GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un colt de rai al apelor asezat pe pamant romanesc...
Ieri am citit aici cateva randuri despre Delta Dunarii si mi s-au inflamat rau neuronii si aceia destul de putini la nr. Si am scris totodata si un ecou “acidulat” datorat in buna parte nepasarii si inconstientei din ziua de azi cu privire la acest loc…Dar totodata a inceput si procesul de inversare al emisferelor mele “pamantesti”, adica cele cerebrale, unde axonii neuronilor mei “vestejiti” de negura timpului au facut “sinapse” intre ei si uite-asa m-a cuprins deodata un dor si o melancolie cum mi se intampla de fiecare data cand mi-amintesc de ceva minunat si special petrecut in viata mea. Si da, mi s-a intamplat de doua ori acel ceva minunat, cand am fost si eu o “cautatoare” de frumos si spectaculos prin tara acelor taramuri pline de ape intrerupte de fasii timide de pamant romanesc…
M-am dus la “lada de zestre” (in debara), am luat aparatul de proiectie care are o venerabila varsta si l-am pregatit de lucru; l-am bagat in priza, si s-a aprins beculetul cu lumina alba (nu cea violet care acu-i in trend) ; deci inca functioneaza, mi-am zis. Apoi am luat cele doua role, din care una burdusita ochi cu pelicula alb-negru de 8 mm si le-am asezat fiecare pe axul sau. Am pornit aparatul si gata: proiectia pe un ecran improvizat cu un cearsaf alb spanzurat de rama unui tablou e gata de pornire; asadar, a inceput alene depanarea unora dintre cele mai frumoase amintiri ale vietii mele. I-am chemat si pe copii sa se delecteze si ei cu un film mut, de “epoca” (doar are peste 23 de ani…).
Si am vazut scumpa si nepretuita mea delta, doar in alb-negru, dar imaginile de acolo mi s-au colorat imediat rascolindu-mi memoria si sufletul. Si erau deja clabuci la gura mea cand am inceput cu depanarea amintirilor dintre cele mai frumoase si extrem de incitante dintr-o lume unica de vis…romanesc…
Web, stiu ca aceste impresii sunt foarte vechi. Stiu de asemenea, ca regulamentul e litera de lege si poate ca nu le vei lasa in concurs dar eu le voi scrie totusi, ca pe un remember dedicat acestei perle ce atarna cu atata frumusete si mandrie la gatul Romaniei noastre dragi, Delta Dunarii. Am vizitat-o in vara lui 1986 pentru prima oara si apoi iarasi doar pentru o zi, in toamna lui 2005, in septembrie, cand ne-am intors tot de la mare si o cunostinta care era din Tulcea si cu care ne intalnisem atunci, ne-a invitat la o scurta promenada acolo…Deci review-ul il scriu in amintirea acelor zile ale tineretii mele, cu o delta vesnic tanara si sper din tot sufletul, nemuritoare. Intre timp, viata s-a scurs cu repeziciunea nisipului din clepsidra, eu am imbatranit dar vazand acele imagini, coroborate cu pozele de pe hartie din 2005, delta este pentru mine taramul nemuritor vesnic tanar si verde…ca si amintirile mele de atunci…
Deci 5 zile am fost “locatar” al acestui colt de rai romanesc…Am stat la Crisan, la Popasul Pescarilor, la casute de camping, asezate pe un ponton de nisip, inconjurati de o parte de bratul Dunarii, Sulina iar de cealalta parte, de intinderile de ape garnisite cu stufaris din loc in loc…A fost unul din putinele locuri unde m-am simtit cu adevarat ca in Paradis; un Paradis romanesc, de fapt singurul simtit asa de mine pana acum…imi pare rau, dar asta e adevarul meu…
Noi, romanii, suntem mari norocosi si “alesi” ca avem o asemenea minunatie naturala, un univers mirific, dar oare suntem constienti de asta??? Delta Dunarii este una dintre cele mai intinse zone umede si cea mai vasta de stufaris compact din lume. Aceasta delta exotica este cuprinsa intre bratele Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Aici isi au salasul atatea specii extraordinare de plante si copaci, dar si specii de pasari, pesti si unele specii de animale. Suntem, deci atat de bogati!!... dar oare vedem asta???
In “drumetiile” mele aici, cu o lotca pe care-am inchiriat-o in acea vreme, de la un localnic foarte cumsecade si stiu clar ca nici pretul nu a fost unul mare, (nu mai mi-aduc aminte, dar sigur n-a fost pt. ca noi eram deja oarecum “pe drojdie”, venind de la mare…), am fost martora unor minunatii ale naturii: astfel, am vazut cateva specii de pasari, le-am si tras in film, diferite plante de exceptie…dar si apusuri de soare unice pe pamant…sa vezi ultimele raze ale maretului astru, facandu-si loc si jucandu-se printre ierburile crescute din ape si culoarea apei in mii de reflexe aurii-intunecat sau umbrele din ce in ce mai inchise de verde spre maro…e greu de descris in cuvinte…
Aproape jumatate din suprafata deltei este temporar sub ape, mai ales primavara, tot atat fiind permanent acoperita cu apa si foarte putin, grindurile reprezinta adevaratul “uscat”, pamantul neinundat niciodata. Aceste intinderi de ape si pamant sunt acoperite de o vegetatie luxurianta si salbatica parca de inceput de lume. Este un taram unic, in perpetua miscare si transformare, dar care totusi se pastreaza de atata timp intact si aproape “virgin”. Delta este, de fapt, un labirint enigmatic de culoare sau canale, ca niste ramuri ale unui imens copac, cu mlastini misterioase si periculoase in acelasi timp, dar si cu lacuri de o frumusete ireala, clare precum o oglinda de clestar in care se priveste Natura verde dar si unele lacuri mai maloase; de asemenea grindurile de nisip dau un fel de stabilitate acestui “pamant” aparent nesigur iar nesfarsitele campii de stuf si papuris intregesc acest tablou dumnezeiesc. Dar sa nu uit de salciile ce stau solitare si plangarete pe marginea lacurilor sau padurile de plopi unii inalti, altii mai scunzi, dar care tremura usor in bataia serilor sub acordurile adierilor usoare de vant misterios si frematator. Si fratii lor stejarii, ulmii sau merii padureti incarca acest pictorial al unui tablou de care se agata cu strasnicie si vointa lianele, care se intrepatrund pretutindeni. Iar apele, cat cuprinzi cu ochiul in multe locuri, sunt acoperite de stuf verde mai tot timpul anului sau mai ruginiu si uscat, in toamnele cele tarzii. Dar totul se incununeaza intr-o minune reala cu coroanele de nuferi albi si galbeni, ce fac deliciul unei povesti de iubire traite la marginea realului fata in fata cu irealul…
Daca esti martorul unui rasarit sau apus de soare aici, in delta, poti spune ca ai trait o revelatie a Naturii; surprinzi atatea culori atat pe cer cat si pe intinderea apei si in atatea parfumuri amestecate intr-o aroma ce n-o vei mai simti nicaieri pe acest pamant…
Aici, totul este atat de plin de viata! aerul vibreaza sub povara inaripatelor care apar si tasnesc de pretutindeni si parca de nicaieri; le auzi la inceput falfaitul discret, dupa care vuietul te inspaimanta in acea tacere “muta” ca apoi sa te inconjoare, sa te cucereasca sub asediul lor si apoi sa te faca atat de mic in comparatie cu maretia zborurilor lor. Daca ai noroc cu adevarat, adica “norocul” deltei, vei fi martorul ocular al miracolului aripilor de pelicani, lebede, cormorani, egrete, rate, gaste si alte zburatoare, care-ti vor face un spectacol al lumii pe deplin. Iar noi, noi vom ramane prosternati si uimiti in fata acestor fiinte ale taramului apelor si a micilor pete de pamant…Daca vom opri vaslitul si vom astepta putin, vom vedea si lumea din interiorul apelor: vom zari dansul si unduirile pestilor care fac mandra delta noastra: morunul, nisetrul, crapul de delta cel adevarat, stiuca cea lunguiata, bibanul cel umflat, scrumbia, si multi altii misuna de zor prin apele sau stufarisul si papurisul bogat al deltei romanesti. Si mai adaugam la toate acestea si broastele testoase, serpii, viperele, nutriile sau vulpile, mistretii care traiesc bine mersi prin padurile dese.
In tot acest ansamblu perfect in care Natura s-a intrecut pe sine, omul acestor misterioase locuri isi are si el menirea lui. Traditionalele sate pescaresti, din ce in ce mai sarace si “bolnave” par ramasite dintr-o lume ancestrala. Oamenii de aici sunt doar simplii pescari, indeletnicindu-se si traind doar din munca pescuitului. I-am vazut si eu pornind pe drumul apelor dis-de-dimineata cu lotcile goale, ca la apus, barca sa se incline sub povara rodului de peste cules. Atunci am vazut adevarati pesti, o parte din ei mai miscand inca inghesuiti unii peste altii…Si oamenii acestor locuri stiu prea bine ca noi, turistii suntem mari amatori de produse proaspete din peste si de aceea preparatele din aceasta bogatie a deltei sunt in top, gustoase si bune. Noi cat am stat acele 5 zile plus aceea pe fuga, am mancat regeste numai produse proaspete din peste. Cred ca atunci a fost singura perioada din viata cand ne-am hranit cu adevarat natural, proaspat si sanatos…
Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul UNESCO din anul 1990, ca cea mai noua forma de relief din tara, fiind totodata cea mai mare rezervatie naturala de tinuturi umede din Europa. Este unica delta din lume declarata rezervatie a biosferei, “un muzeu viu al biodiversificatiei, cu 30 de ecosisteme”.
Ei, dar ce bine-ar fi ca acest colt de rai al apelor pe pamant romanesc sa fie promovat si laudat la adevaratul sau potential si valoare!!! Sa fie iubit si respectat pentru ca face parte din intregul nostru romanesc, din fiinta noastra ce s-a nascut, traieste, se bucura, se si intristeaza, deci respira si simte; si-si trage seva zilnica si din aceste pamanturi si ape, numita Delta Dunarii! Si ma bucur nespus de mult ca mi-am reamintit si am revazut aceste “flash”-uri care mi-au adus atat de aproape acest colt de rai romanesc si pentru ca precum multi, multi altii, chiar daca mai demult, important si minunat este ca si eu AmfostAcolo!!!
Trimis de ileanaxperta* in 21.01.10 11:26:21
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ileana: acea restrictie (descriere vechi care nu se accepta in concurs) se refera primordial la reviews-uri ale unitatilor de cazare, unde situatia se poate schimba substantial in timp.
In ce priveste Delta, situatia e cu totul alta. Poate cand vorm avea peste 8-10 astfel de seturi descriptive o voi aplica si aici. Deocamdata nu e cazul.
Ar fi fost si pacat, reveiw-ul e incantator.
prin anii '70 am fost si eu acolo prima data, copil fiind...
mi-amintesc un mic hotel din Maliuc unde am tras cu ai mei parinti de cateva ori. era ca vai de el, dar... era! acolo era si o statiune de cercetare, unde un unchi de-al meu lucra sa faca nu's ce studiu (ulterior a dat si doctoratul pe baza cercetarilor facute acolo), dar nu despre asta vreau sa povestesc, ci despre cele cateva plimbari facute cu salupa cu motor (ceva gen vedeta rapida) ce o aveau acolo in dotare. cherhanaua de la MIla 23, Lacul Fortuna, zecile de "ulite" (canale) fara de praf, pline de pasaret... am vazut si pelicanii, si nuferii, si navoadele pescarilor prin care unchiu' si-a bagat mana si a ales cativa 'pestisori' proaspeti, care pana seara au ajuns intr-un ceaun, fierti intr-o galeata cu apa din Dunare si serviti in blide de lut cu o roata mare de mamaliga aurie alaturi...
PET-uri... nu erau! offf... ce-am pierdut!
si am mai coborat odata, cu tatal meu, pe un ponton "hotel plutitor", impreuna cu o gasca de colegi de-ai lui de serviciu, de la Tulcea pana la Sulina. acolo am petrecut cam o saptamana, daca bine mi-aduc aminte.
plus plimbari intre Galati si Tulcea cu vaporasele rapide (acvaglisoare - rusesti cred ca erau ele la origine)...
singura chestie care nu mi-a iesit niciodata: pescuitul la undita. poate din cauza asta + nelipsitii tantari m-au facut sa nu imi placa in mod deosebit Delta (macar daca ar fi botezat-o si ei cu alta litera, de exemplu YPSILON, sau PSI - ca asta are chiar trei brate la furca!...)
din punctul meu de vedere este o atractie turistica, dar nu una unde sa tot revii. ca dovada ca de atunci nu am mai simtit vreodata nevoia sa ma intorc acolo.
Ileana, e foarte clar ca esti indragostita de Delta. Dar spune-mi tu, ai simtit vreo diferenta intre Delta de atunci si cea din 2005? Eu iti spun sigur ca nu mai e la fel... Normal ca nu stiu cum era in '80, dar stiu ca s-a schimbat mult in ultimii ani (am fost de 3 ori, la intervale de vreo doi ani, trei intre vizite). Acum pe orice canal te-ai duce te intersectezi cu o multime de vaporase sau de salupe personale si dai peste prea putine barci pescaresti. Probabil le este si greu sa faca fata valurilor pe care le produc ambarcatiunile, si au existat atatea cazuri cand barcile pescaresti, incarcate cu tot felul - alimente, stuf, ce mai are omul de transportat - s-au rasturnat dupa ce au trecut in viteza salupele.
Este un loc superb, pe locul 1 in inima mea, alaturi de Retezat, in topul frumusetilor de la noi. Dar daca sus pe munte nu ajunge oricine, ca e mai greu (deh, masina oricat ar fi de 4x4 are limitele ei), in Delta daca ai buzunarul plin poti sa ajungi usor. Raman deci la parerea mea, ca Delta nu de promovare are nevoie ci de reguli pentru vizitare si oameni care sa supravegheze respectarea lor. In Wadi Rum, cat era el de desert si fara atatea chestii care puteau fi stricate, am fost opriti si luati in evidenta de Politia Desertului.
Normal ca nu mai e la fel ca acum n'spe ani. Dar nu numai in delta, ci peste tot. Totul se schimba, chiar si noi, nu? Depinde doar cum si cat...Delta din 1986 era un teritoriu mult mai linistit, mai curat, mai tihnit, intr-un cuvant, de recreere exact in mijlocul naturii...chiar daca ne mai deranjau uneori motoarele salupelor cu viteza (gen Sageata) care faceau curse zilnice atat cu turisti cat si cu diferiti localnici pe bratul Sulina. Dar alt zgomot nu mai era...doar seara al tantarilor dar care nu ne-a deranjat atata. In schimb, in putinele ore in 2005, s-a schimbat foaia: lume era ceva mai multa dar mult mai agitata si galagioasa. Ai dreptate, motorizatele au pus monopol pe linistea dintre ape...dar numai Omul este responsabil de asta si nu numai. In 1986 noua nu ne-au trebuit buzunarele burdusite cu bani. Luasem bilete prin ONT la preturi foarte bune, accesibile oricarui "om al muncii" de atunci si veneam in delta dupa 10 zile de la mare, cazati la gazda si cu mancare de la Alimentara...Si niciodata n-am fost deloc "boieri" cu tascalaul plin...Acum mi-ar fi mult mai greu sa merg, in 2005 am fost musafiri si nu ne-a costat nimic ziua aceea "fugita" in delta.
In concluzie: vorbesti de "reguli pt. vizitare"...astea, ca peste tot in lume de altfel, ar trebui sa tina de regula Nr. 1 a omului: bunul simt si educatia dobandita atat de acasa cat si din societate.(?!) Iar "oamenii care ar trebui sa supravegheze respectarea lor" (a regulilor) ar trebui sa nu se lase corupti de de-alde unii cu cefe late si cu lanturi kg-mice la gat care, prin nepasarea si inconstienta lor pot dauna florei si faunei oricarui loc prin aruncarea de pet-uri sau producerea de zgomot. In fond, totul se rezuma, cred eu, la responsabilizarea personala, (ne)simtirea si, de ce nu? la dragostea pt. natura si frumos pe care ar trebui sa si-o insuseasca specia (in)umana.
Da, asa e, bunul simt ar trebui sa fie regula peste tot... Numai ca atunci cand lipseste bunul simt, in Delta e un pic mai grav decat atunci cand abaterea se petrece oriunde altundeva, la iarba verde. Muzica data la maxim deranjeaza mai mult aici ca altundeva, viteza si numarul mare al salupelor la fel, peturile aruncate pe bratele si canalele Deltei sigur o sa ramana aici mult si bine, iar oamenii care intra cu barcile cu motor/salupele pe lacuri, unde in mod normal nu ai voie decat cu barci mici sau care rup nuferii fac mai mult rau decat daca ar calca iarba pe nu stiu unde sau ar rupe flori dintr-un rondou.
Nu vreau sa intru in polemici, nici sa duc discutia despre Delta in alta directie. Pur si simplu ma revolt cand vad ca desi numarul turistilor a crescut, nu e nimeni acolo care sa ii traga de urechi sau macar sa le explice ca sunt unele chestii pe care nu le pot face. Ca reguli sunt peste tot, dar ce folos...
Deci, lizuk, vorbim si ne-ntelegem in aceeasi limba. Atunci, hai ca macar noi, cei de aici, sa aratam lumii ca amfostacolo, in delta si ca se poate si altfel...asa cum am scris cu totii. Ok?
(off-topic, si pe mine ma agaseaza la culme badarania celor care, printre altele-si lasa masinile deschise pt. a asculta, (vezi doamne) muzica. Sau vin cu combinele cu ditamai boxele fie pe plaja la mare, la strand sau in varf de munte. Si ce-i mai dureros?! ca nimeni nu indrazneste sa le spuna ceva. Asta-i cel mai grav: lipsa opiniei publice, care inainte mai "respira"...acum e in colaps total...
Din pacate aceasta este soarta multor obiective turistice din Romania. Ma doare sufletul cand vad atata nesimtire si lipsa de educatie pe unde trec. Ma doare sufletul pentru suferinta pe care o provocam acestei naturi MINUNATE, fara sa ne gandim ca, in timp, toate se vor intoarce impotriva noastra. Ne distrugem singuri. Scuzati-mi cuvintele urate dar, din punctul meu de vedere, nu pot gasi altele care sa oglindeasca realitatea cruda.
Natura creeaza lucruri extraordinare. Haideti ca macar noi, cei care constientizam acest lucru, sa o respectam si sa le dam exemplu celorlalti! Eu nu cred in proverbul "Cu o floare nu se face primavara", ci cred ca fiecare floare conteaza!
web, te rog muuult, muuult de tot, sa atasezi impresiilor cu delta atat melodia cat si clipul, daca poti. Iti multumesc frumos.
http://www.trilulilu.ro/BOGDANCURTA/6b51618828ea93
Va invit, la rugamintea Ilenei, sa ascultam aceasta frumoasa coloana sonora si, de ce nu, sa visam frumos colindand prin micutele canale ale Deltei Dunarii!
Excelente impresii, se cunoaste dragostea ce o aveti pentru Delta Dunarii. Subscriu la tot ce s-a scris mai sus. Asa e. Si fondul muzical intregeste un tablou de top. Felicitari inca o data.
Sunt convins ca oricine citeste impresiile tale se indragosteste de Rezervatie.
Te felicit pentru modul in care ai zugravit impresiile despre Delta, mi-as fi dorit sa scriu si eu cateva cuvinte despre acest minunat loc, dar cred ca nu mai am ce. Poate mai gasesc, oricum meriti toata aprecierea mea. Bravo!
Felicitari un review de exceptie si asa cum spuneai si tu cati din noi constientizam ce frumuseti are tara noastra.
Inca o data felicitari cred ca nu ar mai fii nimic de completat ai spus tot.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Delta Dunării - clipe de neuitată vacanță — scris în 15.09.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Delta Dunării — De la Murighiol la Caraorman și Sfântu Gheorghe — scris în 04.08.21 de malganis din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Am supraviețuit în Deltă, etnicilor… pentru scurt timp! — scris în 05.03.21 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Hai hui prin Deltă - Sacalin, Caraorman și Sulina — scris în 15.11.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Dunavăț] Prima iesire in familie pe Delta — scris în 01.09.20 de Aecrim17 din BACAU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Delta Dunării Da sau NU?! (2) — scris în 03.08.20 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Delta Dunării - Da sau NU?! — scris în 03.08.20 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ