ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Busteni - Pastel de Toamna

Ilustrație video-muzicală
bert kaempfert - that happy feeling
TIPĂREȘTE

O noua zi pentru noi in care soarele pe cer zambeste cu drag. Astazi el ne va invita la o plimbare relaxanta prin Busteniul pictat in pasteluri tomnatice.

Plimbarea noastra incepe din Cartierul Zamora, loc din care putem admira Busteniul cum sta cuminte la poalele Bucegilor pudrati in farduri de toamna. Privind de pe podul peste Prahova, deasupra Hotelui Silva identificam doua dintre semetele creste ale Bucegilor: Claia Mare si Claia Mica (Claita).

In spatele nostru, lasam potecile ce urca linistite spre culmile Zamorei. La poalele acestora se afla Castelul Cantacuzino. El a fost construit in anul 1910, apartinand printului Gheorghe Cantacuzino. In fata acestuia se afla o serie de grote, cascade si fantani arteziene. Castelul Cantacuzino a fost repus in circuitul turistic in 2010. Castelul este deschis pentru vizitare de Luni pana Duminica intre orele 10.00 -16.00.

Dupa aproximativ 5 minute de mers de pe podul ce leaga Gara Busteni de Cartierul Zamora ajungem in fata Primariei. In spatele ei se inalta impunatorul abrupt al Costilei.

Busteniul parea solitar, dar totusi plin de culoare. Probabil se fardase pentru zambetele noastre, pentru faptul ca noi doi, vroiam prin fiecare pas sa-i deslusim povestea timpului. Florile si micile insule de verde dadeau savoare locului. Parca nu ne mai deranjau nici masinile mormaind furioase pe DN. Pentru noi, conta doar faptul ca eram aici impreuna, iar soarele ne mangaia pe-amandoi prin razele sale calduroase. Iar noi … noi il rasplateam cu zambete.

Pasii nostri urmeaza calea spre Hotelul Silva. Ne placea gandul ca prin fiecare pas pe care-l faceam ne apropiam din ce in ce mai mult de Caraimanul de care, astazi, imi este atat de dor. Imi place cum acesta se piteste dupa acoperisul Hotelui Silva. Imi place sa vad cum Crucea Eroilor biruie de fiecare data si ne fura privirea admirativa. Crestele Caraimanului impun respect. Multi nu au stiut sa le respecte si din pacate, uneori, Caraimanul nu iarta …

Casutele de suveniruri insirate pe stanga si pe dreapta drumului dau o savoare rustica locului. Si ele erau pline de culori, pareau atat de vii. O incantare pentru ochii nostri cautand suveniruri traditionale.

Si ca visul nostru plin de culoare si de fantezie rurala sa fie complet ne-am oprit pentru o portie de sorici cu sare si gheata si o tuica fiarta cu boabe de piper. Cati dintre noi mai stim sa ne bucuram de povesti simple, romanesti? Sau cati dintre noi mai credem in ele?

Si-aici…e vorba despre noi doi, ai muntilor amici, sorbind o tuica si mancand sorici!

Busteniul pentru multi poate fi o simpla statiune. Poate fi un scaun la terasa, poate fi o bere desfacuta si ciocnita cu un prieten, dupa care urmeaza revenirea in orase, in birouri gri. Busteniul poate fi o statiune poluata, o statiune deloc ca cele de afara, o statiune inregistrand multe lipsuri …

Dar pentru noi, Busteniul era cadrul in care ne scriam povestea. Iar ochii nostri si simturile noastre percepeau chiar si frumosul din urat. Multi nu mai cred in povestile pe care frunzele le fosnesc prin paduri... Iarasi multi, uita sa viseze cand ochii lor se inalta spre maretia Bucegilor. Uitam sa fim vulturi, liberi in zbor…. si de aceea:

Pasesc spre cer,

Doar pasii lor,

Doi pictori alpinisti,

Prieteni de mici,

Traind un singur dor, color,

Dar, dor de munti,

Da, de culori, dor,

Pictat in nuantele sperantei lor...

Zboara spre cer,

Doar zborul lor,

2 vulturi,

Fericiti, in lumea lor, color,

Zboara si azi,

Uniti de-un singur cuib pe-o creasta,

Plutesc desupra verdelui de brazi,

Privind spre gri, spre lumea noastra...

Momentele noastre de liniste vor fi purtate de adierea vantului care ne poarta spre Manastirea Caraiman. Accesul spre aceasta se face din drumul care urca spre Hotelul Silva. Aici… fiecare clopot parca poarta o ruga spre creste. Aici, Crucea Manastirii se infrateste cu Crucea Caraimanului. Este un loc perfect in care te poti regasi, in care poti asculta povestea muntelui, povestea calugarilor din chilii…sau te poti lasa purtat spre susurul Cascadei Urlatoarea, aflata la cca 45 minute de Manastirea Caraiman …

Busteniul…imprejurimile sale…sau tot ce a ramas nealterat si inca-si mai poarta frumusetea initiala va ramane mereu o casa pentru noi …

Iar noua nu ne ramane decat sa speram ca si generatiile viitoare se vor putea bucura de frumusetea acestor locuri, la poalele Batranilor Bucegi. Totul cat timp nu vom vorbi despre o subdezvoltare durabila:

De ce cand privesc azi,

Atatea amintiri ma dor,

De ce au disparut atatia brazi?

Ucisi de oameni si topor...

Unde-i padurea din Cocora?

Unde-s crangurile de la Bolboci?

Unde-i de altdatata flora?

Cum faci ca timpul sa-l intorci?

Mi-e dor de acel verde viu,

Cand de pe culmi se vad miraje,

Nu vreau sa vad platou pustiu,

Si-n loc de jnepeni, ambalaje.

Va disparea de la poli, aurora,

Si din Bucegi atatea cabane,

Dar o sa avem umbrele Coca Cola,

Si-n loc de fragi, coji de banane.

Vom desfiinta si Crucea de pe Caraiman,

Vom face surfing pe Scropoasa,

Iar Valea Prahovei an de an,

Va avea ca simbol, Doamna in negru cu coasa.

Vom avea vanatoare din plin,

Reduceri la capre negre de sezon,

Vom bea berea aceea cu Ursul carpatin,

Si totul va fi chiar beton!

Autor: Catana Cristian-Alexandru


[fb]
---
Trimis de private_rayen in 03.03.11 22:39:07
Validat / Publicat: 03.03.11 23:32:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.

VIZUALIZĂRI: 2646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Un cuplu inedit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[03.03.11 23:44:40]
»

categoric acest user si-a ales un nick name gresit, trebuia sa-si spuna ARTIST_rayen!

Sper sa placa coloana sonora propusa!

se pare ca este o mica problema, insa daca dati clik chiar pe inscriptia(cu verde si rosu) "trilulilu" se va deschide automat pagina cu aceasta melodie!

private_rayenAUTOR REVIEW
[04.03.11 00:26:52]
»

Multumesc pentru frumoasele cuvinte si pentru melodia aleasa drept fundal. Sper ca dincolo de pasii facuti prin Busteni, transformati acum in senzatii, cuvinte, rime si fotografii, se se perceapa si acest mesaj... al importantei respectarii cadrului natural.

Alex_Macedo
[04.03.11 13:16:54]
»

..... am sa zic si eu mai departe..... . APUCA-TE DE SCRIS!!!

......... O CARTE....... CEVA ACOLO! Eu o cumpar, sigur!

..... . si m-ai terminat cu pozele astea..... . nu stiu cum iti iei unghiul la fiecare asezare a imaginii dar..... superlativele ar suna ca un clicheu obosit!

Bravos! Yo don't need to be saved!

Pe... oricand!!

dorgo
[04.03.11 14:12:54]
»

@Rayen... ceea ce e interesant e ca am urcat si eu odata, demult, din Busteni, pe Valea Cerbului, pana pe varful si la cabana Omul, la 2504 m, pe-atunci nu existau poze color ci doar alb-negru, dar amintirile mele despre acest frumos colt de natura au ramas inca tot color...

dorgo
[04.03.11 14:53:58]
»

@rayen

Pentru mine Busteniul se terrmina acolo unde incep cararile ce duc spre cascade, Caraiman, Costila, iar cu exceptia drumului spre valea Cerbului nu cunosc nimic... poate imi recomanzi vreo carare cu ceva frumos in capat... dar principalul motiv a fost mereu ca aruncam ancora la "Casa romano-franceza" de vis-a-vis de Caraiman (si langa Politie)... va trimit ceva poze... sunt prea multe atractii pe Valea Prahovei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.03.11 16:28:28]
»

pe-atunci nu existau poze color...

Înseamnă că lucrurile se petreceau tare demult... fotografia color a fost experimentată prima dată prin anii 1850, iar în 1936 deja exista filmul Kodachrome, iar prin anii '40 au scos şi hârtia foto color...

Pe la noi, în anii '60 erau (deja) filme ORWO şi ЦВЕТ; ai noştri au încercat fără mare succes să facă la AzoMureş şi filme, dar calitatea era prea slabă, nu le lua nimeni.

Hârtie color se găsea tot ORWO, dar ulterior a apărut şi una poloneză... nu mai reţin denumirea mărcii. Eu însumi am făcut poze color prin anii '70, când eram la cercul foto din liceu.

Scuze de off-topic, da' poate interesează totuşi pe cineva...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.03.11 17:10:35]
»

@private_rayen

Pentru ca-ti este draga-atat de mult natura

Si esti un iubitor si calator impatimit

Nu pot decat sa-ti laud scriitura

Dar si fotografiile cu care tu ne-ai cucerit.

Pe mine personal cu versurile m-ai vrajit

E-atata sensibilitate in adancul lor

Incat din suflet vreau sa te felicit

Si bafta in talentul tau de scriitor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[04.03.11 21:26:23]
»

@Dragos era intre exact anii 1965 si 1970, cand mergeam cu lotul de juniori la Predeal in cantonament si urcam Clabucetul in alergare "usoara" de 2 ori pe zi si "rapida" de 3 ori, iar ca relaxare, sambata, aveam voie sa facem cate o plimbare, in pas usor, fara alergare, pana la Cota 1400, cabana Susai, Diham, Belvedere sau Omul, la alegere.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.03.11 21:51:04]
»

Dap... prin anii aceia ştiu că făceam primele poze color prin Herculane... şi prin alte locuri, da' pe alea mi le amintesc cel mai bine.

private_rayenAUTOR REVIEW
[04.03.11 23:22:20]
»

@Alex_Macedo

Sper si eu din tot sufletul sa-mi cuprind noianul de amintiri fie ca-s scrise, fie clipe furate cu ajutorul aparatului de fotografiat, intr-un Volum. Iar acest volum, sa vi-l daruiesc voua, acelora care, alaturi de mine, prin fiecare cuvant citit si prin fiecare imagine privita, parcurgeti drumul sentimentelor, pe care si eu l-am parcurs.

Si pentru aceasta va multumesc!

private_rayenAUTOR REVIEW
[04.03.11 23:26:00]
»

@ dorgo

Pe viitor va urma si un Jurnal Busteni - Valea Cerbului- Cabana Omu, un traseu parcurs vara, pe o caldura aproape insuportabila, in 8 h.

Dar frumusetea atingerii inaltimilor a meritat acest efort.

Apusul si rasaritul vazute de pe acoperisul Bucegilor sunt clipe pe care niciodata nu le voi uita si pe care vi le voi darui cat de curand! Aici poti asculta si povestea Pietrei Craiului, si povestea Fagarasilor, Baiului, Ciucasului... si a altor munti care ni se deschid in zari albastre si senine!

Sper sa revin si-n aceasta vara la Cabana Omu.

private_rayenAUTOR REVIEW
[04.03.11 23:29:40]
»

@dananecula

Iti multumesc pentru frumoasele versuri si...

Sunt doar un poet,

Ce scrie rime – in fotografie,

Nu cred ca sunt unic,

Poate…si altii ar fi putut sa fie,

Dar n-au fost ei,

Ce azi sunt eu,

Poetul muntilor – din poezie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, dananecula, dorgo, private_rayen
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Bușteni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050512790679932 sec
    ecranul dvs: 1 x 1