ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Rhodos - orașul vechi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În anul 1309, Cavalerii Sf. Ioan - Cavalerii Ioaniți - expulzați din Palestina și din Cipru, alungându-i pe genovezii care menținuseră insula sub influență bizantină, s-au stabilit în Rhodes continuând să ocupe, apoi să fortifice și alte insule Dodecaneze. În Rhodes au întărit și au reparat fortificațiile bizantine distruse și au înălțat mai multe clădiri. Perioada în care Rhodes a fost sediu al Ordinului Cavalerilor Ioaniți este cea în care orașul a căpătat aspect medieval. Zidurile interioare împărțeau orașul în două părți: Collachium și Bourg, aceasta din urmă cu mult mai mare decât prima. Collachium străbătut de Strada Cavalerilor, cuprindea Palatul Marilor Maeștri, centrul administrativ, catedrala catolică, spitalul, hanurile, locuințele cavalerilor, arsenalul și depozitul de arme. Bourg adăpostea între zidurile sale restul populației, piața, bisericile catolice și ortodoxe, sinagoga și alte construcții de interes public. În perioada Cavalerilor Ioaniți, zidurile orașului, întărite de mai multe ori, aveau 7 porți și câteva turnuri de observație.

Prădând sistematic transporturile maritime otomane, Cavalerii Ioaniți au atras dușmănia sultanului Suleiman Magnificul care, în 1522, a trimis în Rhodes o puternică armată. În urma a două asedii, în 1523, Cavalerii Ioaniți au fost siliți să se predea, cei 180 de supraviețuitori fiind exilați în Malta. Noii stăpânitori, otomanii, au interzis creștinilor să rămână peste noapte în cetate, aceștia refugiindu-se dincolo de zidurile orașului vechi, ceea ce a dus la formarea de marasia - sate ortodoxe de suburbie care înconjurau orașul pe trei părți. Musulmanii au construit câteva moschei mari, dar, cel mai adesea - adăugând un minaret - au transformat biserici bizantine și cruciate în mescids - capele musulmane. Singurele construcții noi au fost cele câteva moschei, trei băi și o piață cu prăvălii și depozite de mărfuri. Italienii care au urmat turcilor în 1912 au restaurat construcțiile orașului medieval făcând să dispară multe dintre adaosurile turcești. Clădiri noi au construit în special în zona portului Mandraki și în jurul orașului medieval.

Am prezentat foarte pe scurt aceste câteva secvențe din istoria insulei pentru a se înțelege de unde provine acest polimorfism al vechiului oraș cu aspect unic în lume, care atrage ca un magnet miile de turiști. Magazinele, restaurantele, cafenelele și barurile care fac din orașul vechi un loc foarte animat, nu vor reuși niciodată să minimizeze seducția monumentelor istorice care vorbesc atât de elocvent despre Rhodes și despre trecutul său atât de bogat în evenimente.

Așadar, după această introducere poate cam lungă, să pornim la plimbare!

Plimbare prin Rhodes - orașul vechi

Intrând pe una dintre numeroasele porţi, puteţi cutreiera toată ziua prin orașul vechi fără să vă plictisiți, puteți admira ziduri, porți, edificii bizantine, cruciate, musulmane și grecești, vă puteți pierde pe numeroasele străduțe între care mai bine de 200 nici nu au nume, puteți poposi la o tavernă pentru masă sau doar pentru o băutură răcoritoare, puteți admira și - eventual - cumpăra ceva din multitudinea de suveniruri etalate de magazinele stradale, puteți… oh, dar câte nu puteți face în Rhodes - orașul vechi? Noi am fost acolo de mai multe ori. De la Hotel Lomeniz unde aveam cartierul general, veneam cu autobuzul sau pietonal, pe malul mării și intram în orașul vechi pe cea mai apropiată poartă rătăcind la întâmplare. Am fost și cu harta în mână, căutând în mod special anumite obiective. În rândurile care urmează voi încerca să trasez o cale ceva mai ordonată decât cele pe care le-am urmat noi cel mai adesea.

Dacă vrem să ne începem vizita cu Collachium, centrul Cavalerilor Ioaniți, locul în care se află cele mai importante edificii cruciate reabilitate și restaurate în timpul ocupației italiene, va trebui să intrăm pe Poarta Elefterias - Poarta Libertății datorată italienilor care au străpuns zidul nordic în 1924, în apropiere de port. În Piața Symis, aproape de poartă, sunt ruinele Templului Afroditei (sec. III î. Hr.). Din Piața Argikokastrou vedem Hanul Auvergne datând din sec. XV, unul dintre hanurile Cavalerilor Ioaniți. Cavalerii aveau locuințe în Collachium, hanurile fiind doar locuri de întâlnire și uneori de găzduire a străinilor în trecere prin Rhodes. Una dintre cele mai vechi construcții din oraș, inițial primul spital al cavalerilor, adăpostește astăzi o bibliotecă. Noul spital al cavalerilor aflat în Piața Muzeelor, adăpostește astăzi Muzeul Arheologic din Rhodes. Știam că acest muzeu expune adevărate comori de artă antică elenistică și romană, dar nu am reușit să-l vizităm. Programul de funcționare fiind scurt, ori de câte ori am trecut pe acolo, l-am găsit închis. Ar fi trebuit ca sejurul nostru să fie mai lung cu cel puțin o zi, zi pe care să o putem dedica numai acestui obiectiv.

Trecem pe lângă Hanul Angliei și ajungem la Biserica Sf. Maria. Această biserică bizantină datând din sec. XII - fostă catedrală - cu caracteristici gotice (biserica fiind finalizată de cruciați) a fost transformată de turci în moschee. De lângă Biserica Sf. Maria se deschide Strada Cavalerilor - Odos Ippoton - strada principală a orașului medieval, lată de 6 metri, construită peste strada antică, cea care lega Acropola de port.

De o parte și de alta a Străzii Cavelerilor se află hanurile tuturor limbilor Ordinului Ioaniților. Hanul Italiei, Hanul Franței, Hanul Spaniei, Hanul Provence, toate cu intrări decorate și cu nelipsitele blazoane ale Marilor Maeștri.

Dacă între aceste frumoase edificii cu ornamente în stil gotic veți descoperi Casa prințului Djem, veți ști că aceasta - prin îngăduința marelui maestru de atunci - a adăpostit pe fratele exilat al sultanului Baiazet, pretendent la tron.

Biserica Sf. Ioan din Collachium a fost înălțată în sec. XIV și este dedicată sfântului patron al Ordinului Ioaniților. Biserica în stil gotic, cu trei nave, era locul de înhumare a marilor maeștri. În 1856, partea dinspre Palatul Marilor Maeștri a fost avariată de o explozie care s-a produs în pulberăria instalată acolo de turci.

Palatul Marilor Maestri este cea mai impunătoare construcție din orașul medieval. A fost înălțată în sec. XIV, la capătul Străzii Cavalerilor. Explozia accidentală menționată anterior a afectat și Palatul Marilor Maeștri care a fost refăcut în 1939, în timpul ocupației italiene. Cu această ocazie podeaua o fost acoperită cu splendide mozaicuri elenistice, romane și bizantine aduse în special din insula Kos. Această impresionată fortăreață avea la subsol încăperi speciale în care se depozitau alimente și muniții, provizii necesare în cazul unor eventuale asedii.

După ce treci de intrarea flancată de două turnuri crenelate, semicirculare, ai ajuns în curtea interioară largă, decorată cu statui romane. În afară de dimensiunile sale grandioase, Palatul Marilor Maeștri rămâne în amintirea vizitatorilor datorită minunatelor mozaicuri care se pot vedea acolo, unele dintre acestea dând nume sălilor pe care le decorează. Am văzut Sala Medusei cu un mozaic elenistic înfățisând capul Medusei, Sala Laocoon care găzduieste o copie a celebrei sculpturi antice înfătișând moartea troianului Laocoon și a fiilor săi, sculptură realizată de meșteri din Rhodes - Agesandros, Athenodoros și Polydoros - după originalul expus în prezent la Vatican. De asemenea, am văzut Sala celor 9 muze, Sala cu Amor pescuind, Sala cu colonade, Sala cu cal de mare și nimfă, Sala Guvernatorului Italian în Dodecanez… și încă multe altele pe care nu le mai rețin, toate largi, înalte, sobre, dar cu cele mai frumoase mozaicuri pe care le-am văzut vreodată. Dacă vreți să fiți pentru câteva momente oaspeții Cavalerilor Ioaniți, dacă vreți să vedeți grandoarea sălilor din Palatul Marilor Maeștri, dar mai ales dacă vreți să vedeți splendoarea pardoselilor de acolo, vă invit să accesați acest filmuleț.

Acum, să părăsim Palatul Marilor Maeștri și Collachium și să ne îndreptăm spre Bourg sau Hora, cealaltă parte a orașului vechi, cea mai mare, care adăpostea populația de rând. Străzile sunt înguste, unele abia permițând trecerea a două persoane, construcțiile sunt înghesuite, printre ele încă mai existând biserici din perioada bizantină sau cruciată ca și alte clădiri de interes public.

Pornind din Piața Ippokratous, în care se află o clădire veche, cu blazonul unui mare maestru, fostul Tribunal de Comerț și loc de întâlnire a vechilor negustori, trecem pe lângă sediul Arhiepiscopiei orthodoxe, o construcție pe zidul căreia cei care nu au uitat latina de tot, vor descifra cuvintele: "Pace acestei case și celor care locuiesc aici." Aproape de Poarta St. Catherine se află Biserica Agios Panteleimon, astăzi biserică parohială, ridicată în 1481 pentru comemorarea unei victorii împotriva turcilor. Din Piața Evreon Martyron pornesc două străzi - Dimosthenous și Perikleous - unde vom descoperi două biserici bizantine transformate de turci în moschei, cunoscute sub numele Doulapli Djami și Il Mihrab Djami. Dacă revenim în Piața Ippokratous, ajungem în Strada Sokratous, una dintre cele mai importante artere comerciale ale orașului vechi. Este înțesată de mici magazine și de căsuțe care-i dau un aspect foarte pitoresc. Moscheea Soliman Pașa construită pe amplasamentul unei biserici bizantine dedicată Sfinților Apostoli, are în față o fântână specifică sec. XVI. În Turnul cu ceas situat pe strada Orpheos - un dar oferit de Tahti Pașa turcilor din oraș în 1851, a fost amenajat în zilele noastre un bar. Am fost acolo. Cu un bilet achiziționat la intrare, poți accede în turn unde primești și o băutură (în costul biletului) și te poți bucura de frumoase priveliști asupra portului. Biblioteca turcă fondată în 1794 de Aga Havouz Ahmet posedă manuscrise rare printre care un Coran din 1540, frumos ornamentat și o cronică a evenimentelor din 1522 când otomanii au cucerit insula.

Paralelă cu Strada Ippodamou, Strada Agiou Fanouriou, una dintre cele mai pitorești străduțe din orașul vechi, găzduiește biserica bizantină Agios Phanourios înălțată în sec. XIII și decorată cu fresce foarte frumoase. În timpul dominației otomane această biserică a devenit moschee. Astăzi este din nou ortodoxă. Am vizitat-o. Am nimerit acolo în ziua ei de hram. Slujba se terminase, iar credincioșii împărțeau trecătorilor mici pachețele cu prăjituri de casă. În spatele bisericii Agios Phanourios se află o altă moschee, Moscheea Redjep Pașa, la construirea căreia a fost folosit material provenind din demolarea unor edificii antice, bizantine și cruciate. Nu mă afund prea mult în descrierea de lăcașuri de cult musulman pentru că deja am dedicat acestui subiect articolul Moscheea Murat Reis și alte obiective musulmane în Rhodes.

Rhodes - orașul vechi are multe alte biserici bizantine, unele dintre ele având încă aspect de moschee ca urmare a modificărilor pe care le-au făcut ocupanții turci. Monumentele turcești propriu-zise, arhitectura lor atât de specială, nelipsită de farmec, în deplină armonie cu edificiile antice, bizantine și cruciate, dau un aspect cu totul original orașului vechi. Și... mă opresc aici!

La final...

Știu că am scris un articol greoi. Nu mi-a fost simplu să-l scriu. Atâtea poze, atâtea hărți, atâtea însemnări, atâtea amintiri... Rhodes - orașul vechi nu este un loc pe care să-l înveți într-o singură plimbare. În bătaia soarelui, înaintând pe caldarâmul destul de neregulat, din pietricele mici, prin mulțimea de oameni ca un furnicar, încercând să surprinzi cele mai sugestive imagini, dar să mai și reții câte ceva din cele văzute... Nu mai vorbesc de situațiile în care anumite înscripții informative erau numai în limba greacă, mai dificilă pentru noi. Oprindu-ne din când în când, recăpătând puteri cu o băutură răcoritoare servită la umbra unei terase, am reușit să vedem câte ceva din atracțiile orașului vechi. Suntem conștienți că încă mai există multe de descoperit, de aceea sperăm într-o revenire viitoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 02.10.18 20:47:26
Validat / Publicat: 02.10.18 22:08:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Rhodes - orașul vechi. Palatul Marilor Maeștri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[02.10.18 21:26:34]
»

@webmaster: Vă rog inserați

https://www.youtube.com/watch?v=3QHn1uI_6YA

Mulțumesc!

webmasterX
[02.10.18 21:37:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.10.18 11:35:16]
»

@iulianic: Un excelent îndrumar, ca și cel anterior, dedicat orașului antic. Am aflat multe lucruri pe care nu le știam, pe altele mi le-ai readus în memorie, și ce să mai zic? mi s-a făcut un dor nebun de Grecia, insulară ori continentală, nu contează, Grecia să fie!

Felicitări și aștept continuările.

iulianicAUTOR REVIEW
[03.10.18 12:59:07]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri!

Într-adevăr, Grecia este aducătoare de nostalgii, este molipsitoare, este frumoasă. Noi abia ne-am întors și am vrea din nou acolo.

iulianicAUTOR REVIEW
[04.10.18 10:05:22]
»

@All:

… am văzut peste tot - inclusiv pe hărțile turistice de acolo - toate formele: Rhodes, Rhodos, Rodos și nu mai știu cum…

Am demarat scrierea seriei de articole despre ultima noastră vacanță folosind - dintre toate - forma "Rhodes". Spuneam colegei noastre @doinafil că "acum am scris Rhodes și probabil că așa voi continua această serie până la sfârșit."

Pentru că la o eventuală căutare pe site articolele mele care au în titlu "Rhodes" nu apar, am editat modificând în "Rhodos".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Rhodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091054916381836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1