GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu surle si trambite la restaurantul... FOU-THAI!
Cam tot pe vremea asta, prin luna lui Martisor a anului trecut, am fost cu doamna mea intr-un city-break prin magnificul Paris, excursie planuita cu drag in vederea aniversarii a "nu-spunem-cate-primaveri" inregistrate de scumpa-mi partenera de calatorii/viata/crestere infanti/la bine si la rau/until death do us part.
Deoarece isi dorea sa vada musai (din nou caci nu se saturase prima data) Pantheonul, am gasit un hotel la 3 pasi de acest monument al natiei frantuze, hotel intitulat Cujas Pantheon, despre care o sa scriu cateva randulete cu proxima ocaziune.
Cartierul Latin, din care fac parte sus-numitele cladiri, este de o eleganta rara, cu Sorbona, Jardin du Luxembourg, bulevarde generoase marginite de restaurante pentru toate gusturile (mai putin buzunarele), patiserii ale caror produse te imbie cu miresmele delicate de la zeci de metri distanta, terase, Starbucks, Mc-uri si alte cate cele pentru a petrece un mic-dejun, pranz sau o cina "reumatica" intr-o atmosfera ce subliniaza ca frantuzjii chiar au fost Imperiu, nu gluma.
Desi mai fusesem la Pantheon si in parcul Luxembourg, nu "atacasem" si bulevardul Saint-Michel si iata-ne la plimbarica lejera printre toate cate cele erau prezente pe linia trotuarului: librarii avand si tarabe cu carti, magazine de si cu tzoale, etcaetera. Si, pentru ca se facea seara si stomacelele romanasilor nostri din poveste isi cereau drepturile iar shaorma nu era niciunde (offf, metrou Dristor...pamant romanesc!), am trecut langa statia de metrou Cluny La Sorbonne, am intrat pe o straduta paralela, denumita melodios Rue de la Harpe. Aceasta era plina-ochi de restaurante cu terase, de toate natiile, cu preturi ale meniurilor afisate afara, sa ceteasca ochiul turistului lesinat de foame. Ne-am uitat la cel italienesc: pizza, paste, antipasti...neah! Ala frantuzesc: escargot si alte chestii care parca nu ne dadeau ghes si, cand colo, ne-am oprit brusc in mijlocul trotuarului si am inceput sa radem ca dementii: in fata ochisorilor nostri scria cu litere de-o schioapa "Restaurant FOU-THAI - Specialites chinoises, thailandaises & vietnamiennes". "Doamna, spuse subsemnatul dupa ce isi ostoi rasetele bolnave, vreti sa va duc la FOU-THAI?". Doamna cu pricina dadu din cap in semn de aprobare caci nu putea vorbi din cauza hohotelor. Ce-om fi gasit de ras nu stiu, poate din cauza foamei...
Nici nu ne-am mai uitat la meniuri/preturi si ne-am asezat la o masa, invitati fiind de o ospatarita chinezoaica/sau ce-o fi fost in toate limbile pamantului: engleza, franceza, cantoneza, etc. Am luat tacticos cartulia cu meniul si am zis, inainte de toate, ca are baiatu' chef sa bea alcohol cu sotioara lui, doar era un eveniment fericit pasamite. Ne-am uitat la tipurile de bauturi si am ales un vin rosu la 50 cl, carevasazica 500 ml in traducere romaneasca cu Google. Doamna mi-a zis ca nu poa' sa bea atat, dar am potolit-o facil afirmand ca ma voi sacrifica eu si o sa beau tot ca doar eram cu pejou-ul, nu cu masina.
Nici nu am apucat sa dam comanda de vin ca micuta chinezoaica a si venit cu un cosulet mic plin cu creveti din aia felii, expandati, ca cei de pe vremea lui Ceasca, pe care ni-l puse in fata zicand "she-she, tzin-tzin si bon appetit" (acesta fiind din partea casei, chipurile pe post de painica). Noi multumiram si ne continuaram lectura meniului, rontaind agale, de foame, crevetii care se dovedira a fi deliciosi.
Dragutul restaurant FOU-THAI avea trei tipuri de meniuri plecand de la 10 euro/meniu si constand in salata aperitiv, felul principal de masa si desert, toate la alegere. Am chemat-o pe chinese girl si am rugat-o sa ne aduca asa: un meniu constand din salata de primavara cu de toate, o vita cu ceapa caramelizata si garnitura de orez simplu, iar ca desert un mixt prajit (ananas, mere, banane) iar celalalt meniu salata cu pui, porc cu alune si orez garnitura si lychee ca desert ca nu stiam, inca, ce-s alea.
"Descriptio Moldaviae" ar trebui sa fac la fiecare fel de mancare pentru ca au fost geniale dar ma rezum sa zic asa ca nu plictisesc onoratul cititor: sos ca la salatele alea n-am mancat neam de neamul meu chinezesc! Mixt prajit mai mancaseram acasa, vita+porc cam stiam ce-i cu dansele si au fost la inaltime iar pe lychee ne-am batut cu spor pentru ca erau delicioase, insotite de un fel de sos subtire ce avea aroma gen cea de trandafiri...de fapt a lor proprie si personala.
Din cand in cand chinezoaica se uita la noi si ne intreba din priviri sau verbal daca mai doream ceva sau daca totul era ok, noi raspunzand cu gura plina: Senchiu, Senchiu...everything is delicious.
Si cum vinul rosu frantuzesc incepuse sa-si cam faca efectul, era un soi destul de tare, am inceput sa "ne radem" cu glas tare, uitandu-ne din pe frontispiciul restarantului sau pe titlul din meniul FOU-THAI, de nu mai stia chinezoaica ce sa ne faca de atata placere ce o resimtea. Irizati in obrajori de la bautura, hac, am inceput sa scanam si decorul ambient al restaurantului, acesta fiind impodobit cu tot soiul de obiecte de sorginte asiatica dar la un nivel deloc incarcat si care dadeau o senzatie foarte "cozy" cum ca te aflai pe continentul-mama al mancaricii din farfurie, sau eram noi deja afumati, nu stiu.
Eheee, se facuse tarzior, petrecerea era in toi, dar parca vroiam sa ne mai plimbam putin pentru a respira aerul parizian astfel incat ne -am hotarat sa ne luam talpasita, satui fiind Paris sa mai cutreieream. A venit si bonul: total 25,70 euro din care vinul a fost 5,70 euro si restul cele doua meniuri. I-am lasat si lui "tzin-zin" diferenta pana la 30 de euro pentru ca fusese simpatica si sa vezi ce ne mai multumea "she-she, she-she".
Pentru cei de acasa ne-am gandit sa ne pozam emfatic in fata restaurantului, la masa, cu sigla maare deasupra noastra, asa ca sa rada si gura lor ca nu suntem egoisti.
"Tzin-tzin" ne-a tras repede in poza, ne-am multumit reciproc si am luat-o pe trei carari (mama, nu mai tin deloc la alcohol!) spre Jardin du Luxembourg cu burticile puse la cale si fericiti de mica aniversare petrecuta la FOU-THAI.
P.S. Si anul acesta in martie, atunci cand am petrecut o zi si o noapte in Paris cu domnisoara noastra, am trecut sa papam ceva bun la FOU-THAI, unde copila noastra a descoperit un acvariu cu pesti-clovn ce a distrat-o teribil. Nu i-am spus cum se cheama restaurantul, ca nu trebuie ea sa stie tot! Mancarica i-a placut enorm si cu lychee cu tot. In concluzie, pozele vor fi din doua date diferite, sper sa nu se supere wm.
Trimis de le_maitre in 04.04.12 12:49:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (le_maitre); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
maestre, apetisant review, ce să mai zic și de numele restaurantului?? Auzi, tu ai auzit ceva despre post? Da, chiar așa, cel în care trebuie să ne abținem de la toate... Dar tu, știi să învârți cuțitu în rană...
Glumesc, vot maxim pentru review!
@larissa2012: Aoleo, am uitat complet de post, bine ca nu am scris si postat rw-ul in Saptamana Mare! Aceleasi multumiri!
Foarte frumos reviewul - felicitari si La Multi Ani, sotiei.
İmi imaginez ca s-a fastacit sa raspunda cand a fost intrebata mai apoi pe acasa:
"-Unde te-a dus sotul de ziua ta? "
Placuta lectura. Bravo.
@TraianS: Doamna mea este fix opusul unei firi timide sau inchistate si chiar a facut haz maxim de locatie povestind cu dezinvoltura, pana sa fie intrebata, unde a dus-o baiatul ei. O viata avem, la naiba, s-o naram asadar!
Multam fain Traiane pentru aprecieri!
@TraianS: ... si pentru urari iti multumesc, caci uitasem sa adaug!!!
)... Scuze, caci primul impuls a fost sa rad copios doar la vederea numelui restaurantului... (oare de ce ati avut si voi aceeasi reactie?! ) sigur nu de foame). Dar apoi am devenit "fetita" serioasa si am citit impresiile... pe care treptat, treptat le-am "degustat" cu ochii burtii... chiar daca sunt (vezi doamne) la o noua tentativa de a tine un regim dietetic. Dar cui ii mai pasa de el cand citesc asemenea randuri, descrise atat de frumos si sugestiv!... sa ma gandesc doar la acel desert cu banane, mere si ananas? sau doar la alunele de la portia cu porc?!...
Felicitari pt impresii, la multi ani pt sotie si numai bine!
@ileanaxperta: Ma bucura nespus faptul ca povestioara si-a atins scopurile: ai ras si ti s-a facut pofta de alune, deserturi si alte tipuri de mancare delicioase.
Cer pe aceasta cale scuze celor care sunt in post sau tin regim, ce sa fac daca asta mi-a venit sa scriu???
Iti multumesc pentru ecou si vorbele de duh!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 [Restaurant Flunch Paris Beaubourg] Flunch Paris Beaubourg — scris în 17.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Pe unde am mâncat în Paris — scris în 22.07.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 [Restaurant Le Cafe Marguerite] Restaurant Cafe Margeride - Paris — scris în 22.10.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 “Chez ma cousine” - experienta neplacuta din Montmartre — scris în 14.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Accesibil si bun in St Michel: Maison Blanche - restaurant White Horse — scris în 14.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 La Dolce Vita - Mancare buna in St Michel — scris în 03.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2010 “Paris gourmand” — scris în 29.08.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ