GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citatul zilei - Din când în când oamenii descoperă că nu trebuie să experimenteze lumea în felul în care li s-a spus să o facă – Alan Keightley
1 decembrie, Man, Coasta de Fildeș. Dimineața după micul dejun ne prgăteam să schimbăm locația. Cineva din grup vine cu idea să facem o poză de ziua națională a României. Noi eram la microbuzul nostrum, celălalt grup la microbuzul lor. Băi stați puțin, e ziua națională, e ziua unirii, păi hai să facem o poză împreună. Zis și făcut! Apoi fiecare a plecat pe drumul lui.
Noi urma să ajungem la comunitatea Guro care trăiește în departamentele Bouafle și Zuenoula din Coasta de Fideș. Ei sunt cunoscuți pe plan international, datorită dansului Zauli, dans ce face parte din patrimoniu UNESCO. Acesta a fost Înscris în 2017 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Dansul Zauli se spune că este unul din cele mai rapide din lume.
Zaouli este o muzică și un dans popular practicat de comunitățile Guro. Un omagiu adus frumuseții feminine, Zaouli este inspirată de două măști: Blou și Djela. Djela lou Zaouli înseamnă Zaouli, fiica lui Djela. Într-un singur eveniment, practica reunește sculptura (masca), țesutul (costumul), muzica (formația și cântecul) și dansul. Există șapte tipuri de măști Zaouli, fiecare traducând o legendă specifică. Printre purtători și practicanți se numără sculptori, meșteri, instrumentiști, cântăreți, dansatori și notabili (garanții obiceiurilor și tradițiilor comunității). Zaouli joacă un rol educațional, ludic și estetic, contribuie la conservarea mediului, transmite identitatea culturală a purtătorilor săi și promovează integrarea și coeziunea socială. Transmiterea are loc în timpul spectacolelor muzicale și sesiunilor de învățare, când amatorii învață sub supravegherea unor practicieni cu experiență. Viabilitatea Zaouli este asigurată prin spectacole populare organizate de două sau trei ori pe săptămână de către comunități. Căpitania tradițională, garantul tradițiilor, joacă, de asemenea, un rol esențial în procesul de transmitere, iar concursurile și festivalurile de dans inter-sate oferă oportunități suplimentare de revitalizare.
Am avut marea onoarea să asistăm și noi la un asemenea spectacol. Tot satul s-a bucurat când ne-au văzut, evident în frunte cu cei mici. Aceștia erau foarte entuziasmați de venirea omului alb, știau că avem multe bomboane și cadouri pentru ei.
Si aici am fost puși la umbrț, pe niște scaune de plastic. Diferența era că în spatele nostru nu au mai stat membri marcanți ai sfatului bătrânilor, ci o droaie de copii foarte curioși. Aceștia erau fascinați de părul lung si blond al fetelor și nu se sfiau să umble cu mâna prin el. La mine aveau o fascinație cu tatuajele, pe care încercau fără success să mi le șteargă cu unghiile. Evident că i-am lăsat să-și facă de cap, erau copii inocenți foarte drăguți.
Dacă la precedentul trib la spectacol a participat tot satul, aici a fost diferit. Doar o trupă de muzicanți și un dansator, era să-I zic profesionist. Acest dansator a venit mascat, costumat și a dansat într-un mare fel. Avea o viteză a picioarelor incredibilă. Au încercat câțiva dintre noi să concureze cu el, fără nicio șansă! Ca fapt divers acest dans a fost preluat de diverse formații pop. O să vedeți mai bine în videoclipul atașat.
Spectacolul propriu zis a durat cam o oră jumate cu pauze pentru schimbarea măștilor și a costumației. Un dans Zauli din comunitatea Guro este un adevărat must see la o incursiune prin Coasta de Fildeș.
La sfârșitul ceremoniei am făcut o mulăime de poze, dar am și sărbătorit românește alțturi de ei. O sâ vedeți mai bine în videoclipurile atașate cum i-am învățat să cânte românește. Pe mine chiar m-au impresionat tare.
Cu greu ne-am despărțit de oamenii din comunitatea Guro care erau extrem de prietenoși. Seara am încheiat-o la o cascadă situată la cinci kilometri de localitatea Man. Cascada este situate într-o frumoasă pădure de bambus. Era o zonă amenajată, în care se plătea și o mică taxă de acces, pentru întreținerea acesteia. Am urcat prin pădure cam 15 minute de unde ne-a lăsat mașina. Aici o parte dintre noi a făcut poze, iar cealaltă parte s-a îmbăiat în apa curată și rece. Din nefericire prin acea zonă erau cam mulți țânțari și eu sunt aproape sigur că aici mi-au lăsat o mare bucurie, vorba vine!!! Dar este doar o presupunere.
Cam așa am petrecut noi românește în Coasta de Fildeș!!!
Trimis de robert in 23.04.24 08:21:12
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Dubai, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cât de expresive sunt chipurile copiilor!
Cred ca pleci cu un bagaj suplimentar doar cu bomboane si jucarele, in P08 se vede o masinuta galbena...
@Yolanda: DEe obicei dacă am bagaj de cală unul e plin cu rechizite, birotică și jucării fete sau băieți. bucuria de pe chipurile lor e neprețuită!
Mersi frumos pentru vizită și comentariu!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Tribul malefic — scris în 08.05.24 de robert din BUCURESTI - nu recomandă
- Dec.2023 Dansuri, măști, tradiții africane alături de comunitatea Dan — scris în 19.04.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ