ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
MAR-2017
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Restaurante muresene

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

(parodie culinara)

Motto
“Dragostea trece intotdeauna prin stomac / Nu incercati sa contaziceti aceasta enigma fara leac / Iar cand buzunarele ti s-au golit de tot / Femeia te considera un lenes sau un idiot / Ce faci draga, luna asta n-ai muncit deloc? / Dragostea e un salariu, cu multe zeroruri in plus / El se ia lunar de la banca si fetele, ah fetele / Ti-l cheltuie-ntr-un week-end, pana vezi ca toti banii s-au dus. ”

Astazi imi astept prietena, careia i-am promis un week-end de vis. Pentru c-am luat salariul. I-am promis un pelerinaj culinar pe la mai multe restaurante din judetul meu.

Restaurantul Transilvania din Sighisoara

Ne intalnim la Sighisoara, in varful dealului. Ea ajunge mai repede. “Sus in deal, e-o masa si acolo-i mandra mea”. E-o masa micuta si romantica, suntem doar noi doi si restaurantul. Pana si terasa de vara e goala. Comandam cate o ciorba, care nu depaseste 10 lei, cu ceapa si smantana cu tot, ca sa ne potolim foamea achizitionata pe drum. Interiorul restaurantului de trei stele e rustic. Apoi ne grabim spre halta urmatoare.

Restaurantul Club Dracula din Sovata

Este parca cel mai frumos restaurant dintre toate. Scaunele sunt imbracate in blanuri de animale, culorile mobilierului sunt vii. Portretul lui Vlad Tepes sta atarnat pe toti peretii, minus la grupul sanitar. Patronul s-a gandit ca daca-i pune teribila-i poza si-n baie, e posibil sa te blochezi de frica si-ai intrat acolo degeaba. E martie, primavara bate la use, pe coclauri au rasarit branduse. Ne asezam la o masa langa fereastra, exact sub masca lui Dracula ca sa admiram natura din jur si mai ales, lacul Ursu. Si aici, suntem doar noi doi si chelnerii, e extrasezon, statiunea Sovata e aproape goala iar restaurantele, sunt si mai goale.

Comandam cate o supa de fidea, o ciorba de fasole cu ceapa, si cate o mancare de legume cu mamaliga, plus o cafea si o bere din vremea lui Caragiale. Total, 105 lei. Wow! E-al “dracula” de scump! Aici nu mai venim. Veni, vidi, arrivederci!

Restaurantul Alunis

E tot de trei stele si are preturi mai umane. Mai ales ca dupa balaceala sarata, nu mai ai puterea sa te deplasezi prea mult prin statiune, care e in panta, preferi ascensorul. Cu liftul, facem de “la camera” si pana la restaurant, un minut, sunt doar 4 etaje.

Aici luam masa de pranz si de seara de mai multe ori. Pe la 8 seara incepe si muzica. Poti dansa. Formatia muzicala schimba ritmul in functie de varsta clientilor. Intr-o seara era un grup mare si tanar din Cluj, s-a pus muzica disco. In alta seara, erau clienti din Republica Moldova, s-a pus o hora, alta data erau meseni mai in varsta, s-a pus tango.

Preturile la ciorbe sunt intre 6 si 8 lei iar la gratare cu garnitura intre 16 si 22 de lei.

Hanul pescaresc de la Campu Cetatii

Intr-o zi (ultima, uraaa!) ajungem si la acest han, care e la vreo 18 Km de Sovata. Aici se afla o crescatorie de pastravi. Vara poti sa inchiriezi o undita si sa pescuiesti pastravii tai, vii, pe care poti sa-i duci acasa sau sa-i duci la bucatarie si sa-i consumi “ad-hoc” pe una din terasele hanului. Dar exista si pastravi prajiti, gata preparati. Vara gasesti cu greu un loc liber la acest han dar acum, in extrasezon, sunt locuri destule. Alegem o masa mai linistita, cu “see-view” spre lacul cu pastravi.

Servim cate o ciorba taranesca si cate un pastrav cu mamaliguta si mujdei de usturoi amestecat cu smantana. Pastravii au un gust grozav, sunt proaspeti, inainte cu-o juma' de ora, acestia inca se zbenguiau prin apa. Consumatia totala nu depseste 90 de lei. Pastravii sunt ceva mai scumpi. (30-32 de lei bucata, dupa gramaj). Cardul meu e deja “pe rosu”. Sper ca urmatoarea cina sa fie “hrana rece la camera”, pentru odihnirea stomacului. Dar cine sa-nteleaga ca am “famelie mare, renumeratie mica, dupa buget, coane Fanica, dupa buget”.

Vis-a-vis de han, e o baraca cu suveniruri. “Vai, iubi draga, hai sa-ti aleg un suvenir, sa-ti aduci aminte de mine (cat vei trai) ! ”. “OK, zic eu cu o figura senina in adancul careia clocotea un vulcan”. Cine-a scos baraca-n drum? Ala a fost om nebun! Aici, in baraca, totul e frumos si scump. Ma aleg cu-o pereche de ciorapi de lana la 20 de lei (ultimii mei bani). Mi-i cumpar si ma bucur ca un copil de cadoul ce mi s-a facut. “Vai ce bine o sa-mi prinda la iarna viitoare” zic eu, cu gandul ca odata ajuns acasa, o sa-i arunc pe foc. Apoi, jumatatea mea, mult mai tanara si frumoasa, se-nfunda inca o juma' de ora prin baraca, ca sa-mi mai caute ceva cadouri. Cred ca a simtit ca nu mai am bani si-mi cauta o pereche de papuci, pe care o sa mi-i dea la plecare. Dar n-a gasit decat cizme de cauciuc, articol cu care semanam eu in acel moment. “Ura, zic eu in gandul meu, am scapat viu si nevatamat”. Deocamdata.

Ne-ntoarcem la camera, in drum ma opresc si-i iau si eu un suvenir, doi magneti la pret de unul cu 3 lei, si un martisor cu un leu si cincizeci de bani. O inimioara din plastic. Gestul conteaza, nu valoarea, nu-i asa? “Vai, ce atent esti cu mine, imi zice ea... auzi, pe-aici prin Sovata nu exista cumva si vreun magazin de parfumuri scumpe? ” “Nuuuu!... doar tu stii ca Sovata nu-i Paris sau Milano, e-o fundatura nenorocita, plus ca la vremea asta totu-i inchis. Sezonul aici incepe de-abia prin luna mai”.

Final

A doua zi ne despartim ca doi amorezi din luna de miere, ea fericita si eu usurat. Urmatoarea intalnire, o fixam dupa vreo doua salarii de-ale mele, prin aprilie.

Dragostea e ca o salata! Ea trece prin inima, stomac si prin buzunarul meu.

 

@Web, te rog clipul, mersi!

https://www.youtube.com/watch?v=dwyvECABYq4


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.03.17 09:21:49
Validat / Publicat: 18.03.17 13:09:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2892 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Alte mancaruri la aceasi restaurant, gordon bleu, cu garnitura de orez si legume
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[18.03.17 14:25:29]
»

Unii petrec acum la Întâlnirea AFA - 2017, dv. la Sighișoara și Sovata. Deh, d-le Dorgo, știți vorba „După posibilități Coane Fănică” și mai adaug eu și după vârstă. Suntem amândoi „juniori. ”

Ați scris un review de bun gust și încerc ca ecoul meu să fie la fel.

Plăcut reviewul, sinceritatea lui frapează.

Doi dintre cei care au votat reviewul dv. (d-na Carmen Ion și d-ul Traian Leuca) acum sunt la Întâlnirea AFA. Iată că aceștia și-au făcut timp să mai intre și pe AFA. Stimă pentru amândoi.

Citesc de ceva vreme reviewurile dv. Vă mai amintiți când dimineața, pe viscol, mergeați la serviciu pe jos, înaintând cu spatele. Era greu atunci, dar eram tineri.

Să fiți sănătos și să aveți companii tot atât de plăcute.

cristina47*
[18.03.17 18:44:02]
»

Un articol care m-a facut sa zambesc.

M-a amuzat faza cu magazinul de parfumuri! Sunt bune si iesirile astea "in extrasezon"!

Ciorapii, facuti de mana, cred ca vi i-ati cadorisit la un pret bun, zic eu...

Ciorba cu ceapa nu am mancat niciodata, dar pare apetisanta combinatia din fotografiile dumneavoastra. Voi incerca si eu. Se mai adauga ceva peste ceapa, sau se consuma ca atare?

Mi-a placut si cantecul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[18.03.17 21:00:12]
»

Preambul. La ora aceasta, la Întâlnirea AFA petrecerea este în toi iar noi stăm acasă. Așa ne trebuie dacă nu am fost cuminți.

@ Cristina 47, mă substitui colegului Dorgo și vă răspund eu.

„Ciorbă cu ceapă nu am mâncat niciodată”

Asta-i bună. Păi nu sunteți româncă?

În săptămîna mare a Postului Paștelui, mama ne dădea numai mâncare de post (săraca, de când a murit, am devenit ateu).

La o ciorbă de fasole, fără carne sau afumătură, merge bine o ceapă, nu ca aceea din P-9 tăiată și servită delicat, ci o ceapă spartă cu pumnul pe masă (românește) și dacă este de culoare roșie, este și mai apetisantă. Nu uitați să puneți sare pe ea, o face fragedă. Dragi cititori români, am dreptate? @Cristina 47, poftă bună la viitoarea ciorbă cu ceapă spartă cu pumnul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[19.03.17 07:49:03]
»

Dorgo: cum e supa din fidea? Eu nu am auzit până acum, îmi explici si mie, te rog frumos. După nume zici că e apret

Aici, la Dobru, eu am plătit 34 de lei pentru un păstrăv, mămăliguță și mujdei.

Te salut!

dorgoAUTOR REVIEW
[21.03.17 18:57:25]
»

@krisstinna: supa de pui cu fidea (se pun uneori și găluște).

krisstinna
[21.03.17 19:40:41]
»

@dorgo: Aha, mă speriasem, credeam că apă chioară, cu fidea si delicat.

Mulțumesc

cristina47*
[21.03.17 19:45:39]
»

@krisstinna: Eu ma gandeam la un fel de fidea fiarta si pasata, asa cum se face supa crema de dovlecei... Oricum, eu nu ma pricep deloc la "cuisinerie"-eala.

krisstinna
[21.03.17 19:48:43]
»

@cristina47: Eu chiar mă pricep si supa cremă de dovlecei e bună în comparație cu zeama de la fideaua pasată, care e de fapt "apretul" pe care în foloseam în vremurile apuse, comuniste.

cristina47*
[21.03.17 19:58:10]
»

@Mihai18: Sunt romanca. M-am nascut in Suceava, pe langa Folticeni (cineva, credea ca il iau la misto cand am intrebat, cumva, tandru, cum a ajuns in Vigo, "un baiet din Folticeni"; parea foarte suparat si hotarat sa ma puna la punct, pe mine "bucuresteanca")

Nu am mancat ciorba cu ceapa, alaturi. Niciodata. Insa, slanina cu ceapa, in special rosie, am mancat in Ardeal.

La noi, in Moldova, slanina, se taia feliute subtiri, si se manca cu catei de usturoi, taiati subtiri, sau mai putin subtiri, depinde de catelul fiecaruia, si de zona.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, dorgo, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sovata?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091804981231689 sec
    ecranul dvs: 1 x 1