GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Santorini - un vis
Motto: Natura picteaza pentru noi, zi dupa zi, imagini de o infinita frumusete. – John Ruskin
–
Anul acesta am avut ocazia sa vizitam Santorini, ceea ce ne doream de foarte mult timp si am reusit sa avem parte de aceasta fericire. Si cu adevarat, a meritat asteptarea. Desi exista sute, poate mii de bloguri, site-uri si articole despre Santorini, eu voi scrie nu doar despre frumusete, ci si despre preturi. Adevaratele preturi!!!
Acest review este destinat celor care vor sa aiba parte de o vacanta in insula Santorini fara a cheltui mult, dar cu asigurarea ca se vor bucura de tot si toate, cu puncte bine construite, fiind la fel de impliniti ca cei care ofera mii de euro pentru aceasta destinatie. La fel ca noi, exista oameni care viseaza sa paseasca pe aceasta insula si sa vada acest colt de lume, insa putini sunt cei care ajung cu adevarat sa guste din aceasta minunatie. De ce? Simplu, deoarece preturile la prima vedere sunt mari si nu toti ne permitem. Insa pentru aceasta voi oferi un review axat pe tot ceea ce poti obtine prin a oferi mai putin, fara a imprastia cu banii pe care nu ii ai, pentru a-ti implini visul.
Nu voi mai scrie despre Santorini decat ca este o insula minunata, fara prea multa vegetatie, tipic mediteraneana, intesata cu mii de turisti, o adevarata insula a indragostitilor, pe care o poti vizita foarte ieftin si repede, datorita celor doar 73 de km patrati. Este o insula care te poate surprinde la fiecare colt si iti poate oferi bucurii de ordinul celor mai intense, un loc in care iti poti delecta privirea nu doar cu un rasarit si un apus superb, ci si cu lucruri mai simple, gasite pe orice strada si oferite de orice om. O insula foarte preferata de asiatici probabil datorita puritatii si trecerii ei de la constant la dinamic, de la simplu la complex. Pe strazile din Santorini exista foarte multi oameni care se exteriorizeaza prin talentul de a canta si o fac pentru noi, turistii. Am fost extrem de dezamagiti cand am vazut ca mai nimeni nu stie sa ii aprecieze.
Primele doua zile le-am petrecut in Atena, un oras pe care nu il poti evita daca ajungi in Grecia. Este necesar sa vezi Acropole si Portul Piraeus. Cazarea la hotel, pentru doua nopti cu mic dejun inclus, a costat 108 euro, hotelul fiind de trei stele. Se pot gasi si altele mai ieftine sau mai scumpe, dar noi am considerat pretul pentru doua persoane acceptabil, avand in vedere si facilitatile care ne-au fost oferite. Daca mergeti in Atena cu avionul exista un buz special pentru fiecare regiune a orasului. Noi am stat la 300 de m de port, deci am mers cu autobuzul x96. Pretul unui bilet este de 5 euro de persoana, dar difera de la zona la zona, iar drumul pana in port dureaza intre 45 si 60 de minute. Statia pentru Piraeus este ultima.
Noi am ajuns seara in jur de ora 22:00 la hotel, deci nu a mai fost timp de vizitat nimic, insa nu am ratat ocazia de a ne bucura de privelistea de la balcon, de aerul Greciei, circulatia de pe strazi si miile de lumini. A doua zi, dupa micul dejun, am mers in port (pe drum am vazut Biserica Sf. Nicolae) sa ne informam despre vapoarele care circula spre Santorini in ziua urmatoare. Exista mai multe birouri, mai multe companii de transport, deci mai multe preturi. Evident, nu toate merg pana in Santorini, dar sfatul meu este sa luati un ferry direct, cu ultima statie Santorini. Ca sa ajungeti la toate aceste birouri, trebuie sa treceti de poarta 10 si vis-a-vis sunt toate, unele langa altele. Mai exista un singur birou chiar in port, sunt cei de la SkyJet, dar nu va recomand sa calatoriti cu ei. Au barci mici, iar pretul unui bilet pentru clasa a doua de persoana este de 57 de euro, iar conditiile sunt aceleasi ca peste tot: primesti loc (scaun) in vapor sau pe punte. Noi am mers cu cei de la Hellenic Seaways, vaporul s-a numit ADAM. KORAIS (Adamantos. Korais) si am platit 35 de euro pe bilet la clasa a doua, aceeasi chestie ca la SkyJet. Ferry-ul pleaca de regula zilnic la ora 14:55 de la poarta 9 si ajunge in Santorini la ora 2 noaptea, in total fiind o calatorie de 11 ore. Pe vapor aveti priza, aer conditionat si puteti sta pe punte, admirand marea si toate insulele pe langa care treceti. Singurul lucru neplacut, care de fapt exista peste tot in timpul verii la clasa a doua, a fost faptul ca aerul conditionat a fost pornit tot timpul, la maxim, deci ar fi bine sa aveti si ceva haine mai groase la voi; un pulover, o pereche de blugi lungi.
Dupa rezervarea locurilor si cumpararea biletelor am mers la statie de metrou, care este destul de aproape (5 minute de mers pe jos), cu directia Atena, Monastiraki. Biletele se iau de la ghiseu si costa 1,10 euro de persoana. In Monastiraki ne-am plimbat pe stradute, prin magazine, insa nu am cumparat foarte multe, preturile fiind destul de mari. Ne-am delectat cu o inghetata din menta si lamaie, una pe care trebuie sa o mancati din acest loc. Nu are, dar simti tu, o aroma speciala, indiferent de alegere. Pretul a fost de 4,20 euro. Dupa aceasta, ne-am ratacit printre micile stradute cu case pitoresti, specifice stilului grecesc, pierzandu-ne in linistea si frumusetea lor. Putin mai sus de Monastiraki veti gasi Acropole, pe care il puteti vizita gratis, pentru locurile mai putin populate si cu 12 euro de persoana puteti face un tur complet. Noi am ales sa vizitam, gratis, incet si pe indelete, fiindca cele mai frumoase locuri nu necesita bilet de intrare. Singurul lucru pentru care am platit, deoarece am tinut neaparat sa-l vizitam, a fost Templul Agorei; costa 4 euro biletul de persoana si chiar se merita. Pe langa lungul templu, puteti vedea si bisericile si toate cladirile care au fost sau inca sunt in acea zona. Veti gasi un muzeu in interiorul templului si diferite machete a ceea ce a fost, devenit si este el acum. Desi nu am urcat pana sus la Acropole, ne-am bucurat de priveliste de pe muntele opus si de la poalele lui, lucru pe care il fac extrem de multi turisti. La coborarea spre Monastiraki am mers la un magazin cu obiecte din lemn de maslin, de unde am cumparat cateva lucruri si am vizitat o biserica din centru.
A treia zi am vizitat portul, pietele si am facut cumparaturi pentru Santorini. Teama de a da peste preturi exorbitante pe insula ne-a facut sa luam multa mancare, aprovizionandu-ne extrem de bine. Idee proasta, veti vedea mai tarziu de ce. Am gasit apa cu 1 euro sticla de 1,5 l, ceea ce in supermarket, Carrefour, era 30 de centi.
La ora 14:30 eram deja pe vapor, instalati perfect in locurile noastre si asteptam plecarea. Pe ferry gasesti aproape orice, dar preturile sunt foarte ridicate. Mai tarziu am avut parte de o cina in stilul original al excursionistilor, pe punte, alaturi de un apus minunat. Cand am ajuns in Santorini nu existau cei care se ocupa cu transporturile publice, ci cei care o fac privat. Desigur, pretul a fost pe masura. Din Portul Athinios pana in Perissa am platit 20 de euro pentru amandoi. Da, bilete cu adevarat scumpe, in comparatie cu cele de la transportul public.
Vila la care am stat in Perissa se afla la 150 m de plaja din Perissa, cea cu nisip negru. Pentru 5 zile, un studio pentru doua persoane cu chicineta, fara mic dejun, am platit 350 de euro, ceea ce am constatat a fi un pret bun. Un mic dejun costa 5 euro, iar pranzul si cina depindeau de ceea ce comandai. Se gasesc sute de restaurante si taverne, cu preturi mai mari si mai mici, insa am ramas destul de surprinsi cand le-am vazut pe mai toate goale. Dat fiindca am avut bucataria noastra la vila, nu a fost nevoie sa mancam la vreo taverna, insa o pizza costa intre 8 si 12 euro, pentru a va forma o idee.
Rasaritul este unul minunat din Perissa, avand in apropiere muntele care o desparte pe aceasta de Kamari. Din camera noastra se vedea biserica de pe Muntele Profetul Ille, iar seara imaginea devenea si mai interesanta, aceasta fiind luminata si dand un aer aparte constructiei. Dar care este diferenta creata de munte? Desparte doua locuri total diferite. Spre seara am decis sa mergem in Kamari. In autobuz am platit 1,60 euro de persoana pana in Megalochori, de unde trebuia sa schimbam buzul, platind alti 1,60 euro de persoana pana la destinatie. Dar intamplarea a facut ca nu am stiut care statie este Megalochori, asa ca pana sa ne mobilizam noi, ajunsesem deja in Fira. Deci, am vizitat capitala pana la urma. Pretul de persoana din Perissa pana in Fira este de 2,20 euro.
Nu o sa dau detalii despre Fira si nici despre celelalte orase din Santorini, sunt destule review-uri despre asta si e mai bine sa descoperiti singuri frumusetea fiecaruia in parte. O sa va informez despre unele preturi, cum ar fi o cupa de inghetata costa cam 2 euro, dar exista o oferta peste tot, doua cupe cu 3,50 euro; deci asta inseamna o singura inghetata cu doua cupe, pot fi chiar arome diferite la acest pret. In Fira exista un supermarket cu preturi acceptabile, de unde puteti cumpara apa sau ce aveti nevoie pe moment, deoarece pentru cumparaturile mari va sfatuiesc sa alegeti Carrefour de la iesire din Fira sau din celelalte orase, depinde unde stati.
Vineri, a patra zi, am stat doar in Perissa, am facut plaja si ne-am bucurat de tot ce inseamna cea mai linistita si frumoasa locatie din Santorini. In Perissa se afla un minimarket, alaturi de un magazin de patiserie, iar la iesire din Perissa se afla Carrefour si putin mai departe un peco. Preturile la acesta, cat si la minimarket sunt ca in Romania. O sticla de apa de 1,5 l costa 0,25 de centi, o sticla de vin intre 6 si 25 de euro, oau gasiti in pachet de 6,10 sau un cofraj intreg, iar preturile sunt 1,60; 2,50 respectiv 0,25 de centi oul. Painea are si ea un pret ca peste tot, mai putin la acea patiserie, care este de fapt si o mica brutarie, in spate facandu-se diferite produse. In sfarsit, la market ea costa cam 1 euro. Masline gasiti intre 2 si 3 euro; legumele, cum ar fi rosii, castraveti, ardei, sunt intre 1,50 si 3 euro; iaurtul il gasiti de regula la galetica de 1 l si costa intre 1,20 si 3 euro; fructele sunt intre 1,50 si 4 euro; daca vreti peste proaspat nu prea se gaseste in Santorini si daca se gaseste, este foarte scump. In Atena este in piata si pretul este de la 8 euro in sus, iar in Santorini gasiti doar congelat, preturile fiind ca la orice market. Atunci a fost momentul in care am regretat cumparaturile facute pe continent si ne-am propus sa facem un review cu scopul de a informa oamenii si despre lucrurile mai lumesti, intalnite la orice pas; pana la urma frumusetea insulei o descopera si o savureaza fiecare in felul lui, dar la capitotul acesta, cam toti suntem in aceeasi “dimensiune”.
A cincea zi am inchiriat in scuter cu 20 de euro pe zi (100 cc) si dimineata am fost in Pyrgos, un punct de atractie minunat intre Fira si Perissa; am vrut neaparat sa vedem si vedeta insulei, Red Beach. Insa ne-a cam dezamagit. Ca sa ajungi la plaja propriu-zisa, dupa ce parchezi, ai de traversat un munte, nu foarte mare, insa ar fi bine sa aveti adidasi, iar plaja are cam 1,5 m in latime, pe care poti sa te intinzi, asta daca mai este loc; foarte aglomerata, cu pietre mai multe decat nisip si apa cam murdara, care ajunge pana la sezlonguri, ba chiar pana in stanca, in spatele sezlongurilor. Putin dupa plaja gasiti niste stanci mici, loc unde te poti relaxa putin, insa dupa parerea mea nu foarte mult. Alaturi de Red Beach se afla si stanci albe, apartinand plajei albe, iar impreuna cu apa cristalina din departare formeaza o paleta de culori impresionante. In apropiere gasiti Farul, care merita vizitat si drumul este chiar placut, indiferent de mijlocul de transport cu care il parcurgeti. Veti avea ocazia sa vedeti stancile abrupte si imediat apa albastra si deschisa la culoare, extrem de limpede. Dupa-masa am fost pe muntele care desparte Kamari de Perissa, Profetul Ilie si la manastirea de acolo. Veti gasi lucruri specifice manastirii grecesti si multe informatii despre aceasta. Puteti cumpara suveniruri, dar vinurile care sunt acolo le gasiti si in magazin la jumatate de pret sau chiar mai putin. Seara am fost fost in Oia pentru vedeta din partea opusa a insulei, si anume apusul. Da, unul impresionant, nu foarte clar, o multime de oameni. Fals ni s-a parut faptul ca imediat ce soarele a apus ei au aplaudat si au plecat in secunda doi. Putini sau foarte putini au fost cei care au mai ramas sa se bucure si de privelistea de dupa apus, care inseamna si ea ceva. Am fost incantati, insa ne asteptam la ceva mult mai mult, dupa cum am citit in zeci de recenzii. Ce tin sa va spun este ca din Fira puteti ajunge pe doua drumuri in Oia: unul pe langa plaja si unul prin munte. Cel de pe langa plaja este mai lung, insa noi am mers pe ambele; atmosfera face diferenta.
Duminica am inchiriat un ATV pentru o zi cu 25 de euro (100 cc). Daca vreti un ATV mai puternic, de 300 cc, puteti plati pana la 45 de euro. Dimineata am fost in sfarsit in Kamari si am realizat diferenta puternica creata de munte; Perissa are o plaja mult mai linistita, plaja din Kamari este impanzita de oameni si e mult mai galagioasa; parcarile in Perissa sunt pline, dar nu atat de agitate; faleza in Kamari este mult mai intesata de bijuterii, magazine cu haine si aduce putin cu Fira, pe cand in Perissa gasesti mai multe taverne si foarte putine magazine. Perissa este mult mai linistita decat Kamari, cu o plaja mult mai frumoasa si mai placuta, dar cui ii place agitatia si magazinele numeroase langa plaja, Kamari este locul potrivit. La intoarcere am trecut prin Megalochori si ne-am oprit in Firostefani. Acolo am avut parte de cel mai frumos apus, chiar mai mirific decat cel din Oia. Strazile si magazinele seamana foarte mult cu Fira si preturile sunt aceleasi. Seara am petrecut-o in Fira si am asistat la un minunat foc de artificii cu ocazia Zilelor Vulcanului.
A saptea zi am petrecut-o in Perissa, iar marti in jurul amiezii am plecat de la hotel si am inchiriat o masina. Atentie!! Sunt persoane care cer 45 de euro pentru o zi si altele care cer 35 de euro pentru o zi cu aceeasi masina. Pentru a inchiria o masina aveti nevoie sa dovediti ca detineti carnet de sofer, respectiv categoria B. Rezervorul trebuie sa il aduceti la fel de plin pe cum il primiti si daca zgariati masina exista anumite sume pe care trebuie sa le platiti. Cineva va nota fiecare zgarietura pe care o are masina cand o primiti, cat carburant aveti si va va explica cum functioneaza totul. Puteti inchiria masini atat automate cat si manuale. Traficul in Santorini este aglomerat datorita turistilor, asa ca ar trebui sa fiti mai atenti si mai receptivi decat de obicei. Cat despre carburant, pe continent este undeva in jur de 1,60 euro litrul, iar pe insula diferenta este relativ mica, cam de 20-30 de centi.
Miercuri la amiaza am inapoiat masina si la ora 14:30 am luat autobuzul public spre Portul Athinios; biletul costa 2,20 euro de persoana. La intoarcere pe continent am calatorit cu Blue Star Ferries, pretul unui bilet fiind de 35,80 de euro de persoana, un ferry acceptabil, mai frumos decat precedentul, insa cu prea putine locuri la clasa a doua; de fapt, locurile la clasa a doua sunt la mese sau pe niste canapele special amenajate. Exista asa numitele “Air seats” pe care nu aveti voie sa stati, desi arata ca cele de pe Adam. Korais; mai puteti sta pe punte, pe scaune sau pe canapele. Noi am ales canapelele de sus, iar la ora 23:18 am ajuns in Portul Piraeus. Din port am luat autobuzul x96 spre aeroport si am platit 10 euro pentru amandoi.
Vacanta noastra s-a terminat nu foarte repede, cu puncte bine intiparite in memorie si am ramas de asemeni cu imagini frumoase in suflet. Fiind destinatia noastra de vis, am fost super incantati de tot si nu am lasat nimic sa ne strice buna dispozitie, nici macar oboseala. Asa ca, pentru a informa mai corect, concret si detaliat asupra a tot ceea ce este in Santorini, am decis sa scriem aces review. Bineinteles, cu informatii proaspete. :)
Natura reincepe mereu aceleasi lucruri, anii, zilele, ceasurile; asa se creeaza un fel de infinit si de eternitate. – Blaise Pascal
Trimis de littlemermaid96* in 08.09.14 22:48:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (littlemermaid96*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@littlemermaid96: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
***
Pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
@littlemermaid96:
”Primele doua zile le-am petrecut in Atena, un oras pe care nu il poti evita daca ajungi in Grecia
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"
Ma bucur ca pot acorda superbonusul, unui articol extraordinar de frumos despre o destinatie la care visez de ceva vreme! Felicitari pentru vacanta!
Ce păcat că la un articol așa de frumos, nu sunt atașate și câteva fotografii. Mai ales că Santorini are întotdeauna câte ceva nou de arătat.
Felicitări pentru excursie și pentru review.
Informații utile pentru viitorii turiști în Santorini. Anul trecut am vizitat insula preț de câteva ore și n-am intrat în contact cu prețurile, dar e bine de știut. Că Santorini e un vis, ai perfectă dreptate. Iar când acest vis devine realitate, nu poți decât să te consideri un turist norocos.
@littlemermaid96: Frumos... realist... autentic. cineva care sa gandit sa ne dea cifre. Pana acum am citit despre Santo ca fiind destinata celor bogati. O intrebare va rog... Ai voie cu cortul? eu sincer nu as sta la hotel... sunt un tip mai aventurier. multumesc.
@msnd: am adăugat de curând fotografiile, trebuie doar sa fie verificate. sper sa le puteți vedea cat mai repede.
@lionel: in Perisaa este un camping vis-a-vis de plaja, deci da, se poate. in celelalte statiuni nu am văzut, dar sunt sigura ca mai exista.
da, Santorini este si rămâne destinația celor bogați, insa doar pentru cine nu știe toate detaliile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Santorini – Insula ce oferă amintiri magice — scris în 21.12.22 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Santorini 2021 — scris în 17.07.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Zece kilometri de drumeție, zece kilometri de peisaje superbe — scris în 13.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 In vino veritas: Muzeul Vinului Vothonas, Santorini — scris în 06.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Incursiune în centrul insulei Santorini (satul Pyrgos) și pe acoperișul său (muntele Profitis Ilias) — scris în 16.12.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul antic Thera din Santorini — scris în 18.11.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Odiseea mea santorineză sau calea de la extaz la agonie și viceversa — scris în 29.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ