GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din nou un obiectiv turistic din New York care merita un Review separat. Podul cunoscut foarte bine din filme, documentare si alte informatii a fost un must see in scurta excursie din NYC. O parte din informatii despre pod stiam inainte, o parte am aflat chiar acolo.
Istoria podului
Prin anii 1800 s-a infiintat ideea unui pod intre cele 2 cartiere ale New Yorkului Brooklyn si Manhattan. (in acea vreme Brooklyn nu era cartier, doar in 1898 a devenit pana atunci a fost oras) Din necesitate deoarece trebuia sa a ajute la migratia populatiei, trecerea mai rapida intre cartierele Manhattan si Brooklyn. Proiectantul si supervizorul constructiei a fost John Roebling constructor german de poduri si drumuri. A emigrat in SUA si a venit cu aceasta idee pe care multi oameni de pe acea vreme priveau sceptici. Roebling nu a apucat sa-si vada podul gata a murit in accident de munca la pod. Fiul lui a continuat munca dar... ironia sortii si el a avut parte de un accident tot la pod conform datelor din istorie dar familia a ajutat la coordonarea finlizarii constructiei podului. Constructia a fost inceputa in 1869 si terminata in 1883. Podul a devenit monument national in 1964.
Podul este de tip suspendat cu cabluri construit in stil neo gotic. Lungimea totala este de 1800m, inaltimea de 84 m (inaltimea turnurilor zidite) iar distanta intre turnuri 490m. De la inaugurare pana in prezent au avut loc nenumarate imbunatatiri, inclusiv un sistem de monitorizare a tensionarii cablurilor. Toate acestea sint masuri de siguranta deoarece in 2007 in SUA s-a prabusit un pod supendat, de aici si interdictia traficului greu cum ar fi camioanele si autobuzele. Podul are un etaj inferior cu cate 3 benzi de circulatie pe sens pentru autoturisme iar un etaj superior destinat pietonilor si ciclistilor. Carosabilul aici este scandura (fostane) de lemn.
Experienta personala
Dupa plimbarea in districtul financiar in Lower Manhattan intre zgarie nori si te simti ca intr-un canion de beton, am cautat intrarea pe pod pentru pietoni. iesind din Vesey str si intersectând Broadwayul am iesit in Park Row Centre Street, am traversat o trecere de pietoni visavis de New York City Hall si parcul si iata-ma pe Brooklyn Bridge Promenade asa cum scria pe tablita.
In dreapta mea cladirea de la Pace University iar in stanga NY Police Department, pe urma alta cladire impresionanta Murry Bergtraum Highschol, pe urma blocuri de locuinte care par a fi din caramida dar inalte. In multe locuri am vazut acest tip de fatada de caramida. In dreapta las in urma zgarie norii de la mal si ma apropiu de turnul vestic all podului.
Podul este pazit pe sosea la intrare si dinspre Manhattan si dinspre Brooklyn de catre politie, par pe zona pietonala la fel doar ca aici circula niste masinute mici de politie ca niste scutere cu cabina nu le pot descrie, se vad in poza, sint facute pentru a putea circula si interveni in locuri inguste unde nu incape alta masina si nici greutatea nu permite. Am vazut in multe locuri asemenea vehicule de politie. Pe pod am vazut ca unii turisti se fotografiau cu politistii. M-am abtinut sa nu fac si eu poza si am plecat mai departe. Intram in zona cablajelor unde se afla si sistemul acela de monitorizare a tensionarii cablurilor.
Pe carosabil care pana la intrare este asfalt dar pe pod lemn este delimitata zona de biciclisti cu cea a pietonilor, chiar si sensul de mers. Mai incolo o gramada de lacate pe armatura podului cu initialele indragostitilor. Periodic se elimina aceste lacate pentru a nu distruge acest obiectiv istoric. Peisajul vazut de pe pod este de vis in toate directiile, nu are rost sa le descriu se vad din fotografii.
Ajungand in Brooklyn nu m-am putut abtine sa nu cobor de pe pod si sa merg la locul care se numeste Dumbo. Strada din Brooklyn care duce la aceasta locatie se numeste Washington si se ajunge pana la podul Manhattan pe care circula si trenuri. Strada da in parculetul Main Street se coboara pe o poteca si iata peisajul care apare in aproape fiecare film, vazut chiar in copilarie. Malul este cu bolovani si alaturi de pescarusi se vad si rate. De aici se vedeau asa de frumos gemenii WTC 1 si WTC 2. Dar nici noul turn nu este urat, incet devine simbol si acesta pt NYC.
La intoarcere am aruncat o privire si pe statuia libertatii, si bineinteles ca nu am avut nici o mila fata de aparatul foto. Traversind se pot observa si ambarcatiunile care trec pe sub pod. Pe pod mai ales la intrare si iesire trafic de varf masinile mai mult stau pe la orele dupaamiezii. La iesirea de pe alee mai arunc o ultima privire si o ultima poza ianinte sa o iau pe Broadway drumul de intoarcere la hotel care se afla in Midtown.
Podul ramane un Must See pentru turistii care viziteaza Downtown Manhattan
Trimis de AZE in 27.02.16 00:51:14
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
de 2 ori am fost in Dumbo anul trecut in iulie cand am stat 10 zile in NY - ziua cu familia si seara la apus - foto cu trepiedul - este best view inclusiv locatia unde s-a filmat Once Upon a Time in America
@mcnegoita - Buna, mi-am adus aminte de Dvs in locul unde s-a filmat Once Upon a Time in America. Mi-am adus aminte de reviewul Dvs excelent, chiar este nevoie de mai multe zile, nu am reusit sa vad tot ce mi-am propus. Am urmat si sfaturile Dvs, multumesc. Poate reusesc sa revin inca odata in NYC
@AZE - eu nu voi mai reveni. Anul asta in august am fi dorit sa mergem vreo 12 zile in Los Angeles+Las Vegas dar mi se pare ca se exagereaza cu costurile pt excursii la Canion etc plus faptul ca mancarea este artificiala si de proasta calitate in SUA - cel putin asa am observant noi si f f scumpa. Asa ca am ales Singapore +Bali cu conditii net superioare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 New York - the City — scris în 06.06.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 New York City sau… the city that never sleeps — scris în 05.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 New York în Februarie — scris în 05.11.23 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Sfârșitul visului — scris în 13.06.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Spectacolul străzii — scris în 16.03.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 New York - O vacanta care merita facuta toamna! — scris în 30.12.22 de sempreturist din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanta in America — scris în 11.08.19 de Marius.Marda din DRăGăşANI [VL] - RECOMANDĂ