GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Repetir ”Thanasis Kebap” – City break Atena Martie 2015 – (I)
Încă din primele zile ale acestui an, am am găsit și am contractat pe internet, un City- break Atena, cazare 5 nopți la Hotel Dorian Inn***, mic dejun, transport avion cu taxe incluse și asigurare totul la un preț mai mult decât foarte convenabil. Pe data de 10 sau 11 ianuarie aveam deja biletele de avion și toate documentele necesare călătoriei, pentru plecare în 26.03.2015 și întoarcere în 31.03.2015. Operatorul de zbor, o agenție aeriană grecească, cu avion Airbus 320.
Așadar, am trecut la documentare, studiind mai întâi pe hartă topografia locului și împrejurimilor unde era amplasat hotelul, și apoi a obiectivelor turistice pe care ni le-am propus. De asemenea am studiat și posibilitățile de a ajunge de la aeroport la hotel și invers, pentru că biletul nu includea și transferul nostru la locul de cazare.
Cu două zile înainte de data plecării, vestea prăbușirii Airbusului 320 companiei Germanwings în Alpi, nu a fost una care să ne facă să ne simțim prea bine la gândul că urma să călătorim cu același timp de avion. Zarurile erau însă aruncate și nu prea mai aveam ce să facem, așa că pe 26 martie ne-am prezentat la aeroport, unde aflând că la Atena plouă și este vânt ne-am urcat în avion cu inima cam strânsă. Stresul care ne apăsa s-a dovedit însă a fi avut motive neîntemeiate și s-a risipit imediat ce am aterizat la Atena unde am ajuns după o oră și jumătate de zbor fără nici un fel de probleme.
De la aeroport la hotel, am mers cu autobusul până la Piața Syntagma unde acesta are cap de linie, iar de aici am luat un taxi pentru că ploua și doream să ajungem mai repede. Cazarea a durat puțin, astfel în scurt timp după ce am ajuns la hotel ne aflam în cameră, cu gândul să începem hoinăreala.
Hotelul Dorian Inn este situat în zona centrală a orașului pe str. Piraeus, la o distanță foarte mică de Piața Omonia, locul de întâlnire al principalelor artere de circulație ce străbat Atena. Este o construcție cu 12 etaje, la ultimul fiind amenajat un restaurant, și o terasă deschisă, cu piscină, dominând cu înălțimea sa, toate clădirile din jur, oferind o priveliște panoramică fără obstacole de vedere, asupra întregului oraș. Trebuie să spun că în centrul Atenei se află zeci de hoteluri, de toate categoriile. Unele sunt închise sau par fi lăsate în paragină. Cele mai multe însă funcționează.
Prima grijă după ce ne-am cazat, a fost să mergem undeva să mâncăm. Era deja de ora 15.00 și ne răzbise foamea. Am hotărât să începem sejurul la Atena, cu un ”Repetir Thanasis Kebap”, cel despre care am vorbit și l-am descris în review-ul ”Grecia la vreme de iarnă – Revelion Atena 2014”.
Taverna unde am mâncat atunci, se află în Piața Monastiraki la o stație de metrou de Piața Omonia, așa că am ajuns destul de repede acolo. Am încercat mai întâi să facem o plimbare pe străduțele comerciale, pline de magazine cu suveniruri, dar am renunțat repede pentru că se întețise ploaia. Așa că ne-am îndreptat către ținta noastră, taverna care abia acum am observat, se numește O. Thanasis
Așa cum am mai scris, ”Thanasis Kebap”, înseamnă o porție de ceva care ca aspect și tocătură, seamănă cu ceea ce noi numim ”mici” serviți pe o lipie, iar peste ei așezate roșii coapte la grătar și ceapă tăiată. Deosebirea dintre micii lor și ai noștri este că ai lor sunt cam de trei ori mai mari sub toate coordonatele dimensionale, nu sunt foarte condimentați au tocătura ceva mai mare și mai ales în ei se simte gustul cărnii de oaie. Am comandat două porții, dar ajungea foarte bine una și jumătate. După ei, merge foarte bine berea. Eu o prefer la draft, că așa i se zice acuma și la noi, ... cred că se scrie ”draught”. Pe vremuri îi ziceam ”la halbă” sau ”la țap”. Trebuie spus că grecii nu zăbovesc foarte mult la taverne și nici la altele, care deși sunt pline aproape tot timpul, clienții se schimbă permanent. Vin fie singuri fie perechi sau în grupuri, comandă, mănâncă și pleacă. Cei care zăbovesc sunt mai mult turiștii străini. Atmosfera este însă foarte plăcută acolo. Este prietenoasă și te face să te simți bine... Tocmai de aceea, în ultima zi a șederii noastre la Atena, aveam să mai mergem odată acolo și să mai mâncăm un Thanasis Kebap. De această dată, am comandat și un pahar de ”tsipuro” o băutură originară grecească, cu o tărie alcoolică ridicată și cu un iz ușor de anason, fără a fi însă dulce și aromată, așa cum este uzo. Când a adus-o l-am întrebat pe ospătar din ce este făcută. Văzându-mi curiozitatea, m-a întrebat de unde suntem și apoi mi-a explicat cu foarte multă amabilitate că este făcută din struguri, încercând să imi povestească și modul în care se produce, deși nu am înțeles prea mult din ce spunea, dar am dat afirmativ din cap spunându- i totuși că am ințeles și credeam că discuția legată de întrebarea mea s-a încheiat, dar la plecare, după ce ieșisem deja din restaurant, m-am pomenit că ospătarul vine repede după noi, ne oprește și spune: ”sir, in your country, tsipuro is called ”rachiu”.
Pentru că în prima zi ploaia nu a contenit până noaptea târziu, ne-am retras la hotel, cu speranța că în ziua următoare vremea va fi mai favorabilă și vom putea să ne realizăm programul propus.
Trimis de Ioan Raita in 17.04.15 13:22:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie Atena" (deja existentă pe sait)
@Ioan Raita - Aştept cu interes şi alte povestiri despre şederea la Atena, pozele cu "antichităţi" sunt superbe. Mi-au adus aminte că acum zece, respectiv, nouă ani am văzut şi eu ceva din Atena, de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Vestigiile din Atena sunt, pentru iubitorii de "pietroaie antice" sursă inepuizabilă de încântare! Să ai vacanţe frumoase!
Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Atena la inceputul lui decembrie 2022 — scris în 19.12.22 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2022 Atena — scris în 25.05.22 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Atena. 8500 ani de civilizatie — scris în 19.02.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Atena în noiembrie — scris în 18.11.19 de gigigigi din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La pas prin Atena — scris în 06.11.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Prima vacanță pe cont propriu – la Atena — scris în 29.09.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Atena, încă o dorință împlinită — scris în 10.04.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ