ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 6 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

„Staycation” în Donegal

TIPĂREȘTE

Situația din 2020 ne-a schimbat planurile de vacanță; trebuie spus de la început că aici vacanța presupune de obicei călătoria cu avionul către destinații cu soare sau zăpadă. Alternativa promovată prin toate canalele media a fost conceptul de „staycation” , astfel că în luna august ne-am suit în mașină și am mers până în colțul de nord-vest al insulei, în comitatul Donegal.

Din Dublin până într-unul dintre orașele mai mari din comitat (Letterkenny sau Donegal Town) se ajunge cam în 3h30m pe autostradă și pe drumuri naționale. Traseul trece prin Brexitland (Irlanda de Nord), dar detaliul contează mai puțin fiindcă nu există control la frontieră. Noi am stat la un hotel la marginea orașului Letterkenny, locație aleasă special pentru a putea merge cu mașina zilnic la obiective.

Donegal este o regiune rurală, nu foarte dens populată. Orașele sunt destul de departe unele de altele, cu străzi înguste și cu mult trafic sezonier. Nu am văzut foste case de landlords cu grădinile aferente precum în restul insulei iar cele câteva castele istorice erau închise din cauza situației curente, așa că a trebuit să ne mulțumim cu cadrul natural și cu activități în aer liber.

Am plecat de la început cu o listă de lucruri de văzut și de făcut; în fiecare zi am condus 1-200km pentru a vizita obiectivele planificate. Am urmărit cu atenție prognoza meteo, schimbând uneori planurile de la o zi la alta, alteori ajustând orele de plecare în funcție de harta radar de la destinație. Nu a fost simplu - în 4 din cele 5 zile am avut parte de ploaie (într-una dintre zile cu cod galben), dar viața aici pe insulă schimbă un pic perspectiva.

Ce am vizitat?

Malin Head: cel mai nordic punct al insulei. Probabil surprinzător, cel mai nordic punct al insulei este într-adevăr în Republică și nu în Nord. Pentru a evita alt gen de surprize (Irlanda fiind țară neutră), în cursul ultimului război mondial a fost pus la punct un sistem de marcaje vizibile din avion, unul dintre acestea fiind chiar aici. În zonă se pot face plimbări pe faleze, dar altfel e doar o locație de făcut poze.

Doagh Famine Village: o combinație de muzeu al satului și muzeu modern, acoperind detaliile vieții în Irlanda începând cu secolul 19. Povestea foametei sau relațiile cu proprietarii de pământ (celebrii landlords) sunt prezentate plastic, cu manechine îmbrăcate în haine de epocă. În zona modernă există și un fel de casă conspirativă precum cele folosite de republicani în anii ’70-’80, cu uși secrete prin care se poate naviga din cameră în cameră până la ieșire.

Derry (orașul): nu e în Donegal și nici în Republică, dar de ce nu, fiind la nici 30km de hotelul unde am stat. Orașul istoric e pe vârful unui deal, înconjurat de un zid păstrat până în zilele noastre. Într-unul dintre turnuri a fost amenajat muzeul orașului, loc unde am aflat despre povestea colonizării nordului Irlandei în secolul 17 pe modelul coloniilor americane, fapt ce a cauzat mai târziu conflictul de secol 20 dintre unioniști și naționaliști. În altă zonă a orașului se află un muzeu al luptei pentru drepturi civile (pe care l-am găsit de fapt închis în ziua respectivă), împreună cu niște monumente și murale (picturi pe ziduri) aniversând momente delicate din anii ’70 (Free Derry, Bloody Sunday etc).

Bundoran: un oraș cu pretenții de stațiune, în extremitatea sudică a comitatului. În alte condiții climatice, chiar ar fi fost o stațiune de petrecut măcar câteva zile: plajă lată cu nisip la ocean, dealuri înalte în spate, parc de distracții, hoteluri și restaurante. Din păcate ploaia și temperaturile scăzute limitează mult opțiunile.

Glenveagh National Park: unul dintre cele 6 parcuri naturale ale Irlandei și singurul din Donegal. Noi am mers pe un traseu turistic de 2km care ne-a dus prin pădure și apoi până pe vârful unui deal, dar opțiunile sunt mult mai multe: lac, pădure, un castel cu grădini, trasee pentru o zi întreagă. Castelul este la 4km de intrare, dar ni s-a spus de la început că e închis. În condiții normale s-ar fi ajuns acolo cu un autobuz, dar nu e cazul în 2020.

Errigal Mountain: cel mai înalt munte din Donegal (750m). Poate fi escaladat relativ ușor pe un traseu amenajat, pornind chiar din parcarea de lângă drumul național, noi nu am încercat totuși experiența. Într-un sat din apropiere am fost la un centru de vizitare cu suveniruri, restaurant, loc de joacă pentru copii și plimbări cu vaporașul pe lac la umbra (aproximativă) a muntelui.

Assaranca Waterfall: o cascadă chiar pe malul unuia dintre golfurile la Atlantic, accesibilă după 8km de drum lat cât de o mașină, dar cu locuri pe traseu unde mașinile pot să treacă una pe lângă alta. Nu cea mai înaltă sau cea mai spectaculoasă, însă un loc bun pentru fotografii.

Donegal Town: un oraș eminamente turistic, cu un castel medieval în centru (închis) și magazine de suveniruri lipite unele de altele în piața centrală. La mică distanță de centru am vizitat un mic muzeu dedicat fostelor căi ferate desființate acum 60 de ani, cu exponate istorice și o dioramă destul de mare, toate acestea în 3 camere la interior plus un fel de cinematograf cu filme de arhivă cu trenuri într-un vagon recondiționat. La mică distanță de oraș a fost amenajat și un fel de strip mall cu obiecte de artă create local (bijuterii, tablouri).

Lough Eske: unul dintre zecile de lacuri din comitat, flancat de pădure și cu hoteluri de lux construite pe mal. O locație excepțională de vacanță (preferabil fără copii) sau de făcut poze „în ziua aceea din an” .

Săptămâna a trecut repede; ar mai fi fost obiective de vizitat, dar au fost restricțiile legate de măști, dezinfectante, nesiguranța legată de condițiile de vizitare (număr de vizitatori, rezervări pe ore în avans) sau chiar găsirea vreunui loc deschis pentru masa de prânz. Tensiunea s-a simțit în toate interacțiunile, iar toate acestea s-au adunat. Poate la anul va fi mai bine.


[fb]
---
Trimis de DanCld in 15.08.20 15:02:23
Validat / Publicat: 15.08.20 16:46:15

VIZUALIZĂRI: 1100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Bundoran: plaja după ploaia de dimineață
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.08.20 16:45:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Irlanda, #DESCOPERĂ IRLANDA - #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[15.08.20 18:18:49]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[15.08.20 19:00:55]
»

@DanCld:  Minunat articol, superbe poze, felicitari, votat cu mare drag.

Aurici
[18.08.20 13:42:01]
»

Excelent articol și poze. Nu numai frumoase pozele dar și sugestive iar pe mine m-ai lovit exact unde mă doare mai tare în perioada asta. Aveam o vacanță în Irlanda în perioada 1-15 august dar pentru că eram obligați la carantină 14 zile n-a mai fost posibilă. Atâta am pregătit-o, atâta am butonat netul adăugând sau eliminând obiective și atâta am așteptat-o... Dar, asta e, altădată.  

Mulțumim mult pentru acest articol util, numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Irlanda:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053592920303345 sec
    ecranul dvs: 1 x 1