ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
LUNA
JUL-2023
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Se mănâncă bine pe „Transalpina”

TIPĂREȘTE URM de aici

Mini vacanța noastră de trei zile pe Transalpina – pe lângă cazarea convenabilă pe care am avut-o - a fost încununată cu mâncare foarte bună, în fiecare zi, la restaurantele de pe traseul drumurilor făcute în zonă.

În prima zi, după cazarea la pensiunea „Paradis” , despre care am scris aici https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=111868&d=pensiunea-paradis--ranca#728891, am plecat pe munte, pe serpentinele întortocheate ale traseului, să mâncăm prânzul la

Stâna Ștefanu. Se află sus de tot, în zona cea mai înaltă a traseului făcut de noi, anume la cota 1737m, cam la 18 km de stațiunea Rânca. Locuri de parcare sunt destule, n-a fost o problemă cu parcarea. Stâna și-a l-a luat numele de la vărful și muntele cu același nume – „Ștefanu” . Despre ea știau prietenii noștri, care auziseră de la colegii de birou că acolo se mănâncă foarte bine. Am ales să luăm mâncare făcută la ceaun, numită „tocan” , (fără „ă” ) din carne de oaie, cu mămăligă și câte un bulz ciobănesc, copt pe plită. :p Am avut la discreție și căpățâni de usturoi, din care, bineînțeles că am luat, eu fiind mare amatoare de usturoi. Toți am fost încântați de mâncarea caldă și gustoasă, mai ales că mămăliguța era făcută din mălai măcinat mai grosier, cum se găsea prin anii ' 50 în gospodăriile țărănești din Oltenia. Am plătit pentru un bulz și două porții de „tocan” la ceaun 75 de lei. Nu am putut să mâncăm tot, și am primit casolete pentru luat acasă ce ne-a rămas. Mihai s-a plâns că avea prea mult seu „tocan” -ul. Păi, cum să nu aivă, dacă carnea era prăjită în seu!? :-??

Am mai fi putut alege și alte feluri de mâncare: pastramă de oaie la ceaun, mămăligă cu brânză și smântână, caș, jintiță – un amestec de zer și urdă. Tot de la stână am cumpărat, pentru acasă, o sticlă de sirop de cătină, la 500 ml, de la o vitrină improvizată într-o dubiță. Erau produse preparate din fructele și flora locală, (produse apicole, gemuri și dulcețuri) ambalate și etichetate corespunzător, cu numele producătorului și cu termenul de expirare scris pe etichete. Proprietarii stânei ne-au spus că pot fi găsiți și la târgurile din București, cu produse specifice proprii, atunci când se organizează acestea, mai ales în curtea Ministerului Agriculturii.

După ce-am plecat de la „Ștefanu” , am coborât și până la pensiunea „Obârșia Lotrului, pentru o mică hidratare. Am luat două beri, o limonadă și noi, fetele, o porție de clătite cu fructe de pădure, la două farfurii. Am plătit vreo 55 de lei cu cardul, iar tips-ul l-am dat fetei care ne-a servit.

În ziua a doua a micii noastre vacanțe am fost să ne plimbăm cu o hidrobicicletă pe lacul Oașa. Pentru plimbarea de ½ h am plătit, toți patru, doar 50 de lei. După pedalarea care ne-a creat poftă de mâncare, ne-am oprit, pentru masa de prânz, la

Cabana Oașa Aici s-au mâncat două ciorbe de burtă și una de perișoare, gustoase amândouă, și s-au băut două beri și o Cola. Pentru toată această consumație s-au plătit 126 lei. Pentru masa de seară ne-am oprit la restaurantul

Popasul Regelui Acesta este un restaurant mai elegant, aflat lângă hotelul cu același nume. Are și sală interioară, dar și o terasă generoasă, mobilată cu mese și scaune din lemn, făcute în stil rustic. Se află la altitudinea de 815 m, lângă lacul „TĂU-Bistra” , pe latura nordică a traseului Transalpina, coborând spre județul Sibiu.

Am ajuns cam pe la ora 17.30 și am parcat chiar pe drumul principal, locuri fiind destule. Era multă lume la terasa din afară, dar noi am preferat să intrăm în interior, mai la umbră.

Alegerile noastre, din meniu, au fost: o porție de Gordon bleu (Ferdinand), făcut cu cotlet de porc, cașcaval, șuncă, ciuperci, carfofi aurii, salată de crudități (roșii, castraveți) și trei porții de păstrăv cu mămăliguță și mujdei de usturoi. Prepararea acestora n-a durat mai mult de 30 de minute. Mâncarea a fost caldă și gustoasă :p, iar porțiile au fost generoase! (chiar și mujdeiul a fost pe gustul meu :p). Ca băuturi: Mihai a cerut, pentru început, o palincă. S-au mai adus, apoi: o limonadă - la 250 ml, o bere neagră „Lefe” - la 330 ml, una Beks și una Radler - ambele la sticlă de 500 ml, iar la final ni s-au adus, la cerere, două băuturi digestive „unicum” . Suma totală a consumației a fost de 322 lei, fără tipsul evidențiat pe bon. Am plătit cu cardul și bonusul l-am dat din mână.

Pentru ultima zi a minivacanței noastre, am ales să luăm micul dejun la „o aruncătură de băț” față de pensiunea la care am fost cazați, și anume la

Hanul Lupilor Cred că pe apropierea dintre cele două pensiuni se bazează cei de la „Paradis” , care nu mai fac mâncare, chiar dacă pe situl lor scrie că se pot mânca toate cele trei mese. Nu sunt mai mult de 50 de m distanță. Am optat, fiecare, pentru câte o omletă cu șuncă și cașcaval, iar cafeaua a fost espresso lung și scurt. Omleta a costat 28 lei și cafeaua 10 lei. Din păcate :(nu am făcut poze ca să vă arăt cum arătau porțiile, dar vă asigur că au fost gustoase și ne-am săturat cu ele! Am plătit – cu cardul - un total de 152, fără tips-ul cuvenit, pe care l-am dat separat.

După ce am vizitat cele două peșteri din zonă – „Peștera Muierii” și „Peștera Polovragi” , am oprit să mâncăm prânzul într-un loc ce ne-a ieșit în cale pe drumul de întoarcere spre casă, la

Pensiunea Cheile Oltețului Aceasta s-a întâmplat să fie aproape de peștera Polovragi, ultima vizitată de noi în ziua aceea, n-am ales-o special. Am parcat în fața pensiunii în jurul orei 15.00.

Privită din exterior, pensiunea arată foarte bine! Am întrebat dacă au și restaurant, ca să putem mânca câte ceva. Am fost invitați să le trecem pragul și să ne alegem locuri la masă, pe o terasă din lateralul pensiunii, sau într-un fel de separeu, alăturat terasei. Am optat pentru separeu, pentru că ne-a plăcut că era executat din lemn natur și pentru că aveam mai multă intimitate. Am urcat câteva trepte până la o masă de patru persoane și am consultat meniurile aduse imediat. Băieții au optat pentru câte o porție de tocană de oaie, cu brânză de capră, mămăliguță și legume gratinate, iar noi, fetele am ales: o ciorbiță de perișoare și o porție de tagliatelle cu ciuperci de pădure, cu ceapă, unt, vin alb și pătrunjel. Îmi pare rău că nu am făcut o poză acestei porții care arăta grozav și umplea farfuria! La final, „pour la bonne bouche” :p eu am mai cerut ca desert și o porție de „cheesecake” cu afine... Din păcate nu a fost ce m-am așteptat să fie, era cu puțină brânză și prea cremoasă, :(cred că avea mai multă smântână decât brânză! Nu am reușit s-o termin, doar am gustat-o, dar am cerut s-mi fie pusă la pachet. Până spre seară, când am vrut s-o mânânc, se „topise” , de aici am tras concluzia că era cu multă smântână!

Până să vină mâncarea comandată, din partea casei ni s-a oferit o palincă, mai slăbuță decât gusturile lui Mihai, adusă într-un mic recipient de sticlă, gen carafă. A durat cam 40 de minute pregătirea a tot ce am cerut. Porțiile au fost mai mult decât îndestulătoare și foarte gustoase! :p Ca băutură am cerut o carafă de limonadă îndulcită cu miere – cam 700 ml, o bere neagră mică, „Lefe” , la 330 ml - și o bere Beks, la sticlă de 500 ml. Pentru acestea toate am plătit suma de 304 lei, cu cardul. Și aici tips-ul l-am dat băiatului care ne-a servit.

Cred că am fost norocoși pentru că, peste tot pe unde am fost, am mâncat foarte bine! :) Un alt avantaj a fost că am avut o vreme foarte frumoasă, în toate cele trei zile.


[fb]
---
Trimis de doinafil in 29.07.23 14:55:59
Validat / Publicat: 29.07.23 15:47:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂNCA.

VIZUALIZĂRI: 3769 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 3. Două porții de „tocan” cu mămăliguță și usturoi și o porție de carne de oaie făcută la grătar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.07.23 16:08:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[29.07.23 19:12:51]
»

@doinafil: Câtă plăcere mi-a făcut reviewul tău! În 2013, deci la 79 de ani ne-am încumetat să mergem pe transalpina. Vroiam să vedem dacă mai recunoştean ceva din Drumul Regelui pe care-l străbătusem cu Lada 1200 prin anii ´70 de la Sebes la Novaci. N-am recunoscut nimic din ce văzusem cu 45 de ani în urmă. Natural că ne-am oprit la stâna lui Stefanu. Am servit mămăligă cu telemea de două feluri (mai veche şi mai nouă) cu smântână, 15 lei porţia. Tocăniţa, la acelaş preţ şi de băut am luat un suc de muguri. A fost o masă excelentă mai ales la foamea pe care o aveam.

vezi impresii

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.07.23 09:01:03]
»

Să vă fie de bine! Cred că este singurul loc unde am văzut că nu se zgârcesc la mămăligă. Am văzut pozele cu păstrăvul la grătar, cu mămăliguță și mujdei de usturoi.

Vara aceasta sper să ajungem și noi (eu și "colega mea de călătorie") - din nou - pe Transalpina pe care nu am mai văzut-o de câțiva ani. O vom lega și cu Transfăgărășan pe care nu am reușit să-l fac niciodată în întregime.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[30.07.23 13:35:14]
»

@Michi: Mulțumesc pentru ecou și vot, Mama Michi!

Pentru mine a fost prima dată când am mers pe Transalpina! Mihai îmi spune că drumul e vechi și că prin anii ´70 era un drum forestier. Mai spune că se cheamă „Drumul Regelui” pentru că a fost inaugurat de Carol al II-lea, prin ´35. Drumul, se pare, este mult mai vechi, de pe vremea Romanilor, care l-au făcut pentru a ajunge în Sarmisegetuza-Regia, în campania lor de cucerire a Daciei.

Acum drumul este afaltat și poți să te oprești, pentru a mânca sau, doar, pentru a te răcori, în mai multe locuri, la stânga sau la dreapta lui, la pensiuni sau restaurante. Mâncarea de la „Ștefanu” mi-a mers la suflet, cum se spune!

Când se vor mai face târguri în București cu produse tradiționale din zona Râncăi, negreșit voi merge, să-mi mai răsfăț papilele gustative, așa cum am făcut la ciobanii de la „Stâna |Ștefanu” !

Mulțumiri, încă odată!... și

doinafilAUTOR REVIEW
[30.07.23 14:47:24]
»

@iulianic:

Ai dreptate când spui că nu se zgârcesc la mămăliguță! Ne-a rămas în farfurie aproape jumătate din ea!

În schimb, aici, la „2 mai” , pe litoral, la unul din restaurantele la care mâncăm, ea se dă cu „zgârcenie”, dacă pot să spun așa! Am luat de două ori saramură de crap și, de fiecare dată, a trebuit să mai cer, pâine sau mămăliguță, care și ea era puțin mai întărită decât un terci!

Mă bucur că ai o colegă cu care să călătorești! Asta pentru că ești un om plăcut și sociabil! Am o soră care se vaită că este singură, dar nu face nimic ca să „se adune” , să se împrietenească cu cineva și să iasă din casă! Are o fire diametral opusă de a mea, care sunt o gureșă, căreia-i plac oamenii și compania lor!

Îți doresc să ajungi și pe Transfăgărășan! Nici acolo n-am ajuns, daaaar, cine știe poate se va întâmpla să mergem și prin zonele alea!

Mulțumesc pentru vot și ecou!!!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.07.23 17:14:02]
»

@doinafil: Colega mea de călătorie este o fostă colegă de birou. Și ea este singură. Abia în ultimul timp și mai ales după ce am rămas singură mi s-a alăturat. Cum aude că vreau să plec undeva, gata “Merg și eu!” . Ea nu are niciodată o opțiune. Merge unde merg eu. Numai la Memorialul Închisoarea Pitești nu a vrut, dar nici nu am insistat. Am fost singură.

În august avem de gând să facem un Transfăgărășan complet, legat și de Transalpina, iar în septembrie un Tenerife pe care eu mi-l doream de mult, dar nu am mai ajuns.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

Alex_Macedo
[03.08.23 12:23:01]
»

Arată foarte bine, relaxant, liniștit, primitor. Evident lemnul emană căldură de îmbiere și bănuiesc că și bucatele au mulțumit palatul, cu arome și gust mai spre special.

Important că nu a fost rost de plictiseală și v-a plăcut. Când pleci spre casă, trebuie să îți pară rău că nu ai mai stat câteva zile în plus. Chiar dacă nu o faci, gândul spre cea atitudine, rezultă ca micul concediu a fost o reușită.

Colegul @msnd, cam stă cu ochii în telefon atent dar... deh... tineretul de azi. Știm cum e, cu... ehm... milenalii!!

BRAVO. Mi-a plăcut!!

doinafilAUTOR REVIEW
[03.08.23 15:17:55]
»

@Alex_Macedo :

„- Ai ghicit, ai ghicit, treci la loc, ești fericit!”

Parcă aș suna un cântecel dintr-un joc al coplilăriei noastre! Noi, ăștia, „milenalii” născuți până-n anii ´50 și puțin după, nu aveam jucărelele astea sofisticate cu care-și „omoară” ochii „ăștia, micii” , învățam jocuri - mai mult sau mai puțin inteligente - si cântam cum ni se cerea!

Ne-a plăcut la Rânca, atât cazarea cât, mai ales, mâncarea! „Palatele” noastre (hai să le zic palatine), s-au regalat de fiecare dată! Mai puțin cel al consortului, care, mai spre finalul „tocan” -ului, (la „Ștefanu” ) atunci când acesta începea să se răcească, (am vrut să scriu „sleiască” , că-i mai pe românește, mai de-adevărate-lea), nu s-a mai bucurat de el!

E-he-he!... ar vrea @msnd să arate așa de tinerel, ca cel din P20, vărul lui, cu vreo opt ani mai june! Din păcate ochii lui nu se prea mai împacă cu telefonul! De curând am auzit un banc drăguț:

Am văzut doi copii jucându-se cu mingea, în spatele blocului. Îngrijorat i-am întrebat:

„- Copii, v-a furat cineva telefoanele!?!”

Mulțumesc pentru „vizită” , vot și ecou! Vacanțe reușite vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, doinafil, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Rânca?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058715105056763 sec
    ecranul dvs: 1 x 1