ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sinaia [PH]
ÎNSCRIS: 19.05.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Repetir ”Thanasis Kebap” – City break Atena Martie 2015 – (IV) Evzonii și caii dresați

TIPĂREȘTE URM de aici

După două zile și jumătate de de hoinăreală, timp în care am vizitat și am admirat locurile și lucrurile despre care am povestit în review-urile anterioare, ne-au mai rămas încă două, pe care doream să le valorificăm cât mai eficient, una duminică și cealaltă luni.

Există două lucruri, pe care dacă vrei să le vezi, la Atena, trebuie să prinzi neapărat o zi de duminică și anume, schimbarea gărzii la Palatul Parlamentului și Piața de Vechituri din Atena. Dumincă fiind, am ales să vedem schimbarea gărzii pentru că aceasta este un spectacol deosebit.

Așa dar, am pornit pe jos, spre Piața Syntagma unde se află Palatul Parlamentului. Am făcut până acolo cam douăzeci de minute. Când am ajuns, deși mai erau vreo patruzeci de minute până să înceapă ceremonia, lateralele platoului din fața Parlamentului erau deja plin de lume și mă întrebam dacă voi reuși să fac fotografii și să filmez evenimentul.

După mai multe încercări de a găsi un loc mai în față, am reușit să mă instalez în spatele unui grup de copii, elevi la o școală din Salonic veniți în excursie, din câte am înțeles dintr-o discuție purtată în limba engleză. De aici am reușit să filmez, dar din păcate nu am făcut și fotografii pentru că era destul de dificil să schimb aparatele fără a pierde momente din desfășurarea ceremoniei.

Schimbarea Gărzii la Palatul Parlamentui, se face din oră în oră, în fiecare zi. O singură dată pe săptămână însă, se face cu parada unității de gardă, în sunetele fanfarei militare. Aceasta se întâmplă în fiecare duminică la ora 11.00.

Serviciul de gardă a clădirii Parlamentului Grec, este executat de soldați ai unei unități de gardă, selecționați din trupele de infanterie ale armatei grecești. Ei se numesc ”Evzoni”. Alegerea membrilor acestei unități de elită, se face după anumite criterii. Primul dintre ele este acela că înălțimea candidatului, trebuie să fie de peste 1,8 m., apoi se are în vedere, condiția și aspectul fizic al acestuia. Uniforma lor este una tradițional grecească. Astfel, pe cap poartă o beretă tradițională, de culoare roșie cu un ciucure atârnând de ea. Îmbrăcămintea, este formată dintr-o tunică roșie sau neagră, sub care se află o cămașă cu mâneca foarte largă, purtată peste pantalonii foarte strâmți, care sunt de fapt niște ițari. Pantofii sunt îndoiți în sus la vârf, unde sunt împodobiți cu un pampon, un fel de ciucure mare. Un amănunt care nu trebuie să ne scape este faptul că la vârf, pantofii sunt potcoviți. O potcoavă întocmai ca aceea de pe copitele cailor.

De fiecare dată când se schimbă garda, aceasta se face conform unui ritual ce nu poate fi schimbat. Astfel din locul de staționare, soldații de schimb, se îndreaptă în pas de marș către colegii pe care urmează să îi schimbe și care așteaptă nemișcați lângă gheretele de serviciu. Ceea ce este spectaculos la această ceremonie, este tocmai pasul de marș al soldaților, care constă în ridicarea foarte sus a piciorului drept, urmat de ușoară oprire în aer, după care se lasă în jos fiind urmat de mișcarea cu piciorul stâng care face un pas normal, reluându-se apoi de fiecare dată mișcarea descrisă, a piciorului drept.

Ajunși la aliniamentul de serviciu, soldații se opresc, iar sergentul de schimb face inspecția ținutei, pe care le-o aranjază dacă este cazul. După aceea ritualul continuă cu o altă mișcare prin care cei doi soldați ridică simultan piciorul drept întins și apoi îl indoaie din genunchi după care îndreptându-l din nou, îl lasă încet în jos, dar nu îl așază lângă stângul, ci trec cu el în spate, izbind pământul cu potcoava de pe vârful pantofului și abia după aceea revine cu el lângă stângul care rămâne nemișcat. Mișcarea este reluată de două sau trei ori după care se realizează schimbul între santinele în pași asemănători celor descriși. Mișcarile efectuate de soldați cu piciorul drept, se semănă foarte mult cu pașii cailor dresați în arena circului.

De fapt, după cum ne spunea ghida care ne-a însoțit în urmă cu un an, în turul orașului Atena cu autocarul, originea acestor mișcări ale piciorului soldatului în timpul ritualului, s-ar regăsi în cultul pe care militarii greci îl aveau în vechime pentru cal, reprezentând cinstirea, sau venerația pentru acest animal deosebit, care era tovarășul lor credincios în lupte.

După ce se realizează schimbul, soldații ieșiți din serviciu, se îndreaptă spre formație după care în pas de marș, unitatea se pune în mișcare în sunetele muzicii de fanfară părăsind platoul din fața Parlamentului.

Din locul pe care l-am găsit în spatele copiilor am reușit să filmez întreaga ceremonie, dar nu am obținut calitatea pe care aș fi dorit să o realizez, datorită aglomerației în care mă aflam.

După terminarea ceremoniei, mulți dintre spectatori rămân pe platou, pentru a face fotografii alături de soldații din gardă. Trebuie specificat că este permis să faci fotografii lângă aceștia, dar nu este voie să îi atingi în vreun fel, pentru că în poziția de gardă acești soldați nu au voie să facă nici un fel de mișcare. În situațiile când din cauza căldurii transpirația este foarte puternică, sergentul lor poate să îi tamponeze pe față cu o batistă pentru a absorbi apa ce li se scurge pe obrajii.

Pentru că timpul era foarte închis și stătea a ploaie, am renunțat să mai mergem la piața de vechituri, dar am vizitat Muzeul de Numismatică din Atena.

Muzeul de Numismatică din Atena este găzduit în vila lui Heinrich Schliemann, costruită de el în anul 1831, de aceea muzeul mai este cunoscut și sub numele de Casa Schliemann. El se află foarte aproape de Piața Syntagma la nici două sute de metri de clădirea Parlamentului.

Clădirea muzeului are o arhitectură deosebită, iar interioarele au finisaje aparte pentru fiecare încăpere, ceea ce se observă încă din momentul intrării.

În muzeu sunt expuse peste 600.000 de monede începând cu cele apărute în cele mai vechi timpuri și terminând cu cele din epoca modernă. De asemenea mai pot văzute acolo câteva cîntare vechi și greutățile folosite, precum și matrițe pentru fabricarea monedelor.

Din păcate în muzeu nu este voie să se folosească flash-ul la aparatele de fotografiat, așa că fotografiile făcute acolo nu sunt foarte reușite.

După vizita la muzeu ne-am întors spre hotel tot pe jos. Am întrat în unul sau două dintre foarte puținele magazine deschise duminica pe acest traseu și am mai făcut câteva fotografii. Intenționam să mergem undeva să mâncăm dar ne-am răzgândit, hotărând să luăm masa la cameră.

Pe strada unde se afla hotelul, foarte aproape de el se află un un fel de patiserie care își vinde produsele la niște vitrine aranjate pe trotuar. De fiecare dată când treceam pe lângă ea ne lăsa gura apă la un fel de pița cu aluatul foarte crescut, pe care era un strat gros de brânză ornată cu bucăți de mezeluri ce păreau foarte apetisante. Așa că am luat o porție din această pița care se prezenta în formă dreptunghiulară de mărime, ... cam cât un format A5 ca să zic așa. Am mai luat și un fel de plăcintă cu brânză și cu o felie de bacon la mijoc, la fel de apetisantă. Totul a costat 5 euro.

În ziua următoare, care era și ultima a scurtului sejur la Atena am fost să vedem și să fotografiem Poarta lui Adrian și Templul lui Zeus Olimpianul. Din păcate nu am putut să intrăm în parcul unde se află templul, pentru că lunea acesta se închide la orele 15.00, iar cu o oră înainte nu se mai permite accesul acolo.

Pentru că vremea era excelentă și pentru că timp aveam destul, am pornit într-o nouă plimbare prin Plaka, zonă care se află foarte aproape de aceste monumente. Vizita în Plaka a fost asemănătoare cu cea din prima zi, decât că eram mai relaxați cunoscând de acum locurile pe unde ne plimbam. Am încheiat plimbarea cu o nouă vizită la O. Thanasis și cu același meniu, așa cum spuneam în prima parte a povestirii mele.

De aici am plecat pe jos către hotel pe strada Atena, intrând prin magazinele care se află inșirate pe ea. Ajunși la hotel am început să pregătim bagajul pentru plecare. A doua zi dimineață la ora 06.00 trebuia să fim în aeroport.

Aș vrea să nu închei fără a spune câteva cuvinte și de spre împresia pe care mi-au făcut-o grecii. Am simțit nevoia să fac asta, după ce am citit un review în care autorul spunea că îi vede triști și plini de grija zilei de mâine.

Sincer vorbind trebuie să spun că eu nu am avut un astfel de sentiment. I-am văzut pe stradă, la metrou venind probabil de la locurile lor de muncă, i-am văzut la muzee sau plimbându-se prin Plaka, ori stând la masă discutând și râzând la tavernele de care este plin orașul. Nu i-am văzut încruntați. Din contră sunt prietenoși Iar vânzătorii sau ospătarii intră ei în vorbă cu turiștii. I-am văzut amabili răspunzând cu plăcere atunci când îi întrebam despre o stradă sau care este direcția în care să luăm metroul pentru a ajunge undeva și nimic pe chipurile lor nu arăta vreun semn care să ducă la concluzia că ar fi foarte frământați de ceva aparte.

Am citit undeva, că atunci când te pregătești să mergi într-o țară străină, mai ales ca turist, este bine să înveți câteva cuvinte din limba țării respective, pentru că locuitorii acesteia se simt flatați dacă le spui un cuvânt în limba lor. Am încercat asta în Grecia și așa este. Când aud că îi saluți sau le mulțumești în limba lor, devin foarte amabili și doresc să se revanșeze. Te întreabă de unde ești, iar când aud că ești din România îți spun, aaaa... și pronunță numele unuia sau mai multor orașe de la noi, Constanța, Brașov, Timișoara fără să înceapă neapărat cu Bucureștiul. Un astfel de comportament te face să te simți bine la ei.

Este adevărat am văzut și priviri mai dârze, mai ales la tineri. Am spus dârze, nu dușmănoase așa cum vezi uneori pe la noi. Am interpretat acele priviri ca fiind ale unor oameni hotărâți, dornici să realizeze ceva și doar atât. Foarte mulți tineri, poartă barbă. O barbă tunsă într-un fel care te duce cu gândul la soldații greci de pe basoreliefurile antice. Parcă îi vezi cu scutul și sulița în mână și cu coiful metalic pe cap.

În concluzie, doresc să spun că excursia noastră de cinci zile la Atena a fost una foarte plăcută și a însemnat o experiență reușită, cu amitiri frumoase și cu dorința de a o repeta, pentru că Atena îți va oferi de câte ori vei merge acolo, posibilitatea de a vedea ceva nou, chiar și atunci când vezi pentru a doua oară același loc sau același lucru. Cu alte cuvinte, ... mai vreau la Atena.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ioan Raita in 29.04.15 20:23:31
Validat / Publicat: 29.04.15 23:27:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Hotel GRANDE BRETAGNE. L-ați văzut în multe filme.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[29.04.15 21:07:13]
»

În ceea ce privește serviciile la hotelul unde am stat, din punctul nostru de vedere au fost mulțumitoare...

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acelei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[29.04.15 22:10:41]
»

@webmaster33 - O. K.

calatorul
[30.04.15 09:08:24]
»

Frumoasa si convingatoare relatare, sunt bucuros sa regasesc si opinii similare cu ale mele nu doar despre locurile vazute, ci si despre oamenii de acolo. Am avut si norocul de a/mi indeplini dorinta de a revedea Atena pentru alte 2/3 zile si am regasit/o la fel de atragatoare, asta inainte de agitatiile lor sociale.

Am vorbit si eu cu cativa greci mai comunicativi, in engleza ca greceste stiu doar cateva cuvinte din pacate, in afara de alfabet si recunoasterea unor vechi radacini in cuvintele romanesti. Cei cu care vorbeam erau din locuri foarte diferite si indepartate, din Corfu si Creta in Thassos sau Thessalonik, si erau nostalgici dupa turistii bogati / englezi, germani, nordici din anii 70/80, care si/au mutat vacantele in Asia si alte destinatii exotice, iar dupa 90 noi rasaritenii venim cu bugete mici, dar suntem primiti, cazati si ospatati la fel de bine, fara suparare.

Unul a concluzionat ca Grecia e o tara saraca dar cu oameni bogati, iar Romania o tara bogata dar cu oameni saraci, si avea mare dreptate. Va felicit pentru observatiile impartasite, sensibile desigur atunci cand vorbesti de alte natii, dar foarte utile, esentiale zic eu si in ghidurile turistice, unde autorii se feresc sa atinga subiecte delicate. DAr aveti dreptate, si votul meu.

Camelia19
[30.04.15 17:06:27]
»

@Ioan Raita - Exact acceasi senzatie am avut-o si eu despre greci si despre atenieni in particular, nu am observat in nici un moment ca ar fi framantati de ceva, par mereu deschisi, prietenosi si amabili. La un moment dat am observat un lucru rar intalnit la noi. Cand intram in orice fel de magazin, de la cele de souveniruri la banalele alimentare sau mini-marketuri, intotdeauna la casa, dupa ce multumeam pentru rest si salutam, eram privita in ochi si mi se raspundea "cu placere" (aproape de fiecare data atat in engleza cat si in greaca) si eram salutata inapoi. Si asta indiferent daca luam o apa cu 20 de centi sau ceva mai consistent. Mi s-a parut un lucru extraordinar, desi asta ar trebui sa fie normalitatea. Atitudinea asta mereu pozitiva am observat-o de la inceput atat la grecii insulari cat si la atenieni si e unul din lucrurile pe care le-am apreciat la ei in mod deosebit.

Legat de tinuta evzonilor, pe care ai descris-o foarte exact, vin si eu cu o completare. Se zice ca fusta ar avea 400 de pliuri, simbolizand cei 400 de ani de dominatie otomana, atat de marcanta pentru poporul grec.

Rodel
[30.04.15 18:22:49]
»

Frumos review, l-am citit cu plăcere. Referitor la greci, eu i-am văzut foarte relaxați. De câte ori am fost în Grecia, nu am simțit că ar trece prin vreo criză și acest lucru și-ar pune amprenta asupra felului de a fi al oamenilor. Sunt amabili, veseli, optimiști și, cum am scris, relaxați. Ghidul ne-a spus că, pentru a nu fi stresați, copiii care merg la grădiniță încep orele când vor ei, adică după ce se scoală destul de târziu, fără grabă și teama de a nu ajunge la timp. De fapt, am observat că pentru greci „și mâine e o zi”e un mod de a trăi și de a te bucura de clipa prezentă. De aceea poate mă simt atât de bine în Grecia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Camelia19, Ioan Raita, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063534021377563 sec
    ecranul dvs: 1 x 1