GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prima experiență culinară în Turcia - mai mult decât suficientă!
Se poate spune că am început cu dreptul experiența noastră culinară în Turcia, și asta datorită primului loc pe care l-am ales să ne ospăteze, în seara petrecută în Edırne: Gazi Baba Meyhanesi. Ne plimbam fără țintă, prin centrul vechi al orașului, fără alt scop decât de a gusta puțin din spumoasa atmosferă a locului... Am nimerit pe o străduță pietonală, pietruită frumos într-un desen gri-negru-cărămiziu, mărginită de clădiri vechi, majoritatea cu două niveluri, unele cu spectaculoase balcoane, cu magazine sau mici locante la parter. La vremea aceea, puțin îmi păsa cum se numește locul, pe urmă l-am căutat pe hartă: Saraçlar Cadesi.
Gazi Baba se află aproape de capătul sudic al străduței, pe Tati l-a inspirat aspectul său îngrijit și a propus să intrăm; venise vremea să gustăm și din vestitele preparate tradiționale turcești! Noi n-am avut nimic împotrivă și l-am urmat. Casa e una destul de tipică – parter din piatră și cărămidă roșie, etajul doar din cărămidă; câte o fereastră uriașă încadrează intrarea umbrită de o copertină, pe care este scris numele locului; la etaj stau aliniate 5 ferestre mai mici. În față e o mică terasă exterioară, cu câteva mese, încadrată de un gărduleț de lemn decorat cu ghivece cu plante; ploaia de-abia se oprise, umbrelele erau strânse, scaunele ude, nimeni nu se înghesuia acolo.
Înăuntru însă cu greu am găsit o masă liberă, chiar în fața galantarului în care se etalau mici caserole dreptunghiulare pline cu aperitive deja preparate. Doi sau trei bărbați au sărit pe noi, aranjându-ne scaunele și ajutându-ne să ne instalăm mai bine. (În Turcia, meseria de ospătar este rezervată exclusiv sexului masculin.) Ne-au acoperit imediat masa cu suporturi de hârtie personalizate, farfurii, tacâmuri, pahare, șervețele.
Am primit mintenaș și meniuri. Până să apucăm noi să le studiem, băieții erau deja înființați la masa noastră cu o tavă uriașă pe care puseseră vreo 10-12 castronele cu aperitive – meze se cheamă la ei și eram familiarizați cu sistemul din trecutele noastre incursiuni cipriote. Doar că acolo poți opta pentru „meniu de meze”, adică ți se aduc, pe rând, porții mici din mai multe feluri de mâncare, întâi cele reci, apoi cele calde și la final una sau două chestii dulci. Aici, în Turcia, meze-le sunt deja preparate, le găsești expuse în galantar, se pot servi imediat (avantaj major când ți-e foame tare!) și de obicei una sau mai multe precedă felul principal.
Aici, la Edırne, fiind prima masă de acest fel, nu prea știam noi exact cum stă treaba... Așa că – destul de înfometați, dar mai ales pofticioși – am ales 4 meze: ficat prăjit (citisem eu că-i specific orașului, deci nu trebuia ratat), o cremă de brânză, o alta mai consistentă (alune pisate?), cu roșii și ardei, puțin picantă și o salată de legume, cu mult pătrunjel verde. Am comandat și câte un fel principal: eu și Milena vestitele köfte (chiftele pe grătar, condimentate specific, cu coriandru și chimen), iar Tati ceva vită. De băut, câte o bere Efes; am primit și apă din oficiu.
A propos de alcool: eram aproape convinși că o să ne cam îndopăm două săptămâni cu ayran, dar n-a fost cazul, decât în foarte puține ocazii. Turcii s-au adaptat și servesc turiștilor băuturi alcoolice în multe locuri, de obicei bere sau vin. Ca să nu mai zic că și ei consumă la greu! Aici, la Gazi Baba, aproape toți localnicii aveau în față câte un pahar cu un lichid lăptos – vestitul lor rakı, asemănător ouzo-lui grecesc, o tărie cu aromă de anason, incoloră în stare inițială, care devine opalescentă atunci când se combină cu apa. Pe noi nu ne-a tentat să încercăm; primiserăm mai demult o sticlă de rakı de la niște prieteni ce se întorseseră din Turcia, dar nu ne-a plăcut în mod deosebit.
În fine, am primit rapid băuturile și aperitivele și n-am mai stat pe gânduri! A, am primit și pâine din oficiu. Ficatul era de vită, destul de ațos, prăjit și atât, mă așteptam să fie mai condimentat; în plus, destul de uleios; nu ne-a impresionat. Celelalte ok, mai ales pasta de brânză mi-a plăcut, dar nici cealaltă nu era rea, deși cam iuțică, așa că n-am putut s-o dovedim. Oricum, ne-am cam săturat cu meze-le și deja ne făceam probleme că n-o să mai putem mânca și felul următor... Noroc că porțiile (la acesta din urmă mă refer) n-au fost mari, iar preparatele excelente (mai ales friptura lui Tati, fragedă și acoperită cu unt :P!), așa că am reușit să le terminăm în final... (A doua zi, la prânz, aveam să comandăm doar 2 meze, iar de la următoarea masă să renunțăm definitiv – ori la meze, ori la felul principal????)
Am mâncat într-un suflet și n-am prea avut timp să admirăm împrejurimile. De-abia către final am remarcat plafonul de lemn casetat, frumosul mozaic de pe podea sau micile tablouașe ce acopereau pereții. Și localnicii... Îmi place foarte mult să mă uit la oameni, să-i observ, cum sunt îmbrăcați, cum se poartă, cum și ce mănâncă... Turcii din Edırne mi s-au părut destul de dezinhibați, poate unde orașul e situat într-un colț de țară, la doi pași de Grecia și Bulgaria...
Către finalul cinei, au apărut 3 tineri îmbrăcați simplu, cu pantaloni negri și cămăși albe. S-au instalat lângă intrare, au scos câte un instrument muzical din niște cutii, le-au acordat puțin și au început să cânte. Piese instrumentale, tradiționale, extrem de frumoase. Am ascultat câteva și am mai fi rămas, dar terminaserăm de mult de mâncat și oboseala zilei ne cam copleșise, așa că am cerut nota.
Aceasta a venit într-un mod foarte inedit, nemaiîntâlnit până acum: suma totală scrisă cu pixul pe o bucățică de hârtie! :) 235 (lire, desigur). I-am crezut pe cuvânt și am întrebat dacă putem plăti cu cardul. Evident, ni s-a răspuns și am primit bon fiscal, după cum era de așteptat. (N-am avut nicio suspiciune, aveam să ne convingem că turcii sunt, în general, foarte corecți. Într-un singur loc au încercat să ne țăpăneze – sau poate au fost doar două greșeli neintenționate; dar amândouă în același loc, pe insula Büyükada, voi povesti la momentul adecvat.) Am lăsat bacșiș, după cum știam că se procedează, 20 de lire și am fost conduși până la ușă de unul din ospătari. Am remarcat mici formații ce interpretau live și pe la alte câteva cârciumi, probabil asta e un must pentru locurile care se respectă...
Recomand Gazi Baba, l-am căutat mai apoi pe GoogleMaps, l-am găsit vorbit de bine și de alții, în general. Dacă treceți pe acolo și dacă nu vă face cu ochiul alt local, căci aveți de unde alege... Și probabil, orice ați alege, în multe din ele veți beneficia de vestita ospitalitate turcească!
Trimis de crismis in 22.09.19 12:46:25
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună și această recomandare
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Edirne?, EDIRNE" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Sărut mâna.
Așadar, primul ecou. Edirne este o zonă de neocolit. Mie mi-a plăcut rewievul care m-a întors în timp cu câțiva ani. Nu pot să nu vibrez când întâlnesc rewievuri despre Edirne. Pentru mine, @Aurici este profesor.
Câteva spicuiri din rewiev.
- în Turcia meseria de ospătar este rezervată exclusiv sexului masculin. Chiar aveți dreptate. Și eu nu am întâlnit fete ospătar. La acest capitol turcii au rămas medievali. Când la masă ești servit de o fată, atunci mâncarea-i mai gustoasă.
- Talat Pașa este strada principală dar paralel cu ea este strada pietonală Saraclar Cadesi care nu trebuie ratată.
- Despre bere, sau „traiască berea”. Dv. ați fost norocoși. Noi foarte greu am găsit ori nu am știut să căutăm și am cumpătat-o la „negru, sau pe sub mână” vândută într-o pungă opacă.
- despre P-7. Frumoasă. Fără îndoială aceasta este Milena, fizionomia o recomandă.
Toate cele bune.
@Mihai18: Mulțumesc frumos pentru ecou, chiar mi-ați făcut ziua mai frumoasă! Mă refer mai ales la ultimul comentariu! În poză sunt eu, dar faptul că ați crezut că-i fiica mea, nu poate decât să mă onoreze și să mă facă să mă simt mai... tânăra un pic!
Cât despre băuturile alcoolice, să știți că n-am exagerat deloc, n-a fost greu să le găsim, de multe ori ne întrebau ei ce să ne ofere, vin sau bere?! Deși plecaserăm setați de acasă pentru 2 săptămâni de abstinenta... Cred că s-au mai schimbat lucrurile și pe la ei...
O zi liniștită vă doresc!
@crismis:
in zonele turistice se gaseste bere, dar in centrul Denizli nu am gasit o terasa cu bere (Denizli are peste 550000 locuitori!), iar intr-o alta localitate, Dosemealti, din zona metropolitana Antalya, nu exista bere decat la market!
@nrs: Cam asta cred și eu, că s-au adaptat cererii turiștilor. Nici noi n-am găsit băuturi alcoolice în Kutahya și - ne-am mirat tare - la restaurantul unui hotel din centrul Istanbulului. Sunt sigura că în zonele mai tradiționaliste nici n-are rost să întrebi.
@crismis: Frumușica
Să va fie de bine!
Și aici tot așa a venit cu nota de plată, ce obicei ciudat: pe față scriu ce ai consumat și pe spate suma de plată
Aici e fără alcool, nici cafea nu au la restaurant
Domnul C e încântat, zice ca alcoolul întuneca mințile
Ca sa nu mai zic de țigară, am fumat in fata moscheei, pe terasa. Ce? Fumatul e permis, nu se specifică sexul omului care are voie sa fumeze
Wow, cate bunatati si doar 235 de lire. Abia astept sa ajungem si noi acolo, mai avem putin, foarte putin. Pare ca nu a fost o alegere neinspirata sa aleg o ultima noapte de cazare fix in Edirne!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 [Waggon Cafe [Karaagac]] La vagonul din Karaağaç, — scris în 15.01.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Restaurant Köfteci Osman] Gustos şi tradiţional în Edirne la Köfteci Osman — scris în 29.06.23 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Aydin Tava Ciger] Din nou la Aydın Tava Ciğer - probabil cel mai bun restaurant din Edirne — scris în 06.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Dönerul Turcesc - o explozie simplistă de arome presărate cu tradiție — scris în 02.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Edirne Food - se mănâncă bine, inclusiv la Mall — scris în 31.01.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Bucătăria din Mall - Edirne Food, partea a III-a — scris în 19.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Lades Doner (ex Ekrem Coșkun Doner)] Pe urmele Döner-ului autentic turcesc - Edirne Food, partea a II-a — scris în 15.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ