ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2013
DURATA: 75 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

New York — Poarta de intrare în ţara tuturor posibilităţilor

TIPĂREȘTE URM de aici

New-York-Poarta de intrare în ţara tuturor posibilităţilor

Primul meu contact cu acest oraş, a fost în 2006, primăvara luni aprilie şi am stat până în iunie, când au început căldurile din ce în ce mai greu de suportat, datorită creşterii coeficiientului de umiditate, încât organismul percepe temp. mai ridicate de cât arată termometrul. De atunci şi până la această ultimă călătorie, am fost în NY, de 6 ori, în perioade diferite astfel:

2007 - din dec. până în ian. 2008.

2008 - sept. -nov. 2008

2009 - martie - 5 iunie

2010 iunie - 5 august

2011 25 iunie - 12 sept.

V-am dat aceste perioade pt. a vă spune că aproape am cuprins toate lunile anului, dar rămân la convingerea că cea mai frumoasă perioadă în care să faci călătoria în acest oraş rămâne luna mai. În această lună razele soarelui te dezmiardă cu căldura lor, întreaga natură e îmbrăcată în toate culorile aruncate de florile atât în faţa clădirilor, mai ales în zonele limitrofe Manhattanului, cât şi în Central Park Manhattan, care te îmbie atât de puternic, încât te-ai plimba toată ziua prin el şi nu vei regreta, căci chiar şi pt. acest parc va trebui să-ţi petreci o zi, pt. a vedea câte locuri minunate îţi oferă.

De câte ori am sosit aici, am venit cu cursele de avion care mă aduceau şi cu care plecam din JFK. Un aeroport pe care l-am găsit convenabil pt. perioadele când locaţia în care stăteam se găsea în Queens şi pe care o recomand ca fiind locaţia cu cele mai bune hoteluri, din punct de vedere preţ-calitate-siguranţă-şi pt. a ajunge la atracţiile turistice. Aeroportul e situat în partea estică a Queensului, iar în faţa aeroportului eşti repartizat în cel mai scurt timp, chiar dacă la început eşti speriat de lunga coadă care se aşterne în faţa ta, la un taxi galben (evitaţi să vă urcaţii în taxiurile private, de culoare neagră, care îţi fixează un preţ mai mare decât face de fapt călătoria). De la aeroport şi dacă rămâi în Queens, Sunnyside, nu plăteşti mai mult de 40 $, cu tips cu tot (acesta se calculează peste costul efectiv, 10%, cost pe care-l scrie agentul care îţi repartizează taxiul, care te întrebă până unde mergi)

Dar de data asta am vrut să fac o schimbare în sosirile mele standard şi încurajată de faptul că locaţia unde urma să stau era în Manhattan, aproape de 5Av., care e la mijlocul distanţei dintre cele 2 râuri, am zis că acum e momentul să caut o cursă care să aterizeze pe aeroportul Newark-peste râul Hudson, adică în statul New-Jersy. Am zis , preţul va fi cam acelaşi pt.că, ştiam distanţa până la Domestic aeroport, când de aici am plecat în 2010 la Las Vegas, Los Angeles (vezi rw-urile).

Şi cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, am comis-o şi eu. Taxiul m-a costat 100 $ cu tips cu tot (pe hârtia de la agent era scris 80 $), am încercat o negociere dar fără succes, motivaţia fiind clară, acum faţă de 2010 se ia taxă pt. trecerea prin tunelul Lincoln, care leagă Manhattanul de New-Jersy. Apoi drumul a durat 1,30 h, faţă de 40 min. până în JFK. Aşa că vă recomand să aterizaţi pe JFK, pt. că dacă aeroportul Newark, a fost ideal pt. decolarea celor 2 avioane care au intrat în cele 2 turnuri Gemene-Manhattan, pt. turişti e mult prea costisitor. De ce am spus că a fost ideal? Pt. că sistemul de doborât avioanele care nu răspund la a 2-a chemare a turnului de control şi care se îndreptau spre Manhattan, nu aveau raza de acoperire până peste râu, la acea perioadă, după atac ele au fost repoziţionate, încât acum decolările care sunt deturnate nu mai pot pune în pericol clădirile din Manhattan (cam aşa am înţeles de la fiul meu, nu sunt sigură că am explicat cum trebuie, dar oricum rezultatul final e acelaş). Dar să revin la început, pt. a nu-mi aduce din nou critici, deşi cred că şi aceste recomandări prin bine.

Deci iată-mă ajunsă pe 2 nov. a 7- oară în acest imens oraş, pe care-l redescopăr de câte ori ajung aici. Cum încă timpul era frumos şi următoarele săpt., şi cum trebuiau să ajungă prietenii mei din RO, care au luat decizia să viziteze NY, înainte de a ajunge în Denver, am început să-mi pregătesc un program de vizită complectă, incluzând şi celebrele muzee, încât în 5 zile să se declare absolut mulţumiţi.

Înainte de a începe acest tur recomand tuturor să-şi procure un Metro-card de 7 zile, la preţul de 30 $, din oricare staţie de metrou. Acest card este valabil pt. toate călătoriile pe toate mijloacele de transport în comun, fie metro, fie autobuz, orice nr. şi călătorii nelimitate, în cele 7 zile. Dacă cu metroul te deplasezi mai rapid, cu autobuzul mergi pe sus, vezi toate cartierele, face multe staţii, încât la fiecare 3 străzi ai staţie (cele pe care scrie numai nr. şi la 7-9 străzi cele pe care scrie nr. şi Limited ). Dacă partea de nord a Manhattanului o poţi vizita fără să pierzi nici un obiectiv (de la 5 av. până la st 192) cu autobuzul M 4 şi după ce ai vizitat mănăstirea Cloister, ultima staţie, să te întorci rapid cu linia roşie 1, de metrou, până la staţia 59-Columbus Circle

Vizita am început-o cu sudul Manhattanului, mai bine zis cu insula Ellis, care a fost poarta de intrare a 16 mil. de emigranţi, europeni, în perioada 1892-1924, care au lăsat totul în urmă pt. a începe aici o nouă viaţă, de a găsi locuri de muncă care să-i îmbogăţeasă. Nu ştiu dacă toţi şi-au atins scopul, dar mulţi din ei au devenit celebri oameni bogaţi. Unul din ei e şi celebrul armator grec, care a debarcat din cala unui vas de pasageri, cu 2 $ în buzunar, care a muncit din greu în docurile de aici, ca să ajungă cel mai bogat armator. Pe insulă ajungi cu metroul 1, pe care îl poţi lua de pe partea de west a Manhattanului, pe care o străbate de la nord la sud. Dacă eşti cazat în Queens-Sunnysid, vii cu metroul 7 până la Times-Squar, sau cu N, Q-din Astoria (pt. asta am descris în primul rw zonele, acum le şti de acolo) şi din aceeaşi staţie iei linia 1. Cu acest metrou mergi până în staţia South Ferry, străbaţi parcul până la Castle Clinton, azi locul de unde se iau tichetele pt. excursiile la Statuia Libertăţii şi insula ElliS.

Castle Clinton, o construcţie circulară la aceea vreme fiind poziţionat la marginea apei, sub forma unui fort, realizat pt. a opri invazia Englezilor în timpul războiuluii de la 1812 şi fiind mult timp un zid de protecţie a Manhattanului în calea atacurilor de pe mare. În 1850 a fost remodelat şi transformat însală de concert şi diverse evenimente muzicale, şi denumit Castle Garden. În acel an aici a debutat Jenny Lind în spectacolul ,,The Suedish Nightingale ". 5 ani mai târziu are rolul de primire a emigranţilor fiind un depozit al ţinutului emigranţilor pt. o scurtă perioadă, pt. că în 1896 până în 1941, a fost casa acvariului oraşului. În 1941, vechiul fort a fost dezbrăcat de acoperiş şi desfiinţat acvariul, iar clădirea a fost conservatăîn muzeul naţional, iar în jurul lui s-au plantat pomi, zona fiind transformată într-un frumos parc-Battery Park, în care în sezonul de vară se ţin spectacole de muzică. În interiorul Castle Clinton, azi se vând tichete pt. excursiile cu vasul la Statuia Libertăţii şi insula Ellis.

După ce am luat biletele pt. excursie, am plecat spre debarcader, dar aici surpriza a fost mare când după ieşirea imediat de la casele de bilete, unde am făcut o coadă de cca 6 persoaane, am fost nevoiţi să ne instalăm la o coadă al cărei capă nu se zărea, iar noi ne deplasam trecând prin cordoanele asemănătoare celor de la cheking, aeroport, adică mai mult băteam pasul pe loc. Asta e mi-am zis şi am stat acolo vreo oră, chiar mai bine, căci după coadă am mai stat până am trecut şi de controlul de arme, sticle, iar eu aici a trebuit să renunţ şi la sticla cu apă, pe care abia o cumpărasem. Şi ca pierderea să nu fie atât de mare am încercat să beau cât mai mult din ea.

Tot necazul mi-a mai trecut, când am coborât pe insula dominată de Statuia Libertăţii. Aici eşti impresionat de măreţia ei, de fascinaţia pe care o transmite. Deşi am văzut-o de atâtea ori, când am făcut turul Manhattanului cu vaporul pe care îl iei din Port Authority (pe partea de vest str. 42, pe malul râului Hutson) sau când am admirat-o din capul insulei, acum ai un alt sentiment când eşti atât de aproape. După ce am făcut turul statuii şi am aflat de ce este verde (e din cauza cuprului din materialul din care a fost făcută şi care sub influenţa sării din apa de mare a căpătat această culoare), sau cine a realizat-o, am urcat prin interior, până unde se termină piedestalul, adică la picioarele ei. Înainte de 11 sept. 2001, liftul te urca până la coroana de pe cap, aici fiind un restaurant, dar când a fost redeschisă, august 2004, accesul a fost limitat până la această înălţime.

Această statuie a fost un simbol de bun venit a milioanelor de emigranţi, a fost aşezată în 1889 pe un soclu de granit de 47 m înălţime, pe care e scrisversurile lui Emma Lazarus ,,Dă-mi, oboseala voastră, sărăcia voastră, dorinţele masei voastre învălmăşite, pentru aerul libertăţii... ". Realizată de desenatorulFrederic Auguste Bartholdi, care a folosiit ca model faţa mamei sale şi braţele logodnicei (viitoarea soţie), scheletul de oţel a fost făcut de creatorul Turnului Eiffel-Gustav Eiffel, creată în Franţa şi dăruită ca simbol al prieteniei Franco-Americane, în 1865.

După ce am terminat vizita, m-am îndreptat spre digul de unde te îmbarci pe primul vas care a adus noi vizitatori şi care te mută pe insula Eliis, unde faci o scurtă oprire pt. a vizita interiorul clădirii, în care milioane de emigranţi au fost înregistraţi la intrare în ţara tuturor posibilităţilor, cu multe speranţe de bine. Vasul a plecat pentru a ne aduce pe insula Manhattan, dar trecând pe lângă malul statului NJ. De aici aveam o privelişte a sudului Manhattanului, încărcată de o grămadă compactă de zgârie -nori care străjuiesc toată porţiune de sud, de nici razele soarelui nu poate pătrunde.

Deoarece din acest punct începe călătoria printre aceşti coloşi, printre care voi începe să urc până în inima Manhattanului, o să închei acest rw. Următorul încep să-l scriu, peste o pauză, acum am văzut că ziua a trecut iar eu nici masa de prânz nu am luat-o. Aşa că dupa prânz voi încărca rw cu poze şi promit ca imediat ce îmi fac din nou timp să continui călătoria

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 16.03.14 18:46:55
Validat / Publicat: 16.03.14 22:19:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 4771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 treptat ne apropiem
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[27.03.14 18:44:12]
»

Este fascinant ce scrii şi pentru că noi am fost o singură dată la NY şi nu am văzut nici o optime din ce ai făcut tu, am să povestesc ceva ce mi s-a părut uluitor. Am stat la coadă cu lucrurile în coş să trecem de control. Toate bune şi frumoase şi după vreo 5-6 ore, la ultimul vaporaş de întoarcere de la statuia Libertăţii, îl întreb pe soţ cât e ceasul ptcă al meu nu mai mergea. Care ceas? Nu e. Îmi părea rău ptcă era un Cassio foarte bun. Se închisese tot şi pe afară se plimba doar un paznic negru. I-am spus timid că ori nu l-a pus bine soţul la mână şi a căzut, ori l-am uitat în coş. Inchipuieşte-ţi că a venit o gardiană, deşi se terminase programul de lucru, ne-a întrebat semnalmentele şi am recuperat ceasul. Ei?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
hamza
[09.05.14 11:11:39]
»

Va rog daca se poate sa imi recomandati cateva hoteluri din zona Queens. O sa ajung in septembrie - doar trei zile avem pentru NY.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.05.14 01:15:55]
»

@hamza: m-am uitat acum la cateva hoteluri si pe booking.com, pt. a vedea preturile pt. luna sept si am gasit la hotelurile pe care ti le recomand cu toata increderea, preturi f. bune pt NYC. Cel mai apropiat de Manhattan cu legatura rapida si f. aproape de statia lui metroul 7, e ,,Days Inn-Long Island City", pe b-dul Queens 31-36. adica st. 31, avand statia la st. 33, cu pret pt. 3 nopti de: 450 $+14,75%+3,50 $taxa oras +1,65 $taxa serv., cu mic dejun

2- ,,La Quinta Inn Queens-560 $+celelalte taxe enuntate, statia la acelasi metrou 7 si aceeasi strada.

Daca vrei mai aproape de aeroportul La Quardia, destinat mai mult zborurilor interne, iti recomand Hotel Quality Inn Woodside Queens cu 380 $/3 nopti +taxele enuntate, st. metrou aproape la st. 52, tot metroul 7.

Ar fi bine sa intri pe booking.com si sa faci de acum rezervarile cu cardul, care pot fi anulate cu 24h inainte de sosire, cu comision 0, deoarece preturile sunt bune pt. NY.

Timpul fiind f. scurt, iti recomand un tur, cu City-tour pe care il iei de la intersectia 5 av. cu 59 st, adica in st 5 av. a metroului 7, dupa ce trece raul a 2-a statie. Intai mergi down town si dupa un tur complect, ramai acolo si cand ajungi la Liberty Tower, cobori si vizitezi cele indicate in rw meu, apoi te urci iar in masina si mergi pana la Castle Clinton, de unde vizitezi insula Elliot si statuia Libertatii. A 2-a zi mergi pana in nord pana la Fort Tryton Park si vizitati muzeul The Cloisters, recomand pana acolo sa mergeti cu masina M4, pt. ca traversati Haarlem si de acolo peste rau vedeti Bronxul, iar la intoarcere mergeti cu metroul 1, linia rosie, coborati la statia st. 110, pt. a vizita Catedrala of St John The Divine, apoi continuati drumul cu metroul 1 pana la st. 42 pt. ca sunteti pe Times Sq si apoi mergeti pe 5 av. pana in st 84 st pt. muzeul Metropolitan, unde intrati cu biletul de la Cloisters, in aceeaasi zi. Atentie la bilete de la intrare, atat la Cloisters cat si la Metropolitan, pretul de 25 $e recomandat dar puteti fara probleme sa lasati minim 5 Ş/persoana, si cu acelasi pret sa le vedeti pe amandoua. Am sa va trimit prin mesaj privat nr. meu de tel. pt informatii suplimentare.

Calatorie placuta si transmiteti salutarile mele acestui oras de suflet in care deabia astept sa ma reantorc si pe care il iubesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.05.14 19:41:22]
»

@Michi: si eu am păţit ceva asemănător. Am stat cu fiul meu pe o bancă într-un pasaj de trecere, printr-un bloc, am lasat tel lângă mine şi când am plecat acolo l-am lăsat, după cca 10 min. mi-am dat seama că nu am tel, m-am întors înapoi şi de la distanţă l-am văzut pe bancă, trecea lumea se uita şi îşi continuau drumul.

În altă ordine de idei, trebuie să îmi fac timp să-mi continui rw-urile cu NY, cu partea centrală a Manhattanului, când oraşul era îmbrăcat în haine de sărbătoare, în zilele cu parada baloanelor de Thanks giving şi Crăciun. Am făcut o pauză c-am lungă. Mulţumesc pt aprecirile minunate pe care mi le-ai scris şi pe curând vreau să te mai delectez cu acest oraş

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaiserban
[02.05.16 10:33:11]
»

Buna, frumoasă descriere a New York-lui, sunt din Brasov ajung si eu in NY in iunie cu Klm escală în amsterdam, am emotii cu transferul, am numai 1,35 h între avioane

grecudoinaAUTOR REVIEW
[02.05.16 20:18:27]
»

@mihaiserban - in Amsterdam e usor transferul, e necesar max 1h, nici atat. Nu ai nevoie de emotii, esti pe acelasi terminal, aeroportul e lung, dar nu lat, de la porta de intrare, unde aterizeaza din RO, vii pana in mijloc, cca 15 min, apoi o iei pe un coridor la dreapta, de acolo mai mergi cca 15 min. Mai bine ca ai timp scurt, pt ca e plictisitor pe acest aeroport. Mai vorbim cand vin acasa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
grecudoina, hamza, Michi, mihaiserban
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070619106292725 sec
    ecranul dvs: 1 x 1