ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica copta din Cairo

Ilustrație video-muzicală
Abwoon D'Bashmaya - The Lords Prayer in Aramaic
TIPĂREȘTE

M-am uitat peste impresiile postate pe site despre Egipt.

N-as vrea sa repet ce au mai zis si altii, dar avand in vedere ca am avut norocul sa vizitez de doua ori Egiptul, as mai adauga niste informatii, care pe unii i-ar putea interesa intr-o vizita viitoare in minunatul si fascinantul Egipt.

In primul rand as vrea sa va spun, pentru cei care nu stiu, Egiptul e minunat, doar daca iubesti si esti interesat de istoria si civilizatia lor milenara.

Inainte sa te duci in Egipt te documentezi si pe urma te gandesti daca chiar iti doresti aceasta vizita.

M-a durut cand am citit pe site “ Cand am ajuns la piramide, trebuie sa recunosc ca am fost dezamagita. Un munte de pietre uriase asezate unele peste altele. Din documentarele de pe Discovery imi facusem alta parere. ”

Eu cand am dat cu ochii de piramide, am plans coplesita! Din documentarele de pe Discovery, nu realizasem cat de marete sunt.

Dar, azi as vrea sa va povestesc despre bisericile copte din Cairo.

Marturisesc, pana sa fac aceasta excursie, habar n-aveam ca exista crestini egipteni. Cu aceasta ocazie am aflat ca aproximativ 10% dintre egipteni apartin religiei copte, cea mai veche religie crestina.

Crestinismul a fost adus in Egipt de catre Apostolulul Marcu in anul 61 d. c. El a fost cel care a infiintat Patriarhia din Alexandria.

Biserca si slujba copta seamana foarte mult cu cele ortodoxe. O vizita la bisericile copte din Cairo este ca o calatorie in timp, o intoarcere la crestinismul timpuriu.

In cartierul Old Cairo, vechiul oras, se gasesc grupate cele mai vechi biserici copte. Marea lor majoritate sunt inchinate Fecioarei Maria, amintind de trecerea Sfintei familii prin acele locuri.

In primul rand este biserica All Muallaqa, inchinata Sfintei Fecioare si care mai este denumita si Biserica Suspendata, avand in vedere ca a fost construita peste poarta de sud a Fortaretei Babilonului.

Nu este vorba despre Babilonul Mesopotamiei, ci de o constructie din perioada romana, din Cairo, care a purtat acelasi nume. Exista mai multe supozitii privitor la aceasta denumire. Una dintre ele ar fi ca lucratorii care au ridicat fortareata proveneau din Mesopotamia si au denumit fortareata dupa locurile natale.

In interiorul bisericii exista un loc in pardoseala, cu o ferestruica din sticla groasa, prin care poti sa vezi din constructiile aflate dedesubt.

Cladirea a fost construită în timpul patriarhului Isaac (690-692), pe locul unde exista, deja, un lăcaş de cult mai vechi, din secolul IV.

In 2004, in subsolurile bisericii, arheologii au descoperit un vechi tunel, prin care primii crestini se puteau salva in eventualitatea unui atac asupra cladirii.

Intrarea in biserca se face dintr-o curte interioara, ingusta, care are pe mijloc un frumos spatiu verde cu palmieri. Traversand curtea ajungi la scarile care te conduc catre intrarea efectiva in biserica.

Biserica este frumos decorata, in mod special iconostasul, cu incrustatii din os si fildes. Corpul principal al cladirii are forma unei nave rasturnate, amintind de Arca lui Noe. Biserica este compusă dintr-o navă centrală şi două corpuri laterale, separate prin opt coloane de marmură albă. Pentru că este „suspendată”, respectiv construită pe două turnuri ale vechii cetăţi, El Muallaka nu are fundaţie, fapt care a făcut imposibilă construirea unei cupole, din motive de rezistenţă a clădirii. Aşa că este singura biserică coptă fără cupolă!

Biserica Sf Gheorghe este construita pe un turn roman si este singura biserica rotunda din Egipt.

Se spune că Sfanta Familie şi-ar fi gasit adapost în locul pe care se afla acest lacas.

Biserica a fost construita in anul 684, de catre Athanasius si este un amestec de stiluri arhitecturale, ea fiind distrusa în timp si restaurata de mai multe ori. Ultima data, în 1909 a fost, practic, reconstruita.

In interiorul bisericii s-a pastrat sala rectangulara, veche din secolul al XIII lea, care este denumita “salonul nuntii”. Sunt deasemeni niste vitralii foarte frumoase, in care este reprezentat Sfantul Gheorghe luptand pentru crestinitate.

Desi Manastirea Sfantul Gheorghe este greco-ortodoxa si apartine de patriarhia greco-ortodoxa din Alexandria, in fiecare an se desfasoara aici unul dintre cele mai mari festivaluri religioase copte, in data de 23 aprilie.

In apropiere se afla biserica Sfantul Sergiu, o constructie modesta si cu fatada sub nivelul strazii. Si cu toate acestea este cea mai veche si mai importanta din bisericile din Cairo. Ea este construita deasupra pesterii unde s-ar fi adapostit Sfanta Familie.

Ca sa ajungi la ea, treci printr-un mic cimitir greco-ortodox, cu vechi placi funerare scrise in greaca. Bisericuta este mica, frumos decorata cu vitralii si icoane cu scene bibilice. Cand am coborat scarile, ca sa ajungem in locul unde a vietuit o perioada de timp Sfanta Familie, am avut surpriza sa descopar pe perete, o placuta, scrisa in romaneste, care mentioneaza acest fapt. Exista placute scrise in toate limbile apartinatoare religiei ortodoxe. Tot aici am vazut si icoana Sfintei Fecioare hranindu-l pe Isus, despre care ni s-a spus ca ar fi foarte rara in lume.

Biserica Sfantul Sergiu a fost scaun patriarhal pentru Biserica copta, sfarşitul secolului VII si mijlocul secolului XI.

Ca o informatie in plus, limba copta a fost cea care l-a ajutat pe celebrul orientalist francez Jean-François Champollion in descifrarea hieroglifelor.

Din cele 9 sarbatori nationale ale Egiptului, 3 apartin religiei copte:

-Craciunul Copt, care se sarbatoreste pe 7 ianuarie

-Pastele Ortodox – data fiind fixata de Biserica Crestina Ortodoxa Copta

-Sham El Nessim – Ziua Primaverii – se sarbatoreste in a doua zi de Paste (conform calendarului copt ortodox).

In Egipt cel mai utilizat calendar in activitatea economica este calendarul Gregorian, comun lumii occidentale. Pe langa acesta, in paralel, mai exista Calendarul Islamic folosit in general in activitatile religioase si calendarul Coptic utilizat atat de biserica Crestina cat si de agricultori - datorita exactitatii cu care acesta prevede fenomenele meteorologice ce se manifesta in Egipt cu ciclicitate.

A fost o vizita inedita, in care am aflat o multime de lucruri noi. Merita vizitate aceste locuri pline de istorie si spiritualitate.


[fb]
---
Trimis de nicoletass in 01.04.11 13:10:05
Validat / Publicat: 01.04.11 14:33:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5812 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicoletass); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 intrarea in biserica All Muallaqa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.04.11 15:19:37]
»

Va propun drept fundal sonor aceasta melodie, se poate schimba!

ARTEMIZA ADINA
[01.04.11 15:50:12]
»

Este foarte interesant si spiritual acest review. Citindu-l i-mi inspira foarte multa liniste si am mai aflat cate ceva despre Egipt. Egiptul pentru mine era o lume mistica cu mumii, faraoni, piramide si zei. Nu ma gandeam ca si la ei se tin sarbatorile crestine si mai ales ca sunt crestini si acolo. Uite cum mai aflu lucruri noi. As vrea sa castig marele premiu la loto, numai ca nu joc. Oricum daca as avea ocazia as vizita Egiptul, m-ati facut curioasa!

Stiti de ce la ei Craciunul se sarbatoreste pe 7 ianuarie? Mi se pare curios. Nu toti crestinii sarbatoresc nasterea Domnului in aceeasi zi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicoletassAUTOR REVIEW
[01.04.11 16:13:40]
»

@webmaster13, multumesc pentru melodie, este potrivita subiectului

@ARTEMIZA ADINA, nu toti crestinii sarbatoresc Craciunul la aceeasi data. Crestinii rusi si copti, numiti si de rit vechi sau stil vechi, sarbatoresc Craciunul pe data de 7 ianuarie, ei au mentinut vechiul calendar, calendarul Iulian si dupa ce, la inceputul anilor '20 ai secolului trecut, alte biserici ortodoxe au trecut la calendarul Gregorian.

Multumesc pentru aprecieri si iti doresc sa reusesti sa castigi la loto, sau altfel, ca sa poti vizita ce iti doresti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARTEMIZA ADINA, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cairo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044214963912964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1