ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 18 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

2 ½ săptămâni în Peloponez

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Oful

Mare dreptate avea Henry Miller atunci când afirma: „Îți trebuie o viață ca să descoperi Grecia și doar o clipă ca să te îndrăgostești de ea” . O știu din proprie experiență: în urmă cu fix 30 de ani, adică în 1991, am pășit pentru întâia oară pe pământ elen și mi-a căzut cu tronc imediat. De cum am trecut de Kulata, parcă am intrat într-o altă lume, o lume a soarelui și a unui cer de un albastru aproape ireal de limpede, a caselor albe vesele și primitoare și a unei atmosfere de eternă vacanță pe care am regăsit-o de fiecare dată, an de an, de când tooot descopăr Grecia... fără a spera să o epuizez vreodată. ????

Așa am perceput eu Grecia atunci, în circuitul acela de demult care ne-a dus și în Peloponez, dar numai la Micene și Tyrins, de unde am ajuns pe o șosea nu prea grozavă, prin nord și coborând apoi, la Olympia. Am și dormit acolo o noapte, nu mă întrebați unde, că la vremea aia nu eram membru AFA (care nici nu exista) ca să-mi notez cu lux de amănunte cum arăta hotelul, ce dotări avea și ce am mâncat la micul dejun. Cât despre memorie, mai bine să sărim peste acest capitol dureros... ????

Ce vreau să zic e că în acel an de mare grație pentru mine, anul în care aveam să fac o pasiune care nu m-a părăsit nici acum (pentru Grecia, desigur!), în țara asta minunată nu se construiseră atâtea autostrăzi, multe drumuri secundare erau de pământ și ca să treci din Patras pe continent trebuia să iei feribotul.

Ce mai, preistorie curată! Și ce bătrână sunt! ????

Chiar și în vâjâiala aia, tot am simțit cumva că Peloponezul e nițel „altfel” decât restul Greciei continentale. Și mi-am dorit să revin ca să aprofundez problema. N-am reușit decât în 2015, când, din baza stabilită la Tolo vezi impresii, am făcut multe incursiuni în partea de est a Peloponezului. Dacă sunteți interesați, le găsiți prezentate pe larg într-un serial de-al meu pe AFA intitulat „Septembrie în Peloponez” .

Bun, ceva-ceva văzusem așadar, dar rămăsesem cu un mare of la inimioară: vestul Peloponezului, unde nu apucasem să pun piciorul. De neiertat!

Vestea bună era că din 1991 lucrurile se îmbunătățiseră semnificativ în toate domeniile, inclusiv în privința infrastructurii, așa că am dat liber la planuri de vacanță cu noul nostru Logan. Ce a ieșit? Un circuit de 18 zile, în mare parte concentrat pe țărmul ionic, circuit pe care intenționez să-l descriu cât voi putea mai bine în reviewurile care urmează.

Și vor fi multe... De ce? Pentru că, frunzărind pe AFA, am constatat că Peloponezul în general, și partea sa vestică în mod special, nu sunt suficient de bine puse în valoare pe site-ul pe care-l îndrăgim atât de mult cu toții.

Deci, o primă întrebare:

De ce nu mergem în Peloponez?

Din cauza distanței, ar zice cei mai mulți. Și ar avea dreptate... parțial.

Într-adevăr, din București până la Corint sunt 1.250 km și tot cam atâția până la Patras mergând pe A2 și A5. Cu alte cuvinte, e nevoie de câte o cazare intermediară și la dus, și la întors. Dar tot așa stau lucrurile, ba chiar mai rău, și dacă vrei să ajungi cu mașina în Zakynthos și Kefalonia, spre trebuie să iei și feribotul...

Cea mai bună cale de a ajunge în Peloponez și de a vizita regiunea rămâne mașina, și asta deoarece cele două aeroporturi - Kalamata și Patras - operează doar curse charter pe timpul verii și, deocamdată cel puțin, nu din România. O variantă ar fi zborul până la Atena, de unde să închiriați o mașină sau să folosiți trenul pentru a ajunge la Patras (cu schimbare la Kiato, în apropiere de Corint).

Aceasta e de altfel singura linie ferată din Peloponez, însă din Atena se poate ajunge cu autobuzele firmei de stat KTEL în localitățile mai mari, gen Nafplio, Kalamata sau Patras.

Dincolo de aceste dificultăți de transport, adevărul e că Peloponezul nu e atât de bine cunoscut pe cât merită și se pare că atenienii sunt de vină: ei ar fi ținut „la secret” regiunea pentru a se bucura de ea în exclusivitate...

Totuși sunt perfect de acord cu ceea ce spun localnicii în cel mai recent clip video de promovare a acestei zone youtube: când întrebi pe cineva care e primul gând care îi trece prin minte când vine vorba de vacanțe în Grecia, îți va răspunde (aproape) invariabil „insulele” . În filmuleț, peloponezienii le „dau peste nas” turiștilor ahtiați după peticele de pământ împrăștiate prin Mediterana: „De ce nu veniți la noi?” îi întreabă ei. „Avem și noi plaje, ape cristaline pline de pești, ruine antice, castele și biserici vechi, mâncare bună, vin bun și toate celelalte” .

Iar eu m-am convins și vreau să vă conving și pe voi că așa este!

Să începem așadar frumos, tihnit și bătrânește, cu începutul.

Fapte

■ Peloponezul se află în sudul Greciei continentale, din care face parte, cu toate că este practic o insulă! Și asta datorită (sau din cauza) Canalului Corint, construit abia între 1881-1893, deși planuri în acest sens s-au făcut încă din antichitate. Cum însă canalul nu e natural, ci a fost făcut de mâna omului, Peloponezul e considerat a fi peninsulă.

■ Calea de intrare în Peloponez venind dinspre Atena este podul care traversează, pe E65, Istmul Corint. Dar pentru a vedea canalul care a scurtat cu 400 km drumul maritim dintre Ionică și Egee, ce-i drept, însă, numai pentru vase mici, lățimea sa fiind de doar 21 m, va trebui să părăsiți autostrada E65 pentru a vă înscrie pe Palea EO Anthinon Korinthou, un amănunt pe care recunosc că eu l-am uitat, așa că am rămas cu amintirea pozelor făcute în 1991 și 2015.

■ A doua cale de intrare în Peloponez este Podul Rio-Antirrio sau (numele oficial) Charilaos Trikoupis, după cel al prim-ministrului grec (1832-1896) care a venit cu ideea construirii sale pe acest amplasament. Podul a fost inaugurat în august 2004, cu numai câteva zile înaintea debutului Jocurilor Olimpice, că doar Grecia e Grecia, și grecii sunt și ei oameni, și în plus balcanici moșmondiți, la fel ca noi... ????

Cu o lungime de 2.380 m, această bijuterie inginerească ce leagă țărmul nordic al Golfului Corint cu nord-vestul Peloponezului este unul dintre cele mai mari poduri din lume cu punte suspendată și taxa pentru trecerea sa ne-a scos din buzunar 13,50 euro. Un preț mic, dacă mă întrebați pe mine, având în vedere senzația nemaipomenită pe care am simțit-o „zburând” peste apă în trei minute, comparativ cu alternativa trecerii cu bacul timp de vreo trei sferturi de oră, dacă-mi aduc bine aminte, pe care am experimentat-o în 1991.

■ Peninsula Peloponez ocupă o suprafață de cca. 21.500 kmp, adică de peste 2 ori și jumătate mai mult decât cea mai întinsă insulă grecească, Creta, așa că nu vă propuneți să vedeți totul în 1-2 săptămâni; credeți-mă, e imposibil. În schimb, este relativ slab populată: 1.155.000 locuitori, densitate de numai 54 locuitori/kmp, mult sub media generală a Greciei (82).

■ Patru peninsule mai mititele, Messenia, Mani, Cap Malea și Argolida, toate orientate spre sud, conferă Peloponezului imaginea unei mâini deschise.

■ Relieful este preponderent muntos, cu cel mai înalt vârf Taygetos de 2.407 m și cu păduri dese, râuri și cascade alternând cu pante dezolant de golașe. Amatorii de drumeții vor găsi cu siguranță locuri pe placul lor. În vest sunt însă și văi mănoase iar de-a lungul țărmurilor întinse pe 1.200 km se înșiră un număr mare de plaje de toate felurile, de la cele mărginite de stânci spectaculoase, la nisipuri fine așezate în golfuri liniștite. Și vă asigur că peisajele cu marea în nuanțe albăstrii uluitoare și în fundal cu munți îmbrăcați în haine verzi sunt la fel de frumoase ca cele insulare.

■ Numele peninsulei derivă de la cel al eroului mitic Pelops, cel care, potrivit legendei, ar fi reușit să cucerească întreagă această zonă. Peloponnesos înseamnă „insula lui Pelops” .

■ Civilizația miceniană, prima de mare importanță din Grecia continentală, a dominat Peloponezul în ultima fază a Epocii de Bronz (1750-1050 î. Hr.) iar cele mai edificatoare vestigii ale sale se găsesc - evident - la Mycene.

■ Anul 776 î. Hr., în care s-au desfășurat primele Jocuri Olimpice - iarăși, evident - la Olympia, este considerat și începutul epocii antice clasice, de maximă înflorire a marilor cetăți Sparta, Corint, Argos și Megalopolis.

■ Cucerită de Republica Romană în 146 î. Hr., peninsula a devenit parte a Imperiului Roman de Răsărit sau Bizantin în 395 d. Hr. A urmat o lungă perioadă de mari frământări și răsturnări de situație, cu trecerea populațiilor migratoare slave, raiduri ale arabilor și hegemonia francilor, care au denumit regiunea Morea și au construit castele cu rol de reședință dar și de apărare, unele dintre ele, precum Chlemoutsi sau Kyparissia, supraviețuind până în zilele noastre. Și tot în perioada francă a luat naștere și uluitoarea cetate Mystras, care a prosperat însă după recucerirea bizantină sub domnia a două familii imperiale de la Constantinopol cu rezonanță și în istoria românilor: Paleologu și Cantacuzino.

■ Începând de la jumătatea secolului al XIV-lea, Peloponezul a devenit ținta atacurilor otomane. Un veac mai târziu, turcii nu reușiseră totuși să cucerească decât o treime din ea, peninsulele Mani și Monemvasia rămânând fief al venețienilor. Peste interminabilele războaie turco-venețiene s-au suprapus valurile de imigrări ale albanezilor creștini și desele revolte ale populației locale, totul rezultând într-o puternică fragmentare statală întinsă pe durata a nu mai puțin de cinci secole.

■ În 1821, odată cu preluarea controlului asupra orașului Kalamata de către insurgenți, Peloponezul a dat semnalul începerii Războiului de Independență. Au urmat câțiva ani confuzi, inclusiv de lupte între facțiunile grecești rivale, însă în 1827, în Bătălia de la Navarino (superbul golf în care este așezat orașul Pylos), flota francezo-britanică-rusească a învins-o pe cea turco-egipteană iar peninsula a devenit prima regiune greacă eliberată. Nafplio a fost declarat capitală a noului stat elen, onoare deținută până în 1834, când regele Otto a decis mutarea capitalei la Atena.

200 de ani au trecut de atunci, dar localnicii sunt și acum la fel de mândri de rolul jucat de ei în eliberarea țării. Și pe bună dreptate. ????

■ Înaintând spre contemporaneitate, ar merita menționat faptul că Peloponezul a trecut în secolul al XIX-lea și o bună parte din veacul următor printr-o perioadă nefastă, în mare parte datorată neglijării de către autoritățile statului. Populația sărăcită a emigrat în mare număr, cu precădere în SUA și Australia, cei mai „norocoși” neajungând totuși decât până la Atena. Scăderea demografică n-a încetat decât în ultimele câteva decenii, dar nu înainte ca al Doilea Război Mondial și războiul civil din 1946-1949 să alunge alte mii de localnici.

■ Am făcut această foarte succintă trecere în revistă a etapelor parcurse de Peloponez de-a lungul timpului pentru a sublina faptul că în afara frumuseților naturale, a plajelor lungi cu apă cristalină și munților impunători, peninsula deține și un remarcabil patrimoniu istoric și cultural care acoperă o perioadă de cca. 4.000 de ani. Iar „meritele” i-au fost recunoscute.

Grecia are în total 18 obiective incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, foarte puține comparativ cu China și Italia, deținătoarele celor mai multe din lume (câte 55 fiecare). De vină să fie legendarea lentoare cu care se mișcă lucrurile în această țară? ???? Nu știu, dar trebuie spus că din cele 18, nu mai puțin de 5 se află în Peloponez: situl arheologic Mystras; situl arheologic Olympia; siturile de la Micene și Tiryns; sanctuarul lui Asklepsios de la Epidaur; și Templul lui Apolo de la Bassae. Din 2014 se află pe lista de acreditare alte 14 obiective grecești, o parte din ele în Peloponez: cetățile fortificate din Evul Mediu târziu de la Koroni și Methoni; cetățile Bourtzi, Palamidi și Akronafplia din Nafplio; situl arheologic antic de la Messena; teatrele de la Epidaur, Megalopolis și Argos.

Așa că iubitorii de istorie au parte în regiune de un adevărat regal! ????

Bun, acum că am stabilit o primă conexiune cu Peloponezul, vă propun să lecturați

... și câteva impresii personale

În general, șoselele din Peloponez sunt în stare bună spre foarte bună, ceea ce nu exclude mici denivelări și mai ales slaba semnalizare în zonele mai izolate (noi am pățit-o la Agia Theodora, unde ne-am rătăcit). Nici măcar spre obiectivele turistice importante precum siturile de la Bassae sau Messena am observat că nu există indicatoare pe șoselele principale. ????

Of, grecii ăștia, ce mă enervează uneori cu indolența lor! Dar îi iert, pentru că îi iubesc! ????

■ GPS-ul este de mare ajutor, dar nu și în privința curbelor periculoase din munți. Drept pentru care, în cazul în care nu sunteți un șofer experimentat, veți întâmpina dificultăți pe drumuri înguste și șerpuitoare precum cele din Peninsula Mani, în defileul Lousios, între Gytheio și Neapolis, din E65 spre Biserica Agia Theodora sau pe coasta Golfului Argolic, așa cum am ni s-a întâmplat în 2015. Chiar dacă distanțele sunt mici la prima vedere, vă sfătuiesc să luați în calcul posibila viteză redusă de deplasare atunci când plănuiți excursii.

Vestea bună e că multe șosele sunt fără taxe, excepție făcând E 55 (A8) Corint-Patras și E65 (A7) Corint-Kalamata via Tripoli.

■ Din păcate, în vara lui 2021 incendiile au lovit puternic peninsula și urmările le-am văzut și noi și ne-am cutremurat: hectare întregi de păduri arse pe șoseaua ce leagă Pyrgos de Tripoli sau în zona orașului Gytheio. ????

■ Costul carburanților nu mi s-a părut peste cel din restul Greciei continentale, dar variațiile parcă prea mari. Benzina de 95, de pildă, era 1,63-1,74 euro/l, dar în Peninsula Mani ajungea și la 1,88 euro/l. Pentru economii, sfatul meu este ca înainte să atacați zone mai izolate, să alimentați bidiviul pe roți la stațiile de pe șoselele principale.

■ Circuitul nostru s-a desfășurat între 29 august-15 septembrie și vremea a fost plăcută, cu temperaturi maxime de 28-32 grade și minime de 22-24 grade, apa mării având în jur de 24 de grade. Destul de surprinzător, am prins și câteva zile înnorate, ba chiar și niște ploicele de vară - nimic de speriat însă.

■ Peloponezul e o regiune preponderent rurală, majoritatea localităților fiind sate cu câteva sute sau cel mult o mie-două mii de locuitori. Patras, cu cei cca. 170.000 de rezidenți ai săi, e singurul oraș „mai acătării” și al patrulea ca mărime din Grecia după Atena, Salonic și Ioannina. Nici măcar Tripoli, capitala administrativă, nu depășește 31.000 de locuitori.

Mie atmosfera tihnită a satelor mi-a mers drept la inimă, chiar dacă, din rațiuni de aprovizionare, am ales cazări în orașe precum Pylos, Kalamata și Nafplio. Nimic nu se compară, în opinia mea, cu jumătatea de oră petrecută la o cafeluță în unicul bar-cafenea dintr-un sat uitat de Dumnezeu în tovărășia localnicilor vorbăreți, în mare majoritate, dacă nu exclusiv, de genul masculin... ???? O experiență sută la sută autentică!

■ Agricultura fiind ocupația de bază în Peloponez, multe din priveliștile tipice zonelor de șes includ livezi nesfârșite de măslini (cine n-a auzit de Kalamata?!!), dar și de portocale (am văzut că tocmai recoltau unele foarte mici dar zemoase), sau solarii unde se cultivă legume și câmpuri de cereale.

■ Și mai încântătoare pentru turiști sunt însă panoramele ce se deschid spre mare de pe șoselele ce șerpuiesc pe țărmuri sau de la castelele medievale construite, invariabil, pe înălțimi. La acest capitol nici nu știu ce să recomand mai întâi: priveliștea Golfului Navarino, cea de la Oytilo, a satului Kastro și Mării Ionice văzute de la Chlemoutsi, a orașului Nafplio privit de la fortăreața Palamidi sau întreg drumul de coastă de la Kardamyli la Areopolis? Ce mai încolo și încoace, Peloponezul e un rai al fotografilor și merită să vă opriți în drumurile voastre pentru a admira împrejurimile și a clicăi din telefon sau cameră!

■ Să vorbim acum despre turism. Așa cum spuneam, din cauza relativei sale izolări, Peloponezul nu e o destinație de prima mână și a fost cruțat până acum de agresivitatea turismului de masă. Chiar dacă anul pandemic 2021 nu a fost unul tipic nici pentru Grecia, și nici pentru întreaga lume, nu cred să mă înșel prea tare recomandând regiunea mai ales amatorilor de liniște și relaxare.

■ Vestul peninsulei, care a stat cu precădere în atenția noastră, este probabil zona cea mai puțin vizitată din Peloponez, dar și cea mai autentică! Aici am găsit plaje aproape pustii și foarte puțini străini, cu excepția sitului arheologic de la Olympia. Mult mai pregnantă este prezența turiștilor în estul Peloponezului, Nafplio fiind cel mai bun exemplu în acest sens și singurul loc unde ne-am „dat coate” cu conaționali în tot circuitul nostru. Mai știu din experiența anului 2015 că nici Monemvasia sau Epidaur nu duc lipsă de clienți.

■ Să nu vă mire așadar dacă în sejururile sau peregrinările voastre prin vestul peninsulei veți fi nevoiți să faceți apel la gimnastică pentru a vă înțelege cu localnicii. Cei mai mulți nu vorbesc engleza, dar nu vă faceți griji, sunt foarte amabili și binevoitori. Aproape surprinzător de drăguți mi s-au părut, dornici să ajute cu îndrumări și sfaturi. Și, bineînțeles, la hoteluri și taverne veți găsi cel mai probabil pe cineva care să cunoască, de bine, de rău, limba lui Shakespeare.

■ O alternativă demnă de luat în seamă pentru cei cu portofel mai subțirel este cazarea în campinguri. Eu una n-am văzut nicăieri în Grecia o densitate așa de mare de campinguri, multe din ele amplasate în imediata apropiere a plajelor. Despre condițiile oferite nu vă pot da detalii, însă pe AFA există câteva reviewuri pe această temă.

■ Am sesizat o consecință aparent contradictorie a apetenței mai scăzute a turiștilor pentru vestul Peloponezului: în timp ce prețurile la cazare sunt destul de măricele, cele la mâncare sunt mai mult decât accesibile. Cred că explicația ar fi următoarea: proprietarii de hoteluri sau apartamente de închiriat își bazează afacerea pe vizitatori și încearcă să-și „scoată pârleala” pentru rata mică de ocupare și pentru perioadele de extrasezon practicând tarife mari, în timp ce clientela-țintă a deținătorilor de cafenele și taverne o reprezintă localnicii, mari amatori, ca toți grecii, de socializare și sporovăială cu amicii la orice oră, în orice zi și în orice anotimp. Pe parcursul reviewurilor vă voi oferi amănunte care să-mi susțină teoria.

■ Nu știu dacă din același motiv al slabei prezențe a turiștilor, dar în Peloponez am avut parte de o surpriză foarte plăcută: nicăieri în afara insulei Elafonisos nu am plătit separat la plajă pentru șezlonguri și umbrelă, ci am comandat câte ceva, gen frappe sau suc și bere. Și uite așa am reușit să ne hidratăm pe plajă cu 5 euro și să facem economii serioase! Adaug și că parcările aferente au fost peste tot gratuite și că plajele sunt în general dotate cu multe facilități, mai puțin parcă pentru practicarea de sporturi nautice sau jocuri pentru copii.

Traseul

Ziua 1: București-Vergina 740 km. Drumul a fost cel „clasic” : București-Ruse (vigneta cumpărată online 30 leva/30 zile, stat la vamă 15 minute), apoi Sofia-Kulata, cu alimentare carburant la ieșirea din Bulgaria (2,28 leva/l, mai scump decât în urmă cu doi ani), o nouă oprire de un sfert de oră la frontiera cu Grecia și cap compas spre Salonic. Plătit 3 euro pentru 2 taxe. Nu am intrat în Salonic, ci am virat dreapta pe Egnatia Odos, o autostradă superbă, care taie munții cu tunele dese. De pe Egnatia Odos am ieșit în dreptul orașului Veria, pe care l-am ocolit pentru a ne înscrie pe drumul secundar ce duce la Vergina, prima capitală a Macedoniei antice sub numele Aigai vezi impresii, unde rezervasem o cameră pentru o noapte la Pensiunea Vergina. Cum despre ea am scris un review în 2017 vezi impresii și între timp nu s-a petrecut mare lucru, nu voi reveni cu un update. Precizez că singurul motiv pentru care am ales această pensiune a fost prețul de numai 25,50 euro/noapte, care a mai scăzut media generală la cazare în cadrul circuitului.

Ziua 2: Vergina-Zacharo 530 km. Din aceștia, distanța de 195 km dintre Vergina și Ioannina am parcurs-o pe Egnatia Odos iar înainte de intrarea în Ioannina am virat stânga pe A5 (Ionia Odos), pe care am rulat până la Rio preț de 215 km. În total pe A2 am achitat 6 taxe de drum în valoare de 7,2 euro iar pe A5 am plătit 12,45 euro pe 4 taxe. De reținut că pe ambele autostrăzi nu sunt benzinării (se iese spre cele semnalizate, aflate fie pe un drum paralel, fie în cel mai apropiat sat), ci doar spații de odihnă cu toalete. Am traversat podul Rio-Antirrio (13,50 euro) și am intrat pe E55, o șosea bună și free care se prelinge pe tot țărmul ionic al Peloponezului, . De la Antirrio până la Zacharo, următoarea noastră gazdă, sunt cca. 120 km, dar în drum am făcut un mic ocol spre satul Kastro pentru a vedea castelul Chlemoutsi și a face plajă și baie la Arkoudi. Cazare Zacharo 4 nopți.

Zilele 2-6: leneveală la plaja Zacharo, dar și o zi foarte plină, cu excursie la Olympia, defileul Lousios și templul de la Bassae în urmă căreia m-am ales cu dureri mari în gambe și cu bășici în tălpi.

Zilele 6-9: deplasare de la Zacharo la Pylos (80 km) cu opriri dese pentru plaje. Cazare 3 nopți la Pylos. Vizitarea orașului și plajelor din împrejurimi și excursie de o zi la Methoni și Koroni

Zilele 9-13: deplasare de la Pylos la Kalamata (52 km) cu opriri pentru plaje. Cazare patru nopți la Kalamata. Vizitarea orașului și plajă; două excursii fabuloase de o zi la Messena antică, respectiv Peninsula Mani.

Ziua 13: deplasare de la Kalamata la Neapolis (200 km). Feribot spre insula Elafonisos (26 euro dus-întors) pentru vizită și plajă. Cazare o noapte la Neapolis.

Zilele 14-17: deplasare de la Neapolis la Napflio (216 km), cu ocol pentru a vizita biserica Agia Theodora. Taxe pe A7 de 7,10 euro. Cazare trei nopți în Nafplio pentru vizitarea orașului și plajă.

Ziua 17: deplasare de la Napflio la Olympiaki Akti (525 km). Taxe pe A8 de 6,35 euro. Pe A1, unde stațiile de taxare sunt foarte dese, am plătit 30,15 euro. Plajă și cazare o noapte (foarte ieftin) la Olympiaki Akti.

Ziua 18: „Lungul drum al zilei către noapte” . Deplasare de la Olympiaki Akti la București (750 km). Alți 6,30 euro taxe de autostradă. Din fericire, și acum am avut noroc și am trecut de toate punctele de frontieră în 15 minute, dar tot am ajuns acasă pe înserat.

În total am parcurs în acest circuit 4.060 km. Opririle de cazare le-am ales pentru a avea parte de o vacanță cât mai echilibrată, în care să alternăm prăjeala la soare și bălăceala cu vizitarea unor obiective.

Cheltuieli

Doar pentru a vă face o idee, vă aduc la cunoștință că în cele 18 zile ale vacanței peloponeziace am spânzurat în total 2.200 de euro, o sumă nici prea-prea, nici foarte-foarte. Părerea mea! ????

Defalcat, ar fi așa:

- cazare 700 euro

- cheltuieli de drum (benzină, vignetă, taxe autostrăzi și poduri, feribot) 360 euro

- mâncare și băutură, intrări la obiective turistice, suvenire și alte mici cumpărături 1.140 euro

Dacă în privința cheltuielilor de transport prea mare lucru n-am avut ce face, doar am încercat să găsim benzinării ceva mai ieftine iar la autostrăzi n-am avut cum sau nu am vrut să renunțăm din cauza timpilor de deplasare, în schimb cei 700 euro plătiți pentru 17 nopți (41 de euro și un pic pe noapte) m-au cam enervat, mai ales că am ajuns la această medie cu două cazări ieftine în afara Peloponezului: 25,50 euro la Vergina și 24,50 euro la Olympiaki Akti. Dacă scad cei 50 de euro plătiți pentru ele, rezultă că în Peloponez cazarea pentru 15 nopți ne-a costat 650 euro, adică 43,33 euro/noapte.

V-am spus eu că zonele neturistice sunt scumpe la cazare...

Și-mi amintesc cu nostalgie că la Neos Marmaras, când amicul Kostas ne-a majorat în 2007 tariful plătit în trei ani anteriori de la 20 la 25 euro/noapte, tare m-am mai supărat! ????

Și la final, ce altceva decât concluzii?!!

A spune că mi-a plăcut Peloponezul ar fi prea puțin. Și nedrept...

Marele absent de pe harta turistică a multor iubitori veritabili ai Greciei nu merită un astfel de tratament, deși poate că o parte din farmecul său rezidă tocmai în aparenta inaccesibilitate și pustietate, în sălbăticia munților și ciudățenia turnurilor din Peninsula Mani, în aerul de mister ce înconjoară templul de la Bassae și biserica Agia Theodora sau în întinderile nesfârșite de nisip pe care n-am zărit nici urmă de picior de om...

Să nu vă faceți totuși o imagine greșită: Peloponezul nu înseamnă doar sate adormite la amiază, doar livezi de măslini în care liniștea e spartă numai de cântecul cicadelor, doar păduri atât de dese, încât par încălecate, și panorame largi și albastre în care cerul se contopește la orizont cu marea.

Peloponezul este și locul de naștere al unor cetăți antice care au schimbat istoria lumii și adăpost pentru castele medievale care privesc de la înălțimea lor cu încruntare spre ceea ce noi, oamenii de azi, netrebnici moștenitori ai unor uluitoare comori de civilizație, stricăm cu lăcomia și îndârjirea noastră. Este și un conglomerat de mici localități rurale care-și păstrează de secole tradițiile și spiritul războinic care au făcut din această regiune deschizătoarea de drumuri spre independența Greciei. Iar în orășelele și stațiunile sale, în taverne și cafenele, pe străzile umbrite de pomi, cu case albe înecate în flori, regăsești ca turist chintesența sufletului grec, bucuria de a trăi simplu și frumos.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 19.11.21 13:29:42
Validat / Publicat: 19.11.21 15:01:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Panoramă la Oitylo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.21 14:59:38]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[19.11.21 16:37:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Rodel
[19.11.21 17:05:00]
»

De acord cu afirmația lui Henry Miller! De acord că te poți îndrăgosti de Grecia într-o clipă! Dragoste la prima vedere a fost și pentru mine Grecia, pe care am descoperit-o în 2003. Cineva m-a întrebat ce prefer: Grecia sau mai nou-descoperitul Egipt? Ce puteam oare răspunde eu, care sunt iremediabil îndrăgostită de eterna Grecie? N-am ajuns în Peloponez, dar am vizitat-o de 13 ori și sper să nu mă opresc aici.

Felicitări pentru acest review care mi-a readus în memoria afectivă o dragoste comună!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.11.21 17:06:35]
»

Impresionant! Felicitări, foarte frumos, foarte bine gândit traseul, obiective turistice amestecate cu bălăceală, leneveală, ce fain! Mi-au plăcut și pozele, ce mai, abia aștept totul detaliat, căci pe nedrept zona este „neaprofundată” .

Castele, munți, albastru nesfârșit al mării, sate de munte cu o vedere fabuloasă, totul este minunat! Normal că ne-a fermecat din prima! ????

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[19.11.21 17:15:32]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[19.11.21 17:20:31]
»

@webmaster: Mulțumesc, sunt onorată

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[19.11.21 17:51:14]
»

@Rodel: Mulțumesc mult pentru aprecieri. După aproape 30 de descinderi in Grecia, încă n-am descoperit tot ce e descoperit, dar mai ales nu m-am plictisit.

Peloponezul nu a făcut decât să-mi confirme pasiunea pentru această țară și să-mi bucure ochii și sufletul cu priveliști superbe, vestigii istorice de clasă mondială și mai ales cu crâmpeie ale vieții tradiționale autentice ale localnicilor.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.11.21 18:51:24]
»

@maryka: Nemaifiind foarte tineri, dar încă neresemnați cu statul acasă, în ultimii ani am încercat să planific sejururile în Grecia astfel încât să ne bucurăm atât de plajă și scăldat, lucruri la care nu vrem să renunțăm, cât și de vizitele la obiectivele turistice aflate în apropiere. De aceea ceea ce noi am reușit să vedem în 18 zile ar fi putut fi” bifat” în mod normal în mult mai puțin timp. Dar, mna, de ce să ne fi grăbit?!! Ne-am luat răgazul de a căsca ochii în dreapta și în stânga și de a ne omeni des cu frappeuri (eu) și beri (Adrian). Și ce bine a fost!

În plus, după escapada la Olympia, unde se pare că am exagerat cu mersul pe jos pe pietroaie, m-am accidentat, așa că am pus frână un pic. Am purtat după aceea plasturi și m-am frecat cu tot felul de alifii, de miroseam într-un mare fel...

Mulțumesc pentru comentarii și vot.

krisstinnaPHONE
[19.11.21 21:12:25]
»

@Carmen Ion: Foarte bun articolul, ca de obicei. Am să te urmăresc pentru că sunt interesată de aceasta zonă, anul acesta am vrut să ajung acolo dar nimeni din grup nu a dorit.

Castigatoare a fost Kefalonia, foarte scumpă la ceea ce oferă. Am dat 70 euro/ noapte, mai mult de 50 n-as fi dat. Dar... a fost și s-a dus, sper să nu mai ajung pe insula aia. Ferry a costat 147 euro, motorina scumpă, mult praf și nicio spălătorie disponibilă.

Nu spun că nu-i frumoasa, are plaje minunate, dar e scumpă și depinzi de ferry. Dacă trebuie să pleci urgent, nu poți. Dacă e incendiu, stai acolo. Dacă grecii fac grevă la ferry mai scoți din buzunar mulți euro, pentru cazare și mâncare.

Nu tu o excursie cu vaporul, nu tu un castel, nu am fost multumită.

M-am remontat și-am profitat de vacanță, m-am și bucurat uneori, a trecut.

Nici Peloponezul nu e ieftin dar măcar ești pe continent, poți fugi mai repede și mai... ieftin.

Da, eu sunt cea zgârcită din familie, recunosc

Felicitari! Am văzut și pozele dar și filmulețele, minunat a fost totul. Și, nu e scump, e doar Grecia

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[19.11.21 21:26:09]
»

@krisstinna: Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

Nu am fost in Kefalonia dar după reviewurile tale și ale lui @crismis mă cam bătea gândul... Sunt însă convinsă că mi-ar scoate mulți bani din buzunar, așa că mai vedem...

Peloponezul are o într-adevăr o ofertă foarte diversificată: peisaje superbe munte-mare, ruine antice, castele medievale, sate cu turnuri de piatră, plaje frumoase, câteva orășele drăgălașe etc.

Totuși, cu excepția cosmopolitului Nafplio, este o regiune mai liniștită iar unii o consideră printre cele mai înapoiate din Grecia. Mi-e îmi plac însă astfel de locuri mai puțin aglomerate, ceva mai izolate dar autentice.

krisstinnaPHONE
[19.11.21 21:49:58]
»

@Carmen Ion: Mai izolate ca in cătunul Xi? Nu cred așa ceva.

Să vezi, fiecare a rezervat la Ferry așa cum a apucat, erau doar doua pe zi. Peisaje spectaculoase, drumuri arcuite, înguste, stânci căzute, verde, albastru și marea de senzație.

Care cum ajungea in Xi începea să țipe: "am venit la țară? Unde ieșim seara? Eu când folosesc rochițele și sandalele cu toc? Unde sunt magazinele? Unde-s bărcuțele? Nu avem port? "

Eu le spuneam: "nu ați vrut voi exotic? Stați in cătun, cu picioarele in apă", nisipul fiind acoperit cu apă

Poti merge acolo, o sa găsești totuși un loc pe gustul tău dar ține cont că cele mai frumoase plaje au pietre. Cauta articolul @Ioanei74, mie mi-a plăcut cazarea ei dar și zona. Sau cel scris de colegul @JRL (Domnul să-l odihnească), mi-a plăcut foarte mult cazarea lui, un mare iubitor de Grecia.

Să cauți cazare pe insula mamă, in Assos să mergi doar in vizita și nu la plajă, e totul in pantă, nu sunt multe parcări, pe mine m-a bombănit rău domnul urcând și coborând străduțele abrupte și adorabile din Assos.

Cred că v-ați acomoda mai bine in sudul insulei, pe lângă Lassi sunt plaje așa cum îți place ție.

Nu o să crezi dar m-am gândit la voi, la tine. Și nu in Kefalonia ci in Agia Triada care m-a cucerit cu simplitatea, țărănismele, prețurile, plaja și apa ei.

Sunt viluțe care au grătar in curte, poate știi zona.

O noapte liniștita vă doresc!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[19.11.21 22:27:28]
»

@krisstinna: Care Agia Triada?

krisstinnaPHONE
[19.11.21 23:26:23]
»

@Carmen Ion: Lângă Salonic, nu am apucat să scriu. Poate termin de scris in iarna asta, despre Grecia.

Am făcut niște schimbări in viața mea, timpul nu îmi mai ajunge, ca odinioară

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.11.21 09:39:14]
»

@krisstinna: N-am știut că ai ajuns anul ăsta și în zona Salonicului. În Grecia sunt mai multe stațiuni cu numele Agia Triada, una e în Corfu, de asta te-am întrebat. Aștept să scrii impresii, mă interesează.

Am o prietenă care merge în fiecare an acolo, dar habar n-am avut că e genul de loc care ne place nouă, amica asta a mea e tare zgârcită la vorbă. În fine... În zona Salonicului am fost la Kalamaria de câteva ori, localnicii ne-au recomandat-o ca având cele mai bune taverne pescărești, și într-adevăr ne-am înfruptat din niște langustine și dorade grozave.

Ați fost și voi la Kalamaria?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONE
[20.11.21 09:42:52]
»

@Carmen Ion: Minunat! Abia aștept detalii! (Aș scrie mai mult, dar... fug la curs! Of, nu ne mai săturam de învățat...)

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.11.21 10:08:23]
»

@crismis: Mersi frumos, Cristina!

krisstinnaPHONE
[20.11.21 10:14:54]
»

@Carmen Ion: Kalamaria este intr-o zona foarte aglomerata, înainte de aeroport. Agia Triada-Peraia este la 20 km de Salonic, după aeroport. zona e liniștită, mai mult pentru localnici, prețurile bune, foarte multe cazări in vile, sunt câteva hoteluri, câteva magazine cu prețuri excelente, aproape de un Lidl, mi-a plăcut că nu era lux și mâncam cu 20 euro amândoi, mâncarea grozava.

Turistii erau greci, vârsta a doua și a treia, am văzut doar câțiva străini dar și ăștia aveau in jur de 60 de ani, oameni liniștiti.

Cel mai mult m-am bucurat de șezlongurile gratuite, contra unei consumatii, dar și de teritoriul plat, nu urcam și nu coboram nimic, eu trebuie să am in vedere acest aspect pentru domnul soț.

dana2104PHONE
[20.11.21 15:07:06]
»

Carmen, fi pregătită si ai grija ca Peloponezul da dependenta rău de tot.

Din 2014 de când l-am descoperit nu l-am ratat decât în 2020 din cauza de Covid.

În rest... doar Peloponez. Pe noi ne-a fermecat, mai ales ca, așa cum ai remarcat e plin de campinguri, iar pentru noi este tot ce ne dorim de la o vacanta: un camping pe malul marii și o plaja cât mai libera.

Am fost și anul acesta și mi-am propus sa continui lista impresiilor din campingurile din Peloponez, dar timpul pare ca e tare grăbit și zboară atât de repede.

Sa speram ca voi reuși pana la anul.

Aștept cu nerăbdare continuarea.

Mika
[20.11.21 15:51:25]
»

@Carmen Ion: Pentru Peloponez chiar te invidiez, in sensul bun al cuvântului. Prin Patras şi pe frumosul pod Rio-Antirio am trecut acum ceva ani, dar la atât se rezumă vizita noastră in Peloponez. Imi doresc să ajung mai ales pentru că, am impresia, este incă, cea mai autentică parte a Greciei, mai puţin atinsă de boom-ul turisitic. Şi asta am inţeles și din review-ul tău. A fost in plan in 2020 dar pandemia ne-a zădărnicit planurile. Cine știe, poate anul viitor vom reuși. Până atunci aștept viitoarele tale review-uri.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.11.21 16:37:17]
»

@krisstinna: Mersi pentru informații, voi aprofunda problema.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.11.21 16:54:14]
»

@dana2104: Mulțumesc pentru acest ecou, cu atât mai valoros pentru mine, cu cât vine din partea unei bune cunoscătoare a Peloponezului. La tine mă refeream atunci când am sugerat cititorilor să lectureze reviewurile de campinguri de pe site.

Mi-ai fost sursă de inspirație pentru câteva alegeri în Peloponez, printre care Stoupa, așa după cum colegul @xapc mi-a dat sfaturi bune cu privire la Pylos sau Foinikounta.

Mii de mulțumiri amândurora!

Cât despre dependență, of, ce-aș putea să zic?!! Decât că dacă ar fi să dau curs atracției exercitate asupra mea de zeci de locuri din Grecia, n-aș mai pleca din țara asta niciodată.

” Noroc” că am familie în Românica noastră și o grămadă de obligații și treburi de făcut aici...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.11.21 17:00:28]
»

@Mika: Vezi cum stă treaba? Eu te-am invidiat pentru nordul Franței, tu mă invidiezi pentru Peloponez... Suntem nemulțumite amândouă... Glumesc, asta înseamnă că avem dor de ducă în noi și că lumea cea mare abia ne așteaptă!

Prin urmare, mersi frumos pentru aprecieri și îți doresc să ajungi în Peloponez cât mai curând, poate chiar anul viitor. Într-adevăr, este un colț de Grecie mai puțin contaminat de turismul în masă și mai autentic, mai ales în partea sa vestică și sudică. Și are enorm de mult de oferit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ioana74
[22.11.21 11:39:48]
»

Minunat articol, ca de obicei draga mea

Ai vazut o zona in care eu inca nu am ajuns, in Peloponez am fost doar in Tolo, Nafplio si zona adiacenta. Mi se pare ca vestul peninsulei e mult mai autentic, mai putin atins de turismul de masa si pastreaza mai mult din autenticul zonei. Pozele sunt de senzatie, mi s-a facut un dor nebun de draga mea Elada si de senzatia pe care ti-o da savurand un frappe pe malul marii.

Astept cu nerabdare continuarea periplului vostru grecesc, sa imi bucur ochii si sufletul.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.21 13:08:36]
»

@ioana74: Mulțumesc pentru vorbele frumoase și ma bucur că ți-am trezit nostalgii și dor de ducă...

Așa e, nimic nu se compara cu un frappe savurat pe malul mării.

Tolo, Nafplio, Epidaur, Porto Heli, Spetses - le-am văzut in 2015, când am coborât și spre sud pentru a vizita Mystras și Monemvasia și a reveni la Tolo pe țărmul Golfului Argolic.

Anul acesta am revăzut doar Nafplio, pe care nu îl aprofundasem suficient in 2015.

In rest, vestul, sudul și parțial centrul Peloponezului au fost premiere pentru noi. Și ne-a plăcut totul, e o zonă mult mai autentică decât nord-estul peninsulei.

Continuările vor fi multe și deja am postat două.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, dana2104, ioana74, maryka, Mika, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Peloponez:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12788319587708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1