ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUN-2018
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Restaurant Hanu Ancuței

TIPĂREȘTE

Cine nu a auzit de Hanu Ancuței din poveștile lui Sadoveanu. Într-o zi a lunii iunie i-am trecut și noi pragul.

Localizare

Hanu Ancuței se află în județul Neamț, la 25 kilometri de municipiul Roman, pe drumul ce leagă Romanul de Suceava. Coordonatele GPS ale locației sunt următoarele: N – 47.099579 și E – 26.697330.

Istoric

După unele documente păstrate, hanul ar data încă din secolul al XVIII-lea, când și-a deschis porțile pentru negustorii aflați în trecere spre Roman, Suceava sau Iași. În orice caz, la 1819, vornicul Ștefan Catargiu, proprietarul moșiei Tupilați, obține hrisov pentru înființarea de târguri și iarmaroace. Cum hanul se află la o încrucișare de mari drumuri comerciale, se construiește un han nou, ce va servi și ca stație de poștă.

Imaginea hanului este frumos surprinsă de către Mihail Sadoveanu: “Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, – era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am mai văzut de zilele mele. Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere. În cuprinsul lui puteai oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau din partea hoților… Porțile stăteau deschise că la Domnie. Și prin ele, în zilele de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad până la Ceahlău și Halauca. Iar după ce se cufundă soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zebrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile…”

Această clădire a dăinuit multă vreme până când, prin anul 1943, proprietarul a dărâmat-o, rămânând doar leagănul unor minunate povestiri sadoveniene. Din zidurile în ruină, la începutul anilor 90, a început reconstrucția hanului redevenit locul de popas atât de vestit odinioară, dar cu alte povestiri și alți eroi.

Vizita noastră

Restaurantul este amenajat ca un muzeu de epocă. Ocupă un spațiu la parter și un spațiu la etaj, fiecare cu câte 150 de locuri pentru oaspeți. Noi am găsit o masă liberă în locația de la parter. Într-un minut a venit o chelneriță, îmbracată în costum popular tradițional din zona moldovei, care ne-a adus două meniuri. Am luat la răsfoit cartea cu bucate. Aici am găsit multe preparate din bucătăria românească, mai ales cea moldovenească, dar și din cea internațională. Felurile de mâncare sunt prezentate textual dar și într-o poză pentru a ști mușteriul cum arată merindele pe care le va mânca. În dreptul fiercărui preparat este alocat un număr, iar pe pagina de lângă este prezentat într-o poză produsul cu același număr.

Am făcut comanda, iar până au venit produsele am admirat muzeul din restaurant. Pe majoritatea scaunelor este gravată stema Moldovei cu capul de bour, iar şezutul este tapiţat cu o ţesătură din lână, făcută manual la razboi de ţesut. Pe pereţi sunt obiecte vechi, păpuşi, oale de lut, măşti tradiţionale din zonă, într-o parte sunt expuse costume ţărăneşti, obiecte folosite în agricultură, un cuptor de pâine, un război de ţesut şi multe altele pe care dacă aveţi curiozitatea vă invit să le vedeţi la faţa locului.

Farfuriile au pe margini texte din povestirile scrise de Sadoveanu în Hanu Ancuței. Până să sosescă mâncarea, pentru a ne crește pofta, am gustat câte un pahar. Soția un vin și eu o țuică din zonă, tare bune au fost. A sosit primul fel de mâncare, un borș de fasole cu costiță și o ciorbă rădăuțeană. În loc de pâine am comandat niște turte coapte pe plită. Cu turtele aburinde și ciorba fierbinte, ne-am potolit foamea. Pentru că veneam de la drum lung, am comandat și felul doi, soția pulpe de pasăre cu mujdei de usturoi și mămăliguță iar eu cotletul drumețului (lângă țuică mergea o carne). După ce am biruit și aceste feluri de mâncare am comandat și o bere.

Mâncarea a fost forte bună, proaspătă și gustoasă, localul curat, aranjat cu mult bun gust, personalul amabil și atent la dorințele clienților, ce pot să mai zic decât că ne-am simțit foarte bine.

Pe partea dreapta cum intri în restaurant este receptia, pentru cei ce vor să se cazaze, iar aici gasiți multe bunatati, preparate din carne (carnați uscați, șunculiță, muschi afumat) și suveniruri ce pot fi cumpărate.

Din Cămara Ancuței puteti pleca cu dulceață, zacuscă, șerbet, gemuri, compot, sirop, murături, toate contra cost.

Dacă ajungeți prin zona Romanului vă recomand restaurantul Hanu Ancuței, care are încă foarte multe secrete ce merită să fie descoperite.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 12.08.19 08:24:17
Validat / Publicat: 12.08.19 10:05:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.

VIZUALIZĂRI: 1328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 în restaurant, partea de la etaj
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Roman? :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046169996261597 sec
    ecranul dvs: 1 x 1