Musemeci – cu portalul sculptat in piatra vulcanica mi-a incantat de asemenea privirea.

    PIAZZA ADRESA –cu Villa Belvedere sec. XIX si Parco delle Terme mi-au oferit bucuria de a ma apropia mai mult de faleza marii spre a admira o parte a rivierei.

    Orasul este recunoscut pentru baile sale cu sulf care au fost frecventate de nobilimea siciliana in anii de glorie ai acesteia.

    BAILE SANTA VENERA in stil neoclassic sunt amplasate in gradina engleza. Au fost inaugurate in 1873 de baronul Agostino Pennisi Floristella. Baile de sulf, sare, iod au fost frecventate si iubite si de marele compozitor Richard Wagner care a stat la Grand Hotel des Bains.

    Aici au fost filmate scene din filmul Palombella Rossa regia Manni Monte film premiat din 1989 prezentand un joc de polo de apa practicat din coplarie de directorul Michele Apicella in care incearca sa-si gaseasca memoria pierduta, metafora pentru memoria pierduta a vechiului partid communist Italian.

    Dar orasul nu inseamna numai palate, biserici ci si vederea spectaculoasa a marii.

    Piata de peste este una dintre cele mai atractive de pe coasta de est a Siciliei. Zilnic spectacolul fructelor de mare a pestelui proaspat pescuit din apele marii este reinventat. Esti invitat sa admiri si sa cumperi din aceste bunatati cu care soarta i-a fericit pe sicilieni din abundenta. Daca va doriti un moment de respiro sau eventual sa respirati putin atmosfera baroca la fata locului sigur va veti simti minunat la una dintre terasele situate vis-à-vis de catedrala sau de Basilica San Sebastian ori in Piazza Adressa pe malul marii contempland frumusetea coastei scaldate de albastrul nesfarsit al marii.

    Probabil ca mai aveam multe de vazut in acest orasel al coastei siciliene dar eu atat am putut cuprinde. Zona este deosebit de frumoasa si interesanta iar drumul de intoarcere catre Catania printre localitati mici si cochete incarcate de verdeata, flori viu colorate si livezi de lamai si portocali m-a rasplatit pe deplin pentru efortul pasilor prin orasul de pe Riviera Ciclopilor.

    Va doresc tuturor calatorii frumoase.

    Surse: www.turismo. provincia. ct. it si siciliainfesta.com

    Il rog pe web daca poate introduce ca videoclip de pe you tube Ace Reale Carnavale 2015 Per Tutti Matiti Vivere - multumesc

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 15.09.15 08:32:01
    Validat / Publicat: 15.09.15 11:47:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5441 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Catedrala orasului, vedere exterioara
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71500 PMA (din 55 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [15.09.15 11:40:03]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    -

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    alinaro
    [15.09.15 12:20:22]
    »

    @amero - De ceva timp mă bate gândul să fac un mini circuit prin Italia, unde nu am văzut decât Veneția de câteva ori. Nu știu încă dacă momentul va sosi repede, dar atunci când va fi am unde mă inspira.

    Probabil ca mai aveam multe de vazut in acest orasel al coastei siciliene dar eu atat am putut cuprinde.

    ... Și uite așa îmi amintesc cât de mult vă admir pentru aceste călătorii single dar atât de faine și complete.

    Vă îmbrățișez cu mult drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mireille
    [15.09.15 13:41:04]
    »

    @amero... am văzut multe felii din Italia în căteva ieșiri organizate, dar am scăpat cheia de fiecare dată. O fi avănd Goethe dreptate, pănă nu ajung acolo, nu mă pot pronunța... am găsit o poezie a unui italian, Renzino Barbera, ce -mi băntuie doar visele turistice, traducerea e aproximativă.

    ,,În a șasea zi /Dumnezeu și-a desăvărșit lucrarea /Și, multumit de frumusețea pe care a creat-o /A luat pămăntul în măinile sale /și l-a sărutat. /Acolo, unde și-a pus buzele, /Acolo e Sicilia...

    Scuză divagatia, am o curiozitate, ai fost cumva și la Noto?

    ameroAUTOR REVIEW
    [15.09.15 17:11:27]
    »

    @webmaster - multumesc

    ameroAUTOR REVIEW
    [15.09.15 17:15:32]
    »

    @mireille - multumesc ptr. vizita si ptr. poezie, ce sa zic, Sicilia este speciala, un pic altfel comparativ cu sudul continental al Italiei ca sa nu mai vorbesc despre nordul care este cu totul altceva. Sicilia este o lume in sine, incomparabila. In Noto nu am fost de aceasta data, amintirile mele sunt mai vechi cu multi ani in urma cand am avut de rezolvat o "problema" de munca si-mi amintesc cu mare placere orasul bulversant cu cea mai baroca strada pe care am vazut-o vreodata

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ameroAUTOR REVIEW
    [15.09.15 17:17:45]
    »

    @alinaro - Italia trebuie vazuta draga Alina, este cu adevarat un muzeu in aer liber. Iti multumesc ptr. vizita si apreciere. Atata timp cat voi mai putea nu voi pregeta sa vizitez ceea ce-mi doresc chiar si single.

    calatorul
    [15.09.15 20:31:32]
    »

    INteresante locuri, raman deocamdata pe lista mea lunga de vacante viitoare. Multumim pentru bogatia informatiilor si sfaturile oferite.

    crismis
    [15.09.15 20:34:21]
    »

    @amero: Visez la o excursie in Sicilia pentru primavara viitoare. Aci Reale era deja pe lista, impresiile tale atat de cuprinzatoare i-au reconfirmat locul! O singura dilema am: oare o saptamana imi va fi de ajuns?!

    ameroAUTOR REVIEW
    [16.09.15 09:38:04]
    »

    @calatorul50 - multumesc ptr. vizita si apreciere

    ameroAUTOR REVIEW
    [16.09.15 09:43:56]
    »

    @crismis - buna dimineata si multumesc. In privinta organizarii unei vizite in Sicilia trebuie sa iei in consideratie modalitatea de transport, eu am fost single si am folosit autobuzele locale care sunt foarte bine organizate. Nu am avut timp sa ajung la Palermo si Agrigento si imi pare foarte rau.

    Daca inchiriezi masina insa cred ca 8 zile pline sunt suficiente, de pilda in acest caz poti vizita intr-o zi oraselele superbe de pe Riviera Ciclopilor iar in ziua dedicata Siracuzei cu putin efort se poate vizita si Noto care este celebru pentru zona baroca a orasului.

    Insa daca tot iti propui Sicilia, 10 zile ar fi dupa parerea mea necesar a fi alocate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    crismis
    [16.09.15 10:24:58]
    »

    @amero: Asa ma gandeam si eu! Multumesc!

    vega06
    [16.09.15 10:53:51]
    »

    @amero -

    Felicitari pentru acest al 4-lea daca nu ma insel review din si despre Sicilia. Toata stima si respectul pentru avantul tau turistic

    Ma alatur si eu lui AlinaRo care spunea mai sus :

    ... Și uite așa îmi amintesc cât de mult vă admir pentru aceste călătorii single dar atât de faine și complete.

    Nu-i putin lucru sa pleci pe coclauri de una singura intr-o tara straina, care coclauri basca, mai sunt si fieful Cosa Nostra - Mafia siciliana Bravos!

    ameroAUTOR REVIEW
    [16.09.15 12:10:50]
    »

    @vega06 - multumesc ptr. apreciere, sincer, am plecat cu oarece emotii in aceasta destinatie. Sicilia insa trebuie respectata ca sa primesti acelasi lucru, daca esti atent/a si eviti "momentele" neprietenoase, pentru ca sunt si din acestea nu esti in pericol cu nimic. Catania ca si oras este plin de imigranti, sau migranti sau refugiati cum or fi numiti acum de toate natiile si culorile. Despre ei insa numai de bine... daca nu ai "relatii" prea stranse. Si apoi, despre alte mafii... ce sa zic?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    le_maitre CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [22.09.15 09:45:29]
    »

    @amero - ZZZuper Bonuuus per Bella Sicilia! Omagii!

    ameroAUTOR REVIEW
    [22.09.15 09:50:37]
    »

    @le_maitre - grazie, moooooooolto grazie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, amero, calatorul, crismis
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.65716600418091 sec
    ecranul dvs: 1 x 1