GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am vrut sa plec in Dubai pe cont propriu, de la cap la coada. Cumparasem bilete de avion prin Tarom, rezervasem hotel pe booking, mai era de rezolvat viza. Credeam ca e simplu: merg la un birou, eventual raspund la niste intrebari, platesc si o primesc. Dar, nu… Ca sa primesti viza de Dubai, trebuie sa ai un sponsor (asa se numeste oficial) : o persoana fizica sau juridica cu rezidenta in Dubai, agentia de turism care iti asigura cazarea sau compania de la care iti iei biletele de avion. Moment in care incepem sa cantarim variantele… Preturile difera, la costul vizei fiecare isi adauga comision cat doreste. Cea mai rezonabila oferta a fost cu 100 USD/viza, dar e conditionata de inchirierea hotelului printr-o agentie locala. Bine si asa. Am gasit apartament de 3 stele (in hotel cu piscina si sauna, cu mic dejun inclus) la 75 USD pe noapte. Hai sa vedem daca mai e timp de viza. Avem abia trei zile lucratoare la dispozitie, si termenul e de zece. Emotii… Numai arabii sunt linistiti. Ii sun de 3 ori pe zi sa ii intreb ce se mai aude. “Relax, madam”… Astia sunt ei. “De ce sa te agiti pentru ceva ce nu poti schimba? ” Stiam, de altfel, ca asta e filosofia lor.
Cu doua zile inainte de plecare, am primit viza. I. T. G, sotia lui S. T. G. Asta sunt eu, pentru ei? Sotia lui? Dar ce sunt eu, de ma luati la pachet? Singura nu insemn nimic? Mai jos, pe formular, citesc si ma linistesc de tot. La ocupatie, mi-au trecut din start “sotie casnica”. Pe sot, tot fara sa-l intrebe, l-au facut “om de afaceri”. Bineinteles ca pe viza lui nu era trecut nicaieri ca e sotul cuiva…
Cu tone de bagaje, plecam spre aeroport. Si cu tone de emotii. In dimineata acelei zile tocmai cazuse avionul presedintelui Poloniei. La control ne purica, ne descalta, ne intreaba. “Avem dispozitii ca azi controlul sa fie foarte amanuntit”, ne spun ei, la comentariile mele. “Unde mergeti? Dubai? Auzi, merg in Dubai”, se converseaza “controlorii” si decid ca trebuie sa fie inca si mai stricti, asa ca ne opresc tubul aproape gol de spuma de ras, uitat in bagajul de mana. Ce mai, atmosfera perfecta sa te intrebi daca nu cumva ar fi mai bine sa te intorci acasa. Tot drumul am stat cu sufletul la gura, mai ales ca jumate din colegii de zbor aveau mutre de… teroristi. Ok, iata-ne ajunsi in Dubai. Aeroportul e imens, si totusi ne miscam repede. Mergem sa ne scanam retina, primim apoi viza in pasaport si iesim. Ne loveste un val de caldura umeda si ma gandesc, daca asa e la 4 dimineata oare ce ne asteapta maine? Care de fapt e azi deja… Cautam un taxi si ne ducem la hotel. Hai ca ne descurcam noi si aici…
Moneda : banii folositi in Dubai se numesc dirhami. Eu o sa le spun dh in continuare. Un euro inseamna 5 dh, un dolar 3, 5. Cursul de schimb este foarte stabil si acelasi la toate casele de schimb valutar. In unele locuri (taxi, piata, magazine) se accepta si dolarii, insa la un curs ceva mai prost.
Transportul : variantele ar fi urmatoarele: masina inchiriata, taxi, metrou, autobuz si abra.
Taxiul este ieftin, masinile sunt curate, soferii civilizati. Toate companiile au acelasi tarif, asa ca nu trebuie sa ai grija in ce masina urci. Un km costa 0, 75 dh (cam 6000 de lei vechi) iar pornirea difera: 3 dh ziua, 3, 5 noaptea, 6 dh daca taxiul e luat de la periferie si 20 dh daca e luat de la aeroport. Cel mai scump drum cu taxiul a fost 40 dh, dar am mers mult… Altfel, cu 5 euro ne plimbam cam 20 minute fara probleme.
Transport in comun : trebuie sa ai card, neexistand posibilitatea de a plati in masina, la sofer. De la automate poti cumpara card silver, iar la ghisee mai gasesti card rosu si gold. Cel rosu are valabilitate 90 de zile si e limitat parca la 10 calatorii. Cel gold e foarte scump, dar asigura accesul la vagoane de lux. Cel silver, pe care l-am luat noi, este valabil 5 ani, e plastifiat si poate fi incarcat in statii sau la automate. Costa 20 dh din care 14 sunt folositi pentru a plati calatorii. La fiecare urcare si coborare trebuie trecute prin dreptul unui cititor, care scade bani de pe el in functie de numarul de zone strabatute. Daca e sa circuli pe distante foarte lungi, atunci merita sa mergi cu transportul in comun (mai ales metrou). Daca nu, poate mai bine iei taxiul. Bine de stiut: oricate drumuri ati face cu transportul in comun intr-o zi, suma maxima ce vi se va incasa de pe card este de 14 dh.
Metroul e mandria lor. Cel mai lung tren fără conductor din lume, cea mai mare staţie subterană, traseu de 52 km lungime cu 29 de statii – totul facut in doar 4 ani. Trenuri de lux, statii de lux… Prima data cand am coborat in una, am ramas uimita! Toata pardoseala era facuta dintr-un material care costa, acum vreo doi ani, cateva sute de euro metrul matrat, si din care cu efort imi cumparasem cativa metri patrati ca sa imi fac baie “de lux” acasa. Daca alegeti sa va deplasati cu metroul, aveti grija ca ultima cursa pleaca inainte de ora 22, 30. Mai tare de atat e faptul ca vinerea, in ziua lor de sarbatoare / rugaciune, metroul se deschide abia la ora 14!
Water busul face parte tot din reteaua de transport in comun, deci puteti folosi aceleasi carduri (nol) de care vorbeam mai sus. Sunt barci inchise, climatizate, spre deosebire de barcutele traditionale de lemn – abra – care transporta turisti si localnici pe trasee mai scurte, peste Dubai Creek, pentru un dirham.
Mancare: in court food-urile din malluri gasiti tot felul de restaurante. Altfel, prin oras, cele mai multe sunt libaneze, iraniene, indiene si chinezesti. Recomandarea mea, clar, e sa mergeti cat mai des in cele iraniene si sa va lasati eventual la mana ospatarilor, daca simtiti ca v-a parasit inspiratia. Pana si banalul mix gril la ei inseamna altceva: carnea este inainte marinata in tot felul de sosuri (de iaurt, de ceapa, de sofran) si are un gust mmmmm… de nedescris. Grrrozava! Alta varianta e mancarea gatita, care include o portie mare de orez (nu are legatura cu ce stiti voi, de la mama de acasa) si o macare pe baza de carne si legume, cu mult sos. La final, bineinteles, un ceai grozav, pentru ca alcool se serveste in localurile mai mari (care au licenta pentru bauturi alocoolice). Preturile la mancare sunt mult mai mici decat ma asteptam. Nu vorbesc de preturile din supermarket (unde sunt mai mici decat la noi, chiar si la apa). Ma refer la preturile pentru mancat in oras, la restaurant. Cea mai ieftina masa am avut-o “in cartier”, unde am dat 7 dh (6 roni) pe o shaorma. In mall am mancat mix grill, orez, humus si tabule cu 10 euro amandoi iar cea mai scumpa masa in doi a costat 25 de euro, la un restaurant “pentru turisti” situat chiar deasupra raului ce separa Dubaiul. E adevarat ca, daca ne-am fi straduit, puteam gasi localuri unde sa mancam si cu o mie de euro, dar am zis ca lasam asta pe data viitoare
Ok, acum ca stiti chestiile de baza sa mergem mai departe. Ce e de vizitat in Dubai.
Angajatii agentiilor de turism probabil ca spun “plaje” si “malluri”, ca altfel nu imi explic de ce majoritatea celor care ajung in Dubai nu reusesc sa vada mai mult de atat. Partial, au si ei dreptate. Mallurile chiar merita vizitate. In Dubai nu mergi la mall doar pentru cumparaturi. Poti merge ca sa te minunezi de ce au reusit sa construiasca si sa amenajeze, poti merge sa faci catarari, ca sa schiezi, sa patinezi, sa vizitezi acvarii sau sa hranesti rechinii, sa joci fotbal sau sa vizitezi o gradina botanica. Mai poti si sa mananci extraordinar de bine, chestie care deosebeste clar mallurile lor de ale noastre. Totusi, despre malluri si alte locuri de aruncat banii o sa va povestesc cu alta ocazie. Trecem mai departe.
Burj Khalifa. Trebuia sa se numeasca Burj Dubai. E cea mai inalta cladire din lume. Are 828 metri inaltime, cu 200 peste cea situata pe locul doi in top. Este constructia cu cele mai multe etaje (160, fata de 108 cate are cladirea de pe locul doi). Are 57 de lifturi, fiind lifturile cu cea mai mare viteză din lume (64 km/h sau 18 m/s). Aici se gaseste moscheea situată la cea mai mare înălţime (etajul 154) si piscina (etajul 76). Turnul poate fi vazut de la 95 de kilometri distanta. Pentru noi inseamna cifre si recorduri. Pentru ei, mult mai mult. “Every city has a soul. This is ours”, spun arabii, cand vorbesc de Turn. Ca sa urci, daca nu cumva locuiesti acolo sau nu ai inchiriat o camera la Hotelul Armani, trebuie sa platesti 100 dh pentru bilet cumparat in avans sau 400 dh pentru acces imediat, iar accesul se face prin Dubai Mall. Platforma pentru vizitatori se afla la etajul 124. Liftul urca atat de repede, incat simti imediat cum ti se infunda urechile din cauza presiunii. Ajungem sus. Suuus, la 424 m deasupra trecatorilor J Ne repezim afara sa vedem cat mai bine totul, dar ne linisteste imediat un val de caldura. E ora 10, dar la ora 10, la jumatatea lui aprilie, deja e foarte cald. Ca o paranteza, acum le inteleg pe femeile de acolo ca umbla acoperite. Eu am purtat maneca lunga sau tot feluri de saluri ca sa ma acopar, fara sa ma oblige nimeni, dupa ce in prima zi m-am ars asa de rau, plimbandu-ma vreo doua ore prin oras, ca seara plangeam de-a binelea.
Dubaiul vazut de sus ne-a uimit. Abia atunci am realizat cat de mare e, desi il batusem cateva zile in lung si-n lat. Abia cand l-am vazut de sus ne-am amintit ca e facut in desert, si ca pentru tot ce e acolo – cladiri, spatii verzi – s-a muncit enorm. Pentru ca acolo unde omul inca nu a ajuns sa faca nimic, acolo unde exista terenuri virane (si sunt multe, printre zgarie nori si intre cartierele Dubaiului) de fapt exista doar nisip. Acolo iti dai, poate, seama, ca Dubaiul e o iluzie, ca ai vazut doar ce ti s-a aratat, ca Dubaiul nu inseamna doar cladirile superbe, zgarie norii cu o arhitectura asa de diferita unul fata de altul, ci si multe cladiri care au ramas neterminate sau terenuri imense pe care cineva abia daca a desenat, poate, vreun proiect, in asteptarea unor vremuri mai bune pentru a le si pune in practica. De aici, de sus, vezi si The World, proiectul lor grandios de a crea un glob pamantesc cu insule artificiale pe care sa le cumpere apoi cei mai bogati dintre bogatii lumii.
Fantanile arteziene dansatoare de langa Burj Khalifa sunt, categoric, un must see. Daca e sa vorbim tot in cifre si recorduri, atunci iata: fantanile sunt amplasate in mijlocul unui lac artificial imens (cat doua terenuri de fotbal), au 275 m lungime, arunca 83. 000 de litri de apa in aer iar jetul de apa este mai inalt de 150 m. Au 6. 600 de becuri si 25 de proiectoare de lumina de culori diferite, iar fasciculul de lumina cu care este prevazuta fantana se vede la peste 20 de mile departare fiind vizibil chiar si din spatiu. Asta in cifre. Altfel, va pot spune ca fantanile dansatoare si spectacolul de aici sunt lucrul cel mai fain vazut de noi in Dubai. Spectacolele incep la ora 18 si tin pana la ora 23, iar in perioada asta la intervale de 15 sau 30 de minute fantanile “danseaza” pe una din cele 8 melodii superbe. Pur si simplu nu ne puteam satura, am stat intr-o seara si am vazut sapte “dansuri” diferite.
Bastakiya este una din cele mai vechi zone rezidentiale din Dubai, cu case construite de iranienii bogati din regiunea Bastak prin anii 1890. Deveniti si mai bogati intre timp, ei s-au mutat de acolo si au lasat loc liber pentru galerii de arta, magazine elegante de suveniruri sau restaurante si ceainarii intime.
La Dubai Museum intrarea costa 3 dh. Muzeul se afla in Fortul Al Fahidi, iar in galeriile lui s-au recreat diverse scene din viata locuitorilor Dubaiului “vechi”: crescatori de animale, pescari, comercianti, bijutieri. Partea cea mai interesanta a muzeului este cea dedicata cautatorilor de perle, unde puteti vedea costumele folosite de ei in trecut si obiectele folosite la cantarirea perlelor.
Casa Seicului Saeed (tatal seicului actual), cel care a condus Dubaiul intre 1912 si 1958 si a pus serios umarul la ridicarea emiratului, a fost transformata si ea in muzeu. Aici veti putea vedea, printre altele, colectii de fotografii, monede si documente care vorbesc despre istoria Dubaiului. Pretul biletului de intrare este, din nou, mai mult simbolic: 2 dh.
Heritage & Diving Village este un mini-muzeu al satului, amplasat pe malul raului care desparte orasul in doua. Aici puteti vedea cum arata o casa traditionala a beduinilor. Daca ajungeti pe aici, aruncati atenti un ochi si o sa vedeti ca nu degeaba arabii considera ca daca ai palmieri (si camila) ai de toate: casele lor erau facute din crengi de palmier, la fel si acoperisul, iar covoarele si fetele de masa erau facute din frunze impletite. Noi am ajuns cam pe seara aici, la final de program, si nu am prins decat vreo trei din femeile care muncesc aici: imbracate traditional (cu masca de fier sau de piele pe fata, cum erau in trecut sotiile beduinilor), ele ne-au facut ceai si cafea, ne-au dat niste dulciuri traditionale si la sfarsit ne-au facut niste “gogosi” pe care au turnat sirop de curmale. In partea de “diving village” ramasesera doar exponatele – barci, instrumente de pescuit – dar in timpul zilei poti manca (gratis) mancaruri de peste gatite acolo, in fata ta.
De la “trecut”, trecem la “prezent” acum. Madinat Jumeirah nu e un obiectiv turistic, dar merita sa ajungeti pe aici. Gandit ca un resort cu hoteluri si restaurante de lux, complexul de cladiri cu arhitectura traditionala se intinde de-a lungul unui lac si a unor canale artificiale, strabatute de barcutele traditionale abra. Gasiti aici doua hoteluri superbe (multi spun ca sunt mai frumoase decat vestitul vecin Burj al Arab), casute de vacanta intime, centre spa, un souk (piata traditionala), 44 de restaurante si baruri, plaja privata. Ca sa va faceti o placere, puteti merge seara aici si sa mancati la un restaurant pe malul lacului, sa ascultati muzica in surdina, sa va plimbati apoi pe malul lacului si sa va intoarceti cu abra pana la iesirea din complex.
Mirdif e un cartier enorm din Dubai, iar Uptown este inima lui. In fapt doar un proiect imobiliar original, Uptown arata ca un oras in oras. Casutele au arhitectura europeana iar centrul orasului este de fapt o imensa zona pietonala (ne miram, oare ce fac oamenii cu masinile aici; de fapt, sub tot centrul asta pe care il vedeam noi se afla o imensa parcare subterana). Plimbandu-te seara pe strazile pavate cu dale si relaxandu-te langa fantanile arteziene ai mai degraba impresia ca esti intr-un orasel din Franta sau din Italia, decat undeva prin Orient.
Marina City este un alt cartier faimos al Dubaiului, insa aici oamenii au ales sa locuiasca in blocuri inalte, moderne. Cea mai renumita zona este Marina Walk: pe o parte plaja Jumeirah, pe cealalta unele dintre cele mai bune restaurante din Emirat. Daca pe strazile din Uptown am vazut mai mult rezidenti, Marina Walk se pare ca e locul unde localnicii isi etaleaza masinile, motocicletele si tinutele (in cazul femeilor). Am stat aici si ne-am minunat de parca eram la vreun show auto, mai-mai ca ne venea sa ne ducem sa ne facem poze langa masini J Cea mai tare, pe care o tin si acum minte, a fost un Hummer galben cu grila de la radiator “batuta” in cristale. La soare te puteai uita, dar la ea ba…
Ce merita iarasi vizitat e Palm Jumeirah ,, prima si singura finalizata din cele trei insule proiectate (si cea mai mica dintre ele). Adesea numita “a opta minune a lumii”, Insula Palmier este o insula artificiala legata de tarm printr-un trunchi. Aici au fost construite blocurile inalte, iar pe cele 16 “frunze” ale palmierului au fost ridicate casele, fiecare cu acces la plaja privata. Strabati insula si dupa ce treci de trunchiul cu blocuri tot ce poti sa vezi sunt strazile care merg spre stanga si spre dreapta, spre “frunze” – strazi private, care asigura intimitatea rezidentilor si ne tin pe noi, curiosii, departe. Mergem mai departe, iar ca sa ajungem pe coroana Palmierului soseaua coboara. Mergem pe sub mare, printr-un tunel, si iesim la faimosul Atlantis, unul din cele mai luxoase hoteluri din Dubai. Ne invartim pe holuri si ajungem la principalul punct de atractie: acvariul gigantic din holul hotelului, unde inoata si cativa rechini si niste pisici de mare.
Daca vreti sa iesiti putin din Dubai, puteti merge spre muntii Masafi . Mare lucru nu e de vazut, dar macar mai schimbati aerul. Ei sunt tare incantati de muntii lor golasi, dar mie mi-au placut mai mult pietele de pe marginea drumului: pline de fructe pe care nu le mai vazusem pana atunci, de zeci de soiuri de curmale si de mango, de banane din acelea cat degetul, dulci si foarte aromate.
Am ajuns si in Sharjah, emiratul vecin, si de cum am trecut “granita” am simtit diferenta: zgarie nori mai putini, arhitectura nu asa de indrazneata, malluri unde mergi sa cumperi nu sa te minunezi, bazaruri in centrul orasului, turisti mai deloc (ca sa nu zic deloc, desi eu nu am vazut). Si totusi, atmosfera foarte placuta, relaxanta chiar, lucru pe care despre Dubai nu l-as putea spune. Am poposit langa lacul mare din centrul orasului si am luat masa la un restaurant plin de localnici – motiv pentru care am zis ca vom incerca si noi ceva foarte traditional. Pana la urma am ajuns sa cer si un kebab, pentru ca n-am reusit sa ma impac cu pasta de carne de camila si celelalte ciudatenii. Dar tot a meritat popasul, mai ales ca la final am primit un ceai carac – pe care il cautam de atatea zile!
In mare, asta a fost excursia noastra in Dubai. Sapte zile care au devenit zece, din cauza norului de cenusa. Obligati-fortati, am stat mai mult decat ne-am propus si asa am apucat sa vedem mult mai mult decat credeam ca exista pe acolo. Chestie pe care v-o doresc si voua J adica daca tot ajungeti sa bateti drumul, faceti un efort si vizitati mai mult decat magazine si plaje.
Trimis de lizuk in 28.04.10 14:51:41
45 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lizuk); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
45 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pfoooaaaa ce de informatii, ce de amintiri... si eu nu am la mine decat 400 umile multuumiri
La cat mai multe astfel de escapade dna!
web, te rog, poti sa cauti pe youtube un filmulet cu fantanile dansatoare din Dubai si sa il atasezi? eventual cu o melodie traditionala? eu nu am reusit insa sa le "scot" din aparatul cu care am filmat. Merci!
si io care vroiam sa pun un review despre o amarata de pensiune la care mi-am petrecut Pastele.. Vii tu si-mi dai in cap cu Dubaiul asta... . Propun introducerea unei a treia note la vot pe langa cele existente: EXTREM DE UTIL!
Bravo super review, ai reusit foarte multe sa vizitezi.
Anul trecut cand am fost din pacate nu erau inaugurate Burj Dubai si fantanile arteziene dansatoare. In Dubai mall am facut prima oara bataturi la picioare in viata mea dupa 5 ore de plimbat prin magazine.
Ai observat si tu ca se gasesc la toate brandurile colectii de calitate care poate aici in Romania nu le vei gasi niciodata.
Daca ai vizitat acvariul din Dubai mall sa stii ca este cel mai mare din lume si are cel mai lung tunel subacvatic. Am avut o senzatie ciudata de presiune cand l-am vizitat.
In urma cu 60 ani orasul Dubai era doar un satuc si cred ca disciplina si ajutorul prin munca oferit de indieni si pakistanezi a contribuit la o dezvolatare, pe care in Romania nu o vom intalni nici in 200 ani.
In Dubai datorita vitezei excesive sunt primele semafoare cu holograma din lume. Pur si simplu iti apare un zid format din lasere care infatiseaza o persoana care paseste pe trecerea de pietoni,
Cred ca si o plimbare cu Ambra noaptea merita toti banii, unde se pot admira cladirile luminate.
De asemenea recomand o plimbare in desert la bordul unei masini Toyota Land Crusier de ultima generatie iar apoi un barbecue in tabara de beduini.
Un mare vot din partea mea.
Mirela, iarasi tre sa intri mai tarziu sa citesti, acum sigur nu ai vreme se asa ceva.
Molko, eu chiar astept sa scrii review-ul de la Paste, te tineam minte cu datoria asta.
David, merci. De malluri, cu acvarii si piste de ski si tot ce mai au ele, urmeaza sa scriu. Si de faptul ca in Dubai poti cumpara haine de calitate si la moda chiar si de pe rafturi din Carrefour, ca sa nu mai zic de brandurile care sunt si la noi si la ei, dar la noi mai mult cu numele... La fel si de nebunia de plimbare din desert, o sa scriu la un capitol separat. De abra intr-adevar nu am scris prea multe pentru ca am folosit-o doar pentru traversari scurte ale raului. De dhow merita sa povestesc dar am uitat - sunt acele corabii de lemn cu care poti face croaziere atat ziua cat si seara, si eventual poti lua si masa.
wow, foarte impresionant... si sunt de acord cu @molko, 400 este prea putin pentru ce ai scris tu aici...
Foarte interesant si multe amanunte utile. Un vot si de la mine. David, astept un review despre Dubai.
Biancuta am scris un mic review despre Dubai, nu asa bogat ca cel scris de lizuk. Atunci cand l-am scris, nu stiam cu ce se mananca un review complet.
Poate voi scrie despre parcul de distractii Wild Wadi, safari in desert, Hotel Atlantis sau alte obiective turistice ce merita vizitate.
In Dubai datorita vitezei excesive sunt primele semafoare cu holograma din lume. Pur si simplu iti apare un zid format din lasere care infatiseaza o persoana care paseste pe trecerea de pietoni
David, te rog, lamureste-ma. Ardeleanca cum sunt, am stat mult si am cugetat: oare eu am vazut asa ceva? si nu cred ca am vazut... nici nu imi inchipui cum arata "aratarile" astea si unde sunt amplasate. E adevarat ca noi nu am stat in zona selecta, ci in cartier de indieni, dar am umblat mult cu masina
Wow...fascinant, de-a dreptul excelent!. Te invidiez, n-am reusit sa vad Dubaiul, dar citind randurile tale parca nu mai are asa multe necunoscute. Si pozele tale...neaparat sa faci un foto album la 4ever. Felicitari!
web, pliz intorci si prima poza? merci de ajutor. si stergi conversatia?
La trecerea de pietoni intre cele 2 semafoare este proiectata o imagine care arata pietoni de culoare rosie trecand usor. Se intalneste in 2 intersectii foarte aglomerate.Scopul principal este sa atraga atentia vitezomanilor.
Nah, ca n-am vazut-o... Acuma am motiv sa ma intorc :-)
Foarte bun acest rewiew. de fapt excelent.
Vreau si eu acolo.
Ma alatur si eu corului de... oauuu si alte onomatopee, atat la consistenta impresiilor cat si la ineditul locului.
In copilarie, anii 70, mai primeam cadouri din strainatate (ciocolata, sucuri) si trageam de ele cu zilele, nu le mancam. Asa si cu povestea ta, imi imaginam cand te intorci ne faci un serial, la cate ai de povestit de acolo.
Concluzie: mai vreau! Cazare, plaja si tot ce ai vazut. Multumiri tie cat si sotului, ca doar a fost cadoul lui, nu!
Concureaza la review-ul anului .
Eu ce sa mai zic..?? Am ramas fara cuvinte.
Pe langa ca mergi in destinatii extrem de interesante mai ai si un talent deosebit in a ne povesti si noua.
Super fain!!!!!
Minunat... minunat! Felicitari si astept si eu continuarea.
Dar am si eu o interebare... asa ca omul care vrea sa invete; ce este cu ceaiul carac? Din ce este facut? Cu ce seamana la gust din ce stim noi pe aici?
@all: thanks a lot! sincer, ma gandeam ca poate ar fi trebuit sa mai astept cu scrisul ca sa se mai aseze informatiile si sa va dau doar esenta, dar era si dezavantajul de a uita multe, asa ca...
@piti: da, sotul a fost cu cadoul, eu l-am impachetat doar si l-am primit dupa aceea. Zilele astea urmeaza inca doua seriale, am impartit informatia cum mi s-a parut mie mai logic. Urmeaza "Shopping in Dubai" si "Distractii in Dubai".
@Diaura, pentru ca ai citit foarte atenta: -)) ca altfel nu puteai remarca detaliul asta, sa iti spun. Ceaiul carac nu e un soi special de ceai, ci e un fel mai deosebit de a-l face. Se pune apa cu zahar la fiert, cand clocoteste amestecul se adauga si lapte si se da din nou in fiert. Se adauga apoi ceaiul negru si, important, se fierbe, nu doar se infuzeaza, cum se face in mod normal pe la noi. Se ia de pe foc, se lasa apoi sa se aseze dupa care se strecoara si, la nevoie, doar se incalzeste. Obtii un ceai foarte energizant dar care nu are gust tare sau amar (daca nu ar fi laptele, sigur ceaiul fiert ar avea un gust nu tocmai placut). Eu am facut si de cand m-am intors acasa, cu ceai negru cu iasomie si bergamota in el, si a iesit super.
Sunt fascinata de aceasta poveste! Trebuia sa ne dai cu lingurita. Sa fi facut macar un decameron. Am votat cu placere. Poate mai ne povestesti cate ceva.
fantanile dansatoare :
1 - click aici
2 - click aici
3 - click aici
4 - click aici
5 - click aici
6 - click aici
Cel mai bine e sa va las pe voi sa vedeti locul / lucrul care ne-a impresionat cel mai tare, in vacanta noastra din Dubai: fantanile dansatoare!
Web, te rog sa pui, daca se poate, primul film, daca nu unul din urmatoarele doua. E melodia pe care au dansat prima oara fantanile, la inaugurare, fiind o melodie dedicata seicului de catre compania Emaar (realizatoarea fantanilor). E si melodia care noua ne-a placut cel mai mult. Apoi, daca se poate, mai adauga inca o melodie, sau macar lasa-le ca linkuri pentru cei care nu se pot satura de ele: -) Merci
Multumesc lizuk. Daca in Dubai nu am ajuns....macar un ceai cu gust oriental pot sa imi fac si eu.
Rezolvat.
Lizuk doresti ca primul clip sa-l mutam in cadrul impresiilor?
Ai votul meu. Felicitari! Dubaiul, nu era pe lista mea de vacanta, dar m-ai pus pe ganduri...
Webmaster, asa vroiam, ca sa fie cat mai vizibil. Merci!
Frumos scris si cu multe detalii !Felicitari si din partea mea...cu maxim de puncte !
Mi-a sarit somnul cu fascinantul spectacol. Oare cand voi reusi sa ajung sa-l vad live? Super review! Ce frumos visez in noaptea aceasta...
Draga lizuk crezi ca eu la 50 ani si sotul la 55 ani am putea risca un Dubai ? Eu nu prea fac fata la caldura, am o piele tare sensibila. Cam in ce luna e mai racoare ? Multumesc! Am vazut spectacolele de la fantani. In 2008 am vazut fantanile magice din Barcelona dar nu se compara cu ce am vazut la tine.
Engleza o inteleg dar nu o vorbesc cursiv, cu franceza stau altfel lucrurile. Dar ma descurc cu ea pe acolo?
Violeta, singura problema care ar putea sa va stea in cale sunt banii. Iar daca asta nu e o problema pentru voi, atunci stai linistita, nu e absolut nici un risc. Eu m-am ars (la piele) pentru ca nu m-am dat cu nici o crema in prima zi, dar in zilele urmatoare am stat mult la soare, folosind crema de protectie (si am folosit-o si atunci cand ma plimbam prin oras). De vorbit sigur ca engleza ti-ar fi mai utila, banuiesc ca soferii de taxi - toti indieni - nu vorbesc franceza, dar sigur te descurci cu un minim de cuvinte. Sigur sigur! Ce sa mai, rusii nu stiu nimic inafara de rusa si totusi se descurca fara probleme peste tot.
Dar acum nu mai e de mers, deja au venit caldurile la ei. Asteapta pana prin octombrie, si atunci te vei putea bucura din plin de Dubai.
@lizuk, jos palaria! mi-a placut enorm, si desi nu cred sa ajung vreo data in Dubai, ma bucur ca pot calatori macar cu gandul.Cele 400 de PMA sunt micute in comparatie cu multumirile din tot sufletul ptr o povestire amanuntita si minunata
Sunt de acord cu ce a spus mai sus, Piti!
Si eu am amanat sa-ti citesc review-ul, cu toate ca la poze n-am rezistat si le-am vazut de cand le-ai pus!
Acum l-am citit de 2 ori si... poate voi continua, pentru ca e lung si foarte complex.
Iti multumesc pentru faptul ca te-ai straduit atat de mult, pentru noi, cei ramasi acasa.
Stiu cat de multa munca ai depus!
Nu pot decat sa -ti dau un vot,pe cel cu nr. 26 si sa te asigur ca ai toata admiratia mea!
Felicitari lizuk! Un vot si de la mine.
Am vrut si eu de vreo trei ori sa merg in aceasta destinatie si de fiecare data m-am impiedicat de afurisita de viza!
Vreau neaparat sa merg pe cont propriu in Dubai in viitorul apropiat asa ca TE ROG MUUUULT DE TOT! spune-mi exact si in detaliu cum ai facut rost de viza. Stiu ca nu e voie sa dai numele agentiei, vreau doar sa-mi spui te rog formalitatile. Stiu ca trebuie sa ai bilete de avion si cazare rezervate, nu?
o sa iti dau pe privat numele agentiei romanesti care, prin colaboratorul lor - o agentie de turism din dubai, ne-a obtinut viza si ne-a gasit cazarea.
altfel, mai puteam obtine viza de la emirates airlines daca luam avion de la ei, dar financiar nu era cea mai buna solutie. se putea si prin tarom, dar iar era mai scump si in plus nu aveam nici o garantie ca se rezolva asa de repede cat ne trebuia noua. cei din dubai au avut nevoie de 3 zile, atat!
luni revin cu numele agentiei
Mariarosa, noi pentru viza am apelat la o agentie din Romania care, pana la urma, din cauza timpului foarte scurt si a insistentelor mele, ne-a pus in legatura directa cu agentia din Dubai (care a facut tot ce era nevoie pt obtinerea vizei). Arabii ne-au trimis cate un formular pe mail, l-am completat, l-am scanat si l-am trimis agentiei arabe, care l-a folosit si a aplicat pentru viza in numele nostru. Toate astea dupa ce initial rezervasem biletele de avion si ei ne gasisera o varianta convenabila de cazare. Dupa cateva zile ni s-a spus ca totul e ok cu viza, le-am cerut o confirmare si ne-au trimis tot scanat formularul, cu o stampila. Le-am printat si le-am avut la noi in aeroport - stiu ca ne-au fost cerute dar nu mai stiu daca la biroul unde ne-au scanat retina sau la cel unde ne-au pus viza in pasaport.
Eh, ideea e ca am platit avionul abia dupa ce am vazut formularul cu viza, iar cazarea am platit-o dupa ce am ajuns in Dubai - au trimis ei pe cineva la hotel, sa le dam banii. Viza a costat 100 dolari / persoana, cel mai bun pret din tot ce am gasit noi.
Si acum, ca vorbeam tot de bani, sa-ti dau un pont pentru transport: Taromul are, in fiecare avion, spre orice destinatie, cateva locuri - parca 10 - care se vand cu 50 euro + taxe de aeroport. Daca iei biletele cu mai mult timp inainte, incearca si insista sa primesti aceste locuri.
Ok, cam asta e de spus. Daca o sa te mai pot ajuta si cu altele, tinem legatura. Mai jos ai datele agentiei din Dubai. Vorbesc engleza, unii insa cu accent rusesc: -)
ISLAND PEARL TOURISM LLC
Tel: 009714-3528350 (5 lines)
Mob: 0097150-7565113
MSN: islandpearl_tourism@hotmail. com
Email: outbound@islandpearltourism. com
Succes!
Mii de multumiri Lizuk!!!
Noi am vrea sa mergem cu Emirates. Din Istanbul sau din Viena.
Am mai zburat cu ei si sunt ff ok. Taromul are ore cam aiurea, dupa cum stii, ajunge noaptea iar eu as vrea sa imi iau si copilasul cu mine.
Dubaiul e o destinatie children friendly din cate am citit, la fel cu alte state din zona. (initial ma batea gandul sa merg in Oman sau in Bahrain-astia iti dau viza pe aeroport). Desigur, daca imi iau si copilul nu o sa fac "maratonul" pe care l-ai facut tu. O sa stam pe Jumeirah Beach si o sa mergem de 2-3 ori in oras. Acum, tre' sa ma socotesc cu banii ca as vrea as merg si in Abu Dhabi cateva zile daca tot sunt acolo.
Vom vedea.
Mersi inca o data!
Cu placere! Eu mi-am lasat copilul acasa si ma bucur ca am facut asa. Desi in orice tara araba lumea e incantata cand te vede cu copii, eu nu as considera Dubaiul destinatia ideala pentru un pitic. In timpul zilei temperaturile pot fi destul de mari - de fapt inca de dimineata poate fi foarte cald, depinde mult de perioada in care te duci - si atunci chiar si pentru un adul e greu sa stea pe afara. Acuma depinde de copil... dar acolo sa stii ca programul copiilor e un pic altul decat e la noi: ei ies in oras asa, cam pe la 7 seara, se duc prin parcuri, prin locuri de joaca, atarna cu parintii pe la restaurante sau terase si abia pe la 12 - 1 noaptea se duc si ei acasa. Am fost socata de imaginea asta, cand am ajuns seara tarziu in restaurantele din zona Marina.
In alta ordine de idei, Dubaiul nu are chiar cea mai frumoasa plaja ca sa merite efortul de a merge pana acolo doar pentru asta. E frumos, dar nu senzational.
Iar viza tot pe aeroport o obtii si aici, inainte primesti un fel de accept. Nu te speria de asta, e doar o formalitate, nu cred sa se intample sa nu o primesti. Plus ca noua ne-au spus ca daca nu primeam acceptul, nu aveam nimic de platit.
Cu intarziere un vot maxim si de la mine pt un review excelent. Am fost in Dubai doar 4 zile in august 2007 si am urmat programul "sponsorului". Nu ne-am plimbat pe afara decat cu masina, era imposibil, dupa 50 m deja nu mai puteai respira. Am vizitat Burj al Arab, inclusiv apartamentul regal care avea 350 mp si era pe 2 nivele (cam chicios dupa gustul meu) Nici Burj Khalifa si nici metroul nu erau gata atunci. Am mai facut un fel de plimbare cu un vapor rustic, cu o cina traditionala. Mi-ar fi placut teribil sa stau la Madinat Jumeirah si sa pot face baie in apa aceea perfecta turcoaz deschis si sa pasesc pe nisipul alb si atat de fin. In august nu era nimeni pe plaja, la aproape 50 grade si o umiditate de ti se abureau ochelarii instantaneu. In schimb am stat la Marriott in cea mai mare camera de hotel pe care am vazut-o vreodata, avea cam 60 mp.
Multumesc pentru vot! din cate spui, ai o multime de motive sa te intorci in Dubai: -)
lizuk, agentia de mai sus e vietnameza, nu gasesc nimic despre EAU. Sigur trebuie sa ii contactez pe ei pt viza?
horiab, numarul de contact e din Dubai si noi acolo am sunat atunci cand ne-au ajutat cu viza. Acuma daca ma uit pe site-ul lor nici eu nu inteleg nimic, dar noi am tinut legatura doar pe mail si telefon, site-ul nici nu l-am observat
ok, merci lizuk. Inca o intrebare: ne poti recomanda un hotel? Ce preturi sunt la cazare?
Hmmm... cu hotelul e mai greu de recomandat. Depinde daca vrei sa iei de pe booking sau daca trebuie sa-l iei printr-o agentie din Dubai, ca sa te ajute cu viza. Noi am cautat initial prin booking.com si am cautat printre cele mai ieftine, fara sa tinem cont ca sunt in zona veche a orasului. Daca bugetul ne-ar fi permis, ne-am fi uitat si la zona Jumeirah - nu regret alegerea, am stat bine, dar am fi fost mai aproape de plaja. Stiu doar ca m-am uitat sa aiba in apropiere statie de metrou si autobuz - si asta iti recomand sa urmaresti si tu.
Daca iei prin agentie din Dubai, cum am luat si noi in final, lasa-i pe ei sa vezi ce iti propun si alege din acele propuneri ceva, in functie de pret, zona si de reviewurile de pe net.
Ca idee, la 3 stele si acolo e ca pe la noi: in general bine, dar poti avea si surprize (si de bine, si de rau).
Iti doresc sa ajungi in Dubai, sa verifici: -)
merci. Treaba este ca daca iau prin booking nu stiu cum fac cu viza... agentia aia se ocupa de viza chiar daca nu iau hotelul prin ei?
Care este zona veche a orasului si care este cea noua?
Cand am plecat noi, stiam ca pentru viza avem doua optiuni: sa luam bilet de avion prin agentie si agentia sa se ocupe si de viza sau sa luam cazarea de la aceasta agentie din Dubai si ei sa se ocupe de viza. Inteleg ca exista si posibilitatea de a lua doar viza prin diverse agentii, dar nu stiu nimic concret. Daca chiar vrei sa mergi, cu siguranta vei gasi o solutie. Poti incepe prin a scrie un mail celor care ne-au ajutat pe noi.
Cand spuneam de partea veche ma refeream la Deira. Este un cartier tare pestrit, aici locuiesc emigrantii - de aceea, fiind atatea natii, gasesti tot felul de restaurante si magazine specifice, pe strada sunt o multime de mirosuri, imbietoare sau nu. Mie mi-a placut chestia asta, dar nu toata lumea gusta. Noi ne-am simtit in siguranta peste tot, ne-am plimbat si noaptea pe la toate magazinasele (ca aici se inchid destul de tarziu) si m-am obisnuit cu priviri intoarse dupa mine (pantalon mai scurt, maneca scurta, ce sa-i faci...). De aici ca obiective ai aproape Piata de Aur, de Condimente, de Peste si cea de fructe. O traversare cu barca si in doua minute esti in partea istorica a Dubaiului, cu Casa Seicului, Bastakyia sau cartierul indian - loc bun pentru luat suveniruri, condimente si alte nebunii. Hotelurile din zona ofera, majoritatea, transport gratuit spre parcul si plaja Mamzar.
Cealalta varianta de cazare, daca e sa le impart doar in doua, sunt hotelurile care sunt mai aproape de plaja Jumeirah si de zonele si mallurile moderne ale Dubaiului. Aici cazarile sunt mai scumpe dar, din cate am vazut si aici pe site, nu degeaba...
Dupa cum spuneam, trebuie sa stii ce vrei si, mai ales, cat poti plati pentru asta... Important e ca preturile permit cam oricui sa se cazeze in Dubai
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Atracțiile fascinante ale Dubaiului — scris în 20.06.24 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Dubai si Abu Dabi — scris în 17.03.24 de Lucigabi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Revelion Dubai 2024 — scris în 08.01.24 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- May.2023 Safari prin dunele desertului in apropierea Dubaiului — scris în 19.01.24 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Dubaiul nu se rateaza! — scris în 25.04.23 de Lordys din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Dubai. Lux, opulență, ambiții și viziuni. — scris în 23.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Dubai într-o continuă schimbare — scris în 24.04.22 de iancusabin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ