ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 10.08.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Catania - orașul cu „un nu știu ce și un nu știu cum”

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am pornit destul de circumspecti catre Sicilia, fiindca din dorinta de a fi documentati am studiat cu atentie parerile celor care pot spune „amfostacolo”. Intre „incantarea simturilor” si „Ferentari” este un drum lung, asa ca ne cam asteptam la orice. False s-au dovedit – pentru noi, cel putin – temerile in ceea ce priveste hotii de buzunare, galagiosii sicilieni sau transportul in comun pe care nu te poti baza. Nu e un oras cu nimic mai periculos ca oricare oras mare din lumea asta, iar mie mi-a parut chiar linistit. Traficul este alandala, masinile trec pe rosu frecvent, dar exista un consens tacit intre soferi, incat totul curge aproape armonios... ceva incredibil.

    Orasul m-a facut sa ma simt acasa, undeva in „Centru’ Vechi” (insa fara terase), iar printre cladirile paraginite, cu tencuiala cazuta, mazgalite cu graffiti rasar biserici somptuase, de o frumusete aparte, un „palazzo”, o fantana, iar la orizont fumega Etna. Constructiile, drumurile, gardurile, antenele sunt haotic repartizate, in zona autogarii sau spre Poarta Garibaldi gunoaiele iti sar in ochi, pare ca orasul nu e administrat de nimeni (sau daca da, atunci e condus cam in acelasi stil cum sunt conduse scuterele sau masinile).

    Probabil asta tine de felul lor relaxat de-a fi, de-o anumita nepasare. Eu n-am mai intrat intr-un restaurant in care patronul, intrebat care e meniul sa ne spuna, aratand spre propria persoana „meniul sunt eu” (era restaurantul La Norma, unde ne-am simtit de parca am fi aterizat la un prieten care, auzind ca ne e foame, ar fi incropit cateva feluri de mancare din ce are prin frigider), nici nu am mai avut parte de vreo locatie in care chelnerita sa-si dea pluovarul jos in timp ce vorbea cu noi si lua comanda. Personal, mancarea lor nu mi-a placut in mod special, am gustat paste, pizza sau scoici mult mai bune in alte zone ale Italiei... cu toate astea peste tot m-am simtit bine, oamenii sunt prietenosi, iar vinul rosu e perfect.

    In loc de multe povesti, iata cateva ponturi daca planificati o iesire in Catania:

    -Exista o linie de metrou, pe care circula un vagon nu foarte des si dupa un program nu foarte clar (duminica la ora 19.00 e inchis!!). Statia din piaza Stesicaro nu apare pe nicio harta, a fost data in folosinta de cateva luni.

    -Fiind la jumatatea distantei intre Taormina si Siracuza, le puteti vizita pe ambele, dar eu nu as recomanda decat prima locatie (in Siracuza in afara de Piata Domului nu prea ai ce vedea, iar distantele de mers pe jos sunt prea mari pentru ce primesti). Autobuzul la Taormina dus- intors face 8.5 euro si nu sunt foarte multe curse. Spre Siracuza ai masina din ora in ora, 9.60 euro dus- intors.

    -Nu ocoliti palatul Biscari, in stil rococo, superb, desi si aici e de spus o mica poveste: chiar din prima azi am vrut sa il vizitam, era ora 11.00 cand am intrat in curte interioara, dar cladirea era inchisa. Dupa cateva poze dam sa iesim, cand vedem un batranel, pe care il intrebam cand se deschide. Omu’ ne explica sa venim dupa 15.00 sau 17.00. Nu prea inteleg ce program e asta, dar il intreb de curiozitate si cat ne costa. „Cat vreti sa dati! ”, raspunde. (sa nu te simti in Romania??) Dupa 2 zile revenim si de data asta il intalnim in poarta chiar pe unul din cei aproape 80 descendenti ai familiei, care isi astepta oaspetii pentru un eveniment privat. Vizitam 4 sali care sunt deschise, dar suficient ca sa fiu vrajita...

    -Trebui sa gustati „Aroncini”, aperitivele lor traditionale, niste chiftelute de orez umplute cu carne sau cascaval, pe care le gasiti cam pe oriunde, inclusiv in cofetarii.

    -Nu va bazati pe micul dejun, cel putin la B&B este masa dupa care ai vrea sa te duci sa mananci ceva.

    - Un loc bun pentru o cina tarzie (mai devreme de ora 9.00 pm nu prea mananci nicaieri) - villa Cerami

    Catania ramane o experienta inedita, un oras numai bun de vizitat in extrasezon, un oras inghitit candva de lava si renascut pentru a oferi mult unor sicilieni prea lenesi sa profite de ce au primit.


    [fb]
    ---
    Trimis de anihbo in 09.04.17 01:59:07
    Validat / Publicat: 09.04.17 10:09:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Milano, Venetia, Trieste

    VIZUALIZĂRI: 4708 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anihbo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 urmele teatrului roman si al trecutului ingropat de lava
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26400 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [09.04.17 10:45:24]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    giuliani
    [09.04.17 13:19:52]
    »

    Daca mancarea nu a impresionat e foarte posibil sa nu fi nimerit in locurile care trebuie sau sa fi incercat altceva decat era recomandat. Bucataria siciliana este recunoscuta ca fiind in topul celor mai bune bucatarii din lume, iar eu personal in foarte putine locuri am intalnit o asemenea combinatie de culori si gusturi. Insa, pentru a beneficia din plin de aceste savori trebuie sa stiti ca in general in sudul Italiei si in Sicilia in particular se mananca in functie de anotimpuri. Adica in fiecare anotimp se consuma ce se coace in acea perioada, acest lucru dand savoarea aceea nemaintalnita la alte mancaruri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    anihboAUTOR REVIEW
    [09.04.17 16:15:19]
    »

    @giuliani: este foarte posibil, depinde si de gusturi. m-as duce la Roma oricand numai pentru niste papardele cu sos de coniac, dar niciodata la Catania pt niste paste. Cand am cerut tagliatele sau papardele s-au uita la mine ca si cand as fi venit din alta lume.

    Daca ai avut alte experienta ar fi bine sa scrii un review cu recomandarea de restaurante... poate doar eu am nimerit prost.

    Altfel e adevarat ca se consuma ce se produce local in perioada respectiva.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    giuliani
    [09.04.17 20:58:48]
    »

    Nu am fost in Catania, insa am fost in Sicilia la Cefalu, Palermo, Agrigento, Insulele Eoliene sau Castelbuono.

    M-am intors de acolo ca un mare fan al bucatariei siciliene, dar recunosc ca am plecat in Sicilia dupa o oarecare documentare in legatura cu bucataria locului.

    In Italia totul e regional, nu vei gasi arancini in Torino (poate doar copii nereusite), asa cum niciodata nu vei gasi paste carbonara sau bolognese in Sicilia, Sardinia sau Puglia. Posibil sa le primesti in locurile foarte turistice la o calitate foarte slaba, special gatite pentru turisti. Nu vreau sa par critic, si eu am cerut carbonara in Alghero si apoi m-am intrebat de ce oare n-or fi fost asa cum ma asteptam. Am cautat si, fascinat culinar de primul concediu italian mi-am dat seama ca acolo totul este dependent de regiunea in sine. Nici macar tipul de paste nu corespunde, daca ceri spaghette bolognese in bologna se uita aia urat la tine fiindca acolo se mananca doar tagliatelle bolognese.

    Ce se mananca la Roma e valabil poate in Lazio, insa nicidecum in Sicilia care oricum e o zona recunoscuta pentru "autonomia" sa fata de Italia in toate domeniile.

    In Sicilia am mancat cannoli fantastici, cele mai bune dulciuri pe care le-am mancat in viata mea, arancini, caponata, fructe de mare proaspete si pizza (in special datorita sosului de rosii care e chiar fabulos).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [09.04.17 21:54:36]
    »

    La cele afirmate de colegul @giuliani - observații foarte corecte - aș adăuga ca recomandare de neratat gelato local, absolut fabulos și de o diversitate extraordinară.

    Ma miră remarca ta referitoare la Siracusa. Insulă Ortigia mi s-a părut încântătoare în întregime, nu numai Piazza del Duomo, ci toate palatele si bisericile baroce și scuarurile cu barulete și mici restaurante amplasate pe malul mării.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    giuliani
    [10.04.17 11:00:16]
    »

    walksofitaly.com/blog/foo ... as-italian-food

    walksofitaly.com/blog/foo ... eating-in-italy

    walksofitaly.com/blog/sic ... annoli-arancini

    Acestea sunt doar cateva articole bune legate despre bucataria italiana si siciliana, insa am si cateva articole despre restaurante si mancarea din zona Cefalu pe care am vizitat-o in toamna trecuta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    anihboAUTOR REVIEW
    [10.04.17 15:19:34]
    »

    @Carmen Ion: probabil in sezon e altceva; micile stradute pustii cu miros de mucegai si obloanele trase nu m-au inspirat.

    giuliani
    [10.04.17 16:14:01]
    »

    @Carmen Ion: Tin minte ca acum ceva timp, citind articolul dvs referitor la Siracuza am facut o precizare care acum mi se pare putin ciudata. Spuneam ca m-am cam desumflat si probabil voi renunta la Siracuza fiindca nu merita (ceva de genul asta, chiar daca cu alte cuvinte). Ei bine, dupa vizita in Sicilia mi-am schimbat radical parerea.

    Am vizitat Palermo care a urcat in topul celor mai frumoase orase vazute de mine pana acum. Dar, in Palermo, Catania, Napoli sau Siracuza daca mergi cu gandul ca vei gasi totul aliniat perfect, liniste deplina si oameni care respecta toate regulile de circulatie te inseli amarnic fiindca sudul Italiei este despre altceva. Totul depinde asadar de cat de bine cunoastem realitatea locului pe care urmeaza sa il vizitam si cat dispusi suntem sa trecem peste micile neajunsuri pentru a ne simti bine. Daca mergi in Napoli si cauti gunoaiele le vei gasi, daca mergi in Palermo sa cauti cladiri darapanate du-te in cartierul La Kalsa si le vei gasi; lucrurile astea sunt convins ca sunt valabile si pentru Catania sau Siracuza.

    Asadar, am gasit Palermo ca fiind un oras senzational, vibrant, galagios, cu trafic infernal, cu mancare excelenta, cladiri darapanate, biserici monumentale, piete de peste cu tot ce poftesti sau restaurante recomandate de ghidul Michelin. La fata locului am avut o revelatie:

    daca in Sicilia in general si in Palermo in particular s-ar renova ca prin minune toate cladirile care ar necesita o renovare cred ca in maxim 100 de ani o mare parte din locuitorii partilor nordice ale continentului s-ar muta aici, atatea cladiri splendide dpdv arhitectural decazute

    am vazut in capitala insulei.

    Eu cred ca e mai mult o chestie de asteptari decat de gusturi

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [10.04.17 16:48:19]
    »

    @anihbo: Poate că ai dreptate. Dacă ai găsit Ortigia pustie, presupun că nu ţi-a făcut o impresie prea plăcută.

    Aşa că musai e să revii în sezon!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [10.04.17 17:33:00]
    »

    @giuliani: Interesantă observaţia ta referitoare la aşteptări: într-adevăr, o mare parte din percepţia pe care ne-o facem asupra unui loc depinde de aşteptările cu care plecăm.

    A avea aşteptări, şi chiar prejudecăţi este, după părerea mea, inevitabil: atunci când alegi o destinaţie, te informezi în prealabil, parcurgi cărţi şi articole pe net (inlusiv aici, pe AFA), şi-ţi faci o imagine. Uneori ea concordă cu cele găsite la faţa locului, alteori mai puţin sau deloc.

    Dacă vei căuta urâţenie şi mizerie, foarte probabil le vei găsi peste tot - poate Austria şi Ţările Baltice să facă excepţie .

    Italia este însă altfel: nordul e "austriac" în mare măsură, ordonat, disciplinat, aproape aseptic, în timp ce sudul e haotic, leneş, indolent. Iar în interiorul oraşelor sudice cartierele diferă mult unul de altul: aşa cum bine ai subliniat, în Palermo vei vedea clădiri dărăpănate dar şi palate şi biserici monumentale, restaurante cu stele Michelin dar şi mormane de gunoaie la colţ de stradă.

    La fel este şi Napoli: multă lume care doar traversează oraşul în drum spre feribotul care îi va duce la Capri sau Ischia ori spre gara de unde se îmbarcă spre Coasta Amalfitană, rămâne cu impresia că oraşul se reduce la Piazza Garibaldi, cu negustorii ei ambulanţi, cu gunoaiele şi murdăria ei şi cu nebunia de oameni.

    Ideea e să rămâi cu mintea deschisă şi să te bucuri de ceea ce vezi, chiar şi de "surprize".

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    anihbo, Carmen Ion, giuliani
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Catania:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059993982315063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1