ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
DE xpac
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 03.08.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pesterile din Dyros

TIPĂREȘTE

In luna iunie 2015, dupa un sejur in Zakinthos, in drum spre Monemvasia, am hotarat sa vizitam pestera Vlyhada din apropiere de localitatea Pyrgos Dyrou.

Am pornit din Kastro Killini si am urmat traseul prin Kalamata, Stoupa, Agios Nikolaos, Caves of Diros aproximativ 3 ore pe un traseu foarte frumos avansand in peninsula Mani.

Peninsula Mani este o regiune geografică și culturală a Greciei. Capitala regiunii Mani este orașul Areopoli. Mani este peninsula centrală din cadrul celor trei peninsule ce formează partea de sud a Peloponezului, în sudul Greciei. În partea de est este Golful Laconian, iar în partea de vest Golful Messinian. Peninsula conține o continuare a grupului montan Taygetos din Peloponez. Locuitorii peninsulei se numesc manioți.

In Diros, sunt cunoscute 3 pesteri mari:Vlichada (Glifada), Alepotrypa si Katafygi dintre care numai prima este deschisa publicului.

Peșterile din Diros, sunt așezate de-a lungul unui golf frumos, in partea superioara a peninsulei, intre Pyrgos Dyrou si capitala Areopoli, pe partea vestică a peninsulei Mani.

Cand am ajuns, am oprit in parcarea de sus si ne-am continuat drumul de aproximativ 500 de metri pe jos trecand pe langa muzeul care era in renovare la acea data.

Intrarea este la cativa metri deasupra marii si in drum se afla si o frumoasa plaja pietricele.

Dupa ce am achitat biletele ne-au, dotat'' cu veste de salvare dupa care am coborat pe o scara de lemn inspre un lac subteran unde asteptau cateva barci.

Am urcat in barci, un scurt instructaj (din care nu am inteles decat sa nu intindem mainile in afara!!) si am pornit in marea calatorie ghidati de un vaslas care folosea un bat pentru a ghida barca!

Aceasta pestera este un loc magic. Un râu subteran este responsabil pentru apele cristaline, iar spațiul subteran se întinde cu grație printre strălucitoarele stalactite Si și stalagmite de toate mărimile și formele. Luminile cu halogen care au fost plasate în întreaga peșteră dezvăluie o gamă largă de culori și texturi create de forțe naturale de-a lungul a mii de ani. Am alunecat usor pe suprafata apelor cristaline si am fost ghidati in zone mari cu tavane inalte, in timp ce alteori am mers prin deschideri mici ale acestei pesteri. Ghidul nostru a explicat (în limba greacă) puțin despre istoria peșterii (cred!), dar de cele mai multe ori a spus numele diferitelor încăperi prin care am mers. Dupa aproape 30 de minute si 1200 de metri, am ajuns intr-un loc unde am acostat iar ultimii 300 de metri i-am parcurs pe jos. Ca o informatie despre cum sa va imbracati, temperatura in interiorul pesterii variază între 16 ° C și 20 ° C. Temperatura apei este de aproximativ 12 °.

Cercetate în 1949 de către Ioannis și Ioanna Perochilou, fondatorii Societății Speleologice din Grecia, aceste peșteri sunt remarcabile atât pentru caracteristicile lor naturale, cât și pentru semnificația arheologică.

Existența peșterii Vlyhada (Glyfada) a fost cunoscută localnicilor încă din anul 1900.

Până în 1960, au explorat și cartografiat 1600 de metri; astăzi, lungimea cunoscută a pestera depășește 14 kilometri. Prima explorare subacvatică a fost inceputa în 1970 și explorările sunt în desfășurare până în prezent, deasupra apei, precum și mai jos.

Peștera a fost formată cu sute de mii de ani în urmă. Stalactitele și stalagmitele care se găsesc astăzi sub apă s-au format atunci când suprafața mării a fost mult mai scăzută decât este acum. Exploratorii au descoperit stalactite la o adâncime de 71m.

Există dovezi din care rezulta ca oamenii au trăit aici în perioada neolitică, al IV lea mileniu, intre anii 4000 I. Hr la 3000I. Hr.

În interiorul peșterii, exploratorii au descoperit oasele fosile ale panterelor, hienelor, leilor, caprioarelor și dihorilor care au trait in diferite perioade in acest loc. S-au găsit unelte, figurine de marmură, ceramică și un topor de piatră care arată dovezi ale existenței umane.

Celelalte două peșteri din Diros sunt Alepotrypa și Katafygi, care nu sunt accesibile publicului, deoarece explorarea lor nu a fost finalizată.

În Alepotrypa s-au găsit schelete umane la suprafață, ceea ce înseamnă că nu a fost o înmormântare, aceast lucru a condus pe arheologul Giorgos Papathanassopoulos la concluzia că acești oameni din neolitic au murit brusc, în timpul unui cutremur puternic care a dislocat stanci uriase din tavan, blocând astfel intrarea peșterii.

Temperatura apei este de 14 grade Celsius și cea a aerului de 19 grade Celsius indiferent de sezon.

În 2015, cea mai frapantă descoperire a fost un mormant de acum aproximativ 5800 de ani, care conținea două schelete umane adulte bine conservate, unul bărbat și unul femeie, cu brațe și picioare înclicate într-o îmbrățișare.

Arheologii au descoperit, de asemenea, oasele din alte două morminte, precum și o osoară miceniană de aproximativ 3.300 de ani care deținea fragmente osoase de la zeci de indivizi și numeroase bunuri scumpe scumpe, inclusiv un pumnal de bronz, margele de agat și fildeș. Peștera Alepotrypa sau "Vulpea" reprezintă una dintre cele mai mari locații de înmormântare neolitice cunoscute în întreaga Europă. Camerele sale enorme de interior ajung la mai mult de o jumătate de kilometru in muntele de deasupra golfului Diros, iar mormintele din peșteră acoperă întreaga perioadă neolitică din Grecia, de la 6000 la 3200 I. Hr. În interiorul peșterii există oase de la cel puțin 170 de indivizi.

Pasajele subterane din Vlychada sunt refăcute cu iluminare îmbunătățită și alte adăugări, în timp ce zona din jurul site-ului va primi un machiaj complet, care va include un muzeu pe peșterile preistorice ale Mani.

Vacante placute va doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de xpac in 31.10.17 22:14:47
Validat / Publicat: 31.10.17 23:07:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1712 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (xpac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Dovada!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[01.11.17 01:28:19]
»

@xpac:

Frumoasa vacanta! Se vede si pe dovada!

webmaster
[01.11.17 04:34:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[01.11.17 08:38:17]
»

@xpac: Foarte frumos și interesant. Bine faci că ne prezinți obiective din sudul extrem al Peloponezului, o zonă mai puțin accesibilă și cunoscută nouă.

M-am bucurat să vă văd așa de veseli în P08 - ”dovada” și aștept alte relatări din concediul de anul acesta din Grecia.

Dan&Ema
[01.11.17 13:24:13]
»

@xpac: superbonus!

maryka
[01.11.17 17:51:43]
»

Interesantă peșteră! Cumva îmi aduce aminte de Kefalonia, prin lacul Melissani. Frumos obiectiv! Felicitări.

xpacAUTOR REVIEW
[01.11.17 20:59:05]
»

@Dan&Ema: Yessss!

xpacAUTOR REVIEW
[01.11.17 21:01:25]
»

@maryka: Este cu mult mai mare si nu este deschisa ca Melissani!

mishu
[05.11.17 19:06:18]
»

@xpac: Foarta frumoasa excursia, mi-ar fi placut sa fiu in locul tau, insa cum nu am fost, nu pot decat sa spun felicitari, votat cu mare drag.

xpacAUTOR REVIEW
[05.11.17 19:48:05]
»

@mishu: Multumesc!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Dan&Ema, elviramvio, maryka, mishu, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Peloponez:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053889036178589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1