ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 19.08.17
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Atena: vizite - cumparaturi - relaxare la mare

TIPĂREȘTE URM de aici

Pasionat fiind de filosofie si istorie sotul meu a venit cu ideea unei vacante in Atena unde sa imbinam atat relaxarea la mare cat si vizitarea obiectivelor turistice.

Pentru ca anii trecuti am optat pentru pachete de vacanta complete, acum am ales sa ne cautam noi cazare, transport si sa ne descurcam pe cont propriu.

Am gasit bilete la Wizz cu 250 euro pentru amandoi, si cazare la Hotel Nefeli (un hotel langa plaja Alimou) cu mic dejun inclus la 388.5 euro.

Ne-am propus ca dimineata sa vizitam cat putem iar seara sa ne odihnim la mare. De la aeroport la hotel am luat autobuzul X96 care a ajuns in aprox o ora. Biletele se iau chiar din statie (6 euro calatoria). Tot de aici ne-am luat si bilete de calatorie pentru 5 zile (9 euro) pentru celelalte zile de stat in Atena. In seara cu pricina nu am facut altceva decat sa mergem la mare unde sotul meu a constatat cu amaraciune ca apa nu asa de calda pe cat se astepta iar eu nu am fost incantata deloc de "nisipul" care defapt era format din pietricele. Pentru mine apa a fost numai buna pentru inot. Plaja este si publica care e gratuita, dar este si privata unde se plateste intrarea 5 euro (6 euro in weekend) cu pat de plaja inclus, si care e mai frumoasa, amenajata, cu posibilitatea inchirierii de barci, spatiu de joaca in mare pentru copii si nu numai, terase, muzica, etc.

A doua zi, dupa micul dejun, ne-am indreptat spre centru cu autobuzul A2, ne-am dat jos in statia de dinainte de Syntagma (Makrygiannē – tot aici) de unde am ajuns la Arcul lui Adrian si de acolo ne-am dus la templul lui Zeus. Am cumparat de aici bilete pentru vizitarea siturilor arheologice cu 30 euro valabile 5 zile, o singura data pentru fiecare sit (biletul se scaneaza la intrare). Aici nu am stat deloc la coada, totul a fost foarte rapid (2 min). (La Acropole insa era o coada mai mare, dar nu cred ca dura mai mult de 20-30 min pentru a cumpara biletele).

Pentru ca inainte sa mergem mi-am facut temele cat de bine am putut dar nu am gasit toate detaliile, am sa incerc sa redau cat de multe amanunte referitor la ce se poate vizita in fiecare sit inclus in acest bilet. Bineinteles exista si bilete separate pentru fiecare sit, daca nu doriti sa vedeti tot. Ceea ce merita dintre toate cate urmeaza sa le enumar este Acropole si Agora Antica, restul putand fi vazute si din strada, fara sa fie nevoie sa platiti bilet pentru ele.

Templul lui Zeus: se poate vedea foarte bine si din strada de langa Arcul lui Adrian. Au ramas in picioare doar cateva coloane. Bineinteles ca de aproape se vede mai bine si mai in detaliu.

Acropole: Noi aveam deja bilet, deci a trebuit doar sa scanam biletul si sa intram. Coada pentru bilete era destul de mare, dar acceptabila. Intrari pentru Acropole sunt cel putin doua din cate am vazut. Noi am intrat pe la intrarea de langa Noul Muzeu Acropole (cealalta este pe cealalta parte a dealului si primul punct de vizitat este Propileea si Templul Atenei). Urcarea este destul de ok daca ai pantofi sport, dar am vazut si femei cu sandale cu platforma care au ajuns sus. Mai gasesti mult praf, vant si soare. Praful se aseaza pe pantofi si pe picioare si se vede mai ales la barbati pe firele de par, deci cand vedeti oameni cu praf pe picioare e clar ca au coborat de pe Acropole si nu e nici un semn ca nu s-au spalat. Tenisii mei albi s-au transformat rapid intr-unii galbui, dar astea sunt detalii. Dati-va cu crema de protectie solara ori de cate ori va plimbati prin soare. De asemenea un alt factor nelipsit sus pe deal a fost vantul. Cu greu mi-am tinut palaria pe cap si din cand in cand se mai vedeau obiecte personale zburand si oamenii “fugind” dupa ele. Si da, nu poti alerga ca nu e cu asfalt acolo sus, ci doar pietre peste pietre si unele din ele foarte alunecoase. Unde nu sunt pietre este pamant galben acoperit cu mult praf. Duceti-va o sticla de apa. Sus pe deal si de obicei si in celelalte situri sunt tasnitori de unde va puteti reumple sticla. Veti simti nevoia sa beti multa apa/suc/bere. Destul cu detalii tehnice. Pe dealul Acropole puteti vizita teatrul lui Dionysos, teatrul lui Irod, apoi Propileea (calea de acces spre Templul Atenei), Templul Atenei, Parthenonul, Erechteionul cu Cariatidele (replicile pentru ca originalele sunt 5 in Noul Muzeu Acropole iar una e la British Museum in Londra). Mai sunt East Slopes si North Slopes (nu am mai mers sa vedem ce este acolo). De aici se poate iesi pe la Propileea (exista semn pt exit) iar dupa iesire, in dreapta, se poate urca pe Areopag (de unde a tinut Pavel predica pt atenieni care este specificata in Biblie) – niste pietre pe care veti vedea multi oameni cand veti fi sus pe Acropole. Sotului meu I s-a parut ca e foarte departe si nu ne-am mai dus, desi ar fi fost la 2 pasi dupa iesire spre dreapta, doar ca noi am luat-o in stanga, ca sa ajungem din nou la Noul Muzeu Acropole (care are alt bilet de intrare 5 euro). Areopagul se poate vizita si fara bilet pentru ca nu e ingradit si are o vedere spectaculoasa spre Templul Atenei, muntele Lycabetus si Agora antica (eu l-am vizitat in alta zi).

Agora Antica – este un alt sit arheologic care merita vizitat si e inculs in biletul de 30 euro. Intrarea pentru Agora Antica este de pe strada Adrianou, o strada care este ticsita cu terase, taverne si restaurante chiar la intrarea in Agora. Pentru a ajunge usor la Agora Antica se coboara pe strada cu suveniruri din Monastiriki pana la capatul ei, apoi se ia la stanga, se ajunge la restaurante, si aici, pe langa restaurante, pe partea opusa veti gasi intrarea.

Am fost uimiti de faptul ca metroul se plimba chiar prin Agora pe langa Stoa of Attalos (o cladire cu coloane construita ca loc de plimbare (asta am inteles eu din explicatiile sotului, dar recunosc ca nu am fost foarte atenta)). La parter este si muzeul agorei antice unde sunt expuse tot felul de vase descoperite din diferite perioade, statui etc, si care se continua sus cu alte sculpturi vechi si de unde se vede foarte frumos Templul lui Hefaistos. Daca va plimbati pe aleile din agora veti ajunge si la templul lui Hefaistos, mai mic decat Parthenonul dar mai bine conservat. Tot aici, in Agora Antica este si Biserica Sfintilor Apostoli in care se poate si intra.

Biblioteca Lui Adrian – alt sit care se poate vedea de afara fara probleme, aici veti vedea doar niste ziduri si niste coloane, atat a mai ramas din locul in care imparatul roman Adrian a adunat multe din cartile vremii, fiind a treia mare biblioteca a vremii. Acest sit este foarte aprope de Roman Agora, deci merita vizitate impreuna. Se poate ajunge usor daca din Syntagma coborati pe Ermou (strada pietonala cu multe magazine, ajungeti la o biserica ortodoxa, iar din acea piata o luati la stanga in sus). Va ajuta si o harta pe care o puteti lua de la orice oficiu de informare turistica.

Agora Romana – alt sit, mult mai mic decat Agora Antica, si care poate fi vazut foarte bine si din exterior. Aici este Turnul Vanturilor construit de Adrian, si alte coloane si ziduri care bineinteles ca au insemnatate istorica, iar pentru mai multe detalii puteti consulta wikipedia ????.

Kerameikos – un alt sit in care sunt multe pietre dar si cateva statui interesante, si care reprezinta vechil cimitir. In interior puteti vedea de asemenea si un mic muzeu cu vase, statui gasite aici si care dateaza din sec 5-4 IC.

Lyceum – Scoala lui Aristotel – si aici doar niste pietre de fundatie, si informatii pe care le puteti citi depre cine a fost Aristotel si viata lui. Pentru a ajunge aici, din piata Syntagma trebuie sa o luati in sus, pe strada Vasilissis Sofias. Pe aceasta strada, cum urcati pe dreapta va fi parcul national iar pe partea stanga veti trece de Muzeul Benaki si Muzeul de Arta Cicladica, iar dupa acesta din urma, pe partea dreapta cum urcati va fi si intrarea la Lyceum.

Tot in aceasta zona mai sunt si alte muzee pe care nu le-am mai vizitat, si in apropiere se afla si urcarea spre muntele Lycabetus (pe care nu am urcat).

Daca tot sunteti aici si nu vreti sa va ingramaditi in Syntagma in fata cladirii Parlamentului, o cladire care aduce mai degraba a Romania de dinainte de revolutie, puteti sa mergeti la Palatul Nou care are si acesta doi soldati in haine traditionale si cu celebri pantofi cu canacei, care fac si ei schimbare de garda care poate fi urmarita, pozata, filmata in voie fara inghsuiala aferenta. Ca sa ajungeti aici puteti sa o luati in jos pe strada Irodou Attikou de pe strada ce va duce la Lyceum, sau din Syntagma traversati prin parcul National pana la iesire.

Cam asta este inclus in biletul cu intrari pentru mai multe situri. Cum spuneam deja, puteti sa optati pentru vizitarea muzeelor deja mentionate pentru care trebuie sa platiti bilet in functie de muzeu. Noi am vizitat doar Noul Muzeu Acropole. Am stat la coada care mi s-a parut lunga nu mai mult de 15 min, si apoi am intrat (era amiaza, cald si ne-a prins bine sa ne racorim inauntru). Costa 5 euro intrarea si aici puteti vedea tot felul de vase si statui descoperite pe Acropole, inclusiv Cariatidele (5 dintre ele). Impresionant a fost podeaua pe care pasesti. Este din sticla, iar dedesupt se vad sapaturile facute de arheologi. Cred ca e mai interesant daca ai un ghid care sa iti povesteasca (am tras la un moment dat cu urechea, si mi-a placut ce am auzit), altfel, vezi doar vase, statui si… pentru mine nu a fost asa o realizare avand in vedere ca ce am vazut aici am vazut si la Muzeul Agorei Antice respectiv la Muzeul din Kerameikos, mai putin Cariatidele.

Intr-o zi calduroasa, cand sunteti mai obositi puteti sa mergeti in Parcul National care seamana mai degraba cu o gradina botanica, in care mai vezi si cateva animalute in tarcuri, dar am avut surpriza ca intr-o dimineata sa ne intalnim si cu o broasca testoasa. Nu e un parc foarte amenajat, dar merita macar sa treceti prin el. Din parc puteti ajunge la Templul lui Zeus (e in josul parcului), si la Stadionul Olimpic din Marmura pe care il puteti vizita si in interior contra cost, dar puteti sa il vedeti si de dinafara foarte bine.

O alta pasiune de calatorie este shoppingul. Pentru asta aveti suficiente optiuni. Daca va doriti mall de lux, este Atica unde gasiti doar marfa de branduri la preturile aferente. Daca doriti malluri ca la noi sunt si din acestea, noi nu le-am cautat. Am preferat sa ne plimbam pe Ermou, o strada care coboara din piata Syntagma pana in Monastiriki, si care are majoritatea magazinelor ce sunt si pe la noi, plus cateva locale. Mie mi-a placut sa ma plimb pe stradutele din Monastiriki si Plaka care sunt pline cu magazine ce vand magneti, ulei de masline in toate sticlutele, sapun din ulei de masline, cosmetice, condimente, vase de ceramica, haine, bijuterii, sandale din piele naturala, genti etc. Cele mai ieftine magazine le-am gasit pe straduta care coboara spre statia de metrou din Monastiriki, paralela cu Ermou (a doua strada cred), si care se continua si dupa piata din Monastiriki.

Mai trebuie sa vizitati si Plaka. Luati-va doua ore sa mergeti pe stradutele pavate cu pietre de marmura, fara sa va uitati la harta, doar bucurati-va de priveliste, eventual opriti-va la unul din restaurantele care si-au scos mesele si scaunele pe strazile terasate, si comandati-va ceva traditional. Aici am mancat cea mai buna musaca. Preturile sunt mai mari decat in Monastiriki, dar merita.

Daca mergeti vara in Atena, puteti opta pentru o zi, sau mai multe, la plaja. Despre plaja din Atena am povestit in alt reviw al meu, unde am spus si despre Hotelul Nefeli unde am stat. Din statia de metrou Faliro, daca luati tramvaiul 3 veti merge pe langa mare, si va puteti opri unde vi se pare ca e mai frumos. Noi am fost cazati aproape de mare, asa ca ne-am dus la plaja din apropiere despre care am povestit mai multe in acelasi review.

Nu suntem niste gurmanzi, dar de data asta ne-am propus sa incercam bucataria traditionala greceasca asa ca am mancat unde ni s-a parut noua ca ar fi mai ok si in locul unde ne-a “palit” foamea. Am incercat si souvlaki, gyros, salata greseasca, mousaka, chiftelele lor cu carne de miel, spanakopita. Unele au fost ok, altele mai putin, in functie si de local. Sotul meu, dupa ce a mancat mousaka la un restaurant in Plaka, a vrut sa mai incerce si la un altul, unde aveau si muzica live, pe langa Agora Antica, ca i s-a parut ca e mai mult si arata mai bine, dar nu a mai fost asa de bun, a zis el. Cel mai putin am platit 10 euro (gyros – un fel de shaorma) iar cel mai mult 25 euro doar masa, fara bauturi.

Sugestii

Daca mergeti in Atena 2-3 zile grupati-va obiectivele in functie de apropierea lor pe harta. De ex intr-o zi puteti vedea: Syntagma cu Palatul Parlamentului, Parcul National, Templul lui Zeus, Stadionul Olimpic, Palatul Nou, Muzeele Benaki, de Arta Cicladica, Lyceum (Aristotel) eventual Lycabetus. Apoi puteti grupa Acropole cu Agora Antica, Agora Romana, Biblioteca lui Adrian, Kerameikos, Monastiriki, Plaka. In alta zi puteti merge in Pireu si la mare.

Daca mergeti mai multe zile, cum am fost si noi, puteti adopta aceeasi strategie. Lasati zilele de vizita sa fie doar de vizita si leneveala la cumparaturi si luati-va 2-3-4 zile intregi pentru relaxare la plaja. Noi le-am imbinat in sensul ca dimineata ne porneam spre Syntagma si de aici vizitam pana pe la 2, la 2 mancam, mai pierdeam vremea la magazine si ajungeam la plaja abia la 6 cand deja era aproape seara si nu mai apucam sa ne relaxam cat am fi vrut. Ne-am dat seama abia in ultima zi cand ne-am rezervat-o excusiv relaxarii la mare ca eram destul de obositi dupa o saptamana de alergatura de la un sit la altul apoi de la cumparaturi la plaja.

Daca va doriti un concediu si cu mare si plaja, alegeti sa mergeti in insule ????. Pentru vizitarea obiectivelor turistice un city-break de 3 zile este suficient din punctul meu de vedere.

Ca sa inchei, pot spune ca a fost un concediu frumos si un loc unde ma bucur ca am ajuns.


[fb]
---
Trimis de lianacioban in 20.08.18 11:31:41
Validat / Publicat: 20.08.18 13:57:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Creta

VIZUALIZĂRI: 5272 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lianacioban); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Vedere de la un restaurant de pe langa Agora Antica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[20.08.18 18:09:36]
»

@lianacioban: Ești adorabilă, pentru mine acest articol este un mini ghid valoros.

Mulțumesc

M-ai amuzat, scrii foarte frumos și ești și amuzantă!

lianaciobanAUTOR REVIEW
[20.08.18 18:24:38]
»

@krisstinna: Multumesc. Ma bucur ca pot fi de ajutor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
lianacioban
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06021785736084 sec
    ecranul dvs: 1 x 1