ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2005
DURATA: 8 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Remember - american dream (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Strict, din punctul meu de vedere, axioma cinică a evoluţiei civilizaţiei americane s-a bazat pe exterminarea celor slabi.

Poate că exprimarea mea este violentă, aşa cum acţiunile lor nu justifică conflictul dintre piele roşii şi grupările coloniste dintr-o perioadă de tristă amintire.

Transformare a unei fiinţe civilizate europene, aşa cum citeam în anii copilăriei în romanele lui James Fenimore Cooper sau Karl May, a devenit o luptă aprigă între nativii nord-americani de drept şi cei care au influenţat, într-un fel sau altul, istoria Lumii Noi.

Practic, noii-veniţi ahtiaţi de asigurările de proprietate ale unor pământuri, au călcat radical în picioare tratatele alianţelor tuturor triburilor indiene.

De această perioadă , pe cale diplomatică sau prin forţă, au profitat ,,feţele palide ´´ de pe lângă fluviul Muhheakantuk (râul Houston) foarte aproape de Kataior Kait - hikan (Oceanul Atlantic - sau, ... de peste ocean!).

Decimaţi de armata colonială, în anul 1626 indienii din tribul algonquini au fumat din pipa păcii cu coloniştii, oferindu-le Insula Man-a-hatt-tan - care nu mai are nevoie de traducere!

Aşadar, flancat de râurile Huston şi East River, majoritatea obiectivelor turistice se află în interiorul celor 15 zone ale insulei şi aş enumera doar o parte dintre acestea : Lower Manhattan, Soho and Tribeca, Greenwich Village, East and West Village, Lower and Upper Midtown, Chelsea, Theater District, Central Park sau în partea de nord-est Morningside Heights şi Harlem.

Urbanismul pare unul geometric, liniar (perpendicularitate ce însumează peste 10000 de kilometri!), cu străzi numerotate fără putinţa de a te pierde printre clădirile cu diferite stiluri arhitecturale.

Avenues merg de la nord la sud, iar străzile de la est spre vest.

Se pot admira zgârie-norii săi, cu gândul să mergeţi pe Fifth Avenue la cumpărături, vizitaţi muzee, relaxaţi-vă în Central Park, încercaţi bunătăţile din Harlem (şi aici nu mă refer la plantele columbiene!) =)), pulsaţi energie pe Times Square, admiraţi seara luminile Broadway-ului sau faceţi o plimbare cu vaporaşul pentru a admira impunătoarea Statuie a Libertăţii.

Deplasarea se face uşor cu ajutorul metroului, fiind cel mai rapid şi mai ieftin (preţ 2 $-indiferent de traseu), sau a autobuzelor care au afişate rutele deasupra parbrizului sau în lateral, dar în nici un caz nu vă recomand taxiul, care poate rămâne blocat în trafic.

Dacă în rw-ul anterior v-am ţinut cu capul în nori :)), vă propun să coborâm pe străzile invadate de toate rasele pământului.

Times Square :

Nici în China n-am văzut asemenea densitate pe metrul pătrat!

Hotelul fiind la doi paşi de acest obiectiv turistic, am avut privilegiul să-l ,,măsor´´, atât pe timp de zi, cât şi la sfârşitul acesteia.

În anul 1904, primarul metropolei George McClellan, a intrat în istorie semnând rezoluţia schimbării numelui din Long Acre Square, în celebrul - de acum, Times Square. Evident că aţi sesizat de unde a derivat noul nume, având în vedere că celebrul editorial The New York Times, cunoscut în întreaga lume ca un simbol al spiritului american îşi avea noul sediu pe această stradă într-un turn cu 25 de etaje.

În următoarea perioadă, s-a produs un boom urbanistic de mare amploare, devenind una din cele mai vizitate din lume!

Denumit şi Răscrucea lumii, este cea mai renumită din metropola americană, simbolul districtului teatrelor din apropiere.

Deoarece am vizitat şi Nanjing Road din Shanghai, vă rog să-mi permiteţi o mică paralelă între aceaste două faimoase bulevarde comerciale.

Times Square reuşeşte să impresioneze la superlativ printr-o salbă de lanţuri hoteliere celebre (vezi web : nyctourist.com/times-square-hotels.php), ceea ce pe întinsul Nanjing-ului n-am prea văzut.

Sigur, toate firmele posibile şi imposibile, consacrate sau mai puţin consfinţite, toate brand-urile de renume sau obscure se regăsesc simbiotic pe ambele bulevarde.

Zgârietorii de nori se-ntrec în recorduri ce depăşesc peste 200 de metri în înălţime şi se mândresc cu o inginerie tehnologică de ultimă generaţie, dominând orizonturile.

Din punctul meu de vedere, diferenţa o face iluminatul! Pe Nanjing Road, aceasta se manifestă maxim în zona de vest - în cvartalele Pudong şi Bund.

Ei bine, aici toate stilurile arhitecturale sunt împânzite de reclame şi ecrane gigantice care de multe ori transmit live.

Pe fundalul întunericului ceresc, toate nuanţele de culori se dezlănţuie formând din trecători, umbre misterioase ce se caţără pe faţada clădirilor în contururi distorsionate.

Singurele care se sinchiseau de această forfotă şi care pândeau trecătorii, fiind ferestrele translucide.

Opţiunea culinară este vastă şi variată fiind un amalgam al culturilor din toată lumea. Amănunte aici : timessquarenyc.org/dining ... px#.VgrAAFa9Egs.

Times Square rămâne una dintre principalele locuri din lume în care se sărbătoreşte trecerea dintre ani de peste un milion de locuitori. Tradiţia globului luminos datează din anul 1907, iar în zilele noastre este un motiv ce adună mii de turişti, doar pentru această ocazie.

Muzeul Madame Tussauds - preţ 24 $ este prezent cu peste 200 de personalităţi din ceară, iar pentru a stârni curiozitatea vizitatorului, în fiecare săptămână scoate în faţa muzeului câte un exponat - în cazul nostru cunoscutul actorul Samuel L. Jackson.

Statuia Libertăţii : - accesaţi pagină web : nps.gov/stli

Pentru că sunteţi prietenii mei buni, hai să vă destăinui un secret! Spre ruşinea mea, până să ajung în Statele Unite habar n-aveam că această mega-construcţie era de culoare verzulie! :)

Din Parcul Battery situat în Lower Manhattan se observă această impunătoare statuie, un dar al Franţei pentru Lumea Nouă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Independenţă, ce a devenit simbolul libertăţii în întreaga lume.

Preşedintele Statelor Unite , Grover Cleveland a inaugurat în anul 1886 statuia din cupru proiectată de Frederic Auguste Bartholdi.

Luminând lumea, flacăra noii torţe din anul restaurării 1986, o replică a celei vechi este placată cu foiţe de aur de 24 de carate.

Coroana statuii este formată din şapte raze de soare corespunzătoare celor şapte mări şi continente, aceasta privind spre ocean cu un mesaj de bun venit celor care au ajuns pe pământ american.

Fizionomia statuii aminteşte de zeiţa romană Libertas.

Lady Liberty are o carcasă din cupru, structură proiectată de celebrul inginer Gustave Eiffel, legată cu 354 de trepte circulare din oţel ce se sprijină pe un pilon central, ancorat de postamentul care susţine cele 225 de tone ale sale.

De la bază până la făclie, statuia măsoară 93 de metri şi domină portul din New York.

Pe la mijlocul statuii exista un muzeu, dar, din păcate după atentatul sângeros de la 11 Septembrie 2001 toate cele descrise mai sus nu se mai pot vizita, deschis publicului fiind doar postamentul.

Piedestalul este amplasat în interiorul zidurilor unui fort al armatei şi a necesitat cea mai mare cantitate de beton turnată vreodată.

Biletele în valoare de 25 de $, le puteţi achiziţiona din faţa Monumentului Castelul Clinton din Parcul Battery, iar costul include transportul cu ferry şi Insulele Ellis şi Liberty. În paranteză fie spus, feribotul este operaţional din anul 1810!

Insula Ellis a fost simbolul imigraţiei americane între 1892 - 1954 - în zilele noastre se preconizează că descendenţii lor ar fi ajuns la 40% din populaţia SUA.

Samuel Ellis a cumpărat în anul 1785 această insulă - de-aici şi numele- avea să ajungă după numai 9 ani un fort (Fort Gibson) important, fiind închiriată de guvernul statal în scopuri militare. În cele din urmă, a fost vândută definitiv guvernului în anul 1808, devenind în timpul Războiului Civil depozit de muniţie.

Clădirea care îi adăpostea pe imigranţi pentru triere, a devenit muzeu. N-am ajuns acolo, dar am înţeles că fotografiile şi filmele celor care făceau primii paşi pe pământ american, sunt înfiorătoare.

Exista şi un punct al bucuriei, acolo unde imigranţii erau întâmpinaţi de rude sau de prieteni americani.

Districtul Seaport şi Centrul Civic :

Nucleul sistemului judiciar metropolitan, statal şi federal se află aici.

Veţi descoperii clădiri din perioada anilor 1800 (Capela Saint Paul în stil georgian - singura care a supravieţuit Războiului de Independenţă), până la clădirea Wolworth, pe care am descris-o în articolul anterior vezi impresii.

Legând Manhattan-ul de Brooklin, la data deschiderii în 1883, podul Brooklin era cel mai mare pod suspendat din lume şi primul construit din oţel. Nici nu mai contează dacă este adevărat, pentru mine era cel mai mare de pe ambalajul pachetelelor cu lame de gumă de mestecat, atunci când aveam privilegiul să-l primesc de la vreo cunoştiinţă în anii copilăriei. :)

N-am parcurs cei 1800 de metri ai podului printre acele cabluri artistic lucrate şi amplasate, m-am mulţumit să-l admir de la distanţă (vezi foto).

De amintit şi South Street Seaport cu ale sale pavaje pietruite, ce găzduieşte un muzeu maritim.

Lower East Side:

Dintr-o privire îţi dai seama de parfumul etnic al New York-ului!

Valul de imigranţi au constituit acest cartier distinct, păstrându-şi limba, obiceiurile, gastronomia şi religia. Zona debordează de restaurante tradiţionale, precum şi de un spirit pe care n-o să-l mai găsiţi în America.

Comunitatea italiană a constituit Mica Italie în jurul străzii Mulberry. Aglomeratul Chinatown debordează de felurile exotice de preparate culinare, plante medicinale şi antichităţi.

Sinagoga de pe Eldridge Street impresionează cu faţada bogat decorată, ce deţine în interior un chivot sculptat - mândria evreilor.

Madison Square Garden :

Deschis zilnic cu taxă de 27 $/adult

Chiar dacă aici este sediul echipei de baschet Knicks sau al echipei de hochei Rangers, arena cu 20000 de locuri este totodată folosită pentru concerte rock, spectacole pe gheaţă, expoziţii, box, spectacole de circ - o serie de activităţi multifuncţionale.

Nu vreau să intru încă o dată în contradicţie cu Doamna Wikipedia, dar Grădina pare mai degrabă construită în cvartalul Chelsea şi Garment, deoarece adresa este localizată în complexul Pennsylvania Plaza, aflat între străzile 31 şi 34.

Districtul Theater :

Imaginea acestui cartier a crescut atunci când în anul 1883 s-a decis mutarea operei metropolitane. Evenimentul a atras marile studiouri de film şi-n anii ´20, Broadway-ul (pagină web : broadway.com sau cum este cunoscută de localnici, The great white way, a devenit splendoarea metropolei.

Biletele depăşesc suta de dolari, însă, dacă ai un prieten precum al meu :) te bucuri de un spectacol cu longevitate pe bulevard - music hall-ul The Lion King.

N-am să mai fiu martor în viaţa mea la un asemenea spectacol interactiv, cu actori care se plimbă printre scaunele capitonate de culoare camel, ocupate supra-aglomerat de spectatori euforici, în ciuda preţurilor neobişnuite. Vocile lor calde sintetizau dinamic, atât cazul cântatului, cât şi alte sunete naturale, precum : oftatul, plânsul, râsul sau polifonia. Incredibil!

Cu ,,magnet´´ la public sunt actorii, ce improvizează în Teatrul Magnet, dacă eşti cu copii Muzeul Intrepid Sea-Air Space, îi dă gata explorând spaţiul cosmic sau îi captivează simulatoarele de zbor şi portavionul ce poartă numele muzeului. Lyceum Theater, situat pe strada 45 este cel mai vechi din New York. Înzorzonată în stil baroc, în anul 1934 a stabilit un record de spectacole (1600) cu piesa ,,Născut ieri (Born Yesterday).

Considerat cel mai opulent teatru în anul 1903 New Amsterdam a fost primul care a beneficiat de arta Nouveau.

Carnegie Hall aflat pe strada 57 are intrarea liberă şi dispune de o acustică cavernială, ce a încântat încă din anul 1891.

La vest de Broadway, două teatre din 1913 - Booth şi Schubert - formează un fel de zid ce închid parţial străzile 44 şi 45, iar peste drum se remarcă teatrul Saint James, acolo unde s-a jucat piesa de renume ,,Oklahoma! ´´

Upper Midtown :

Prosperitatea metropolei o găsim aici, în muzeele, bisericile, marile hoteluri, magazinele faimoase şi zgârie-norii în toată diversitatea lor.

Cum am scris despre coloşii din oţel (vezi impresii) fiind cu capul în nori :)), am să cobor să mă rezum doar să spun câteva cuvinte despre Catedrala Saint Patrick, considerat cel mai uimitor lăcaş de cult romano-catolic din New York.

În anul 1878 a fost ridicată pe strada 50, cea mai frumoasă catedrală ce simbolizează vitalitatea credincioşilor din Lumea Nouă. Ea este dovada, aşa cum afirma într-o vizită istorică Papa Ioan Paul al II-lea, că ,,New York este capitala lumii! ´´

Faţada monumentală, pare o dantelărie din marmură, iar cele două turnuri având înălţimea de peste 100 de metri, ies din umbra coloşilor.

Uşile din bronz ce cântăresc 9 tone, baldachinul de pe altar din bronz împodobit cu sfinţi şi heruvimi, Capela Fecioarei binecuvântată, ale cărei vitralii înfăţişează misterele rozaliului, marea orgă cu cele 7000 de tuburi deasupra căreia străluceşte rozeta de 8 metri, tipic catolică - sunt câteva dintre trăsăturile sale notabile.

Pietà este o piesă sculpturală realizată în anul 1906 şi este aşezată pe o latură, lângă Capela Madonei.

De asemenea, o sculptură realizată din piatră de Caen din Olanda, prinde viaţă pe Drumul Crucii.

Culmea! Am să amintesc doar în treacăt despre Mecca cumpărăturilor din New York. Fifth Avenue, ce se trezeşte din monotonie la mirosul banilor turiştilor.

Este cel mai cunoscut şi scump bulevard unde se îngrămădesc casele de lux, precum : Cartier, Bloomingdales, Saks, Tiffany, Goodman etc.

Din anul 1883, William Billy Vanderbilt, ridicându-şi un conac în partea vestică, a dat startul la o salbă de locuinţe ce duc până la Central Park.

Central Park :

Numai puţin de 8 staţii de metrou te aduc în apropierea străzilor, de la 59 la 79, ce formează un perimetru dreptunghiular care se întinde pe 340 de hectare.

În vremuri relativ apuse, era considerată curtea din spatele oraşului, referire la locul în care se depozitau resturile menajere în mlaştini sau locul unde fermele de animale se aciuiseră.

Din anul 1858, arhitecţii responsabili cu peisagistica oraşului au început asanările, au plantat arbori, au constituit dealuri pitoreşti artificiale, lacuri cu pajişti, terenuri de practicare a oricărui sport şi săli pentru concerte. Toate acestea pentru un refugiu răcoros în zilele fierbinţi de vară, o oază binemeritată ancorată într-un sol stâncos.

Închipuiţi-vă poteci, alei şi străzi ce însumează 93 de kilometri!

Departe de străzile fierbinţi şi aproape de un eleşteu, în partea de sud al parcului se află pista de patinaj Wollman. Dacă sunteţi cazat la Hotelul Plaza theplazany.com veţi avea plăcerea să admiraţi vegetaţia acestui parc şi-n apropiere, statuia din bronz a lui Hans Christian Andersen.

De asemenea, din clădirea Dakota (aflată în partea vestică a parcului), acolo unde au locuit Yoko Ono şi John Lennon, se observă în mijlocul parcului memorialul Strawberry Fields. Amintindu-mi de pavajul alb-negru portughez, sfera cuprinde în centrul său un titlu faimos al melodiilor formaţiei Beatles - Imagine.

Imaginaţi-vă că traversaţi podul din fier forjatBow Bridge, care face legătura dintre două lacuri artificiale şi te conduce spre Fântâna Bethesda (reprezintă centrul arhitectural al parcului), care domină lacurile şi malurile împădurite ale Ramblei. De pe pod se pot observa în vest celebrele turnuri gemene, cum le-am catalogat eu sau mai precis, apartamentele San Remo din Upper West.

La mijlocul parcului, în partea estică spre Fifth Avenue, există un lac în care posesorii de navomodele se întrec în fiecare sfârşit de săptămână, sub privirile grupului statuar din bronz : Alice în Ţara Minunilor, Pisica din Cheshire şi Pălărierul Nebun.

Mi-am propus un articol succint, aşa că celor interesaţi le pot detalia cele de mai sus!

Dornic să ajung mai repede în Harlem, am să amintesc doar de Metropolitan Opera House ce găzduieşte compania metropolitană de operă şi teatrul de balet. Clădirea spectaculoasă oferă o intrare din cinci ferestre gigantice arcuite în culoarea imaculată a marmurii albe. Se urcă pe nişte trepte curbate din acelaşi material care ţine până în foaier, acolo unde se găsesc două picturi murale care răspândesc o lumină binefăcătoare. Operele aparţin respectatului artist belarus cu reminescenţe evreieşti, Marc Zakharovich Chagall.

Cartierul de pe dealurile Morningside - Harlem :

Cea mai renumită comunitate de culoare ce domină străzile New York-ului se află pe Hamilton Heights, la marginea nord-estică a metropolei.

Pe Amsterdam Avenue se găseşte un superb lăcaş de cult de peste 180 de metri lungime şi 45 metri lăţime. Catedrala Sfântul Ioan Divinul (Saint John the Divine) constituie din anul 1892 o combinaţie de stiluri arhitectonice, romanic şi gotic. Catedrala istorică are încă multe secrete neelucidate, de la un triptic de aur conceput de controversatul (datorită orientărilor sale sexuale) Keith Haring la o sculptură neobişnuită ce-l reprezintă pe Arhanghelul Mihail. De fapt, ultima lucrare a arhitectului înainte de moartea sa prematură s-a numit ,,Viaţa lui Hristos".

După ce calci pragul intrării impresionante din partea vestică, interiorul te fascinează cu coloanele sale de 17 metri înălţime din granit cenuşiu, Fântâna Păcii şi altarul.

Mergând mai departe, metropola nu înseamnă doar Manhattan-ul, partea cea mai vizitată şi plină de spirit. Bronxul găzduieşte Grădina Botanică şi Bronx Zoo, Brooklyn dispune de un muzeu hi-tech proiectat sub pământ, Staten Island este legat de urbe de un pod ce aminteşte de Giovanni de Verrazzano, primul explorator al Americii de Nord în anul 1539.

De amintit cartierul Queens şi Golful Jamaica - o rezervaţie a zonelor colinare, ce adăposteşte specii de păsări ce migrează dinspre Atlantic.

Capitala lumii cum o alintă vizitatorii are cea mai diversificată populaţie, cele mai multe bănci şi birouri internaţionale şi cele mai multe patrule de poliţie : pe bicicletă, pedestră, călare, maritimă, pe patru roţi sau cu elicopterul - fiind catalogat în anul 1998 cel mai sigur oraş ca siguranţă, titlu atribuit Departamentului de Poliţiei din New York (NYPD). Şi, să nu uit să precizez, pompierii, care au un statut aparte şi o bandă de circulaţie specială, inscripţionată ,,Fire''!

A fost o experienţă vibrantă adânc înfiptă în memorie, un vis împlinit de unde v-am putut împărtăşii din trăirile şi destinaţiile mele.

All the best!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 08.10.15 19:45:21
Validat / Publicat: 08.10.15 23:02:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Podul Brooklyn era cel mai mare pod suspendat din lume şi primul construit din oţel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[09.10.15 09:41:44]
»

Fascinant review-ul. Din punctul meu de vedere, cred că ați făcut cea mai mare excursie a dv. Lecturând review-ul am aflat date pe care nu le știam despre Statuia Libertății. Cunosc că pregătiți anticipat excursiile, totuși pe acolo v-a însoțit vreun localnic. Îmi dau seama cât ați muncit să faceți fotografiile acolo, ajuns acasă, să scrieți review-ul și cât timp v-a trebuit pentru postarea fotografiilor alături de review. Neândoielnic, l-am votat cu FB. Călătorii frumoase pe mai departe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille
[09.10.15 16:10:28]
»

@Marian Preda... Am citit memoriile tale despre New York, imaginea lui este încă vie și palpabilă și pe oglinda memoriei mele, chit că a trecut mai mult de un deceniu, de când mi-am îndeplinit un vis frumos. Eu nu prea am rezonat puternic, cu orașul babilon, mi-au plăcut mai mult alte orașe americane. E un megaoraș, e prea la capătul lumii, dar e plin de o poftă nebună de viață. Am făcut și eu o călătorie privată, irepetabilă, am escaladat pentru prima și ultima dată, un gigant pe verticală, cu liftul și am admirat năucă, de pe acoperișul lumii, un New York înstelat, ce nu-l voi uita for ever, de atunci m-am procopsit cu frica de înălțimi.

Ce clipuri mi-au rămas în inimă, e greu de spus, poate cortina de spectacole de pe Broadway, podul suspendat Verrazano, un cuțit înfipt în gătul unui vănzător de hamburgeri, polițiști călare ce mi-au pozat prin Central Park, o întălnire cu Brăncuși la MOMA, spectaculosul muzeu Guggenheim, o pată etnică în Harlem și niște proiectile cu portocale aruncate în parbrizul mașinii cu care circulam, americani ospitalieri, veseli și relaxati, niște sarmale pregătite într-un restaurant românesc, ce arăta ca o bombă, asediat de americani... în concluzie am trecut prin șocul turistic și cultural... și totuși, ca și tine închei și spun I love New York

Marian PredaAUTOR REVIEW
[09.10.15 19:50:53]
»

@Mihai18 -

Mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru vizită! Nu, nu a fost cea mai mare excursie a mea. Vizita în China primează, atât ca timp, cât şi ca... numărul rw-urilor scrise. Tocmai, consider că impresiile succinte despre această metropolă, vizitată acu´ un deceniu, să recompenseze doar un număr de vizualizări!

Ce-i drept, fără falsă modestie, unele detalii din articolul meu nu le poţi afla din cărţi sau din cultura net-ului, trebuie să le asimilezi de la faţa locului.

Vacanţe frumoase, alături de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[09.10.15 20:17:54]
»

@mireille -

Uff, stimată colegă! Aş fi fost în stare să dezvolt această recenzie la nivel de... broşură!

O astfel de călătorie îţi stârneşte un logos interminabil, în care cuvintele se rostogolesc cu trimitere directă spre acea libertate ce-ţi curge prin vene, şi-ţi ţâşneşte prin ochi.

Am avut parte de o experienţă ce spiritul de aventură nu ţi-l induce, a fost o chemare irezistibilă, o bucurie majoră pe fondul unei mari oportunităţi.

Ne-am întâlnit pe stradă pe bune cu celebrităţi îmbrăcate modest, am descoperit toate limbile şi culturile pământului, am fost surprins de vacarmul străzii... E posibil să fi comis greşeli de amănunt a locurilor descrise, dar, ce-i ce mă citesc, cunosc că... n-am să scriu nici un articol fără ca mediul să-mi nu fie familiar, corelat cu o documentare ce n-o s-o găsească în spaţiul virtual.

Vă mulţumesc pentru originalitatea ecoului! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda, Mihai18, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062444925308228 sec
    ecranul dvs: 1 x 1