GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ceainarii cu traditie In Viena
Frunzărind străzile Vienei, iar vremea nu era propice plimbărilor agale pe Mariahilfer Straße sau prin piața Naschmarkt, ce puteai face, cum să te încălzești dar fără să încalci codul rutier din Austria, cu toate că acolo poți să bei cel mult o bere fără să îl încalci.
Avînd însoțitor un iubitor al ceaiului dar nu numai al consumului ci și a tehnici de preparare, am pășit pragul a trei ceainări cu renume din Viena.
Prima oprire a fost la binecunoscuta “DEMMERS TEEHAUS & TEESTUBE”.
Acesta este situată pe strada Mölker Bastei nr. 5, dar dacă suntem în zona celebrei piețe “Naschmarkt” putem savura o ceașcă de ceai la “DEMMERS TEEHAUS Naschmarkt ” situată pe strada Linke Wienzeile 4.
Atmosfera în această casă a ceaiului este una relaxantă, toată lumea asteaptă în liniste ceașca de ceai comandată, ascultînd în surdină muzică de genul buddha bar sau chillout și din cînd în cînd cite o melodie jazz.
Aici am comandat la recomadarea amicului ceaiul numit „Matcha” un ceai verde sub formă pudră, nu de plantă cum am bănuit la început, de culoarea jadului, cu o aromă de ceai verde înconjurat de o dulceata fină, cu o personalitate aparte.
Parfumul cu note florale, împreuna cu cel de paradis verde, fac din Matcha, un adevarat simbol al ceremoniei ceaiului în întreaga lume.
Pentru a prepara acest ceai este musai să ai cîteva ustensile tadiționale, nu este asa de simplu cu acest ceai, probabil în prețul acestui ceai se regăsește și munca depusă la preparea acestuia.
Ustensilele care trebuiesc nepărat la prepararea Matcha sunt:
Chasen, o măturice de bambus (gen pămătuf de bărbierit), Chashaku, o linguriță din bambus curbată specială pentru a lua praful de matcha.
Hishaku, un polonic tot din bambus cu ajutorul căruia se ia apa caldă din vasul de încălzit și se toarnă peste pulberea de ceai.
Toata această savoare de ceai costă la toate cele trei ceainări în jur de 4,20 – 4,75 euro.
Un ceai verde cu grad scăzut de cofeină care este preparat la rece avînd și un preț mai acesibil numai 2 euro ceașca este Hojicha.
Acesta esta un ceai pe care îl recomandă specialiști că poate fi servit atît în timpul mesei cît și seara înainte de culcare, atît rece cît și cald dar nu fiebinte.
Este un ceai care se poate bea zi de zi avînd o savoare placută iar prin procesul de prajire acestuia îi scade conținutul de cofeină.
Un alt ceai cu o aroma fină de nucă dar cu un parfum dulce floral, o adevărată desfătare pentru papilele gustative este Darjeeling FTGFOP1 Phuguri Second Flush un ceai negru din frunze, cules din a doua recoltă.
Un ceai a cărui nume pentru necunoscători este mai dificil de reținut, dar aroma și savoarea din cească face toți acei 5 euro.
De la „DEMMERS TEEHAUS” am mers la altă ceainărie cunoscută Schönbichler.
Acesta este situată pe strada Wollzeile numărul 4, acesta este paralelă cu Stephanplatz.
Atmosfera și de aici este una relaxantă, reconfortantă tipic tradiției de japoneze de a prepara ceaiul și al savura, iar ca tabloul sa fie complet muzica închide acest cerc în ritm de bluess sau buddha bar.
În aceste doua ceainări clientul nu participă la procesul de preparare a ceaiului singurul loc pe care l-am descoperit unde efectiv consumatorul participă la ritualul de preparea a ceaiului, unde clientul poate întreba despre cum se realizează acea ceașcă de ceai este la ceainaria japoneză Cha-No-Ma situată pe strada Faulmanngasse 3.
Aici se respectă tradiția preparări ceaiului iar atmosefa este una traditională japoneză, începînd de la îmbracămitea angajaților și nu în ultimul rînd la acordurile muzici tradiționale japoneze care mîngîiau urechile clienților.
Ceainaria pe lîngă sumedenia de ceaiuri Kukicha, Bancha, Genmaich, Gyokuro, Hojicha, Matcha cu diferite arome, mai are o întreagă gama de dulciuri japoneze.
Aici am participat efectiv la preparea ceaiului Matcha Hikari, iar ospătărița foarte amabilă explica mereu în timp ce prepara ceaiul.
Plus că aici la preparea ceaiului sunt folosite toate ustensilele traditionale japoneze care fac savoarea plăcută a ceaiului să nu dispară.
Făcînd o comparție între cele trei case ale ceaiului cea din urmă Cha-No-Ma se detașează clar datorită ambianței și atmosferei particulare japoneze pe care localul și angajații reușesc să o redea foarte bine.
Pentru mine a fost o experiență nouă (costisitoare) și inedită, referitor la tehnica dar mai bine zis a ritualului de preparare a ceaiului verde.
Trimis de dannek in 16.12.10 13:19:19
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sacul meu cu voturi... s-a terminat din pacate...
Nu pot decat sa-mi beau ceaiul de talpa gastii in fata monitorului... la Bucuresti, nu la Viena... si sa spun ca am aceeasi apreciere fata de tot ce ne vei scrie de acum incolo!
=D> =D> =D>
Interesant, daca ai avut un cunoscator, te-ai putut bucura de acest privilegiu, de a calca pragul unor ceainarii!
Foarte interesant, multumesc pentru prezentare! La ceainaria japoneza m-as duce si eu!
Edit: @dannek, credeam ca te pot inca vota! Am 26 de voturi pana in prezent! Oricum, felicitari pentru prezentare!
Si sacul meu cu voturi s-a ''golit'', dar ma gandesc sa-ti pun o taxa ca mi se vad pozele mele la review-ul tau!
Sau, poate negociem, cumva, ce zici?
E foarte interesant pentru mine. Sunt mare bautoare de ceai verde, dar il combin cu menta, musetel si chimin. In fiecare dimineata si seara sunt cu ceaiul... si vreo 3 cafele/pe zi... noroc ca am tensiunea mica.
Alina_morar
Si eu folosesc ceai verde pentru ca este un puternic antioxidant si care contribuie la cresterea imunitatii.
Nu am incercat cu arome pentru ca cred ca sunt cam piperate la pret.
Dar nici nu folosesc ibricele din portelan sau din bambus.
Ei folosesc aceste materiale pentru a pastra savoarea ceaiului.
O faza importanta in acest ritual este curatarea, purificarea cesti de ceai cu un servetel din in alb numit chakin.
Ritualul este impresionat dar numai sa gasesti pe cineva care a studiat in japonia sau chiar un japonez.
O sa fi incintata.
Un review inedit, foarte interesant. Sunt amator de ceai, dar nu am ajuns inca la nivelul asta. Nici preturile nu sunt abordabile... dar, pour les connaisseurs... In ce limba prezenta prepararea ceaiului fata de la ceainaria japoneza?
benssondm
Fiind in austria in gemana dar stia si engleza la nivel mediu!
Parca e mai potrivit la rubrica cu recomandari culinare; a fost mutat in consecinta acolo
Şi eu sunt un băutor de ceai, negru, de preferat, dar merge şi cel verde.
Pentru băutorii de ceai verde, un sfat de la mine: evitaţi ceaiul chinezesc, pentru că este iradiat, ca să ţină mai mult timp.
Eu am băut mult timp ceai negru turcesc, de la Carrefour, foarte bun, se găsea şi la cutii de tablă şi la pungi de 1 kg. Din păcate nu au mai adus în ultimul timp, dar tocmai când rezerva mea se epuizase, au adus unul englezesc, tot negru, la cutii de tablă. Şi ăsta este foarte bun şi este cu diferite arome.
Cât priveşte review-ul, trebuie să remarc încă o dată grija ta pentru detaliu, mai ales în privinţa fotografiilor.
Cum sacul meu mai are câte ceva în el, nu pot să las acolo tot conţinutul şi cum eu te pot vota, asta am să şi fac.
Costi
Multumesc pentru apreciere!
Cu iradierea ceaiului verde chiar nu am auzit, dar o sa ma documentez!
http://www.youtube.com/watch? v=lUfnS4IFS0k
am rugamintea de a atasa videoclipul cu preparea ceaiului Matcha
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 [Eritrean & Ethiopian Cuisine - Red Sea Restaurant] Red Sea Restaurant — scris în 30.03.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Bio-Restaurant Luftburg - Kolarik im Prater] Ciolanuri si alte bunătățuri în Viena la Restaurant Luftburg – Kolarik din Prater — scris în 21.11.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Locuri de mâncat în Viena - timp pentru gusturi și relaxare — scris în 19.07.24 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O experiență culinară deosebită — scris în 26.08.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 [Restaurant Leopoldauer Alm] Leopoldauer Alm – Restaurant XXL, alegerea perfecta pentru pofticiosii ce ajung in Viena — scris în 13.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 [Berărie & restaurant Brandauers Schlossbrau] Restaurant Brandauer Schlossbrau - locul coastelor uriașe — scris în 24.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 [Restaurant-berărie Schweizerhaus] La casa ciolanului uriaș — scris în 13.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ