GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin Galeria Porților Secuiești spre mormântul lui Balázs Orbán
Galeria Porților Secuiești
Data vizitei: 12 august 2022 Adresa: RO - 535600 Odorheiu Secuiesc, str. Beclean nr. 2-6
Coordonate GPS: 46.331545; 25.277736
Website: click aici
Link Google Maps: click aici
Dupa ce vizitam atat parcul tematic Mini Transilvania dar si Muzeul Apelor Minerale am mers către ultimul obiectiv important aflat în această zonă, mai exact Galeria Porților Secuiești.
Cumva cred că aceste 3 obiective vin la pachet, un fel de 3 în 1. Evident și acest obiectiv că și celelalte 2 din urmă erau pe lista cu "n-am fost acolo"... până acum.
Galeria Porților Secuiești a fost înființată în ideea de păstrare și expunere a artei populare ornamentale a secuilor.
Structura acestor porți secuiești este realizată prin cei 3 stâlpi de susținere. Porțile sunt realizate din lemn de stejar la care s-au adaugat niște bare de lemn (sau metal). Poarta mică este reprezentată printr-o structură proprie cu grindă frontală și contrafișe și are o înălțime de aproape 2 metri. Poarta mare are o înălțime de mai bine de 4 metri. Pentru fixarea elementelor componente ale porții se utilizează îmbinarea în coadă de rândunică. Deasupra porții mari și mici se regăsește uneori un porumbar urmând apoi acoperișul de șindrilă.
Cam pe toate porțile, pe partea frontală am sesizat că este sculptat anul construirii dar și numele meșterului sau diverse versuri și mesaje, numele gazdelor (evident în limba maghiară).
La Galeria Porților Secuiești de lângă Odorheiul Secuiesc, urmărind o alee cu rondele din lemn, se trece pe sub 16 porți secuiești frumos ornamentate și se ajunge la celebrul monument de pe mormântul lui Balázs Orbán (1829-1890), personajul important despre care v-am relatat în recenzia despre Muzeul Apelor Minerale. Cumva porțile te canalizează spre mormânt și îl pun în valoare, reprezentând punctul culminat și final al acestei incursiuni secuiești.
Monumentul lui Balázs Orbán, construit din piatră, datează din anul 1992 și este înscris pe lista monumentelor județului Harghita, fiind realizat de sculptorul Orbán Áron. Poarta din apropierea mormântului lui Orbán a fost cioplită în anul 1888 și este chiar poarta originală a gospodăriei acestuia.
Intrarea spre acest loc (aflat defapt în aer liber pe un câmp) este gratuită. La baza dealului este și un panou informativ unde se regasesc informații despre fiecare poartă în parte.
De menționat că tot pe acest deal există și o expoziție interactivă cu holograme pe care NU am mai vizitat-o dar bănuiesc că și aceasta era interesantă.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 17.08.22 14:40:17
- A fost prima sa vizită/vacanță în ODORHEIU SECUIESC
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Odorheiu Secuiesc și împrejurimi, ODORHEIU SECUIESC" (deja existentă pe sait)
Ați avut ghid local să vă explice toată simbolistica unei porți secuiești? Că e o întreagă istorie, legând tradiții, ezoterism, istorie și multe altele.
@puiutea: Nu! De unde ghid local? Caci eram doar eu cu sotia, nu grup organizat. Dar panoul informativ este destul de explicativ si se poate citi in paralel un articol doua de pe internet despre ele. Stiu ca nu este la fel ca un ghid local dar acum na... ????
@⭐ValentinB_88⭐: Da, e dezvantajul unei excursii individuale (așa cum le facem și noi!). Dar știți cât de multe afli de la ghizii locali - când se poate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Insect Park – o nouă atracție în România — scris în 29.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Băile Szejke și Galeria Porților Secuiești — scris în 28.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Atelier Foto Kováts - un muzeu inedit — scris în 25.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 La Odorheiu Secuiesc după 10 ani — scris în 21.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O mică incursiune în lumea apelor minerale — scris în 17.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 2 zile pe tărâm ronguresc :) — scris în 26.02.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Porțile secuiești de la Satu Mare – comori etnografice — scris în 12.02.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ