ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Kalithea Therme, călătorie în scopuri „terapeutice''

TIPĂREȘTE URM de aici

Kalithea Therme , un loc romantic

Monumentul celor patru anotimpuri

Kalithea Therme... am pus și eu un fluture rar la insectarul de vacanță grecesc, strălucind’’ de cunoștințe bine documentate.

Zilele acestea mi-a tot vuit capul cu idei, despre cum aș putea eu să povestesc despre faimoasele izvoare secate și scurta mea expediție împiedicată, pe cont propriu, la 9 km de capitală, preț 2.40 biletul cu autobuzul, pe un sens.

Vă propun să mergeți cu mine fără ghid și autocar, plecând din Rhodos, orașul nou, mai exact din autogara locală din piața Rimini, e doar un chioșc cu o casă de bilete și un trotuar, unde opresc scurt la un fel de peron autobuzele celor două companii locale, unele curse merg pe coasta de est, altele spre vest.

Cu o zi înainte am ales să merg la Lindos cu o agenție locală, pierzând efectiv 4 ore la dus și la întors, la adunat și deșertat turiștii răspândiți prin hotelurile din Faliraki și Ialyssos, eram ca o mină gata să explodeze... am spus adio excursiilor organizate, m-am ales doar cu o idee despre coasta de est, vânând marea cu nasul lipit de geam, într-un autocar unde aerul conditionat era la cotă de avarie.

Așadar și prin urmare am plecat ca o zeiță războinică cu rusacul la spinarea cam curbată, pe urmele unuia numit Hipocrate să vânez un loc lăudat de toată lumea antică, pentru puterea tămăduitoare ale apelor termale de la Kalithea Therme.

Deliciile peisajului natural și gâlceava mea cu pietrele și văgăunile

Ocup fericită locul din spatele șoferului, aerul conditionat functiona aici de minune, cursa mergea la Faliraki și oprea în toate stațiile.

Anunță șoferul stația mea, cobor pe o șosea pustie, pe partea dreaptă, nu zăresc încă marea, pe unde o fi Kalithea asta, satul citisem că e la 15 km de capitală.

Sunt singura călătoare, pipăi decorul sălbatic, tropăi pe trotuar sub ghereta de lemn, numită stație, mă uit la la dealul de piatră care scoate capul, în zare văd doi turiști cum escaladează o cocoașă și intră într-o gaură neagră, pesemne o peșteră.:((

Mi se taie fulger filmul, poate am greșit stația, mă ia boccetul, traversez șoseaua în partea opusă, unde era stația de retur spre capitală și o hartă mare a insulei... zăresc în fine marea, dincolo de altă văgăuna, cert e că nu sunt deloc îndrăgostită de limba asta de pământ.

Nu văd nici un indicator să marcheze drumul pietonal spre intrare... Alo? E cineva aici? Kalimera... macar vreun căpșor de șoparliță prin tufișuri, prima impresie e dezolantă... ba, nu văd un indicator printre copaci pe care scria plaja Oasis.

Mai fac trei pași, remarc drumul șerpuitor îngust pentru mașini care coboară jos la vale, printr-o pădurice, decid curajos să scurtez traseul cam lung și mă dau de-a dura, în jos pe o pantă denivelată cu pietriș și alte tufișuri:((, folosid drept punct de sprijin mâna sănătoasă... ajung în cinci minute într-un platou unde văd în fine, marea parcare’’ pentru autocare și un trenuleț turistic gol.

Mă învărt ca orbul cautând intrarea... mă captivează la orizont plaja cu umbrele de paie și pietroaie... mi se duce nodul din gât și încep să simt puterea mării, simbol grecesc al libertătii spiritului.

Evrika – Kalithea, o floare stranie cu miros oriental

Intru mai optimist pe poarta de intrare, odată cu un grup de turisti ruși care a descins gălăgios dintr-un autocar, stau la coadă la bilete 5 minute.

Mă scutur în prealabil de colbul de pe sandale, colectat prin tufișuri și achit 3 euro, în jur e totuși o liniște deplină.

Initial nu m-a trecut nici un fior turistic, până nu am dat nas în nas cu prima intrare în piață circulară, cu o fântână la mijloc, brodată pe margini în chip artistic de un covor de mozaic extraordinar... la retur am jucat efectiv șotronul pe el.

Mintea s-a golit rapid de energia negativă și mi-am făcut a doua intrare, spectaculos pe niște trepte largi cu mozaic, flancate elegant de coloane, care sprijineau probabil o pergolă acoperită de bouganvillea.

Scările mă conduc comod spre un portic și undeva acolo jos e Rotonda mică cu 6 izvoare... primisem la intrare un pliant cu o hartă.

„Complexul e alcătuit dintr-o construcție semicirculară unde se află robinete cu apă termală’’... ce văd eu e un complex arhitectural care te lasă fără cuvinte, un golf pitoresc de mori, bălăceală și terapie de relaxare.

A treia intrare e în Rotonda mare cu un dom de 14 metri, în împărăția unde aterizez fără grabă tronează delicat fântâna lui Eros, turiștii stau la coadă să se imortalizeze pentru un strop de eternitate.

Fântâna lui Eros e scoasă din somnolență, ea este vedeta Rotondei mari și e amplasată firesc în mijlocul acesteia.

Marea Rotondă e o adevărată bijuterie, calc pe un covor super grațios de mozaic alb negru și mă învârt de jur împrejur, atentă la detalii și la vegetația exotică din jur.

Printre arcadele albe de piatră zăresc din nou marea cu ape de turcoaz, cred că la apus de soare aș avea șansa să o zăresc pe Afrodita cum iese din valuri, hai că o iau razna, cert e că peisajul se lipeste de inimioară.

Complexul nu e plăsmuirea unui zeu, e rodul minții artistice a unui arhitect italian, Pietro Lombardi, care s-a inspirat oleacă din arta orientală... tipul e cel care și-a pus semnătura și pe clădirea parlamentului din Strasbourg.

Sunt și eu un personaj contemporan prins într-un decor de basm, nu e greu de ghicit de ce regizorii de filme de la Hollywood au fost inspirați de coloanele de la Kalithea și de fântâna lui Eros.

Ajung desigur și în sala de expoziții circulară delectându-mă cu fotografiile vedetelor de cinema, recunoscând actorii care au trecut prin Kalithea... am văzut câteva fotografii cu Tunurile din Navaronne, Escape to Athena, Triunghiul din Rhodos.

Locuitorii insulei erau familiarizați cu proprietătile terapeutice ale izvoarelor miraculoase de la Kalithea din vremea antică.

Pe vremea cavalerilor minunatele izvoare au atras vizitatori din insulele vecine. La izvoare si-au dat mâna ortodocșii, musulmanii, evreii, dar și turistii din toată lumea.

In timpul celui de al doilea război mondial, acest spa elegant a fost bombardat, însă o mare parte din clădiri au scapat ca prin minune.

Odată cu sosirea italienilor pe insulă, acest spa și-a recăpătat pulsul turistic. In 1927 guvernatorul Mario Largo și un grup de doctori și hidrologi au efectuat un studiu științific sub bagheta lui Gustavo Gasperini, valorificând potențialul izvoarelor, ei au pus bazele unei clinici moderne de hidroterapie.

Apele de la Kalithea erau recomandate pentru artrită, afectiuni ale pielii, obezitate, diabet, boli tropicale, astm, malarie, probleme intestinale, cistită și alergii.

Complexul termal ridicat într-un cadru natural superb, pe o colină cu vedere la mare, a fost inaugurat în cântec de fanfară în 1929.

Actualele izvoare s-au închis în 1967, fiind salvate grație unui proiect amplu de restaurare, complexul a fost redeschis în 2007.

El a devenit un obiectiv turistic popular, chiar este un loc extrem de romantic și pitoresc... după ce faci turul de onoare al complexului arhitehtonic de un alb strălucitor, ai poate șansa în weekend să prinzi și un văl al miresei, la o cununie civilă.

Dacă ajungeți în Rodhos mergeti și la Kalithea pentru desfătarea sufletului, călătoria se termină desigur la barul cafenea de unde admiri golful, mica plajă, palmierii și te răcoresti cu o băutură rece sau faci snorkeling sau nu stiu ce scufundări... eu am căutat peștii colorati, am zăbovit o jumătate de oră în gradina superbă de la intrare.

Final de poveste

Am părasit complexul, am urcat din nou panta ușor abruptă, să scurtez drumul și să prind autobuzul de ora 12... a zburat pe lângă mine ca în vis fără să oprească. :))

Stau pe o bancă sub acoperișul stației fugind de soare, aștept 20 de minute cursa următoare, studiind peste stradă dealul de piatră și vegetatia săracă... un grup de 5 chinezoi trec pe lângă mine, trei turiști coboară din autobuzul care venea dinspre Rhodos... se mai animase decorul pe șosea.

Vine autobuzul arhiplin dinspre Faliraki, șoferul îmi face semn că nu mai e loc și nu oprește... aștept 30 de minute, vine alt autobuz, ridic mâinile în semn de ajutor... oprește grecul, dar nu e loc decât pe scară... sunt strivită ca o sardină, ajungem în 20 de minute în capitală... mașina nu a mai oprit în nici o statie... am numărat la a treia sau a patra statie un grup de 10 călători care au ramas și ei cu ochii în soare. :))

Ajung la hotel topită de caldură, fata de la receptie îmi spune –știi când pleci, dar nu știi când te întorci, dacă folosești transportul public în sezon... aveam pregătiti banii pentru o cursă cu taxiul dacă nu mă lua autobuzul.

In concluzie recomand cu multă căldură o vizită la cel mai romantic loc de pe insulă... el este deschis zilnic între orele 8-20.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de mireille in 10.06.19 12:41:15
Validat / Publicat: 10.06.19 18:30:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4756 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 În drum spre rotonda mică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55100 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.06.19 22:05:08]
»

Cât de mult m-am bucurat să citesc despre acest loc frumos, romantic, recunosc... Am Fost Acolo și mi-a plăcut! ???? mai cu seamă că era proaspăt renovat, în formă nouă, actuală. Înainte de vizita noastră, văzusem un filmuleț, cu o pereche frumoasă, care își serba nunta acolo... m-a fermecat pe loc, dorindu-mi negreșit să ajung și eu. Un perfect loc și pentru relaxare.

Cât privește circulația cu autobuzul pe insulă, știu despre ce vorbiți, pentru că, la cea de-a doua vizită în capitală, (noi stăteam la Faliraki), ne-am întors, după îndelungi plimbări, la orașul antic sau Rodini Park, cu un autobuz local, dar nu cel pentru turiști, ci cel pentru localnici. Acesta avea traseul cumva paralel cu marea, dar prin sate, deci în planul doi. Am mers puțin mai mult pe jos, dar așa am avut ocazia să vedem Faliraki-localitatea și nu numai staţiunea.

Mulțumesc frumos pentru aducerea aminte!!! ????

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.06.19 06:55:52]
»

@mireille: Îndrăznesc să mă " bag şi eu în seamă" , Kalithea Therme fiind unul dintre locurile cele mai elegante şi cele mai romantice pe care le-am văzut în Rhodos, o încântare pentru retina privitorului care s-a oprit să admire un complex dedicat iubitorilor de spa şi de natură. Din păcate, am zăbovit doar o jumătate de oră acolo, într-o după-amiază târzie, aproape seară, pe când ne întorceam din peregrinări spre capitală. Am fost norocoşi să prindem şi o nuntă (de englezi) în direct, ne-am amestecat şi noi printre invitaţi şi ne-am bucurat cu ei laolaltă, locul fiind vestit pentru a găzdui cele mai şic ceremonii de nuntă din insulă. Am auzit că acolo se fac programări pentru celebrări şi cu doi-trei ani înainte.

În ceea ce priveşte transportul în comun pe insulă, am văzut şi noi pe la plajele faimoase cum turiştii erau lăsaţi în staţie fiindcă autobuzele erau deja full.

Mulţumim pentru readucerea în atenţie a unuia dintre cele frumoase locuri din Rhodos printr-un articol la fel de frumos scris în stilul tău aparte!

mireilleAUTOR REVIEW
[11.06.19 07:54:25]
»

@maryka: multumesc pentru lectură... mă bucur că acest articolaș ți-a trezit nostalgii turistice, doar este considerat unul dintre cele mai romantice locuri de pe insulă... așa că nu-l puteam rata, fiind localizat și aproape de capitală... drumul la dus a fost perfect, doar la întoarcere am avut bătăi de cap, autostop scria pe mine... da, complexul a fost renovat impecabil și reușește cred să-și recâștige strălucirea de odinioară, păcat că izvoarele au secat.

Vacanțe minunate vara aceasta, sunt sigură că vor avea culoarea Greciei.

mireilleAUTOR REVIEW
[11.06.19 08:10:56]
»

@irinad: am fost norocoasă până la urmă, călătorind solo, am stat acolo 3 ore savurând tabloul care combină natura, arhitectura și istoria, parcă urmăream un film turistic, unde eu eram protagonistul care călca grațios pe covoarele alb negru de mozaic, extrem de rafinate.

Da, aici se organizează nunți, dineuri oficiale, seminarii, concerte și alte evenimente... am uitat să menționez că în sala circulară era o expoziție de fotografii despre trecutul și prezentul complexului.

Multumesc pentru vizită, vacanță activă și variată, astept tolba ta de povesti...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, irinad, maryka, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Rhodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076699018478394 sec
    ecranul dvs: 1 x 1