GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Creta, sau așa cum o denumesc locuitorii săi Kriti, se înscrie în tipicul insulelor grecești, cu multe magazine, straduțe înguste, case zugrăvite în alb și taverne. Însă această insulă se diferențiază de restul insulelor grecești nu numai prin dimensiunea sa - cea mai mare insulă a Greciei - prin existența celui mai mare defileu din Europa- Samaria- dar și prin prezența unui important sit arheologic- Knosssos.
Este de asemenea, insula lui Zorba Grecul, creatorul acestuia fiind Nikos Kazantzakis, născut pe această insulă. Acesta, prin personajul său redă în mod esețial spiritul cretan- mîndru și îndrăgostit de viață.
Noaptea, am plecat din Pireu, cu ferry-boat-ul iar dimineața, pe la orele 7, ne-am trezit în portul Heraklion, mai puțin aglomerat decăt cel din Pireu.
Acolo ne-a întampinat ghidul nostru local - Adonis - corespondent al agenției de turism din Romania, bun cunoscător al limbii romane - cu studii inginerești în țara noastră, care ne-a expus o parte din tradițiile și obiceiurile insularilor, inclusiv procedura de fabricare a uleiului de măsline.
Din spusele dumnealui se pare că denumirea insulei este strans legată de o fiica a lui Zeus concepută cu Europa, devenită apoi o nimfă.
Din punct de vedere administrativ, insula este a noua provincie a Greciei, aflată la paralela 35 iar capitala acesteia este în prezent, orașul Heraklion.
Veniturile acestei provincii sunt aduse de culturile de avocado, cereale, nuci, migdale, stafide, struguri, vișine, citrice, cartofi, de centrele de ceramică și, desigur de turism.
În prima zi de vizită în Creta, ne-am deplasat în interiorul insulei - Lashiti - unde, potrivit legendei, s-a nascut Zeus. Acolo, am poposit într-un mic centru comercial, cu magazine de cosmetice, produse din ulei de măsline, ceramică, obiecte de îmbrăcăminte, condimente și suveniruri. Ghida noastră, din Romania ne-a spus că nu e recomandat să cumperi de la obiectivele turistice pentru că totul e mai scump. Trebuie sa vă orientați. Eu am cumpărat magneți la prețul de 1 eu. Ajunși acolo, la peștera lui Zeus, am luat micul dejun la o tavernă iar cine a dorit s-a putut deplasa peșteră,însă pentru această locație ai nevoie de încălțăminte adecvată, căci în peșteră totul este alunecos.
În aceeași zi, ne-am deplasat la mănăstirea Kera, o oază de liniște cu perspective asupra împrejurimilor. Nu pot să vă ofer imagini din interiorul bisericii întrucat fotografiatul este interzis. Mănăstirea a fost construită în sec.XII e.n. cu fresce bizantine care, în parte sunt recondiționate. Aici, din spusele ghidului se află o icoană făcătoare de mininuni pe care am văzut-o și eu,
Cum distanțele au fost mai mici, înainte de a ajunge la hotel, am poposit și la Aqvariul din Heraklion. Mi-a plăcut pentru atmosfera relaxantă. După vizita la Aqvariu ne-am deplasat la Hersonissos, căci acolo se afla hotelul unde urma să fim cazații. Seara, după cină - mulțumitoare de altfel - am văzut marea.
Stațiunea. - Hersonissos - este foarte frumoasă. Sunt magazine cu blănuri proprietatea rușilor, produse locale și chinezești, bijuterii, patiserii, gelaterii. Cam tot ce îți dorești. În apropierea hotelului - Ilios - se află și un supermarket. Hotelul este situat cam la 500 de metri de plajă și pot să spun că am fost mulțumită atat de cazare cat și de masa oferită - mic dejun și cină (mai mult decat oferă grecii în general- salate. două feluri de paine, ouă fierte și ochiuri, dulceața, lapte, ceai, branză, cașcaval, cafea, salată de alge de mare cu ton, roșii, castraveți) (la cină-o porție mare de cartofi prăjiți, orez, friptura,pește salata, desert, cu variații). Fiecare cameră are o încăpere cu baie proprie - duș - toaleta și vas WC Curațenia se face zilnic iar lenjeria se schimbă la 2 zile. Din fericire am nimerit și o cameră cu balcon și cu vedere la nord..
Dacă ajungeți la acest hotel trebuie să știți că marea este "acoperită" de taverne. așa că e mai bine să căutați plaja înainte de a se înnopta. În preajma sunt o mulțime de magazine. Plajele sunt private. Fiecare terasă are plaja sa. Noi am găsit o plajă unde umbrela și șezlongul costau 4 euro. În preț era inclusă apa rece, o felie de pepene, 1/2 pahar cu vin roșu și alune.
Deocamdată acesta este relatarea mea despre ceea ce am văzut și simțit în această insulă. Vă mulțumesc că ați avut răbdarea să citiți aricolul meu. Sper că v-am fost de folos. Și, voi reveni cu informații noi despre insula Creta...
Trimis de carmenvieru11 in 02.12.15 22:36:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carmenvieru11); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@carmenvieru11 -
” După vizita la Aqvariu ne-am deplasat la Hersonissos, căci acolo se afla hotelul unde urma să fim cazați
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Creta in 7 zile (partea de Vest) — scris în 27.05.24 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Circuit de două săptămâni prin fascinanta Insulă Creta — scris în 24.10.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Creta in Septembrie — scris în 27.10.20 de Donat_O din IAşI, - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Creta — scris în 16.11.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Creta de Vest de la nord la sud și... de la est la vest. Aspecte organizatorice — scris în 09.07.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cateva impresii despre prea putine dintre minunatiile Cretei — scris în 02.08.19 de Maria29 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Creta - insula soarelui — scris în 09.08.18 de Anita40 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ