GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Locuri de luat masa în Orosei și în apropiere
În cele 7 zile petrecute în Sardinia, am fost nevoiți să luăm și cina ????, astfel că în acest articol voi face câteva recomandări - toate din experiență proprie. Voi începe cu localul unde am servit cina de trei ori și anume Bar Trattoria Manu. Localizat în frumoasa Piazza del Popolo nr. 17 în centro storico din Orosei, acest local este extrem de căutat de toți turiștii și are reviewuri foarte bune. Nu are site propriu și să fiu sincer nici nu are nevoie. Este nevoie de rezervare, altfel vei fi nevoit să stai să aștepți eliberarea unei mese, lucru nu prea plăcut, mai ales în vacanță. Cum noi ne plimbam seara pe aici am observat că era plin întotdeauna – pe lângă turiști erau și mulți localnici.
Una din terasele sale este acoperită de viță-de-vie, o mică grădină este lângă cea de-a doua terasă, iar gama de feluri servite și mai ales calitatea preparatelor, îl fac să fie un loc atrăgător pentru cină. Un avantaj este că localul este deschis și pentru prânz, dar cum noi eram mereu plecați nu am avut ocazia să ajungem în cursul zilei pe aici. Este probabil, cel mai căutat restaurant din Piazza del Popolo, poate chiar din Orosei. Meniul este scris de mână pe tablă (de fapt sunt 2 table) care sunt plimbate de la o masă la alta pentru vizualizarea meniului și alegerea preparatelor dorite. Meniul este doar în italiană, dar personalul este foarte prietenos și vi se vor explica felurile care nu sunt înțelese. Parte din personal vorbește engleză astfel că nu va fi greu să vă lămuriți.
Ce este important de menționat – meniul se schimbă zilnic (nu tot meniul dar cam jumătate din preparate sunt diferite în fiecare seară) plus faptul că dacă un preparat se termină, va trebui să alegeți altceva. Asta pentru că totul este proaspăt și se prepară pe loc din ingredientele disponibile. Pentru că suntem lângă mare, un loc important în meniu, îl dețin fructele de mare și preparatele din pește – scoicile, peștele spadă și tonul au un rol principal.
Este unul din puținele localuri din Italia, unde coperto este doar 0,5 euro, iar în acești bani primești un coșuleț cu pâine și un preparat specific Sardiniei, un fel de foccacia, dar mult mai subțire (atenție – consumul acesteia te face dependent ????). Acest aperitiv gustos ne-a fost servit la toate localurile unde am luat cina. Meniul cuprinde 6 sortimente la felul 1,4 la felul 2 si 8-9 antipasto plus 3 feluri de salate și 3-4 deserturi. În prima seară am început cu un aperitiv tradițional din Sardinia, pomodoro con bottarga e fichi, . Pomodoro = roșii, fichi = smochine, iar bottarga sunt icre conservate prin sărare și uscare - în stare proaspătă (cazul nostru) stropite cu ulei de măsline, iar dacă sunt maturate se pot rade pe diverse tipuri de paste. Apoi am comandat pește spadă și ton roșu, ambele delicioase. Porțiile sunt suficient de mari, dar gustul este cel care face diferența. A doua și a treia oară am ales pește la grătar, platou mixt (cu creveți, baby calamar, pește), felii subțiri de carne de vită cu garnitură, iar dintre deserturi am încercat cheesecake și bineînțeles tiramisu. Ca și băuturi am ales vinul casei (alb sau roșu) care este foarte bun.
Un alt local foarte bun este Locanda Fuffuraju situat pe Via Livorno, 67 în localitatea La Caletta. Localul ne-a fost recomandat, chiar dacă aveam cazare în Orosei – distanța dintre cele două orășele este de vreo 35 km / 40 minute. Și aici am avut rezervare, am ajuns pe la ora 20, iar la ora 20.30 era deja plin. Restaurantul se deschide la ora 19.30. Meniul nu este foarte vast (voi atașa o poză), dar ceea ce se prepară aici este delicios. Pentru început am ales un preparat tradițional sard și anume, Culurgiones, - sunt niște paste (gen ravioli) care erau umplute cu cartofi, mentă și pecorino, acestea fiind servite cu sos de roșii.
La felul 2 am ales un platou, fritto misto di pesce, (creveți, inele de calamar, niște pești mici gen hamsii, baby caracatiță) și, pesce spada alla Oristanese, (file de pește spadă cu semințe de pin și măsline) – preparate absolut senzaționale. Și aici am ales ca și băuturi, tot vinul casei. La desert am servit sorbetto al limone, răcoritor și ușor. Seara s-a încheiat cu un digestiv – Brancamenta și Limoncello. Nici acest local nu are site propriu, dar rezervarea este recomandată – am rămas impresionați de ceea ce oferă acest local, iar dacă ajungeți pe aici nu trebuie ratat.
Pasta e Pasta este un local situat în Orosei pe Via Alcide De Gasperi nr. 7, în centro storico foarte aproape de Piazza del Popolo. După cum se intitulează v-ați dat seama că este un local specializat în paste de diverse feluri, preparate în moduri diferite. Aici nu am mai făcut rezervare deoarece nu am fost chiar seara ci pe la ora 18.30. Italienii nu prea servesc cina la această oră astfel că nu am avut probleme în a găsi o masă liberă. Cum în Orosei sunt cazați sau ajung foarte mulți turiști străini, localul este deschis de la ora 17 la 22, dar și de la 9 la 14.30. De câte ori am trecut pe aici mesele erau pline, semn că este un local apreciat - https://www.facebook.com/PastaPasta-567638533591679/
Meniul restrâns este compus din 16 preparate, se așteaptă cam 15-20 de minute, iar totul se prepară pe loc. Am încercat, ravioli di mare, (ravioli negre cu cerneală de sepie, umplute cu pește proaspăt și bottarga) și, malloreddos estate, (paste scurte specifice zonei, cu roșii cherry, busuioc, piper roșu, usturoi și ricotta rasă). Nouă ne-au plăcut și este indicat să încercați preparatele tradiționale Sardiniei – veți avea surprize plăcute.
Un ultim local unde am venit pentru cină a fost Sas Animas Pane e Vino – un bar enotecă aflat în Piazza Guglielmo Marconi, 8 din Orosei. Meniul nu este foarte stufos, dar calitatea preparatelor este foarte bună. În plimbarea de seară treceam des pe aici și localul era plin întotdeauna. Nu am avut nevoie de rezervare, deoarece am ajuns aici pe la ora 19.30 - localulurile se aglomerează în jurul sau după ora 20. Puteți alege din cele 11 tipuri de gustări și aperitive (tapas e antipasti) - platoul cu salamuri și brânzeturi specifice este excelent. Am ales apoi un ciolan de porc (preparat diferit de ceea ce e pe la noi) cu garnitură și un preparat pe bază de carne de vițel, alături de un pahar de vin roșu. În general la restaurante puteți cere vinul casei care este foarte bun și este produs pe plan local.
Dar unde servim și noi gelato? Găsim așa ceva și în Orosei - nouă ne-a plăcut ceea ce am găsit la Bar Gelateria Pasticceria Smeralda locație aflată pe Via Santa Veronica 2/4 la marginea zonei centro storico. Locația ne-a fost recomandată de una din fetele de la recepția unității de cazare. Am fost aici de vreo 3 ori și am încercat câteva sortimente din cele aproximativ 30 disponibile.
În general preparatele pe bază de pește costă în jur de 15-17 euro porția - dar totul este gătit din pește proaspăt sau fructe de mare pescuite în aceeași zi (nu din produse congelate). Gustul este deosebit, iar modul de preparare și garniturile alăturate dau o valoare și mai mare. Pastele au prețuri între 8-12 euro (cele mai scumpe fiind cele cu fructe de mare), alte preparate având prețuri între 5-15 euro (aperitive și fel principal) - voi atașa căteva poze cu meniuri pentru a vă face o idee.
Închei aici articolele cu și despre Sardinia, dar sunt sigur că voi reveni pe insulă pentru că mai sunt multe locuri/plaje de descoperit.
Ciao a tutti!
Trimis de BOGDAN DSN in 02.03.20 19:57:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@BOGDAN DSN: Mi s-a făcut foame la prima oră - ăsta a fost efectul reviewului și pozelor!
Îmi place mult bucătăria italiană, așa că am lecturat cu interes textul și mi-a atras atenția bottarga, icrele uscate pe care le-am căutat fără succes anul trecut în Grecia la Preveza și în împrejurimi - acolo sunt învelite într-un strat de ceară de albine și lăsate să se usuce la soare. Te invidiez sincer și colegial pentru șansa de a le fi gustat; din câte am citit, sunt o delicatesă...
Felicitări pentru întregul serial Sardinia.
Ciao!
@Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri. Și mie îmi place bucătăria italiană și nu ezit să încerc preparatele tradiționale zonelor în care ajung.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 [Spaghetteria Solemare [Baja Sardinia]] Restaurantul Sole Mare din Baja Sardinia — scris în 19.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Ristorante Supramonte [Sarthu Thitu]] Ferma restaurant Supramonte - un prânz la păstori, în Sardinia — scris în 20.12.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ