ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 01.08.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 10 zile
Familie
2 AD. + 2 COPII -- v: 11,15
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Palma - iarna, în pandemie (partea III)

TIPĂREȘTE URM de aici

Rezervația naturală Caldera de Taburiente domină nordul insulei, un crater volcanic cu un diametru de până la 8 kilometri, cu versanți abrupți care au în unlele locuri diferențe de altitudine și de 2000 de metri, o vegetație tipică dominată de pinul de canare și ienupărul canariont, peisaje unice, care îți rămân multă vreme pe retină

Cum abordezi Caldera? Părerea mea e că e musai să faci prima dată o vizită la Centro de Visitantes de La Caldera de Taburiente care se află la intrarea în El Paso, lângă drumul principal; centru îți oferă o perspectivă riguroasă despre geologie, relief, formare, vegetație (e și o minigrădină botanică în spatele centrului)

Mirador de Cumbrecita e un loc mirific de unde poți explora versanții și vărfurile sudice ale căldării și se ajunge în 15 minute de la centrul de vizitare mai sus menționat, o urcare mai abruptă cu mașina pe ultima ei parte până la parcarea amenajată (e musai să vă faceți o rezervare de parcare pe siteul oficial reservasparquesnacionales.es, altfel s-ar putea să nu vă lase cei de la intrarea în parc peentru că efectiv nu pot primi mai multe mașini decăt capacitatea parcării)

Odată parcată mașina ai mai multe opțiuni: dacă nu ai venit pregătit să ataci un vârf se pot face plimbări inspiraționale la cele două miradoare aflate în zonă și la care ajungi ușor : Lomo de las Chozas și Los Roques (priveliștile spre calderă și spre versanți sunt uluitoare iar în zonă te vei amuza de prietenia cu care corbii socializează- o specie inteligentă); dacă nu-ți ajung cele două plimbări, se poate urca pe Pico Bejenado dar în perioada în care am fost noi traseul era închis pentru că recentele ploi au crescut simțitor riscul de alunecări de teren iar traseul este destul de instabil.

Se mai poate vizita Caldera și coborând în ea (din Cumbrecita pe jos este unul din cele mai lungi și mai grele trasee de pe insulă și ai nevoie de taxi) cu mașina din Los Llanos prin Barranco las Augustias, pe un drum îngust până la parcarea de unde se pot face drumeții; deasemenea, cel mai bun loc de a surprinde fumusețea calderei este și cel mai înalt vărf al insulei Roque de Los Muchachos (n-am ajuns acolo din cauza Filomenei dar am pus poze făcute la două zile după ce am plecat de acolo făcute de prietenii nostri mai norocoși)

Ca să vizitezi coasta nordică din Los Llanos trebuie să treci printr-o vale adâncă (Barranco las Augustias) și prima oprire trebuie să fie Mirador El Time, de unde perspectiva îți oferă o înțelegere mai clară asupra reliefului și desigur încântarea aferentă... mă gândeam cât de important e să dezvolți o infrastructură de miradoare ca să atragi lumea și cât de binevenită ar fi o astfel de abordare și în turismul nostru carpatin (consilii județene, comunale, regionale să se bată în proiecte de construcție : zone de picnic, promenadă, trasee de MTB, parcări în proximitatea parcurilor naturale... scoatem lumea în natură că avem unde, nu?)

Urmează un drum sinuos până în Tijarafe de unde se poate coborî abrupt până pe malul mării la Poris de Candelaria, un miniport izolat locuite de seniori localnici; drumul în sine este o experiență la limită datorită îngustimii și pantei... noi n-am ajuns chiar până jos pentru că ne-au speriat câteva pietre desprise din pereții de stâncă de pe marginea drumului dar ne-a părut rău (pun aici un video cu coborârea făcut de un neamț: youtube); ăsta e doar unul din drumurile care coboară de la drumul principal către sate sau plaje izolate.

Las Tricias e locul unde am savurat pe jos natura, satul, grădinile, peșterile din zonă; am parcat mașina lângă terasa Camu Camu și am coborât la Cuevas de Buracas... o încântare pentru suflet; nu e nevoie de cine știe ce abilități de orientare pentru că potecile sunt foarte bine marcate dar e bine să ai o aplicație care să funcționeze și offline (eu îmi descar hățile și folosesc cu încredere maps. me iar în la palma am studiat și siteul dedicat hikerilor și biciclitului cu multe resurse utile : senderosdelapalma.es)

El Tablado a fost o oprire obligatorie pentru incredibilul sat... pozele spun tot

Pe drumul nordic am mai vizitat și Parcul Cultural La Zarza ce are un mic muzeu și un traseu tematic prin laurisilva care prezintă și glifele descoperite în zonă fâcute de populațiile prespaniole; de aici până în Barlovento am trecut pe drumul secundar LP-109 întrucât drumul principal LP-1 era în proces de îmbunătățire urmând ca în câteva luni să facă mai ușor transportul cu mașina

Am coborât și în La Faiana, un promotoriu stâncos cu piscine naturale și artificiale, un restaurant decent și priveliști de vis cu oceanul; am ajuns și ăn fermecătorul sătuc San Andres unde unde e un restaurant celebru

Pe coasta nord-estică se află și traseele de hiking Los Tilos și El Cobo de La Galga prin pădurea umedă laurisilva... un deliciu imposibil de găsit altundeva în Eurpoa în afara Macaroneziei

Am biciclit în La Palma cu ajutorul unei companii locale (https://www.bikenfun. de) specializată în ture de toate gradele de dificultate și închiriat pentru cei care vor să exploreze pe cont propriu; cei doi ghizi sunt un cuplu: Siegmund, un neamț de îndrăgostit de La Palma de vreo 30 de ani și partenera lui Liliana o româncă (plecat din Arad după Revoluție în Germania) foarte entuziastă și efervescentă în a ne face să înțelegem insula mai bine; am ieșit cu ei seara, am planificat și am pedalat conform profilurilor fiecărui membru din familie... al meu ficior cu avansații, eu cu fetele mai ușurel; biciclim pentru că acoperim distanțe mai lungi decât pe jos și pentru că în mașină nu poți simți la fel de bine natura, sunetele, mirosurile atât de exotice în frumoasa La Palma.

N-o să sciu despre mâncare, restaurante sau specificul local pentru că există multe resurse online dar nu pot să nu remarc prospețimea legumelor și fructelor produse în La Palma, e musai, dacă poți să cauți piețele locale, să cumperi de la producători locali, prețurile sunt decente în magazine și restaurante.

Stargazeing-ul e o altă acitivitate care se poate face mai bine ca oriunde în Europa aici: Observatoarele astronomice din zona Roque de los Muchachos sunt printre cele mai bune din lume iar peste în multe locuri pe insulă sunt amenajate puncte de observare a stelelor, unde lumina reziduală e minimă sau deloc, poți închiria chiar și telescoape dacă vrei ceva mai mult decăt frumusețe Căii Lactee... George Clooney a petrecut o săptămână pe insulă în 2020 filmând pentru ultimul său film (The Midnight Sky) în zona observatoarelor

Din Puerto de Tazacorte se fac excursii pe mare, observat balene și delfini, snorkeling sau diving tot timpul anului

10 zile par mult pe o insulă mică dar e prea puțin ca să poți zice că ai văzut-o... lași nevăzute multe pentru a reveni și în alte anotimpuri chiar dacă iarna pare cea mai logică alegere din Europa dacă vrei căldură și activități în aer liber altele decât sky-ul

La Palma e acolo, la capătul Europei dar mai apoape decât pare... o insulă care combină verdele vegetației luxuriante, cu negrul cenușei vulcanice și cu albastrul oceanului într-un dans sălbatic, o insulă care merită trăită!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de cristian pinte in 21.01.21 23:34:28
Validat / Publicat: 22.01.21 08:15:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristian pinte); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Flori de migdal ... în Februarie se ține un festival dedicat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[22.01.21 10:48:28]
»

Am citit cu mare drag și interes această mică serie de articole. Anul trecut, în februarie, chiar înainte să înceapă nebunia, am petrecut 10 zile în Tenerife și ne-am îndrăgostit de atmosfera canareza. Ne-am propus să luăm la rând toate Insulele Canare și să revenim și în Tenerife, căci desigur că ne-au rămas încă multe de făcut și de văzut!

Deja ne uităm după bilete de avion... Mă gândesc la perioada Paștilor sau poate, dacă nu va fi să fie, vom face ca voi, vom evada la iarnă!...

Vacanțe minunate vă doresc și multă sănătate! ​

cristian pinteAUTOR REVIEW
[22.01.21 13:20:31]
»

@crismis:  mersi, ar fi bine să crească și apetitul românilor pentru insule, sunt atât de faine, diferite și generoase... așa vor introduce și companiile aeriene mai multe curse și nu doar din București și mai ales iarna, când Europa continentală nu e atât de generoasă cu temperaturile și soarele; Baftă la căutat zboruri și condiții bune de călătorie, fără teste PCR, că restul sunt detalii logistice relativ simple

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, cristian pinte
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în La Palma [insula]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068274974822998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1