ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: PLOIEŞTI
ÎNSCRIS: 13.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 18 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Acasă la Împăratul Traian

TIPĂREȘTE

După cu deja v-am informat anul acesta mi-am efectuat tratamentul balnear în staţiunea vâlceană Climăneşti-Căciulata şi printre multele mele vizite făcute aici am vizitat şi Castrul Roman Arutela aflat la aproximativ 1,5 Km. distanţă de Mânăstirea Cozia şi la 1 Km. distanţă de Mânăstirea Turnu. În continuare voi încerca să vă povestesc şi dumneavoastră câte ceva din ceea ce ştiam şi-am mai aflat între timp despre această destinaţie turistică.

Situat pe raza localităţii Căciulata, chiar la baza barajului de aici Castrul Roman Arutela este una din mărturiile existenţei neamului şi poporului român aici de milenii. Construit undeva între anii 137-138, Castrul Roman Arutela a fost declarat de abia în anul 1955 monument istoric. După anul 1980, o parte din fostul obiectiv de apărare a fost strămutată, pentru ca în zona respectivă sa fie ridicat barajul de pe râul Olt, iar o parte din ruinele sitului se află şi în prezent sub apele acestui râu.

Tot aici în jurul Castrului Roman Arutela, cercetătorii au mai descoperit şi unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane. Lucrările mecanice şi culturile agricole au condus însă la distrugerea acestuia. Specialiştii spun că romanii au venit în aceasta zonă, deoarece aveau nevoie de informatţi privind căle de comunicaţi de pe teritoriul Daciei. De altfel pe teritoriul judeţului Vâlcea există nu mai puţin de şapte castre romane protejate prin lege.

CONCLUZIA mea (neavizată): Castrul Roman Autela este locul unde vacile pasc în voie şi care, printr-o investiţie minimă, ar putea deveni unul din punctele forte ale staţiunii Călimăneşti-Căciulata, dar fiindcă NU sunt factor de decizie în zonă nu ştiu dacă cineva îşi va da seama de potenţialul acestui loc!!!


[fb]
---
Trimis de RobertCodescu in 17.10.11 15:29:23
Validat / Publicat: 17.10.11 16:48:37

VIZUALIZĂRI: 2630 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Spre Castrul Roman Arutela din călimăneşti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Admin
[17.10.11 16:46:27]
»

Prezentand cvasi-integral informatii generale (ce pot fi rezultatul unei compilatii din diverse surse de pe internet), apreciez ca review-ul nu intruneste conditiile minime pentru a fi inscris in concurs.

dorgo
[17.10.11 20:01:32]
»

Autorul ar fi putut scrie mai multe generarlitati despre un castru roman, aparitia lui, scopul lui, construirea sa, alcatuirea lui, viata de zi cu zi intr-u astfel de castru, relatiile romanilor cu populatia daca, sau disparitialui... etc, dar datele exacte istorice NUMAI de pe internet pot fil uate, nimeni n-a calatorit in timp, in urma cu 2000 de, ani ca s-aduca de-acolo, proaspete, in rucsac, datele istorice cu el...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
alex1968
[17.10.11 20:28:21]
»

După anul 1980, o parte din fostul obiectiv de apărare a fost strămutată, pentru ca în zona respectivă sa fie ridicat barajul de pe râul Olt, iar o parte din ruinele sitului se află şi în prezent sub apele acestui râu.

Sursa: http://haihuiprinvalcea.wordpress.com/tag/arutela/

în jurul Castrului Roman Arutela, cercetătorii au mai descoperit şi unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane. Lucrările mecanice şi culturile agricole au condus însă la distrugerea acestuia. Specialiştii spun că romanii au venit în aceasta zonă, deoarece aveau nevoie de informatţi privind căle de comunicaţi de pe teritoriul Daciei. De altfel pe teritoriul judeţului Vâlcea există nu mai puţin de şapte castre romane protejate prin lege.

Sursa:

http://www.jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/descoperirea-romaniei-06/insula-pe-care-s-a-cladit-un-nou-paradis-15922.html

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
RobertCodescuAUTOR REVIEW
[17.10.11 20:34:46]
»

@dorgo 1PMA pentru review sau pentru poze, sau probabil pentru introducerea acestei destinaţii pe AFA fiindcă SIGUR mulţi au fost Acolo!?!?!

O să vezi câte reviewuri se vor strânge aici fiindcă lumea îşi va reaminti de acest loc vizitat de ei în vacanţă!!!

Eu mă bucur DOAR pentru faptul că un loc neglijat de autorităţi cu potenţial turistic revine în atenţia oamenilor şi ciine ştie poate cu reviewul meu, cu pozele tale, cu vocea altuia se face ceva şi aici la Castrul roman arutela !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
santana*
[17.10.11 20:56:01]
»

Uf, bate-te să te bată, Robert! Am intrat mai rar pe sait săptămîna asta, dar uite că titlul tău mi-a atras atenţia. Ce vroiam să te întreb? Coană Împărăteasa, Pompeia Plotina, ce mai face? ... E bine? ... S-a însănătoşit că tuşea groaznic acu cîteva zile, zicea Înalţimea Sa pe Antena 3. Se zice că face nişte clătite romane de te lingi pe degete. Ai mîncat? Sînt bune?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
RobertCodescuAUTOR REVIEW
[17.10.11 21:08:42]
»

@santana se pare că ai MULTE informaţii vitale despre Castrul Roman de la Arutela poate le ştii direct de la sursă, adică de la construirea lui!!!

DoreD
[17.10.11 23:17:27]
»

Mi s-a parut un review mult mai util decat oricare despre un x resort din Bulgaria, Turcia, Spania sau Grecia.

Desi am trecut pe la Caciulata de mai multe ori, niciodata nu am ajuns acolo. Data viitoare nu-l voi rata!

dorgo
[18.10.11 06:57:21]
»

@Mai, dar nici asa fratilor..., omu' e patriot, va scoate la lumina un castru roman, despre care vad ca nimeni nu se deplaseaza acolo sa mai scormoneasca istoria, scie ceva ROMANESC care vad ca nu se puncteaza, daca era spaniol sau grecesc se puncta una-doua, acest castru si altele, daca nu apareau in istorie, noi eram tot niste ciobani parliti si analfabeti, românii nu mai erau români dar iatlienii ramaneau tot italieni, ce faceti? va negati radacinile, istoria? scrieti numai depsre ruinele si tarile altora care s-au lasat astazi subjugati de talpa turistica si degetul aratator bancar german? ... zau, am sa ma iau dupa francezi care cand au intrat masinile americane si nemtesti in tara lor, au scris panouri mari "achetez francais! ", (cumparati masini frantuzesti), si am sa ma duc la vara in concediu la Eforie nu in Zakynthos... sa stiti ca din ruinele alea de la Arutela ne tragem cu totii nu din cele de la Efes sau de la Machu Pichu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
RobertCodescuAUTOR REVIEW
[18.10.11 07:45:53]
»

@dorgo FOARTE CORECT punctat însă NU DOAR la Arutela făceam referire în ecou, pentru că (aşa cum scrie în review) doar în judeţul Vâlcea sunt 7 castre romane aşa că atâta timp cât ştim DOAR de Arutela eu zic că mai sunt FOARTE multe de făcut!!!

Însă îmi place cum ţi-ai structurat ecoul motiv pentru care mi-am permis să-l evaluez maxim!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster0
[18.10.11 08:37:32]
»

@dorgo & @RC -

aşa cum scrie în review

de fapt, asa cum a scris putin mai sus atat colegul Admin, cat si Alex1968, textul NU ii apartine! Si nici nu a respectat regula de a mentiona de unde l-a copiat, sau sa-l delimiteze clar de restul conceput de el insUsi. (sau insAsi? ca nu e prea clar...)

Orice alta discutie off-topic in acest sens va fi stearsa.

webmaster
[18.10.11 08:42:15]
»

Mutat la rubrica "O zi in Calimanesti - Caciulata" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

dorgo
[18.10.11 12:54:31]
»

Din cate imi amintesc, aici in aceasta vale naturala si destul de larga a a Oltului era un drum roman vestit, aparat de multe castre, pe-aici se transporta dinspre Dacia, granit, cherestea, aur, argint si mai ales sare pe spinarea catarilor si cailor, in sarsanale, sau in carute trase de cai. In porturile batranului Danubius, acestea erau asteptate de vasele "comerciale" cu panze care duceau produsele la Callatis si Pontul Euxin, si-apoi, pe Marea Neagra ele ajungeau in capitala Imperiului roman...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
RobertCodescuAUTOR REVIEW
[29.10.11 09:33:19]
»

dorgo ai perfectă dreptate drumul încă mai există (mă rog o porţiune) pe undeva prin spatele Schitului SF IOAN se numea "Via Carolina" din câte îmi amintesc, dar asta-i partea proastă cu istoria noastră ne place s-o uită şi deseori s-o renegăm!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex1968, DoreD, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Călimănești-Căciulata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051849842071533 sec
    ecranul dvs: 1 x 1