ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 7 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Malta. Am fost, am vazut, mi-a placut

TIPĂREȘTE URM de aici

Insulele malteze nu sunt ca nicaieri altundeva. Aici am gasit temple preistorice minunate, stanci impanzite de fosile, golfuri ascunse si stralucitoare, oportunitati palpitante de scufundari si o istorie de o intensitate remarcabila.

Un mic arhipeleag in mijlocul Marii Mediterane, cu o populatie de 500.000 de locuitori, format din trei insule, cea mai mare fiind Malta, urmata de Gozo si Comino. Insulele malteze sunt binecuvantate cu vreme insorita, splendida, plaje uimitoare, o istorie si o cultura bogate. Malta este, de asemenea, bine / pentru viata de noapte infloritoare si viata sociala in general, cu numeroase restaurante, baruri si cafenele.

Desi este un punct mic in mijlocul Mediteranei, Malta are o limba proprie, un sector financiar si bancar puternic, un paradis unic. In afara de malteza, limba engleza este vorbita fluent in intreaga insula, iar un numar mare dintre insulari inteleg si vorbesc fluent italiana.

Fiind o tara predominant catolica, religia este foarte influenta, cu aproximativ trei sute de biserici existente in insule, situate practic in fiecare oras si sat, acestea din urma avand o biserica parohiala centrala, care actioneaza adesea ca reper. Intr-o sambata seara sau duminica dimineata, zeci de persoane pot fi vazute participand la liturghie. Unele dintre cele mai apeciate biserici din insulele malteze sunt Altarul Ta' Pinu din Gozo, un lacas de pelerinaj pentru multi enoriasi, magnifica Catedrala Sfantul Paul din Mdina, ilustra Co-Catedrala Sfantul Ioan din La Valletta si Biserica Parohiala din Mosta. Aceasta din urma este deosebit de captivanta din cauza unui incident istoric care a avut loc in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand o bomba de 200 kg aruncata dintr-un avion german a strapuns chiar prin cupola uriasa, in mijlocul unei congregatii de 300 de persoane si nu a explodat.

In mod traditional fiecare biserica parohiala din Malta organizeaza o sarbatoare o data pe an, in lunile de vara. Sarbatorile din satele si orasele malteze au o prezenta mare in ziua respectiva, statuia hramului este purtata pe umeri, insotita de benzi de arama, pe strazile localitatii intr-o procesiune. Explozii magnifice de focuri de artificii pot fi vazute atragand spectatori, precum si vanzatori ambulanti care ofera gustarea traditionala, nuga colorata. Localitatile sunt decorate cu banere, luminate puternic, iar fatada bisericii este luminata feeric in diverse culori.

O serie de sarbatori traditionale se desfasoara, de asemenea, in timpul sezonului festiv de Craciun, unde lacasele de cult se deschid la miezul noptii pentru a celebra o masa in ajunul Nasterii Mantuitorului, precum si in perioada Pastelui, unde procesiunile pot fi vazute in ziua de „Doamna Durerilor' ', Vinerea Mare, precum si in alte zile din perioada Postului Mare.

O data pe an, capitala La Valletta gazduieste Notte Bianca, o initiativa culturala pe toata durata noptii a tarilor din intreaga lume, unde muzeele si cladirile istorice sunt deschise publicului, gratuit, si se organizeaza mai multe evenimente. Ziua Victoriei, pe 8 septembrie, este, de asemenea, o zi importanta in insulele malteze, marcand trei evenimente importante: Nasterea Maicii Domnului; sfarsitul Marelui Asediu din 1565 si ziua in care flota italiana s-a predat britanicilor in 1943, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

O vacanta in insulele malteze este una de neuitat, iar distantele scurte dintre un sat si celalalt inseamna ca, chiar si in cateva zile, cineva ar putea sa profite de o mare parte dintre acestea. Orice turist aflat pe cont proriu poate descoperi toata Malta cu rutele CitySightseeing, inclusiv Sliema, La Valletta, 3 orase, Temple, Marsaxlokk, Grota Albastra, Mosta, Mdina, Rabat, Golden Bay. Pret bilete: adulti (20 euro/1 zi; 40 euro/2 zile); copii (12 euro/1 zi, 24 euro/2 zile). Circuitul HopOn - HopOff include doua rute, iar prezentarea se face in limbile malteza, engleza, italiana, franceza, spaniola, rusa, daneza, japoneza, poloneza, suedeza, portugheza si chineza.

Traseul de Nord: Bugibba (Topaz Hotel - Seatrips Outlet - HSBC - Santana Hotel) - Qawra (Malta National Aquarium - Palace Hotel - CitySightseeing - Bellavista Hotel - Mediterraneo Marine Park) - Paceville (Radisson&Corinthia Hotels) - Saint Julians (Saint George Bay - Westin Dragonara - Hilton Roundabout - Spinola Bay - Balluta Bay) - Sliema (Preluna Hotel - Sliema Ferries - Harbour Cruise - Bayview Hotel) - La Valletta (City Center - Waterfront) - Attaro (San Anton Gardens) - Ta Qali (Aviation Museum) - Mosta (Biserica Adormirii Maicii Domnului) - Mdina (Main Gate) - Rabat (Domus Romana) - Golden Bay - Bugibba (Topaz Hotel).

Traseul de Sud: La Valletta (Waterfront Terminus - Tarxien Temples - Vittoriosa Waterfront) - Marsaxlokk (Fishing Village) - Birzebbugia (Pretty Bay) - Blue Grotto - Hagar Qim (Templele Megalitice) - La Valletta (City Center - Knight Hospital - War Museum - Fort Saint Elmo - Waterfront Terminus).

In prima zi petrecuta in Malta, 2 august, intr-o vineri, am avut parte de clipe de relaxare si o perspectiva generala. In acest context am traversat insula principala din nord spre sud, facand mai multe popasuri. Foto-stop la Popeye Village, langa satul Mellieha, unde a fost realizat musicalul Popeye in 1980. Au urmat momente de relaxare la cea mai frumoasa plaja naturala din Malta, Ghadira Bay. La final, am vizitat cel mai vechi si vestit sat pescaresc din sudul Maltei. Cu o istorie de doua milenii satul Marsaxlokk are o atmosfera aparte: portul este populat de barci colorate, inzestrate cu insemne pagane si simboluri crestine. Satul conserva farmecul trecutului, dar nu ascunde nici cicatricile dobandite in urma perseverentei omului fata cu marea. Aici, la malul marii, am luat loc la un restaurant cu specific pescaresc, fiind servit cu preparate din peste specific insulei.

Ziua de sambata, 3 august, a fost dedicata elegantei si splendorii in orasul aristocratiei. Mdina si Rabat - adica centru si periferie - astazi doua orase invecinate din centrul insulei, ambele considerate adevarate bijuterii arhitectonice. Mdina, cunoscut si sub numele de Orasul Tacerii sau Citta Notabile, este fosta capitala a Maltei, locul unde aristocratia malteza a ridicat palate si edificii sfinte si somptuoase, cum ar fi Catedrala Sfantul Paul. Orasul are o atmosfera aproape regala, intrucat este un loc neschimbat de peste trei secole. In acest loc special turistii sunt serviti cu masa de pranz, care consta din bucate traditionale malteze, precum braggioli (masline de vita) sau fenkata (friptura de iepure). In Rabat, am vizitat Catacombele Sfantul Paul, loc venerat de crestini, si Palatul Vignacourt. Seara este destinata Maltezafestei, festa malteza, spectaculoasa petrecere in stil traditional pentru care amatorii achita 20 de euro. Festa este sarbatoarea artificiilor prin care o comunitate isi cinsteste sfantul patron protector. Casele si strazile sunt decorate in culori vii, bisericile si catedralele sunt acoperite de mii de beculete multicolore, strazile sunt pline de oameni iesiti la petrecere, au loc defilari cu fanfara. Ce conteaza insa cel mai mult este spectacolul pirotehnic unic in lume, cu focuri de artificii de la sol, organizata sub forma de competitie pe stradutele astfel linistite.

Duminica insorita de 4 august, a fost dedicata radacinilor sudice ale Maltei. Pentru inceput, am efectuat o plimbare in zona Marelui Port, descoperind Vittoriosa, orasul-cetate care a dus faima Cavalerilor Ioaniti, dar si groaza Inchizitiei papale. Dupa o vizita interesanta in Palatul Inchizitorului, singurul edificiu de acest gen care se poate vizita in Europa, ne-am indreptat spre alt loc misterios: Templul Megalitic Hagar Qim, unde primii oameni care au locuit i Malta acum 5500 de ani au incantat zeii cu pietre imense ridicate spre cer. La finalul excursiei suntem asteptati la Grota Albastra, similara cu cea din Capri, vizibila din barca, daca marea permite (plimbare optionala care costa 8 euro).

La Valletta, capitata insulei, a avut rezervata excursia optionala in ziua de luni, 5 august. Va spun din start: nu trebuie ratata aceasta ocazie. Sunteti invitati sa descoperiti cel mai important simbol de pe harta arhipeleagului. Orasul, capitala culturala europeana in 2018, cu o vechime de peste 450 de ani poarta mandru numele celui care a salvat Europa crestina in Marele Asediu din 1565. Cea mai fortificata capitala din lume, cuibul Cavalerilor Ioaniti, adaposteste peste 30 de biserici, peste 300 de monumente, auberge-urile ordinului, strazi inguste, bulevarde cu vitrine elegante, restaurante cochete. Turul pietonal, pe langa obiectivele de maxima importanta, asterne lumina si pe detaliile care de obicei raman ascunse vizitatorilor. Se viziteaza Co-Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, care este printre cele mai decorate biserici din Europa, Palatul Marilor Maestrii, dar prin prisma explicatiilor complexe, o sa descoperiti si lacase de cult, bastioane si metereze, piatete, gradini, alei.

Insula nimfei Calypso, Gozo, a urmat la explorare in ziua urmatoare, marti, 6 august. Este o insula cu caracter aparte si prezinta diferente marcante fata de ce putem descoperi in Malta. Are izvoare si este mai bogata in vegetatie. Locuitorii insulei, tarani si pescari, se considera a fi gozitani si nu maltezi. Dupa travrsarea cu feribotul intre Cirkewwa (Malta) si Mgarr (Gozo), se viziteaza orasul-resedinta Victoria si Citadela, cetatea medievala, apoi deplasarea la Altarul Ta' Pinu, locul vindecarilor inexplicabile. Vom poposi in golful Dwejra, langa Marea Interioara si Stanca Ciupercilor pentru a admira dramatica intalnire a stancii cu marea. Urmeaza Fontana, satul spalatoreselor, unde am avut ocazia sa degust din bunatatile gozotane sau sa cumpar suveniruri traditionale. Finalul l-am petrecut in Xlendi, golful nimfelor, unde la un restaurant la malul marii am servit masa de pranz.

Ziua de miercuri, 7 august, a fost organizata croaziera in jurul insulei, cu oprire la Comino. Am preferat sa raman in capitala La Valletta, unde m-am plimbat si admirat din nou cele mai importante obiective, ca de exemplu; Gradina Botanica Argotti, Wignacourt Fountain, Porte des Bombes, Parcul Independentei, Watterfront, Commonwealth Air Forces Memorial, War Memorial, Christ the King, Triton Fountain, Parliament of Malta, Il-Berga ta' Kastilja (Guvernul), Royal Opera House, Piata Jean de La Valletta, Muzeul de Arta, Upper Barrakka Gardens, Lover Barrakka Gardens, Saint Georg Square, Muzeul National de Arheologie etc.

In incheiere vreau sa spun ca maltezii sunt extrem de ospitalieri, oameni muncitori, care se bucura de o viata sociala buna si de o relatie armonioasa cu gastronomia si voia buna. Turistii sunt bineveniti in Malta. Recomand cu drag un sejur in aceasta insula minunata.

PS: Zilele din sejur vor avea parte de review-uri separate.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 10.04.21 19:33:27
Validat / Publicat: 10.04.21 21:04:12
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 4572 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 La Valletta. Bastionul Sfantul Cavaler Iacob.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.04.21 08:46:48]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[11.04.21 08:51:55]
»

@webmaster:  Multumesc frumos!

Daiza
[16.07.22 16:52:10]
»

Super. Am fost de pastele catolic in Malta. Cred ca merita un articol, este un loc superb, am participat la procesiunea religioasa de Pastele lor care este exact cum ai descris.

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daiza, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Malta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040616035461426 sec
    ecranul dvs: 1 x 1