ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 7 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Insula care a pierdut esentialul: atmosfera!

Ilustrație video-muzicală
Alkaios - Eimai mia xara
TIPĂREȘTE

Este prima oara cand m-am incumetat sa plec in luna august catre Grecia. In fiecare an am preferat sa imi fac vacantele in insule dupa 14-15 septembrie, o perioada excelenta din punct de vedere al climei. Mai multe au fost motivele acestei decizii insa pot spune ca nu a fost o idee grozava.

Dupa o noapte petrecuta la Meteora (vezi impresii) am plecat catre Lefkada. Drumul pina in Lefkada a devenit destul de pitoresc in ultima parte a autostrazii Egnatia Odos si s-a sfarsit dupa ce am traversa tunelul subacvatic ce ne-a adus linga Lefkada.

Egnatia Odos (A2) face parte din Drumul European E90 (care leaga Portugalia, Spania, Italia, Gecia si Turcia) si se intinde din portul Igoumenitsa pina la trecere a frontierei cu Turcia Kipi (Kipoi) – Ipsala, legand orasele Thesprotia - Ioannina - Grevena - Kozani - Imathia - Salonic - Kavala - Xanthi - Rodopi - Evros. Egnatia Odos are o lungime totala de 670 km si a fost construita intre anii 1990-2009 fiind o adevarata provocare pentru ingineri. Costul total al proiectului este estimat la aproximativ 5,9 miliarde de euro. Au fost construite 1.650 de poduri si 76 de tuneluri care au o lungime totala de 99 km. Numele autostrazii vine de la drumul antic roman Via Egnatia (de la granita cu Turcia pina la Salonic autostrada este construita paralel cu acest drum) construit pentru a inlesni comunicarea intre Roma si Constantinopole. Via Egnatia avea o lungime de 1.120 km si o latime de 6 metri, fiind in intregime pavat cu dale de piatra. Drumul a fost inceput la comanda senatorului roman Gnaeus Egnatius, guvernator la acea vreme al Macedoniei, iar constructia a inceput in anul 146 i. Hr. si finalizat in 120 î. Hr... Drumul mai purta numele de „Drumul lui Egnatius”, nume pastrat si pentru impresionanta autostrada de astazi, Egnatia Odos.

Tunelul submarin Aktio – Preveza leaga Epirus de orasul Preveza, scurtand distanta intre cele doua maluri ale Golfului Ambracian, distanta ce putea fi parcursa in trecut doar cu feriboat-ul. Finalizat in 2002, singurul tunel submarin din Grecia pina in prezent are o lungime totala de 1570 m din care 909 m pe sub mare. Costul total de constructie a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, iar taxa platita de fiecare autoturism care strabate acest tunel este de 3 euro.

In fine, dupa ce am trecut in Lefkada, am rasuflat usurati. Urma o vacanta la mare in care ne doream sa folosim masina cat mai putin posibil. Citisem si imi notasem distantele dintre Nidri si diverse plaje, iar 20,30 km deja erau floare la ureche.

Incerc sa va dau cateva distante intre localitatile din Lefkada, dar mai ales timpul estimat pentru ca este destul de important sa stiti ca drumul din insula este foarte bun insa pierdeti ceva timp datorita limitarilor de viteza si a drumului intortochiat uneori:

Lefkada Town – Nidri (16 km, 25 minute), Nidri – Vasiliki (21 km, 25 minute), Vasiliki – Komilio de unde se desprinde drumul catre plajele Porto Katsiki, Egremni sau Gialos (13 km, 22 minute), Komilio – Kalamitsi, de unde se desprind drumurile catre plajele Megali Petra, Kavalikefta sau Avali (8 km, 13 minute), Kalamitsi – Agios Nikitas, de unde se poate ajunge in plajele Gaidaros, Kathisma sau Milos (7 km, 9 minute), Agios Nikitas – Lefkada Town (13 km, 18 minute). Asa imi trecusem si eu in notitele mele insa drumul din soseaua principala pina in plaje nu l-am mai pus desi conteaza. De exemplu drumul intre Komilio – Porto Katsiki (16 km, 26 minute).

Asa ca in fiecare zi am stat in masina o ora, doua, mai ales ca intr-o saptamana nu poti vedea toate plajele importante decat daca mergi in cel putin 2 dintre ele pe zi. Imi facusem un plan de bataie de acasa, cum sa „atac” plajele, aveam si un plan de rezerva pentru ca eram impreuna cu niste prieteni care nu erau obligati sa imi suporte „disperarea” de a vedea cat mai mult din insula. Insa planurile mele au ramas in camera de hotel. In fiecare zi eram mai obositi, mai arsi de soare, iar planul il faceam in fiecare dimineata, in functie de dispozitia grupului. (Norocul meu ca eu si prietenii mei de excursii avem in mare parte aceleasi gusturi).

S-au spus foarte multe despre Lefkada si cred ca a fost destinatia nr. 1 in Grecia pentru romani in anul 2013. Cu toate ca s-au introdus si curse charter in acest an pentru Lefkada, cu siguranta 90% dintre turisti au ajuns cu masina. Am mai spus asta si ma repet: romanul este inebunit sa conduca. De asta si asaltul catre Thassos si Lefkada. Dar poate ca un motiv deloc de neglijat este si scutirea costurilor de transport cu avionul si faptul ca in Lefkada, dupa cateva cautari pe net, poti gasi cazari la preturi excelente. Exista astazi 69 de impresii postate in rubrica „Descopera Lefkada” a acestui site. Nu stiu daca informatiile mele mai ajuta pe cineva insa intotdeauna conteaza o impresie personala si de aceea m-am hotarit totusi sa o postez si eu pe a mea. Am sa vorbesc aici strict despre insula, pentru plaje incercand sa scriu cateva impresii separate pentru a nu amesteca sentimentele traite pe insula cu cele traite pe diverse plaje, sentimente total opuse.

Lefkada nu a fost dintotdeauna o insula. In anul 500 d. Hr. locuitorii au sapat un canal lat de 20 m, rupind astfel aceasta bucata de pamant de continent. Legatura se face acum cu ajutorul unui pod ce se ridica la ore fixe pentru a permite trecerea navelor.

Distantele intre orasele sau satele importante din Lefkada le-am scris. Se poate calcula si o sa ajungeti la urmatorul rezultat: un tur al insulei pe soseaua ce o inconjoara are o lungime de aproximativ 78 km. Din aceasta sosea se coboara catre toate plajele – uneori mai mult, alteori mai putin, sau se poate face turul statiunilor. Insula este deservita de autobuze ce ajung in toate localitatile. Pentru cei care nu au o masina „in dotare” le recomand sa consulte site-ul cu rutele disponibile, sa plece catre cat mai multe plaje si sa nu leneveasca intr-un singur loc.

Lefkada Town, capitala insulei, este cea mai aglomerata locatie. Aici puteti gasi tot ce cautati (poate mai putin linistea). O plimbare placuta poate fi catre plaja Gira pentru a admira morile de vant si pentru a va bucura de limba de nisip ce inainteaza in mare.

Daca va indreptati catre satul Apolpena o sa gasiti un indicator catre Panagia Odigitria, o biserica bizantina ce a fost construita in sec. al XV-lea, iar daca porniti catre Fryni, la 4 km din oras, se afla Manastirea Faneromeni.

Nidri este un sat micut, care si-a pierdut de mult atmosfera tipica satelor pescaresti, ce ofera cazare in studiouri sau hoteluri si o promenada cu zeci de taverne. Accesul masinilor in centrul statiunii este interzis seara astfel incat turistii se pot plimba in voie de la un magazin la altul sau de la o taverna la alta. Exista si cateva cluburi de noapte pentru cei care inca mai au energie dupa o zi de plaja. Nidri nu exceleaza ca locatie sau plaja, insa recomand o cazare aici pentru posibilitatile pe care le ofera seara si mai ales pentru faptul ca de aici se fac croaziere fie catre insulele inconjuratoare si catre plajele mai putin accesibile din Lefkada. De asemenea in port exista o larga oferta pentru cei care vor sa inchirieze barci cu sau fara skiper. Recomand pentru cina restaurantul El Greco. Nu are preturi mai mici dar o sa va placa orice alegeti. Nu recomand Simposio (chiar daca va iau ochii dansatorii).

Din Nidri se poate ajunge usor, dupa 3, 4 km, la Cascada Dimosari. Din Nidri se urmeaza drumul catre Rahi. In Dimosari exista o parcare, o taverna si un nene care vinde miere. De acolo se intra pe o poteca ce, dupa maxim 10 minute, ajunge la cascada. Este un drum placut printre stanci, deloc periculos. Din toata linistea aceea si fascinatia unei scurte plimbari prin munti am fost repede treziti. Un grup de romani faceeau baie in ochiul de ala. Baietii se balaceau, iar fetele le faceau poze. Cu cutiile de bere puse pe pietre, distractia era in toi. Toti strigau si radeau, mindrii de „mica lor nebunie”. Ne-am tirat repede de acolo, asa cum au facut si cei care ajunsesera odata cu noi, preferand sa ne bucuram putin mai la vale de frumusetea locului.

Vasiliki este un sat ce incearca din rasputeri sa pastreze o atmosfera greceasca. Turisti mai putini, taverne adunate in port, la malul marii, magazine cochete, stradute inguste. Atat ziua cat si seara atmosfera este mai relaxanta decat in Lefkada sau Nidri. Plaja din Vasiliki este preferata mai mult de catre iubitorii sporturilor de apa (privelistea cu windsurf-erii din Vasiliki apare in mai multe pliante ce fac reclama insulei). Nu as recomanda plaja decat puturosilor. Este pacat sa te afli atat de aproape de plaje minunate (ca Agiofili) dar totusi sa alegi sa ramai in Vasiliki.

Agios Nikitas este cel mai laudat sat din insula. Satul se poate vizita in aproximativ 5 minute fiind total neinteresant. Adica dupa ce lasi masina in parcare cobori pe linga vechiul maslin crescut in mijlocul drumului, ajungi la taverna Poseidon (de unde incepe drumul catre plaja Milos), dai de doua, trei magazinele si ajungi pe plaja. Plaja mica, cu pietre, deloc ademenitoare. In spatele magazinelor si tavernelor studiouri peste studiouri. Satul este cu siguranta vestit pentru apropierea sa de plaja Milos. Recunosc ca nu am ramas seara in acest sat, atunci cand atmosfera este cu siguranta alta. Iar cunoscuta taverna Poseidon este de evitat. Chiar daca ofera meniuri in limba romana, servirea s-a facut intr-o plictiseala de zile mari, iar mancarea nu ne-a impresionat deloc. Mi-as fi dorit sa petrecem mai mult timp in acest satuc pentru ca ne rezervasem jumatate de zi pentru vizitarea lui si pentru plaja. Insa, dupa o ora petrecuta la masa si 10 minute pe la magazinele de souvenir-uri, am fost nevoiti sa ne indreptam catre masina deoarece nu mai aveam ce face.

Locuri de cazare in insula exista unde nici nu te-ai gandi. Cutreierind drumurile (mai ales cele din vest), am fost surprinsi sa constatam ca tavernele din satele uitate de lume, aruncate pe munte din teama pentru invaziile piratilor de demult, erau pline catre seara. Am constatat ca o buna parte a turistilor si-au rezervat cazari in acele locuri izolate si linistite si mi-am dat seama cat de greu este sa recomanzi cuiva un loc de cazare oriunde in lume. Multi aleg Nidri sau Lefkada pentru viata de noapte, alti turisti, mirati ca cineva a venit in insula pentru cluburi, aleg satele linistite Agois Nikitas sau Vasiliki. Insa o parte dintre vizitatori nu vor nici taverne, nici magazine. Vor o belvedere de invidiat si doar cri-cri-ul greierilor sau bazaitul cicadelor (da, ala enervant!).

Impresii genelale dupa 7 zile petrecute in Lafkada: insulei ii lipseste in totalitate atmosfera cu care m-am obisnuit atunci cand petrec o vacanta in Grecia. Sau poate aceasta atmosfera nu mai exista in Lefkada turistica. Sunt multe sate, asa cum am mai spus, ascunse si foarte putin cautate in care, chiar daca nu am avut timp sa poposim, am simtit totusi ca as putea regasi ceea ce imi place in Grecia. 7 zile reprezinta o perioada prea scurta pentru a reusi sa vezi insula – alergatura te rupe. Si nici sa renunti sa vezi celebrele plaje nu te va satiface ca deh, de asta te-ai dus acolo, nu?! Plajele sunt minunate dar un pic mai greu accesibile. Sa mergi in plajele vestice in lunile iulie/august reprezinta probabil cea mai proasta alegere – pe o asemenea caldura se creaza efectul de sera datorita peretelui muntos si nu te mai atinge absolut nici o pala de vant. Iubesc plajele salbatice numai ca o astfel de plaja cu peste 200 de persoane care sa prajesc la soare nu prea se mai incadreaza in aceasta categorie. Citisem inainte de a pleca in vacanta ca localnicii inceaarca sa tina insula cat mai departe de turismul in masa, de „comercial”, ca vor ca plajele sa ramana cat mai naturale si ascunse. Culmea este ca localnicii una zic, alta fac. Totul este comercial, grecii s-ar da peste cap sa le calci pragul tavernelor destul de scumpe, iar plajele si-au pierdut de mult linistea. Nu am mai gasit in nici un oras linistea si atmosfera pentru care venisem in Grecia si despre care scrisesera mai multi prin 2009,2010. O asemenea atmosfera am reusit sa o gasesc insa in Meganisi (vezi impresii) si in ziua in care am ales sa facem o plimbarea pe mare (vezi impresii).

Intr-adevar, ca spectacol, plajele insulei sunt unice. Dupa plaja Myrtos, din punctul meu de vedere, Megali Petra este a doua ca frumusete din Grecia. Si macar pentru acea jumatate de zi petrecuta in Megali Petra nu am sa regret niciodata ca am ales Lefkada.

Imi este greu sa recomand sau nu Lefkada. Cititi cu atentie toate impresiile. La cele ale oamenilor fascinati mai scadeti un 20%, la cele rautacioase mai adaugati un 20%... voi hotariti daca vreti sa va sculati in vacanta foarte devreme pentru a avea timp sa vedeti cat mai mult din insula, voi stiti daca picioarele va tin pe drumuri si carari de munte, voi stiti daca va place sa va petreceti o zi de plaja pe sezlong sau pe prosop, voi alegeti daca ajungeti o plaja unde esti nevoit sa cari dupa tine umbrela (sau cort de plaja), lada frigorifica, saltea de plaja, papuci de baie, apa, poate ceva fructe... cu care sa cobori si sa urci in brate uneori chiar si 350 de trepte sau una situata la 20m de parcare, cu taverna, umbrele de soare si sezlonguri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vlado2 in 13.09.13 15:32:18
Validat / Publicat: 13.09.13 20:13:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

29 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Prin Agios Nikitas, Lefkada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

29 ecouri scrise, până acum

vlado2AUTOR REVIEW
[13.09.13 16:03:41]
»

@vlado2: Nu am putut salva impresiile neadaugand o nota conditiilor de cazare. Banuiesc ca review-ul s-a dus catre impresii de cazare... si nu este ok.

Fond sonor http://www.trilulilu.ro/muzica-electronica/alkaios-eimai-mia-xara

Multumesc

webmaster15
[13.09.13 20:13:28]
»

Am şters eu nota la "cazare". Nu ştiu de ce ai avut tu acea restricţie, rubrica este ok., cea de tip "călătorie".

Am adăugat ilustraţia muzicală solicitată. Audiţie plăcută.

Dabator
[13.09.13 20:53:55]
»

@webmaster & @admin: aceeași eroare am sesizat și eu la postarea unui review. Am postat review-ul și apoi imediat am vrut să-l editez căci am depistat o greșeală. Am primit exact aceeași eroare semnalată de vlado2. După 2-3 încercări m-am lăsat păgubaș și nu am mai corectat greșeala.

Dabator
[13.09.13 21:39:20]
»

@vlado2 – excelent articol. Și ca „simțire” și ca documentare. Spre rușinea mea nu am știut că Egnatia Odos = Via Egnatia. Numai pentru aceată informație și meriți 10 cu felicitări. Te-aș contrazice (doar un pic). Acum vreo 3 ani când am fost eu în Lefkada am stat în Lygia, un sătuc între Lefkos și Nidri. Din toate cele 6-7 experiențe grecești ale mele aici m-am simțit cel mai bine. Am stat 4 nopți. În fiecare seară am ieșit la o tavernă care era chiar pe malul mării. Atât de „pe malul mării” încât dacă m-aș fi dat puțin mai pe dreapta aș fi căzut în apă. La această tavernă m-am simțit cel mai „grecește”. Acum recunosc, a fost prima dată când nu aveam demipensiune și îmi era mai ușor să merg la tavernă. Și ai dreptate, așa zic și eu: Lefkada nu este destinată turismului de masă. Acesta dăunează grav insulei și viceversa. De unde și comentariile extrem de răutăcioase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mauricius*
[13.09.13 21:52:35]
»

@webmaster: la fel am păţit şi eu cu salvarea impresiilor de calatorie

vlado2AUTOR REVIEW
[13.09.13 21:56:21]
»

@Dabator: Apropos de Ligia si de ce ai simtit tu... sunt perfect de acord. Eu am vazut Ligia si Nikiana din masina. Dar pot jura ca sunt mult mai 'grecesti" decat destinatiile de masa. Ca sa nu mai vorbesc de satele atuncate pe munte, in partea vestica. Am sa ma intorc in Lefkada cu siguranta dupa ce am sa termin de vazut celelalte insule propuse in Grecia. Sper ca turma (din care am facut si eu parte), sa uite de aceste locuri pina atunci. Aveam Lefkada pe lista inca din 2008 si prost am fost ca am ales tocmai in 2013 o vacanta aici. Si grecii din insula erau surprinsi de afluxul de turisti. Crede-ma, nici nu-mi pot imagina cum ar arata insula macar cu jumatate din turistii care erau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dabator
[13.09.13 22:10:46]
»

Înseamnă că s-au schimbat multe. Îți jur că în cele 4 zile cât am stat (și am umblat) în Lefkada nu am văzut număr de mașină din România (chiar mi se făcuse dor; doar la Bodrum acum 5 ani și pe Costa del Sol am mai avut acest sentiment). Și nici nu m-m întâlnit cu conaționali decât în Vasiliki unde erau două fete drăguțe din România angajate la o tavernă. Și în general nu am simțit aglomerație. Și atunci ai dreptate dacă te duci într-o destinație presupus sălbatică și găsești turism de masă nu e bine. Căci nu sunt pregătite unul pentru altul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[13.09.13 22:20:10]
»

@Dabator: am gasit toate judetele din Romania acolo. TOATE. Romani la shaormerie, romani la El Greco, romani pe plaja, romani pe munte, romani la cascada. LA un moment dat am gresit drumul prin munte si am intrat cu masina in curtea unei pensiuni situate la mama dracu'. In parcare erau doua masini: DJ si B. Dar ini cea mai mare parte romanii erau civilizati, iar grecii nu se plingeau (normal).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[13.09.13 22:30:53]
»

Ce frumos era în Ag. Nikitas la sfârșit de mai... Dar cu câțiva oameni pe plajă, mie mi se părea că e suficient. Mi-e groază să mă gândesc în ce fel arată și cât de aglomerat ar putea fi prin august... Grecia, așa cum e ea, trebuie văzută pe „capetele de sezon”, altfel, comercialul și „bâlciul” pune stăpânire pe tot...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dabator
[13.09.13 22:31:54]
»

@vlado2: Asta nu e rău deloc, mai ales că înțeleg că erau civilizați. Eu mă bucur când mă întâlnesc cu conaționalii mei (în condițiile primului enunț). Mă doare când văd comentarii de genul: a fost frumos păcat că erau români pe acolo. Pe de altă parte depinde de la caz la caz. Când am fost la Barcelona și hoții și cerșetorii erau români nu prea m-am bucurat. De fapt a fost prima dată când m-am simțit rușinat de propria-mi origine, cu toate că eu eram mai indignat decât spaniolii. Nici anul acesta în Marmaris nu m-am simțit foarte bine când un grup de conaționali dinspre Galați s-au bucurat peste măsură (mă refer la alcool) de binefacerile all inclusiv-ului. Da tot așa am văzut și englezi. Și nisțe nemți care au împrăștiat chipsurile pe jos intenționat. Oameni prost crescuți găsim în toată lumea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[13.09.13 22:44:04]
»

@Dabator: vezi experienta de la cascada Dimosari. Poate dezvoltam candva subiectul, face to face). In atatea intalniri AFA, ne-om gasi noi.

Dabator
[13.09.13 22:58:40]
»

@Dragos: Din păcate eu nu prea pot merge în concediu în mai sau octombrie din pricina serviciului. Nici măcar în iunie sau septembrie (de-abia ciupesc câteodată 2-3 zile din aceste luni minunate). În aceste luni poți vedea locuri excepționale în condiții extraordinare de climă. Deex: în Costa del Sol poți avea o vreme fantastică la prețuri mult mai bune decât în sezon (oricum apa nu e bună/ e rece chiar și în sezon). Am și verificat, am fost în Lefkada în perioada 30.08-02.09.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dabator
[13.09.13 23:03:01]
»

@vlado2: Ne-om găsi. Mai ales că locuim și în același sat amărât

vlado2AUTOR REVIEW
[13.09.13 23:09:27]
»

@Dabator, @Dragos: am scris la inceputul review-ului ca a fost prima oara cand am plecat in august (si jur ca ultima). Grecia nu este o destinatie pentru iulie-august. Septembrie este ok ca si clima, ca si nr de turisti.

Sincer mi-e si frica acum sa nu ma trezesc ca merg in septembrie in Grecia si gasesc "trupele". S-a scris de Thassos si l-am invadat, s-a scris de Lefkada si este ocupata 100%...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dabator
[13.09.13 23:23:59]
»

@vlado2: Acum trebuie să recunoști: Thassos și Halkidiki sunt cele mai apropiate de România. Astea sunt zonele pline de români și sârbi. Mai ar fi și Paralia Katerini. Când am fost prima dată în Grecia nu știam exact despre ce este vorba, auzisem și eu de paralia Katerini. Aveam (am) un prieten grec care când m-a auzit de Paralia Katerini mi-a spus: ai înnebunit? Ce să cauți la Paralia Katerini? Și m-a trimis, așa, ca pentru început, în Halkidiki. Atunci a fost a doua oară când m-am îndrăgostit de Grecia (fusesem înainte la Atena...). Am auzit de multe ori laude despre Thassos, dar l-am lăsat mai în urmă, am preferat alte destinații. Anul trecut m-am hotărât și am ajuns și în Thassos. Sincer am fost dezamăgit, nu că nu ar fi fost bine. Dar nu a fost ceea ce mă așteptam. Pesemne din același motiv - s-ar putea să fi ajuns prea târziu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[13.09.13 23:29:36]
»

@Dabator: Sigur ai ajuns tarziu. Eu m-am rerereindragostit de Grecia margind in Thassos cind era semipopulata insula. O sa iti vand niste ponturi pe MP pentru insule nepopulate in Grecia)

claudiu 71
[13.09.13 23:40:14]
»

@vlado2: Felicitari pentru impresii.

Ce vreau sa punctez: este sigur destinatia preferata in 2013 de romani intradevar totul arata natural cum in putine locuri poti vedea astazi.

Dupa cum am vazut este o destinatie turistica destul de convenabila pentru romani si mai ales pentru cei din sudul tarii, daca nu ma insel in proportie de 90%review-urile pe AFA sunt impartasite de turisti din aceasta zona.

Dupa cum spuneai mare parte calatoresc cu auto ceea ce implica cheltuieli de grup reduse.

Ma uitam pe site-urile turistice din vest si informatii sau oferte pentru Lefkada am gasit in comparatie cu alte zone sau insule din Grecia relativ putine, asa ca as spune ca este un adevarat"hit "romanesc.

Sau vara aceasta as aduga la "codru e frate cu romanul". "marea este sora cu romanul": D))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster28
[14.09.13 07:25:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adiilie
[14.09.13 09:11:14]
»

@vlado2: si eu as vrea ponturi despre locuri nepopulate de romani. nu degeaba iti voi da si eu

vlado2AUTOR REVIEW
[14.09.13 09:42:05]
»

@adiilie: Nu este vorba numai de romania. Uneori nu noi suntem cei mai galagiosi. Rusii ne intrec de multe ori. Si am inteles ca si bulgarii tupta pentru un loc fruntas la "cel mai needucat popor". Intr-una dintre insulele grecesti cand ajungeam la o plaja mare ca la Mamaia si vedeam ca se afla deja acolo mai mult de 3-4 cupluri, ne urcam inapoi in masina si cautam alta. Nici poze nu faceam ca sa nu ii deranjam pe cei cu burta la soare si sa nu lasam impresia ca pe ei ii vrem in poze. De asta imi place Grecia si Croatia. Ambele locatii au mii de golfuri si golfulete in care te poti bucura de liniste.

In vacanta din Creta am refuzat clar sa stau in Heraklion sau Hersonissos. Am ales alt loc si bine am facut. Atunci am vazut clar ce inseamna sa mergi unde merg toti sau sa platesti ceva in plus pentru a te departa de turismul de masa sau de comercial. Chiar daca pare imposibil, in Creta am gasit deasemenea plaje pustii pentru ca cei cazati in statiunile amintite nu se deplasau mai mult de 10 km stanga-dreapta pentru plaja.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[14.09.13 20:06:42]
»

@vlado2: Bun şi detaliat review! Felicitări!

Despre plaja din Vasiliki spui:

…Nu as recomanda plaja decat puturosilor. Este pacat sa te afli atat de aproape de plaje minunate (ca Agiofili) dar totusi sa alegi sa ramai in Vasiliki.

Eu am fost în Lefkada împreună cu sora mea şi familia fiului ei. Am avut cazare în Vasiliki, dar am colindat cât am putut, cei care am putut. Sora mea – cu probleme de sănătate – a rămas la plajă în Vasiliki, singură, pentru că nu suporta drumurile înguste şi întortocheate din vest. La început, fară să ştie exact cum este, am pornit cu toţii (cu maşina) către Agiofili, iar puţin după ieşirea din port, când ne-am angajat în urcuşul acela îngust şi neasfaltat, a apucat-o tremuratul şi a cerut s-o lăsăm să coboare. Am plecat mai departe fără ea, dar spre finalul sejurului am mai fost o dată la Agiofili cu vaporaşul şi atunci a mers şi ea.

Se vede că eşti tânăr, sănătos şi în putere. Cu toate acestea afirmi:

7 zile reprezinta o perioada prea scurta pentru a reusi sa vezi insula – alergatura te rupe.

şi

…voi stiti daca picioarele va tin pe drumuri si carari de munte…

Da, problema picioarelor este o problemă mare de la o vârstă. Eu am reuşit să fac faţă, dar îmi amintesc şi acum că a trebuit să urc şi să cobor muntele de două ori, să cobor şi apoi să urc o scară cu 353 de trepte pentru a ajunge la plaja Egremni.

Referitor la Cascada Dimosari vreau să-ţi spun că am asistat şi eu la o scenă identică celei descrisă de tine. Nu ştiu exact dacă erau români cei care se bălăceau, dar priveam cu răbdare la nesimţirea lor aşteptând să pot face şi eu o poză în care să nu apară burţilelor lor umflate cu bere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[14.09.13 20:37:25]
»

@iulianic: Am adaugat noi impresii despre plaje in care povestesc si de scarile plajei Egremni. Anumite lucruri merita efortul, altele nu. Cele 35... zeci si cit sunt nu sunt imposibile nici pentru un om de 90 de ani. Poti urca 10, te mai uiti la apa incredibila, mai urci 10, te mai uiti la munte... nu te impinge nimeni de la spate. Lumea chiar este civilizata si intelege chiar si cind altcineva se opreste pentru poze.

Am o amintire despre cind urcam (cindva incalecam toti muntii Romaniei)... o fetita cobora cu tatal ei pe o poteca prin Fagaras. Eu urcam. Dupa ce ne-am salutat si am trecut unii de altii fetita ii spune tatalui: " Tati, ai vazut ce fata avea nenea ala? "... uh... de aia am incercat sa urc treptele de la Egremni dintr-o bucata si sa zimbesc celor care coborau. Dupa primele 50 de trepte am renuntat la idee).

Pe mine m-a mirat ca nu gasisem informatii despre coborarea (cu masina) catre Megali Petra. Este una deosebit de nasoala mai ales cu un microbuz. Ok... Lefkada, Lefkada! Plaje minunate! Dar trebuie sa stie toata lumea ca uneori trebuie sa "lupti" ca sa le vezi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mauricius*
[15.09.13 10:10:23]
»

@iulianic: corectă observație. poate nu degeaba din cele peste 70 de impresii de călătorie pentru această destinație, doar 15 sunt scrise de "familie cu copii". Și nici acelea nu prezintă experiența din prisma copiilor sau aspectele "logistice" de care un părinte trebuie să țină cont. Însă am reținut, pe lângă alte lucruri, că nu toate vaporașele acceptă copiii sub 14 ani sau că la una dintre aceste plaje, minunată de alt fel, vaporașul a oprit la ceva distanță de plajă, turiștii fiind nevoiți să înoate "circa 5 minute" până la plajă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[15.09.13 18:56:06]
»

@mauricius: Pe taxi boat-ul catre Agiofili erau si copii sub 14 ani, Chiar in grupul nostru era o fetita de 10 ani. Taxi boat-ul te duce obligatoriu pe plaja (altfel nu mai merge daca vremea nu permite). Nu ai cum sa pleci inot cu umbrela, lada frigorifica sau copilul la subrat. Croazierele care fac turul insulei de multe ori opresc la o oarecare distanta de plaja, iar turistii nu prea ajung la plaja. Fac baie pe linga vapor, putin mai in larg.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mauricius*
[15.09.13 19:57:01]
»

și totuși vezi impresiile de aici: vezi impresii, comentariul la una dintre poze: “P37087-45 [AUG-2013] acolo este locul unde ne a lasat vaporul fata de plaja Porto Katsiki. pana la mal am facut maxim 5 minute inot. -- foto by petrescuirina”.

Mai sunt și altele printre cele peste 70 de impresii pe care le recomand părinților care își propun să meragă acolo. Să nu fiu înțeles greșit, abia aștept să merg acolo, însă în egală măsură aștept ca fiul meu să ajungă la vârsta la care nici noi să nu-l chinuim pe el, dar nici el pe noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[15.09.13 20:38:54]
»

@mauricius: Cred ca totusi se referea (prin acele comentarii la poza) la o croaziera. In Porto Katsiki nu ajung taxi-boat-urile. Se ajunge cu masina sau cu vase de croaziera - doar in scurte vizite. Cu boat taxi se ajunge doar in Agiofili si Milos. In rest... fiecare cum poate.

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[16.09.13 08:51:39]
»

Nu inteleg de ce se cramponeaza unele persoane de cele 350 de trepte de la Egremni, cand anul asta am vazut sute si sute de persoane de toate felurile, genurile si greutatile de la 10 kg la 130 kg, urcand toti cu voiosie cele 1450 de trepte de la cetatea Poienari, apoi coborandu-le la fel.

Lefkada nu e pentru persoane comode, nu e pentru iubitori de AI si nisip fin sub talpi si chelneri care iti aduc cockteilul la nas pe plaja, este pentru oameni activi, care iubesc natura si care prefera vacantele pe cont propriu, alergand cu masina in sus si in jos, restul doar se chinuie aici si apoi arunca cu noroi.

vlado2AUTOR REVIEW
[16.09.13 08:57:01]
»

@ionescunic: Am spus si eu ca nu cele 350 de trepte te omoara... Iar oamenii trebuie sa stie ca sa aleaga.

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[16.09.13 09:48:37]
»

@vlado2: mergi in Thassos sau unde vrei tu in august si nu iti va place, orice loc din Grecia in august e aglomerat.

Eu am mers mai mult in capetele de sezon si peste tot a fost frumos si atmosfera greceasca eu am regasit-o din plin in Lefkada, iar Agios Nikitas e un sat frumos, nu un sat unde trebuie sa iti petreci nu stiu cate ore, iar plaja lui este mica, atat are, atat ofera, mie mi s-a parut o plaja frumoasa cu o apa fantastic de clara, nu m-as caza acolo nici mort, dar asta nu inseamna ca nu e cel mai frumos sat din Lefkada, comparativ, Kalamitsi si Agios Petros sunt extrem de urate si neatractive.

Aici , in Lefkada , am gasit cei mai fericiti romani, romani care lucreaza aici, da, exista romani care traiesc in paradis, imi pare rau ca pentru tine nu e la fel, insa vina iti apartine, ai vrut sa descoperi paradisul in luna de infern...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adiilie, claudiu 71, Dabator, iulianic, mauricius*, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lefkada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066070079803467 sec
    ecranul dvs: 1 x 1