ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare cu barca în Delta Dunării, printre nuferi și pelicani

TIPĂREȘTE URM de aici

Până în urmă cu două zile am fost la mare, dar nu despre asta vă voi povesti acum. Cert este că după ce am terminat sejurul pe litoral ne-au mai rămas la dispoziție vreo trei zile de concediu; ce să facem?! Nu aveam alte planuri (și nici nu voiam să ne întoarcem acasă), așa că am așteptat să vedem cum va fi vremea în continuare. Și pentru că prognoza părea ok, ne-am hotărât... de la mare am plecat direct în Delta Dunării!

Am mai fost acolo în urmă cu vreo doi ani, însă atunci nu am avut inspirația să ne plimbăm cu barca pe lacurile și canalele din zonă. De data aceasta însă, plimbarea cu barca prin deltă a fost principalul nostru obiectiv. Ne-am cazat la o pensiune din localitatea Murighiol (o voi prezenta cu altă ocazie) și seara am mers în recunoaștere la debarcaderul din sat. Acolo sunt ”parcate” numeroase bărci mari și mici, acoperite sau nu, mai colorate sau mai puțin colorate. Cert e că ai de unde alege, asta vreau să subliniez! Iar ofertele sunt și ele diverse și ești ”îmbiat” de cum pui piciorul pe strada unde se află debarcaderul. Important este în primul rând bugetul avut la dispoziție și apoi destinația pe care o alegi. Pentru că pot fi făcute excursii de 2-3 ore, dar și excursii de aproximativ o zi (către Letea, Perișor ori Caraorman).

Chiar dacă seara am fost abordați de câțiva bărbați, nu am bătut palma cu nimeni. Am aflat doar că pentru o excursie de două ore și jumătate – trei ore pe lacurile din zona Uzlina (asta ne interesa pe noi) ar trebui să plătim cam 50 de lei de persoană.

Dimineața ne-am trezit aproape de ora 08.00, am pus în rucsac o sticlă de 2 litri cu apă, niște biscuiți și câte o bluză cu mânecă lungă (astfel de haine sunt utile și atunci când este răcoare, dar și când soarele strălucește cu putere) și -bine echipați- am pornit spre debarcader.

Știind cam care sunt prețurile (din seara precedentă), ne-a fost relativ ușor să ne hotărâm asupra unei bărci. Tot ce ne interesa era ca barca să aibă acoperiș (protecție contra soarelui) și să arate bine. Am fost imediat întâmpinați de către un bărbat care ne-a întrebat dacă dorim o plimbare. La auzul răspunsului nostru afirmativ, ne-a spus că o plimbare de circa două ore și jumătate pe patru lacuri ne-ar costa 200 de lei. Cunoscând deja ”piața”, am negociat și am obținut 150 de lei (adică 50 de lei de persoană). Mai rămăsese să vedem barca, iar ambarcațiunea s-a dovedit a fi pe gustul nostru, adică avea acoperiș (de culoare verde) și nu părea chiar o biată ”coajă” care să fie ”înghițită” de apele bătrânului fluviu. Barca putea transporta opt pasageri (nouă cu căpitanul), iar motorul Suzuki promitea să ne ducă repejor la vânătoare de fotografii cu pelicani, stârci, nuferi ori alte minunății.

Întrucât în timpul săptămânii este mai puțin aglomerat decât pe perioada weekend-ului, am fost singurii pasageri ai bărcii și ne-am bucurat de acest lucru. Căpitanul nostru a fost un băiat de vreo 20 de ani, pe nume Andrei, care s-a dovedit a fi un conducător foarte priceput al bărcii, dar și un bun cunoscător al locurilor (ne-a oferit numeroase indicații pe traseu despre bălți, vegetație și faună).

Înainte de a pleca, am primit fiecare câte o vestă și apoi am pornit la drum! A, era să uit! Andrei ne-a prezentat pe scurt itinerariul: canalul de la debarcader, ieșire în brațul Sfântu Gheorghe, intrare apoi pe brațul Dunărea Veche (către Uzlina). De acolo urma să intrăm pe canalul Uzlina spre lacurile din zonă: Uzlina, Pojarnia, Clisciova și Cagluatova (sper să le fi reținut corect, le-am notat în telefon după ce Andrei a repetat aceste denumiri).

Până la ieșirea de pe canalul debarcaderului Murighiol am plutit destul de repede. Atunci când am ajuns pe brațul Sfântu Gheorghe am asistat la alimentarea bărcii cu combustibil. Există acolo o stație de carburanți, iar alimentarea nu a durat mai mult de un minut. Am intrat apoi pe brațul Sfântu Gheorghe/Dunărea Veche și Andrei ne-a indicat pe malul drept (pe direcția noastră de navigare) un ansamblu de clădiri de protocol despre care ne-a spus că reprezintă o fostă vilă a lui Nicolae Ceaușescu. După cât de îngrijit era locul, sunt convins că și actualii demnitari profită din plin de acea locație.

Între timp am văzut fel de fel de păsări, însă denumirile nu prea le-am reținut. După vreo zece minute am ajuns la Uzlina, iar siluetele diferitelor locații de cazare se profilau tot mai clar. Peste tot numai pontoane, sălcii, ambarcațiuni și pescari care așteptau cu răbdare ”marea captură”! La intrarea pe canalul Uzlina am avut surpriza să fim reținuți pentru un scurt control de către un domn aflat într-o șalupă de la Autoritatea Navală Română. Andrei a prezentat actele bărcii și documentele sale personale; totul a fost ok, așa că am pornit din nou la drum.

Avansând pe canalul Uzlina, tot mai multe păsări și-au făcut apariția; am reținut denumirile de chiră de baltă, stârc cenușiu, stârc galben sau stârc de noapte, dar și găinușă de baltă. Ciorile merită și ele amintite, am văzut destule exemplare!

Imediat ce am ieșit pe lacul Uzlina s-au profilat la orizont siluetele câtorva pelicani. Toate cele patru lacuri pe care ne-am plimbat au apa de adâncime mică, între 120 și 200 de centimetri. Existau porțiuni unde apa era foarte limpede, așa că am văzut fundul apei, dar și puietul de pește care săgeta prin apă în toate direcțiile. Nici broscuțele nu lipseau de la apelul nostru!

La un moment dat, ne-am apropiat de niște trunchiuri de copaci ale căror cioturi ieșeau din apă și pe care stăteau grupate numeroase păsări de apă. În zona lacurilor am mai văzut egrete, cormorani, lebede care stăteau mai la distanță de traseul bărcilor, dar și tot mai mulți pelicani. Aceștia din urmă s-au dovedit a fi mai îndrăzneți, așa că ne-au permis să îi fotografiem din apropiere.

Începând cu lacul Pojarnia, am trecut pe lângă zone întinse pline de nuferi galbeni, iar de câteva ori am putut admira și delicatele flori ale nuferilor albi. Superb, o să vă convingeți din fotografiile pe care le voi atașa!

Din loc în loc, am văzut unele bețe înfipte care ieșeau la suprafața apei. Andrei ne-a spus că ele reprezintă niște semne puse de pescarii din zonă și că pe dedesubt sunt plasele întinse de pescari. Pentru a ne arăta mai de aproape asta, Andrei a oprit barca de vreo două ori, a ridicat niște bețe de care sunt prinse plasele și astfel am văzut exemplare de caras sau chiar vreo două știuci care atârnau în aceste capcane. Ne-a spus că pescarii trec zilnic și culeg peștele din plase, iar la aproximativ două săptămâni schimbă locul de amplasare a plasei. Am întrebat și dacă putem cumpăra pește de la acești pescari, însă am aflat că majoritatea peștelui ajunge la pensiunile din zonă, pe baza unor înțelegeri făcute din timp.

Din loc în loc ne-am întâlnit cu alte bărci și ne-am salutat cu turiști veniți să descopere -ca și noi- frumusețile Deltei Dunării. Apropiindu-ne de finalul plimbării, am revenit pe lacul Uzlina și apoi am intrat într-un tunel de sălcii. A fost o experiență deosebită, la fel ca întreaga plimbare.

Sfârșitul plimbării a însemnat ieșirea în canalul Uzlina, apoi pe Dunărea Veche și brațul Sfântu Gheorghe, către debarcaderul de la Murighiol. L-am mai întrebat pe Andrei cât ar costa o excursie la Letea ori la Perișor, iar el ne-a spus că pentru oricare dintre cele două destinații costul ar fi de aproximativ 600 de lei pentru barca lui.

Privind la ceas, am constatat că plimbarea noastră a durat două ore și 35 de minute (între 08.45 și 11.20). I-am mulțumit lui Andrei și am plecat spre locul de cazare, încântați de experiența trăită.

Ajuns la final de articol, recomand tuturor o plimbare cu barca în Delta Dunării! Este una dintre acele experiențe care trebuie încercate măcar o dată în viață! Noi deja ne dorim să revenim acolo și să explorăm alte locuri la fel de frumoase din Delta Dunării!

Vacanțe frumoase! Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 07.07.18 00:17:41
Validat / Publicat: 07.07.18 08:20:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 15883 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Iată și primii nuferi cu flori albe!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51050 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

ANILU
[07.07.18 13:46:32]
»

@Crazy_Mouse: Da, așa este Delta Dunării te iubesc!

N-am crezut că poate fi atât de frumoasă o plimbare în Deltă. Asta după ce am fost și noi de 1 iunie.

Am plecat din Mahmudia pe alte canale și lacuri și constat că Delta oferă flora și faună indiferent de punctul de plecare.

Cu plăcere am citit și despre plimbarea voastră.

Și noi am zis că vom reveni cu siguranță pentru că tare mult ne-a plăcut.

Am cumparat o hartă turistică foarte detaliată cu Delta să studiam pentru plimbarea următoare în Deltă.

Felicitări pentru această plimbare.

Toate cele bune.

iulian68
[07.07.18 16:26:05]
»

Senzational! De ce spun asta? Ar trebui sa citesti ultimul meu review si sa vezi si pozele, mai ales cea cu broscuta!!! Parca ne-am consultat inainte de a scrie sau de a face poze!!! ????????

Floryn81AUTOR REVIEW
[07.07.18 22:21:46]
»

@iulian68: Să știi că am văzut poza cu broscuța, am citit și comentariile și ne-am amuzat teribil în timpul plimbării! Îi spuneam soției că sigur aceea e broscuța lui iulian68! Pe bune!

În altă ordine de idei, am citit articolele voastre scrise în urma vizitei la pensiunea Laguna Albastră și pe cele referitoare la excursiile în deltă. Ai fost una dintre sursele noastre de inspirație! Ca urmare, am mâncat de vreo 4 ori la restaurantul pensiunii în ultimele trei zile. Revin cu impresii cât de curând!

Floryn81AUTOR REVIEW
[07.07.18 22:28:36]
»

@ANILU: Am citit articolele tale atunci când m-am documentat pentru plimbarea cu barca. Știu și că ați avut cazarea la pensiunea Alessia.

Am găsit și eu o altă cazare frumoasă la Mahmudia - este vorba despre pensiunea Orizont. Am mers să o vedem, dar -din păcate- nu aveau camere disponibile (noi nu am rezervat dinainte). Mi-ar plăcea să revenim în zonă și să avem cazare la Orizont (mai ales pentru piscina foarte frumoasă).

Oricum, nici locația unde am stat noi acum nu a fost de lepădat - revin cât de curând cu amănunte!

Mulțumesc pentru lectură și ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68
[07.07.18 22:33:04]
»

@Crazy_Mouse: daca vei privi mai atent, vei vedea ce au in comun pozele:broscuta, frunza de nufar, floarea duferita diar la vuloare, e si melcul, adica cam tot! ????????

iulian68
[08.07.18 05:43:27]
»

Imi cer scuze, am trimis mesajul dupa telefon si in timpul meciului... De aceea a iesit asa trunchiat. Sper ca l-ai inteles totusi... ????

crismis
[08.07.18 10:08:41]
»

@Crazy_Mouse: Da, superbă Delta Dunării, oricând! Eu am făcut excursia asta pe canale de la Murighiol (cred că e cea mai accesată, nu durează mult, nu costă mult și îți cam faci o idee despre deltă) de 3 ori până acum și aș repeta-o oricând!

Prețul până la Perișor e unul corect, distanța e mult mai mare. Noi am dat 500 ron, cu plecare din Dunavăț. N-am apucat să povestesc, vreau să păstrez ordinea cronologică a excursiilor mele.

În tot cazul, frumos expus, minunate fotografiile (ca de obicei) !

Floryn81AUTOR REVIEW
[08.07.18 12:29:27]
»

@crismis: Mulțumesc mult pentru aprecieri, lectură și ecou! Vom mai face și noi excursii în Delta Dunării, a durat mai mult până ”am spart gheața”! Bine, în ultimii ani am mai amânat anumite lucruri pentru ca cel mic să mai crească și să conștientizeze și el frumusețea locurilor vizitate.

În ceea ce privește fotografiile, am făcut vreo 400 în timpul acestei plimbări cu barca și m-am hotărât destul de greu pe care dintre ele să le ”urc” pe AFA. Toate pozele sunt frumoase, nu ne săturăm să le tot ”răsfoim”, mai ales că aseară ne-am întors acasă!

ioana5
[09.09.18 20:24:35]
»

De-abia aștept să-mi crească piticul un pic pentru un sejur în deltă, pe urmele lui Sadoveanu (nu înseamnă că vom face ce a făcut el, doar vom urmări locurile despre care a scris el).

Floryn81AUTOR REVIEW
[09.09.18 21:50:28]
»

@ioana5: Așa să faceți! Delta este un loc minunat, trebuie explorat măcar o dată în viață!

para91
[21.06.20 22:16:38]
»

Buna ziua, din intamplare aveti date de contact ale acestui ghid? Deoarece as vrea sa pornesc direct din Constanta fara cazare si sa inchiriez o barca, iar cu acest ghid as putea negocia la telefon, mai ales daca ati mentionat in articol ca barca a fost in regula si cu acoperis. Multumesc anticipat! ​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, ioana5, iulian68, para91, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070977926254272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1