BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Hanul Domnitorilor - Predeal
Când am planificat o călătorie La Predeal, cu trenul, rezervând trei nopți de cazare la Hotel Carmen - Predeal, hotărâsem deja că - în afară de micul dejun care era inclus în prețul cazării - voi servi toate celelalte mese în alte locații. Asta nu din vreun resentiment față de restaurantul hotelului care mă găzduia, ci pentru că voiam să descopăr și să cunosc și alte locații în care se poate servi masa la Predeal.
În toate plimbările mele prin centrul stațiunii și prin împrejurimi, în afară de priveliști, de fotografii și de obiective de vizitat, am căutat să iau pulsul restaurantelor și al teraselor existente în zonă. Și cum puteam face acest lucru decât privindu-le atent și încercând să apreciez gradul de ocupare în diferite momente ale zilei? Era la începutul lunii noiembrie, în timpul săptămânii, într-o perioadă în care activitatea turistică în Predeal este mai slabă, cu vizitatori mai puțini. The Brothers - Restaurant & pizza aflat vis-à-vis de hotel părea părăsit, la fel și The rulers inn, de asemenea amplasat în apropiere.
Restaurant Vârful cu Dor situat în fața Primăriei, deși cu oferte de meniu înscrise la intrare, avea un anunț prin care eventualii vizitatori erau înștiințați că locația este închisă, personalul fiind în concediu de odihnă. Cum, chiar tot personalul? Asta m-a făcut să înțeleg faptul că pe acolo bântuie pustiul, vizitatorii lipsind cu desăvârșire.
Nici Restaurant La Conu Nicu din imediata apropiere a gării sau Restaurant Dragului și - mai jos de hotel - Vatra Regală și Ceaunul de munte nu erau mai animate. Doar 2-3 consumatori stingheri, la câte o masă.
Restaurant Hanul Domnitorilor, situat central, la șosea, în apropiere de o benzinărie Petrom și nu departe de hotelul la care eram cazată (la numai 90 m), un restaurant cu terasă la stradă și cu saloane în interior, la parter și la etaj, părea mai animat. La orele prânzului, pentru că zilele erau însorite și călduțe, terasa era ocupată aproape în întregime. Bineînțeles, într-acolo mi-am îndreptat și eu pașii.
despre SERVICII
Am luat loc la o masă, aproape de marginea terasei încă împodobită cu flori. Am găsit pe masă și un meniu, așa încât am început să-l răsfoiesc cu toate că tot ceea ce îmi doream era o ciorbă bună. Nu știu cum se face, dar plimbările în aer curat, de munte, îmi fac mai degrabă poftă de ciorbă decât de alte preparate sofisticate.
În meniu am observat, în afară de supe și ciorbe de diverse feluri, și alte preparate, începând cu cele pentru mic dejun, continuând cu felurile principale (fripturi de porc, pui, cârnați, pește) cu diverse garnituri, pizza și paste, salate și încheind cu deserturi și băuturi.
Ospătarii, amabili, sunt echipați la fel și se mișcă ager printre mese debarasând sau aducând comenzi. Trebuie specificat faptul că mesele sunt aranjate diferit, unele sunt mai mari, pentru grupuri de 8-12 persoane, alte sunt mai mici, doar pentru 4 persoane. Masa mea, de la margine, era pentru 3 persoane.
Pentru amabilitatea și promptitudinea personalului, pentru curățenia de acolo (mă refer în special la terasa unde am servit eu masa de două ori) și nu în ultimul rând pentru amplasamentul localului, cred că Hanul Domnitorilor merită să intre în atenția noastră pentru viitor.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
O tânără ospătăriță s-a prezentat pentru a-mi prelua comanda. Am comandat o ciorbă de legume fără pâine, fără smântână și fără ardei. Am cumpănit dacă să aleg și ceva ca fel principal, dar - văzând papanașii care erau aduși la alte mese (eu sunt un mare fan papanași), în plus remarcând mărimea porțiilor - pentru felul principal am decis să revin a doua zi sau mai pe seară.
Așadar, prima mea comandă a constat doar într-o ciorbă de legume urmată de o porție uriașă de papanași.
Ciorba mi-a fost adusă de îndată, fierbinte, asezonată cu verdeață proaspătă. Nu am ce comenta. A fost bună, a fost exact ceea ce îmi doream.
Cu papanașii este o întreagă poveste. Sunt buni, sunt arătoși, sunt mari și sunt înnecați în fluvii dulci de smântână și dulceață, dar - așa cum sunt eu fan papanași, așa cum am renunțat la felul principal pentru a putea face față porției de papanași - aflați că nu am fost capabilă să îngurgitez întreaga porție. Abia dacă m-am atins de cel de-al doilea. Porțiile sunt anormal de mari, neomenești și n-ar trebui să fie așa. Este adevărat că, la cerere, în cazul unei mese în grup, papanașii pot fi serviți și la două farfurii, deci câte unul de persoană, eventual cu toppinguri diferite (dulceața poate fi de afine, de mure sau de vișine). Nu este prima oară când m-am întrebat de ce trebuie să fie doi papanași la o porție. Oare bucătarii nu cunosc singularul de la substantivul papanași? Sau prețul este cel care primează?
La Hanul Domnitorilor din Predeal, Papanașii cu dulceață de afine și smântână, 200/100/50 g, fac parte - alături de alte preparate - din specialitățile casei.
A doua zi, la prinz, am revenit la Hanul Domnitorilor și - pentru că era cald - tot la terasă. De astă dată nu mi-am mai dorit papanași. Acumulasem calorii să-mi ajungă până la iarnă. Am comandat doar o pizza, cea la care îmi rămăsese gândul din ziua anterioară, adică Pizza casei "ia-mă, sunt fierbinte". Și într-adevăr, mi-a fost adusă fierbinte. Pe un blat pufos - într-un aranjament aleatoriu - tronau mozzarella, ceafă afumată, măsline, ciuperci, salam uscat, sos de roșii și porumb. Regret că nu pot atașa și o poză cu această realizare culinară. Aparatul foto a rămas în cameră, la încărcat, iar de telefon nici nu mi-am amintit. Dar... ce mai? Știți și voi cum arată o pizza, iar review-ul meu nu poate fi considerat incomplet doar pentru că-i lipsește o poză.
Prețuri? Comparativ cu alte locații, prețurile nu mi s-au părut prea mari, dar nici prea mici nu sunt. Prețurile sunt obișnuite pentru România de astăzi. Pentru a vă face o idee mai generală, atașez câteva file din meniu. Cele comandate de mine au fost: Ciorbă de legume - 12 lei/porția, Pizza casei "ia-mă, sunt fierbinte" - 29 lei/porția, 500 g, Papanași cu dulceață de afine și smântână, 200/100/50 g, specialitatea casei - 34 lei/porția.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Amplasamentul localului este foarte bun, central, la șosea, aproape de o benzinărie Petrom. Nu știu cum stau lucrurile în legătură cu parcarea știut fiind că circulația în zonă, mai ales în perioadele de vacanțe și în weekend, este foarte intensă. De asemenea, nu știu dacă locurile la mese - pe terasă și în sălile de servire interioare - sunt suficiente în perioadele în care stațiunea este mai aglomerată. La început de noiembrie, atunci când am fost eu la Predeal, aceste probleme n-au existat.
Și, o recomandare la final. Intrați în interior, urcați și la etaj pentru a înțelege de ce localul se numește Hanul Domnitorilor! Acolo, într-un decor adecvat, se pare că și-au dat întâlnire toți marii domnitori feudali ai țărilor române.
Trimis de iulianic in 09.11.22 09:13:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PREDEAL.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Start vot! Desi tocmai am mancat de mic dejun (cam acum vreo 2 ore) nu am putut sa nu inghit in sec la cele citite, in fine, nu neaparat la ciorba de legume fara nici un alt adaos (de le mananc si pe acestea cu placere), dar imi plec oricand capul in fata unor papanasi bine facuti si a unei pizza delicioase. Cat despre afirmatia ta
”Regret că nu pot atașa și o poză cu această realizare culinară. Aparatul foto a rămas în cameră, la încărcat, iar de telefon nici nu mi-am amintit. Dar... ce mai? Știți și voi cum arată o pizza,
cred ca a fost suficient sa pui ingredientele asa ca fiecare dintre noi care vom citi acest articol ne-o vom imagina in felul nostru. Insa pentru ca aseara am avut in meniu pizza (Bianca D' oro, Diavola si Suprema), reusesc sa supravietuiesc cu amnitirile acestea .
Sa iti fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.
@iulianic: De câte ori am fost la Predeal - în anul acesta cred că de vreo 3 - am observat că Hanul Domnitorilor este unul dintre restaurantele foarte căutate, fapt ce contribuie la decizia de a merge acolo: lume mai multă înseamnă rulaj, rulaj înseamnă aprovizionare cu frecvență mai mare, deci ne așteptăm la ingrediente mai proaspete. În plus - pentru cei care nu știu, Hanul Domnitorilor servește și micul dejun, până aproape de prânz, pe la 11:00, dacă îmi aduc bine aminte.
Mi-a rămas în cap o întamplare amuzantă de când am fost acolo, pentru a lua un mic dejun pe care nu-l aveam la cazare. Când am consultat meniul, mare a fost bucuria noastră că aveau mic-dejun cu ouă gătite în mai multe feluri: vreo cinci-șase feluri de omlete, ouă fierte și ochiuri cu mai multe combinații de brânzeturi și/sau legume. Ca de obicei, soțul meu care ar mânca ouă și-n somn, și-a comandat ouă - ochiuri de data asta... Fericiți, am dat comanda și când ospătarul era pe punctul de a pleca să ne aducă mai întâi cafelele, partenerul meu l-a oprit cu un gest: Și scumpule, dacă se poate, ouăle să fie în sânge! Băiatul, tinerel și poate mai neexperimentat în ale gătitului, a rămas împietrit și cu o față absolut uimită... apoi a reușit să îngaime: În sânge? ... Mi-am dat ochii peste cap către consort și am zâmbit ospătarului, realizând că trebuie să detaliez un pic: Să fie un pic mai nefăcute, așa... cu gălbenușul cleios și albușul abia legat!... A râs ospătarul și a plecat să ducă vestea la bucătărie.
Toate au fost bune și frumoase, doar că în euforia ce ne cuprinsese când am văzut meniul, nu am citit că porția includea 3 ouă ochiuri, nu două, iar soțul comandase porție dublă - ăsta da fan adevărat! ????. Noroc că pentru diversitate, eu comandasem altceva...
Îmi dau seama ce-o fi fost în capul tânărului ospătar când nebunul care voia să mănânce șase ouă, avea și pretenții să fie făcute în sânge... doar nu era steak de vită! ????????
@k-lator:
”Îmi dau seama ce-o fi fost în capul tânărului ospătar când nebunul care voia să mănânce șase ouă, avea și pretenții să fie făcute în sânge... doar nu era steak de vită!
stii cum a fost asta, am fost noi de curand la un restaurant la subsol, inca nu spun care , saptamana viitoare daca ai rabdare , si cand am intrebat de o masa libera, ospatarul m-a intrebat pe terasa sau acolo, am fost socata, si am intrebat daca au asa ceva, si mi-a raspuns zambind ca nu, voia sa stie doar ce prefer , iar noi mai facem niste glumite cand suntem intrebati cum platim, spunem: "Cash cu cardul! " ... si noi care avem impresia ca ne crede lumea persoane serioase, uite ca cifra e doar un numar .
@mishu: Tot în Predeal, am fost la Carrefour Market, ne-am pus produsele pe banda de la casă, iar soțul meu a plecat să mai caute ceva printre rafturi. Fata de la casă s-a mișcat foarte repede și după ce a terminat de scanat m-a întrebat: cash sau card? Cum eu îmi lăsasem efectele personale la mașină, eram cu mâinile goale-goluțe, așadar neputincioasă în ale plății, m-am uitat după soțul care întâmplător se uita spre noi și i-am mimat foarte sugestiv, peste capetele câtorva clienți, întrebarea casieriței.
A venit într-un suflet și a întrebat serios: puteți să ne treceți pe caiet? Fata ne-a privit perplexă, dar bodygardul s-a îndreptat imediat spre noi, pregătit de conflict! Noroc cu vreo doi clienți care are au detensionat momentul râzând copios... și noi odată cu ei????
Să fie Excalibur?... restaurantul zic!
@k-lator: Știam că la Hanul Domnitorilor se poate servi și micul dejun, dar nu știam că porțiile pot fi atât de mari. 3 ochiuri...
Eu n-am avut glumițe cu ospătarii, doar am făcut ochii mari când mi-au fost aduși uriașii papanași și i-am spus ospătăriței: „Sunt fan papanași. Stau aici până diseară și tot îi termin” . Fata a râs și s-a îndepărtat, dar cred că a rămas la pândă, să vadă dacă chiar sunt capabilă să îi termin. N-am fost.
La Carrefour Market am fost și eu. Simțeam nevoia de fructe și chiar am găsit niște struguri roze minunați. La micul magazin alimentar de vis-a-vis de hotel am găsit mere de Voinești – bune și frumoase – sortiment pe care de multă vreme nu l-am mai văzut prin București.
Ma bucur ca ti-a placut. Si noi avem o traditie ca sa zic asa, drept urmare tot vizitam hanul de ceva ani incoace. Nu am fost dezamagiti niciodata iar mancarea a fost mereu gustoasa, indiferent ce am comandat. Despre papanasi... numai cuvinte de lauda. Foarte foarte buni.
Uitandu-ma prin fotografiile tale, observ ca preturile sunt identice cu cele de la cea mai recenta vizita a mea care a fost prin februarie anul acesta (vezi impresii). Atat la ciorbe, cat si la pizza, plus ce se mai vede de prin meniu, identice 1 la 1.
Mi se pare incredibil ca au ramas aceleasi preturi dupa 10 luni pline. Cam peste tot pe la alte restaurante, preturile au tot crescut de la luna la luna. Am putut face comparatia inclusiv in Rasnov unde am fost in August si mai apoi in Octombrie (anul curent), iar preturile la aceleasi restaurante crescuse cu 1-2 lei pentru fiecare preparat si asta in doar 2 luni).
Votat cu drag.
@⭐ValentinB_88⭐: Da, se pare că și prețurile - cât de cât omenești - îi fac pe consumatori să vină acolo. Eu nu am putut face comparații aflându-mă la Hanul Domnitorilor pentru prima oară. Nu am mai fost la Predeal de tare multă vreme.
Cât despre costul total al unei mese... Îți dai seama că în cazul meu nu avea cum să fie mare, mai ales pentru că nu sunt o mare mâncăcioasă și apoi... nu beau decât apă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 [Restaurant Hanul Cotul Donului [Timișu de Sus]] Restaurant de groază — scris în 04.12.23 de Marius2023 din DIMBOVITA
- Mar.2023 [Restaurant Cabana Vânătorilor] Cabana Vânătorilor restaurant — scris în 06.03.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 [Restaurant Vatra Regală] Vatra Regală — scris în 05.03.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 [Hanul Domnitorilor] O experiență culinară delicioasă la restaurantul Hanul Domnitorilor — scris în 01.03.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 [Restaurant Vatra Regală] Experienta culinara placuta — scris în 05.12.22 de magdalenanae din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 [Restaurant Hotel Dragului] De dragul Dragului, din nou la Dragului — scris în 23.08.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 [Restaurant Hotel Dragului] O experiență pe care vreau să o repet — scris în 27.04.22 de Yna Vlad din ILFOV CHIAJNA - RECOMANDĂ