GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul Ivan Asen
Așa cum v-am povestit în articolul despre cazarea recentă în orașul bulgar Veliko Târnovo, la check-in am primit un bilețel pe care erau trecute trei restaurante cu care colaborează hotel Tsarevets și unde, dacă prezentam cardul camerei de hotel, aveam o reducere a notei de plată cuprinsă între 10 și 15 %. Două dintre restaurante erau foarte aproape de hotel, în Piața Ivan Asen, așa că imediat ce am terminat cu preluarea camerei, flămânzi fiind, am plecat spre piață și, fără să stăm pe gânduri am ales restaurantul Ivan Asen și nu Green, deoarece primul este mai elegant și oferă de pe terasă dar și din interior, o bună priveliște spre cetatea Tsarevets. Acum sincer, restaurantul îl știam de la alte sejururi, mai ales că am avut cazare foarte aproape de piață dar nu am intrat, considerând că este un local unde vin foarte multe grupuri organizate și deci poate fi aglomerat iar serviciile să nu fie de calitate. Mare greșeală!
De cum am intrat pe ușă, deși mai erau câțiva clienți iar pe mica terasă nu erau locuri, un ospătar ne-a și întâmpinat cu cuvinte de bun venit. Ne-am ales o masă lângă geam, flăcăul aștepta cu meniurile în mână (scrise în bulgară și engleză), apoi ne-a lăsat să studiem și să comentăm liniștiți până în momentul când ochelarii de fițe de vârsta a treia au fost coborâți de pe nas. Atunci a și fost lângă noi și ne-a luat comanda, apoi a mers la calculator și a transmis-o bucătăriei. În nici două minute am primit rachia maturată și aromată de caise și limonada cu miere, s-au așezat tacâmurile, neuitând flăcăul să ne întrebe din ce țară suntem și dacă stăm bine la masa aleasă sau vrem să ne mutăm.
Între timp a mai apărut o pereche, bulgari, tot așa de rapid le-a fost și lor luată comanda și aduse băuturile.
Când nici nu ne așteptam, foarte repede, am văzut ospătarul dispărând pe scări la subsol și într-un minut era la masa noastră cu salata mea ciobănească - ovcharska, măricică și cu mix grill pentru soț, de fapt în bulgară numit în unele zone Meshana Skara. Mix grill-ul era alcătuit dintr-un cârnat bulgăresc - lukanka, foarte plăcut la miros dar și foarte gustos, o chioftea cum zic bulgarii, măricică și ea, două fripturi de porc foarte bune dar care au ajuns cam 90% la trei pisici, plus o frigăruie suficient de mare și doi kebapcheta, adică micii bulgărești ce au în rețetă și puțin chimen pisat. Câteva legume bine făcute întregeau platoul, plus doi ardei iuți bulgărești perpeliți puțin pe grătar. De foame și amețiți de mirodeniile din mâncare, am cam uitat să facem poze cu porțiile întregi.
Vinul roșu a sosit și el, bun spre foarte bun. Doar pâinea a trebuit să o comandăm separat, uitând de fapt că în Bulgaria, de obicei dacă nu ceri pâine, nu primești, ei neconsumând mult această formă de prelucrare a grâului.
A fost destul de grea lupta dar în final am căzut la pace, fripturile au fost înfășurate în șervețel pentru un eventual client de prin boscheți iar un dorit desert nici nu se punea problema să fie cerut. La capitolul desert, restaurantul nu stă foarte bine, servește doar înghețate și ceva creme luate de la o altă firmă.
În timp ce am consumat, ospătarul se mișca precum argintul viu, fie primea clienți noi, fie debarasa și rearanja mese dar permanent era cu ochii spre consumatori, gata să rezolve rapid o nouă cerere. Când am terminat și i-am cerut nota, nu a durat mai mult de un minut până ne-a adus-o (îi arătasem cardul camerei, nu l-a luat dar pe chitanță era trecută reducerea de 15% aplicată la suma totală). Pentru 100 ml rachie, 250 ml vin, 1 limonadă, o salată ciobănească, un mix grill și trei felii de pâine, prețul pe bon, cu reducere, a fost 38.76 lv. Ospătarul ne-a condus spre ieșire, politicos și plăcut, deși nu avea mănușile celui de la Hadji Nikoli Inn!
După experiența neplacută de la Hadji Nikoli Inn și pentru că Shtastliveka și Ego Pizza erau supraaglomerate (la Etno era gol, doar două mese ocupate), am revenit pentru cină în piața Ivan Asen, cu gândul să luăm ceva ușor de la Green dar nu ne-a inspirat prea multă încredere (poate fi doar o părere, n-am mâncat la ei încă), asa că am ales să intrăm tot la restaurantul Ivan Asen. Același ospătar, aceeași servire foarte bună.
Am comandat rachia aromată și maturată, 100 ml, doua beri Șhumensko la draf, o limonadă și o tavă pentru două persoane la 500 g, un amestec de cărnuri diferite cu sos, un fel de saci dar ceva mai simplu. Porția enormă am consumat-o două persoane doar în proporție de 70 %, restul a rămas pe tavă deși ospătarul ne-a propus să o luăm la hotel. Nu avea rost, a doua zi plecam, era cald dar am regretat puțin, nu pentru bani ci pentru că a rămas ceva așa bun acolo. Nu am arătat cardul de la hotel dar ospătarul și-a amintit singur de noi și ne-a întrebat dacă suntem cazați tot la hotel Tsarevets apoi ne-a adus nota pe care aplicase reducerea. Totul pe chitanță a fost 31.79 lv. Ce am lăsat în plus la fiecare din cele două mese luate aici la restaurantul Ivan Asen, a fost cu multă plăcere pentru modul cum am fost tratați dar și pentru mâncarea gustoasă.
Restaurantul Ivan Asen este destul de bine plasat, în Piața Ivan Asen, la poalele dealului cetății Tsarevets, aproape de punctul de informare turistică și este locul ideal pentru urmărirea unui spectacol de sunet și lumină, spectacol din păcate rar și fără un program cunoscut, oferit doar dacă grupuri de turiști plătesc sau la sărbătorile naționale și religioase.
Restaurantul are o tentă istorică, printre decoruri numărându-se copii ale coloanelor lui Omurtag și a lui Ivan Asan al II-lea, cu inscripțiile redate întocmai cu originalele aflate la biserica celor 40 de Mucenici iar pe exterior sunt copii ale scuturilor țarilor dinastiei Asăneneștilor. Cetatea fiind frumos luminată noaptea, este un loc plăcut pentru cină. Este un local foarte curat, grupuri sanitare excelente, este pe trei nivele, cu o vedere frumoasă pe trei laturi, la cetate, la râul Yantra sau spre statuia patriarhului Eftimie, eruditul care era în fruntea bisericii bulgare când turcii au distrus cetatea și când Biserica Ortodoxă Bulgară și-a pierdut independența pentru aproape 500 de ani. Restaurantul are un program de la ora 8 la 23, terasa exterioară are numai 15 locuri dar în interior sunt 130, bucătăria este specific bulgară dar și internațională.
Am plătit cash dar cred că se poate plăti și cu card, nu am întrebat, din păcate și nici nu am dat atenție la intrare. Au pagină pe net dar nu este trecută modalitatea de plată, doar număr de telefon și adresă mail pentru rezervări.
Este un restaurant în care mă voi întoarce când voi reveni la Veliko Târnovo, sper să rămână tot așa de bun și cu oameni plăcuți.
Trimis de elviramvio in 20.09.16 12:45:07
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@elviramvio: Eu sunt Toma Necredinciosu' si trebuie sa verific veridicitatea celor exprimate aici astfel incat daca voi ajunge acolo va trebui sa vad cu ochii mei daca i-ai laudat degeaba sau nu.
Acum stiu sigur ca cei care vor citi vor comenta "Da' de ce nu verifica si localul din articolul anterior? "
Da' ce sunt fraiera?
Am citit azi atatea articole despre mancare (si-al meu a fost la fel ) incat cred ca o sa dau in diabet.
Dar mai iau o gura de apa si trec mai departe, poate imi trece.
Felicitari, votat cu foarte mare placere.
@mishu:
Pai am vazut poza cu macul in exces (erau extrase principiile active interzise?) dar n-am zabovit prea mult ca nu-mi terminam articolul meu, sic!
Stai ca n-am terminat cu mancarea, daca ploua tot asa, munca din curte se amana si scap si eu de grija caloriilor pe care nu le-am aruncat spre voi, sa scap eu de ele, asa ca urmeaza un alt articol, mai pescaresc putin!
@elviramvio: Sa revenim, ceea ce cunoastem noi ca dand acele senzatii euforice se extrag nu din mac asa cum cred multi ci din capsula in care stau semintele de mac.
Mai degraba starea de bine mi-a fost indusa de acea bere bruna, tare si rece, bauta pe o caldura doboratoare .
Te astept si cu pestele daca tot e vremea urata, adevarul e ca pestele inoata in apa asa ca da-i drumul pe garla.
@mishu:
Stiu ce spui, dar am glumit. Totusi si semintele de mac au unele pricipii active foarte folositoare sanatatii - unii chiar folosesc ulei de mac - totul este sa nu se exagereze caci atunci se trece la adverse.
Dar mancarica ta chiar avea ceva mac, daca-ti place e bine. Eu prefer doar cozonac si saleuri cu mac.
@elviramvio: Pot spune ca era imbracat in mac ca intr-o haina de iarna, insa a fost ok, singurul lucru care nu imi place de la mac este ca il mananci si peste 2 ore
Anul asta, pe 2 Mai, am vrut cu sotia sa luam masa aici. Nu aveai loc sa arunci un ac, era plin.
@georgel:
Multumesc de vizita.
Este foarte aglomerat uneori, se pot insa face rezervari telefonic sau pe mail. Cu hotelul colaboreaza din 2010 din cate am aflat. Tot aici vin multe autocare cu turisti, se pare ca este foarte profitabila colaborarea dar acestea de obicei vin doar pentru pranz.
@elviramvio: Frumoase poze si lamuritoare, dar rachia m-a convins cel mai tare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 [Restaurant Ego (1) Pizza & Grill / Nezavisimost] O surpriză plăcută — scris în 22.09.23 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 [Restaurant Ego (1) Pizza & Grill / Nezavisimost] Restaurant Ego 1 - un prânz bun în frumosul Veliko — scris în 28.07.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2021 [Restaurant Shtastliveca] Restaurant Shtastliveca din Veliko Tarnovo, un restaurant de top — scris în 14.11.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Restaurant Casa di Bianco] Ne-am simtit bine aici — scris în 03.10.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant Club Na Arhitekta] Mehana “Club na Arhitekta” — scris în 27.10.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant Ego (2) Pizza & Grill / Stefan Stambolov] Restaurant EGO Pizza & Grill 2. Deci, da! :)) Plus alte locații unde papa bun!!! — scris în 25.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant hotel Gurko] Restaurant Gurko. Nimic deosebit — scris în 24.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ