REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Parisio din Naxar — „truly magnificent”!
Pentru cea de a doua zi am programat vizitarea oraselelor Mdina si Rabat, cu popas in Naxxar, unde se afla palatul Parisio, proiectat in 1733 de Marele Maestru al Cavalerilor, portughezul Manoel de Vilhena. Palatul a fost resedinta de vacanta a nobilului sicilian Paolo Parisio, care avea rezidenta principala in Valletta.
Ultimul proprietar al palatului din Naxar este acelasi bancher Giuseppe Scicluna, devenit marchiz, caruia i-a apartinut si palatul Dragonara din St. Julian’s. Acesta a avut viziunea de a-l transforma intr-o resedinta regala, un Versailles in miniatura, in 1898, insa a trait doar un an dupa transformarea completa a palatului.
Astazi, este in custodia nepoatei marchizului, Christiane Ramsey Scicluna, care s-a ocupat personal impreuna cu fiica ei Justine, de restaurarea palatului si a gradinilor, pentru a aduce un suflu nou acestora.
Scicluna este un nume foarte popular in Malta, familia detinand si fabrica de bere care produce Cisk (sortiment traditional maltez).
Situat fata in fata cu biserica grandioasa Parish, foarte aproape de statia de autobuz, palatul este deschis publicului zilnic, cu exceptia zilei de luni, pretul complet al biletului fiind 9 euro. Nu se fac tururi organizate, dar la intrare am primit o brosura cu informatii despre palat si istoria acestuia. Fatada exterioara a palatului nu are nimic somptuos, insa interiorul este remarcabil.
Marmura a fost adusa din Carrara si Siena din Italia, iar candelabrele sunt confectionate in Murano. Statuile din marmura aflate in holul de intrare, simbolizeaza cele patru anotimpuri. Scarile sunt lucrate dintr-un singur bloc de marmura, despre care exista si o poveste amuzanta. Prima incercare de a transporta marmura s-a finalizat cu un naufragiu, iar in cea de a doua incercare, blocul s-a spart in doua bucati. Cea de a treia incercare a reusit, dupa ce marmura a fost transportata cu ajutorul a patruzeci de catari.
Urcand la etaj, ajungem in holul cu designul pardoselii inspirat de cel de la Vatican. Deasupra fiecarei usi exista trei picturi, prima surprinzand momentul in care Napoleon a fost aici in 1800, cel de al doilea, naufragiul Sfantului Apostol Pavel, care, in drumul sau spre Roma, din cauza unei furtuni puternice, a ajuns pe coastele arhipelagului maltez. Cel de al treilea, reprezinta celebrul asediu al turcilor asupra Maltei, din 1565. Pictura mare din centru descrie istoria, in ordine cronologica, a Maltei. Chiar sub pictura marelui asediu se afla o usa falsa sculptata din piatra si pictata pentru a mentine simetria palatului. Tavanele sunt foarte elaborate, in cateva camere fiind pictat si blazonul familiei (un inorog pe fond rosu).
Camera rosie (sala lombarda) are peretii pictati manual. De o parte si de alta a oglinzii se gasesc doua picturi ale unui renumit artist maltez, celelalte fiind ale pictorilor apartinand scolii italiene, iar pictura de deasupra usii de la intrarea in sufragerie este o copie e a unui Mattia Preti, originalul fiind expus in Muzeul de Arte Frumoase din Valletta.
Sufrageria este pictata in stil pompeian, iar cele doua picturi mari situate de-o parte si de alta a mesei, simbolizeaza viata napolitana. Pentru aceasta incapere a fost proiectata o lampa cu ulei, care nu a fost insa folosita niciodata pentru a nu provoca daune lucrarilor de arta.
Tavanul din biroul marchizului are in cele patru colturi, simboluri ale continentelor Asia, Europa, America Indiana si Egipt.
Maiestoasa camera de bal este proiectata in onoarea Ordinului Sf. John. Pe tavan sunt prezente simboluri nautice, ale astrologiei, stiintei, muzicii, poeziei si artei. Candelabrele sunt din bronz masiv, iar in oglinzi acestea se reflecta, creand senzatia de infinit.
In palat exista un singur dormitor, desi in spatele usilor exista si o a doua camera apartinand primului lor copil. Peretii sunt frumos pictati manual, mobilierul rafinat sculptat manual, importat din Milano si conceput special pentru marchiz. Se poate admira o frumoasa capela italiana din secolul al XIX-lea, cu scaune asortate incrustate cu fildes si un altar unic care a apartinut marelui maestru spaniol al Ordinului Sf. John, Nicolas Cotoner. Nu multor familii li s-a acordat privilegiul de a avea o capela privata in casa, insa avand in familie pe reverendul Michelangelo Scicluna, unchiul marchizului, aceasta favoare a fost usor acceptata.
Camera de muzica este singura incapere care are peretii tapetati cu matase, si nu pictati. Fiecare piesa de mobilier are sculptat simbolul unui instrument muzical pe ea, la fel si cele patru colturi ale tavanului.
Camera de bilard are peretii pictati manual si tavanul pictat in ulei. Tapiteriile din centru sunt pictate manual avand efect 3d. Deasupra mesei sunt suspendate patru candelabre din bronz masiv de forma unor ingeri. Marchizul a avut doua table de biliard realizate pentru el de compania englezeasca Thurston.
Pivnitele magnifice situate sub casa au camere mari, bine ventilate si coridoare largi. Piatra extrasa pentru a crea aceste pivnite a fost folosita pentru extinderea casei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, au fost folosite ca adapost antiaerian.
La parterul palatului este amenajat un restaurant, Luna, unde se poate servi masa, intr-un decor deosebit iar palatul poate fi inchiriat pentru diferite evenimente.
O vizita la Palazzo Parisio trebuie sa includa obligatoriu si o plimbare prin cele doua gradini ale palatului, care initial au fost trei. Prima gradina, care se vede foarte bine de la etajul palatului, este de inspiratie italiana, iar cea de-a doua, seamana cu un parc englezesc cu alei, copaci si plante cataratoare pe zidurile de piatra. In lateralul primei gradini se afla si Orangeria, cu plante exotice si fantani. Folosită de Sir Paolo pentru a adaposti portocali si lamai, astazi adaposteste plante de sera, ferigi si fantani cu statui de piatra.
Desi Palazzo Parisio nu este pe lista "must-see" a Maltei, intr-un sejur de sapte zile pe insula, nu ratati placerea, linistea si relaxarea care o confera acest ambient.
Trimis de geani anto in 12.09.21 19:09:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Vacanta 2023 in Malta: Cea mai mica capitala din lume si imprejurimile sale — scris în 13.12.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Malta 2022 — scris în 15.10.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2022 Msida, Malta — scris în 23.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Malta cea verde văzută în decembrie — scris în 13.01.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Grota albastra a Maltei si barcile luzzu din Marsaxlokk — scris în 18.11.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Incantatoarele gradini San Anton din centrul Maltei — scris în 24.10.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Efervescenta statiunilor Sliema si St. Julian’s — scris în 11.09.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ