GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am deschis DEX-ul si m-am lamurit. Stiam eu ca "safari" e un anumit gen de excursie, de observat animale salbatice si peisaje, care se deruleaza... atentie... in Africa, dar cum as putea rezuma altfel experienta avuta in Delta?
Asa ca am sa apelez la intelegerea onor publicului cititor, si am sa pastrez acest titlu.
Cum: Am petrecut cateva zile in Sulina (experienta mea e detaliata intr-un alt review) in vara trecuta. Plimbandu-ne pe faleza intr-una din zile, am remarcat cateva anunturi lipite pe copaci cu promisiunea unor plimbari si experiente deosebite legate de Delta Dunarii. Nr. de telefon, trasee, preturi... etc. Cum intotdeauna am mers pe principiul ca "tot tiganul isi lauda ciocanul"... le-am privit mai sceptic si am apelat la bunavointa si cunostintele gazdelor mele (la cineva trebuia totusi sa apelez)... si am cerut informatii suplimentare. Dupa 15 minute de discutii aprinse, de genul "asta e smecherul asta de Miheicha... ala e beat tot timpul... alalaltu are carnet auto? ... da ce ala are barca? "... lamurit bustean am intrebat totusi "cine poate sa ma duca si pe mine in excursie fara sa ma gateasca la pranz? ".
Cine: Am obtinut nr. de telefon al unui domn Nicu (recomandarea ia apartinut unui var de-al meu sulinean). Intalnire a doua zi peste Dunare la ora 8. Detalii discutate, pret, mancare (adica sa ne luam la noi)... etc.
Excursia: La ora 7.45 trecem Dunarea intr-o barca a primariei care asigura trecerea. 1,5 lei de persoana. Barcazul e din tabla... motorul pare desprins din panoplia sovietica a anilor '60 (seria de mare "succes" Veterok... adica in traducere "vanticel"... asta ca sa va faceti o idee). Barcagiul vesel si pus pe glume... cred ca era a 857-a tura de turisti speriati trecuti peste Dunare. Din barca incepe sa se zareasca malul... si 2 masini... una de teren... mare, veche, agresiva (Da Doamne sa fie a noastra!)... si un microbuz Wolswagen anii '80, cu o latura intreaga inchisa cu o foaie de tabla. Hm... care credeti ca era al nostru?
Dupa ce ne-am inghesuit in microbuz, avand loc si mica incaierare intre membrii mai tineri ai expeditiei (eram 8 persoane)... imbranceli legate de cine sta pe latura cu ferestre... am plecat voiosi spre destinatia noastra (Sfistofca). Ca sa mergi linistit pe acest drum... ori ai 4x4... ori o masina cu suspensii modificate (cum era a noastra). Nu am inteles prea clar de ce avea o latura complet inchisa... dar nu am insistat (ceva legat de integritatea structurala). Bun... sa revin la subiect. Majoritatea plimbarilor merge pe traseul Sulina-Cardon- Letea-C. A. Rosetti-Sfistofca. Cardonul este un satuc semiparasit... ici-colo se vad cateva casute, care din explicatiile ghidului apartin unor "domni din Bucuresti", disperati dupa pescuit. Letea si C. A. Rosetti sunt 2 sate mai rasarite, Sfistofca e parasit aproape in totalitate. In Letea am schimbat mijlocul de trensport, si ne-am suit intr-un Aro de prin anii '50 deschis pe toate partile, dar acoperit, despre care proprietarul declara mandru ca nu mai are nici o piesa originala (coloana de directie fiind luata de la o Toyota de ex.)... trocariciul fiind insa rezistent si confortabil.
De vazut: Aici e un pic mai greu pentru mine. Nici nu stiu cu ce sa incep, pentru ca mie aceasta excursie mi-a placut la nebunie. Peisajele deltaice, peisajul de stepa, padurea Letea? Dunele de nisip (unele inalte de cativa zeci de metri), caii salbatici, stejarii vechi de sute de ani, lianele din padure? (Apropo de cai salbatici... cica sa nu ne luam dupa tembeliziuni... saracii nu fac nici un rau Deltei si Padurii Letea... iar de mentinerea constanta a numarului lor ocupandu-se iernile geroase si coiotii). A... o chestie interesanta. Se pare ca acum cativa ani, fiind o iarna foarte dura, lupii s-au cam starpit... dar nici o paguba, Dunarea fiind inghetata, o gramada de coioti au migrat din Ucraina, ocupind nisa lupilor. Romania fiind o tara primitoare, domnii coioti au zis ca mai raman pe aici... As mai recomanda casele lipovenesti acoperite cu stuf, bisericile (din pacate erau inchise cand am fost noi - icoanele se pare ca merita vazute).
Recomandari personale: Lacul sarat. E un fel de mini-tekirghiol, format natural prin anii '70. Este infiorator de sarat, dar extrem de curat. Noi am facut baie de cum l-am vazut. Nu ne avertizase nimeni despre el, asa ca nu aveam costume de baie la noi. Fiind insa foarte cald, toata lumea a intrat cu lenjeria din dotare in lac. Partea amuzanta a fost la plecare... cand toti a trebuit sa ne imbracam fara chiloti pe noi, acestia fiind pusi mandri la uscat prin arhaicul nostru vehicul de teren... care incepuse sa semene cu un autobuz pakistanez.
Observatii: Nu beti lichior de agrise lipovenesc! Pe mine m-a imbiat o matusa din Sfistofca cu un paharel... doua... trei... Este aromat si cumplit de tare, asa ca pe drumul de intoarcere in microbuz am simtit o brusca nevoie sa-mi dau sapca pe spate si sa cant ceva... orice...
Completari si sfaturi utile: Discutati foarte clar pretul. Noi am platit la sfarsit si nu a fost nici o problema. Daca este foarte cald afara, atentie la cei mici. Nu exista aer conditionat si spitale prin zona (doar la Sulina). Amintitzi-va tot timpul ca sunteti intr-una din cele mai izolate regiuni ale tarii noastre. Luati-va la voi suficienta mancare (de preferinta uscata)... si muuulta apa de baut. Nu strica sa va luati schimburi de rezerva si costume de baie. Luati-va telefoanele (este semnal) si medicamentele cu voi.
In rest... doar plimbare placuta si distractie cat incape!
Trimis de kokobaurus in 24.01.11 12:16:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kokobaurus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
De fapt... partea cu Sulina este detaliata aici (click aici). Multumesc oricum adminilor.
Masina din P06 chiar aduce cu cele vazute pe Discovery, la safari prin delta Okavango... Pentru duba explicatia ar fi asa: pe sofer l-au zapacit otitele din cauza curentului, asa ca a recurs la masuri radicale... Lichiorul se da si la pachet? Si cat e, dom'ne, suta?
Deci: intr-adevar, IMS-ul din poza... pot sa jur ca l-am vazut in Mad Max 3 cu Mel Gibson si Tina Turner... ala cu urmarirea din final cu masini postapocaliptice ) Iar "matusa" e matusa pe bune... sotia fratelui mamei mele... asa ca nu stiu cat era suta... dar pun pariu ca te-ar lamuri repede cand ajungi pe acolo.
Stiu masina, numai la Mad Max nu ma gandisem. Mi-am dat seama ca e matusa pe bune, sper ca nu s-a inteles altceva; de-aia intrebam de pret, pentru ausslanderi. Cele bune.
Iata si o melodie venita din "estul salbatic"... sper sa placa!
bessondm
Stai linistit, nu s-a inteles altceva.
Pret? Cred ar turna in tine pana nu mai poti... numai sa iei o camera sa stai acolo sau sa itzi iei cortul sa il pui la ei in curte (la preturi de te apuca rasul). Chiar... casele lipovenesti sunt extraordinar de curate, numai ca nu exista apa curenta (trebuie sa te descurci cu fantana). Dar e o liniste si o pustietate ca de inceput de lume. Peisajele fac toti banii.
Daca esti genul care prefera sa faca plaja toata ziua, baie si sa pescuiasca si sa maninci peste sa itzi iasa prin totzi porii... recomand Sfistofca. Chestia e ca pe acolo trece un canal extraordinar pentru baie... pentru ca lucru rar in delta... este cu fund si maluri de nisip.
Culmea e ca satul nu e chiar atat de izolat. Din cate am inteles, e un autobuz care pleaca din Sulina la 6 dimineata si inca unul la 6 seara (5 lei biletul). Asa ca problema aprovizionarii nu exista. In schimb, trebuie sa fii genul de turist... asa... mai "survival". Zic asa pentru ca ne-am obisnuit atat de mult cu aerul conditionat... si cu apa curenta... si poate ca nu e bine.
Eu imi aduc aminte cu drag de vacantele petrecute acolo... si nu aveam nevoie nici de aer rece... ma spalam la fantana (sau faceam din cand in cand o sauna ruseasca... extraordinara)... si nu aveam nici tel. mobil... iar pe tv se prindeau numai canale rusesti.
Sper sa fie de folos aceste completari. Toate bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Delta Dunării - clipe de neuitată vacanță — scris în 15.09.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Delta Dunării — De la Murighiol la Caraorman și Sfântu Gheorghe — scris în 04.08.21 de malganis din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Am supraviețuit în Deltă, etnicilor… pentru scurt timp! — scris în 05.03.21 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Hai hui prin Deltă - Sacalin, Caraorman și Sulina — scris în 15.11.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Dunavăț] Prima iesire in familie pe Delta — scris în 01.09.20 de Aecrim17 din BACAU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Delta Dunării Da sau NU?! (2) — scris în 03.08.20 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Delta Dunării - Da sau NU?! — scris în 03.08.20 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ