ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 10.06.15
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2013
    DURATA: 30 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    El Madrid de los Borbones

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am scris despre Madrid de los Austrias intr-un review anterior. Acum voi scrie despre contributia dinastiei de Bourbon la arhitectura Madridului.

    Ultimul rege din dinastía habsburgica a fost Carlos al II-lea, insa fiindca nu a avut descendenti directi, succesiunea la tron i-a revenit lui Felipe de Anjou, al doilea nepot al lui Louis XIV (Regele Soare) si al sotiei sale, Maria Teresa de Spania. Astfel, a inceput domnia Dinastiei de Borbon in Spania, in secolul al XVIII-lea, o data cu venirea la tron a lui Felipe V. Acesta a inceput o remodelare a capitalei Spaniei, avand ca inspiratie luxosul Versailles.

    El Palacio Real (Palatul Regal). Dupa incendiului suferit de austerul Palat de langa Retiro (Palacio de Buen Retiro), Felipe V, care a copilarit la Versailles, a dispus construirea unui palat regal avand ca model palatul Versailles. Initial, stilul palatului era baroc, insa pe masura ce s-a marit s-au imbinat si alte stiluri. Intrarea in palat se face pe la intrarea dinspre Catedrala Almudena (Almudena fiind patroana spirituala a Madridului). Beneficiati de intrare gratuita daca aveti legitimatii ISIC sau ITIC. Nu stiu cat costa biletul, dar cred ca putin. La intrare, la casa de bilete, cand am fost ultima data, era un tip licentiat in latina-greaca. Spun asta fiindca atunci cand ne-a vazut legitamatiile, a exclamat: “¿Pero qué tenemos aquí? ¡Dos profesoras! ”. Ne-am dus eu si cu Inma, initial. Am intrat mai inainte, fiindca noi aveam aceste legitimatii. Restul colegelor, nu. Si i-am spus ca, deocamdata…. suntem numai doua profesoare, dar mai sunt si altele la coada, colege, care nu au fost inspirate sa isi scoata cardul ITIC si asteaptau ora 18.00 cand se intra liber. Este destul de stressant sa vizitezi cu o multime de oameni la un loc un obiectiv. Sa nu uitati sa vizitati Farmacia Regala si Sala Armelor (Real Armeria), care sunt la parter.

    Daca veniti dinspre Plaza de España, veti trece pe langa Gradinile Sabatini, un adevarat labirint al pisicilor. O multime de pisici stau adapostite la umbra arbustilor care formeaza labirintul. Si nu va vor raspunde daca le strigati “pis, pis!!”. Priviti de sus perfecta geometrie a acestor gradini. In noptile de vara, au loc aici concerté in aer liber, cu intrare libera. Daca veti cobori in aceste gradini, si veti iesi prin poarta opusa… la stanga, veti avea intrarea in Campo del Moro, alte gradini superbe. Pe partea dreapta aveti Principe Pie. Este o mare statie de metro, de autobuze si de RENFE. Dar si un mare centru comercial deschis non stop. Daca mergeti tot inainte, aveti Madrid Rio, traversati podul ajungeti in Casa del Campo. Daca nu traversati podul, si continuati inainte, ajungeti la Puerta de Toledo. Gustul rafinat al Dinastiei de Borbon se reflecta in aceasta poarta, dar si in Puerta de Alcalá (unde se celebreaza victoriile echipei nationale de fotbal), precum si in Puerta de San Vicente.

    La stanga Palatului Regal, se afla Plaza del Oriente. Statuile din aceasta piata, initial, se aflau pe acoperisul palatului, insa o regina geloasa ca statuia sa nu a fost pusa in centru, a ordonat sa coboare statuile, motivand ca erau pera grele si afectau infrastructura. Treceti pe langa Teatrul Regal si Opera Regala si veti ajunge pe Calle Alcalá, un bulevard larg, strajuit de edificii superbe. Opriti-va la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, un edificiu baroc, unde se afla expuse lucrarile lui Goya, din perioada cand era pictor de curte. Tot aici veti vedea lucrarea lui Arcimboldo: La primavera, dar si statuia del Angel Caido, care poate fi admirata si in Retiro.

    Regasim interesul monarhiei pentru promovarea artei si a culturii si pe Paseo del Prado. Putem contempla emblematicele fantani: La Fuente de Cibeles, la Fuente de Apolo (sau de las Cuatro Estaciones). La Fuente de Neptuno cred ca a fost mutata in Plaza Cánovas del Castillo. Tot din Paseo del Prado aveti acces la El Real Jardin Botanico y el Real Observatorio Astronomico. Aceste doua obiective formeaza alaturi de El Real Gabinete de Historia Natural, asa zisa Colina a Stiintelor. Dupa invazia lui Napoleon, Cabinetul de Istorie Naturala a fost transformat in actualul si faimosul Muzeu El Prado. Muzeul Prado nu poate fi vizitat intr-o zi. Acelasi card ITIC permite intrarea gratuita oricand. Intrare libera este in fiecare zi dupa orele 18.00 si duminica, dupa orele 17.00. Eu am fost de vreo 20 de ori la acest muzeu si tot nu pot afirma ca am vazut tot ce este expus acolo. Muzeul Prado, merita un review separat. In spatele muzedului se afla La Iglesia de los Jeronimos, vestita pentru nuntile regale care s-au celebrat aici.

    Paseo del Prado se continua cu Paseo de Recoletos. Pe partea dreapta se afla Biblioteca de España. Vis – à – vis de biblioteca, se afla un restaurant dragut, favoritul meu: El Espejo. Trecand de Biblioteca Nationala, se ajunge in Plaza Colón unde puteti admira statuia lui Cristofor Columb care se afla pe un vast platou, Dedesubtul acestui platou ce afla un centru Cultural, iar in partea opusa statuii, Los Jardines del Reconocimiento si intrarea in Muzeul National de Arheologie, unde puteti admira, reproduse in marime naturala, picturile din Cueva de Altamira (Cantabria).

    Voi reveni cu amanunte despre Muzeul Prado.


    [fb]
    ---
    Trimis de cristina47* in 29.05.16 07:13:35
    Validat / Publicat: 29.05.16 08:19:40
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1455 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Cibeles:Palacio de Comunicaciones. In foto nu se vede fantana de care va povesteam. In aceasta piata se ajunge fie venind pe Gran Via, fie pe Paseo del Prado, fie pe Paseo de Recoletos.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Madrid:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058403968811035 sec
    ecranul dvs: 1 x 1