GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În luna octombrie, i-am făcut o surpriză soțului meu (din nou…) și am făcut o escapadă de 4 zile în Santorini.
A fost e excursie planificată efectiv peste noapte, în urma unui vis. Dimineața, când m-am trezit, am căutat tarife la avion (eram în luna aprilie) și am avut surpriza să găsesc o promoție bună la Aegean, nu am mai stat pe gânduri și le-am rezervat. După o săptămâna am găsit și cazarea, un hotel pe sufletul meu așezat chiar pe calderă, Volcano View by Caldera Collection (dar despre cazare în alt articol):)
Insulă în Ciclade, rămășiță a unui vulcan, cu o lungime de aproximativ 18 km, Santorini poate fi ușor străbătută pe jos într-o plimbare superbă pe creasta calderei (ceea ce am și făcut :))
Un ghid local o descria astfel: “insula pe care găsești mai mult vin decât apă, mai multe biserici decât case si mai mulți măgari decât oameni “. Între timp lucrurile s-au mai schimbat, fiind una din destinațiile de top vizitată în special de americani, asiatici și vest europeni. Nu aș spune că este o destinație ieftină, dar peisajul sălbatic împreună cu clădirile înfipte în stâncile insulei justifică afluxul susținut de turiști.
Un sejur de o săptămână e suficient să poți vedea insula, care în ciuda dimensiunii reduse are plaje cu nisip alb, roșu sau chiar negru (de culoarea asfaltului). Mai are multe biserici și mânăstiri și podgorii cunoscute în întreaga Europă, Boutari fiind una dintre acestea.
În a 2-a zi a minisejurului, am optat să străbatem o parte a insulei pe jos, pe un cunoscut traseu de trekking care leagă Fira de Oia, 12 km în total, o bagatelă ????
Poate părea mult pentru unii dar nu este un drum care se face în viteză, garantat se vor face foarte multe pauze în care aparatele foto vor fi îndelung folosite.
Traseul începe în Fira și străbate toată localitatea printre hoteluri, magazine și terase cocoțate pe stâncile sălbatice dinspre interiorul vulcanului. Cei pasionați pot recunoaște bazalturi, tufuri vulcanice, calcare, într-o îngrămădeală de terase, colțuri și caverne ciudate în care omul a împlântat construcții, lăsând alei înguste de trecere pe care adesea poți circula doar în șir indian. Drumul urcă și coboară după o regulă pe care doar cei inițiați o văd dar e suficient de bine marcat încât să nu te rătăcești. Startul se dă de la furnicularul care coboară spre port, acolo apar primele indicatoare către traseul de trekking spre Oia. Se străbat pe creasta calderei încă două localități, Firostefani și Imerovigli, unde traseul ajuns la cea mai mare înălțime te deviază înspre interiorul insulei.
Majoritatea drumeților se mulțumesc cu această primă parte a traseului, dar recomand continuarea drumului care devine parcă desprins dintr-un peisaj selenar și necesită încălțăminte adecvată, bocanci sau încălțăminte de trekking. Solul devine adesea instabil existând pericolul alunecării dar nu îl consider totuși un traseu dificil. Pe parcursul celor câteva ore în care l-am străbătut am văzut turiști cu sandale sau șlapi :) inclusiv familii cu copii încălțați în săndăluțe care se țineau zdravăn de tați pe anumite porțiuni să nu se accidenteze. Ne-am întâlnit și cu câțiva măgăruși și catâri care își duceau clienții în spate pe un traseul doar de ei știut, am rămas încă o dată impresionată de abilitățile pe care le au să se cațere pe poteci și printre stânci.
Din loc în loc agavele schimbă culoarea în verde, noi am fost toamna și puținele tufe și arbuști erau sărăcite de frunze. S-ar putea să te sperie formele generoase ale reliefului în care cobori mult pentru a urca din nou apoi, dar nu ai nici un motiv să te grăbești, peisajul este superb, îți îmbată toate simțurile.
După un urcuș serios ajungi la un moment dat la o micuță capelă alb-albastră unde ți se deschide un alt loc supeb de belvedere asupra calderei. De aici mai ai puțin de mers, doar cobori spre Oia, solul devine mai ferm pe alocuri. Vezi în zare marea nesfârșită de clădiri albe ale Oiei, ești epuizat, dar bucuria că ai reușit să faci acest traseu este de nedescris, depășește orice oboseală, ochii tăi au văzut atâtea minunății, atâtea culori încât merită orice.
Așa că și noi am meritat un Mythos rece și o masă tradițională cu souvlaki la o tavernă suspendată deasupra calderei, a fost de departe cea mai gustoasă mâncare din ultimul timp. Ne-am plimbat alene pe străduțele din Oia, de la un magazinas mic ne-am luat pastă de măsline și pită, lipii calde și bune și o sticlă de vin alb de Santorini, a fost masa noastră de seară, delicioasă, servită pe terasa camerei de hotel cu vedere spre... Caldera bineînțeles.
Ne-am întors cu transportul local la Fira, stația e în fața biroului de informații turistice și biletul a costat 1.5 euro.
Fericirea vine din lucruri simple, spunea cineva și așa este, a fost o zi superbă, o zi de spălat creierul cum îmi place mie să spun, o zi pe care aș repeta-o la nesfârșit, în care ne-am umplut sufletul de frumos. Recomand tuturor celor care ajung în Santorini să nu rateze această experiență, o vor ține minte pe viață.
Cuvintele sunt prea sărace să exprime cele văzute așa că voi lăsa pozele să vă spună mai multe :)
Trimis de ioana74 in 30.11.18 13:08:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ioana74:
Frumoasa surpriza asta la pachet cu o portie de trekking! Bravo, Ioana!
Mi-au placut articolul si pozele!
Numai bine voua si sa va intampine sarbatori frumoase! ????
@ioana74: Am făcut și noi traseul, cu puțină vreme înaintea voastră, la finele vacanței noastre cicladice. Doar că noi l-am făcut "din bucăți", pentru că am stat în Imerovigli (cu siguranță ați trecut pe la "poarta casei noastre"!). În prima seară am mers până în Fira și ne-am întors tot pe jos, a doua zi am făcut bucata mai lungă (8 km) și mai spectaculoasă, până în Oia, de unde ne-am întors, ca și voi, cu autobuzul.
Un drum pe care l-aș repeta și mâine, dacă ar fi posibil!
Mult frumos, poate prea mult frumos la un loc... ce sa mai spun, m-ai dat gata cu pozele de vis, cu povestea... Este unul dintre locurile in care, desi imi doresc foarte mult, inca nu am ajuns. Fiecare dintre cei care ati umblat pe acele meleaguri ati picurat cate putin peste dorinta mea si sper ca va creste mare si ii voi da curs.
Felicitari pentru review, dar si pentru vrednicia de a parcurge traseul!
@DOINITA: Multumesc mult. Chiar daca am mai facut o excursie, un tur de insula in alta zi, aceasta zi mi-a ramas la suflet si imaginile intiparite pe retina pe vecie
@crismis: M-au impresionat "casutele" din Imerovigli, una mai aratoasa decat alta , am vrut initial sa fac aici rezervarea de cazare dar ce am vrut eu nu era disponibil sau era prea scump asa ca m-am reorientat catre Fira, tot pe marginea Calderei.
Traseul a fost superb, obositor e drept, dar de vis, mi-am propus sa revin si sa il fac din nou dar nu toamna, candva in mai sau iunie.
@Dan&Ema: multumim mult! Pe noi ne pasioneaza drumetiile in natura si la asa natura era musai sa batem insula la pas
Sarbatori Fericite si voua alaturi de cei dragi!
Imi poti spune si mie un buget aproximativ pentru aceste 4 zile de vis? Imi doresc sa ajung sa vad minunatiile acestea, dar vreau sa stiu cam cat ar costa, cu aproximatie bineinteles! Multumesc!
@ancadumi4: Buget pentru 2 persoane: bilete avion 360 euro, cazare 3 nopti 340 euro, safari cu land roverul 125 euro, o masa principala la restaurant 40-50 euro sau gen fastfood 15-20 euro. Transferul privat dus-intors hotel-aeroport, 70 euro. Experienta si peisajele = de nepretuit! Iti doresc sa ajungi si tu sa vezi aceste minunatii!
@ioana74: mulțumesc frumos, îmi doresc și sper sa și reușesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Santorini – Insula ce oferă amintiri magice — scris în 21.12.22 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Santorini 2021 — scris în 17.07.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Zece kilometri de drumeție, zece kilometri de peisaje superbe — scris în 13.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 In vino veritas: Muzeul Vinului Vothonas, Santorini — scris în 06.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Incursiune în centrul insulei Santorini (satul Pyrgos) și pe acoperișul său (muntele Profitis Ilias) — scris în 16.12.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul antic Thera din Santorini — scris în 18.11.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Odiseea mea santorineză sau calea de la extaz la agonie și viceversa — scris în 29.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ