BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În penultima zi a vacanței, am făcut o excursie în Fontainebleau. Dimineața am petrecut-o în pădure, poate voi apuca să povestesc. Acolo ne-am „împrietenit” cu un localnic vorbăreț, care ne-a povestit totul și ceva în plus despre orașul său. Printre altele, ne-a făcut și recomandări pentru a lua masa de prânz, liniștindu-ne: în Fontainebleau e ieftin, nu ca în Paris.
Ei bine, nu a fost deloc așa. În Paris am mâncat la prețuri mult mai convenabile. Am să înșir mai jos locurile unde am luat masa, unele situate în zona turistică, altele mai la marginea orașului. Peste tot am mâncat bine (cu o excepție, dar acolo a fost vina mea). Ordinea este cea cronologică.
Restaurant Saint Cyrille, 35 Boulevard Auguste-Blanqui, 5 pe Google
Aici am luat o cină timpurie în ziua sosirii (pe la orele 17). L-am ales din mai multe motive: situat aproape de hotel, era deschis atunci când nu mai puteam de foame (majoritatea restaurantelor fiind închise în intervalul 14:30 - 18:30) și, în plus, are un scor fabulos pe Google.
Este un local micuț, o afacere de familie, cu patru-cinci mese în interior și două pe trotuar (unde am ales să stăm, de altfel - era răcoare). Gazdele amabile, servire relativ rapidă, porții mărișoare, mâncare gustoasă. Am comandat în deschidere humus (ne era prea foame ca să așteptăm în liniște pregătirea felurilor principale), apoi Lasagne bolognaise (a rămas pe jumătate nemâncată, dar nu neapărat pentru că nu era bună, ci pentru că era ciudat și prea mult condimentată, chestie de gust), respectiv Rouelle de gigot d' agneau (pulpă de miel), care a venit însoțită de o farfurie mare cu legume gratinate - bune pentru a acoperi inclusiv foamea rămasă în urma lasagnei neterminate. Am băut limonadă, respectiv bere Leffe la sticluță :); mi s-a părut cam mult 5 euro, dar ulterior am înțeles că prețul a fost tare bun, m-a costat 8-9 euro în alte locuri. De asemenea, mi s-a părut aproximativă curățenia la toaletă, însă iarăși am ajuns să măresc nota la acest criteriu, privind retrospectiv. Ne-a costat, în total, cam 40 de euro.
Nu am făcut poze, am ajuns acolo împinși de foame, dar există fotografii lămuritoare pe Google: google.com/maps/place/Res ... _541v?entry=ttu.
Les insouciants, 116 Boulevard Saint-Germain, 4,6 pe Google, privateaser.com/lieu/4040 ... les-insouciants
Situat peste drum de stația de metrou Odeon, arată interesant, are notă bună, așa că ne-am așezat la masă pe la 12:30, în a doua zi a vacanței. În seara precedentă mâncaserăm devreme, iar micul dejun a fost o glumă: cafea, lapte cu cereale, pâine cu marmeladă. Adică, din punctul meu de vedere, doar cafea (nu pun gura pe dulce).
Întâmplarea face că am mai trecut pe lângă acest restaurant în zilele următoare, la diferite ore - l-am găsit aglomerat mai ales seara. Cred că este cotat mai curând ca un bar bun, de altfel meniul care ne-a fost pus în față conținea pe o parte numai băuturi, iar pe cealaltă parte jumătate erau băuturi, iar în rest doar câteva feluri de mâncare. La orele amiezii serveau și un meniu al zilei, care la felul principal avea paste. Le-am văzut în fața altor persoane și nu ne-au spus nimic, așa că am comandat à la carte.
Doamna a ales Cheese burger des insouciants și, la desert, Tiramisu au café. Domnul ???? nu a avut prea multă inspirație, însă: și-a luat un pahar cu bere (8,5 euro) și Tartare de boeuf préparé. Am fost indus în eroare de acel „préparé” și am comandat fără grijă; pe la noi (cel puțin unde am mâncat eu singura dată minunea asta) se prăjește ușor respectiva tocătură. Ei bine, francezii sunt de altă părere, mi-au servit-o crudă. Prin urmare, am mâncat doar cartofii prăjiți care erau pe farfurie, cu multă maioneză, am terminat toată pâinea din coșuleț, am băut berea și am luat un sandviș imediat ce am plecat din restaurant, văzusem pe bulevard un loc unde se vineau unele aspectoase (s-au dovedit a fi și gustoase). Când ești la Paris, mănânci ca parizienii. Sau, cel puțin, încerci să faci asta...
În plin centru, toaleta arăta rău. Nicio problemă, în ziua următoare, mai în centru, arăta și mai rău. Am dat vreo 50 de euro (fără sandviș ????). Am pus câteva poze, cei curioși găsesc mai multe pe Google: google.com/maps/place/Les ... 59rdj?entry=ttu.
Le Chalet Saint-Michel, 43 Rue de la Harpe, 4,2 pe Google, lechaletsaintmichel.paris
Pentru cea de-a treia zi am zis să îmi fac mai bine temele. Le-am făcut așa de bine, că mi-a fost de folos și pentru ziua a patra. Am mâncat pe strada clasică de mâncătorii a Cartierului Latin, Rue de la Harpe. De altfel, cu două excepții, toate review-urile din această rubrică au ca obiect restaurante de pe această stradă. Intenția a fost să încercăm mai multe locuri, dar prima experiență a fost bună, așa că am revenit la aceeași cârciumă.
Restaurantul servește Menu de jour în trei variante: MENU CHALET, MENU GOURMAND și MENU MONTAGNE, care diferă prin preț și prin dimensiunile porțiilor (corespunzătoare prețurilor). Ele costă 17,22, respectiv 26 de euro și oferă un fel întâi, un fel doi și un desert, pentru fiecare existând posibilitatea de a alege din 5-6 variante; există extracosturi dacă alegi feluri / deserturi mai pretențioase. Apa chioară e din partea casei, ca peste tot în Franța, dar cafeaua și alte băuturi se plătesc separat.
Prima dată am ales MENU GOURMAND: Soupe à l' oignon gratinée (supă de ceapă) ca prim fel, Cuisse de lapin à la moutarde (friptură de iepure cu sos de muștar), Pommes vapeur et Ratatouille, respectiv Faux Filet grillé (mușchi la grătar), Beurre Maître d' Hôtel, Pommes sautées et Ratatouille la felul principal și Profiteroles au chocolat chaud la desert. Am băut cafea și vin, un Chantilly Cuvée IGP Val de Loire negru - foarte bun. Nota de plată a fost cam 70 de euro.
A doua oară am optat pentru MENU CHALET: Salade de Tomates et Mozzarella în deschidere (mozzarella avea gustul din România, nu pe cel din Italia), Moules Marinière (scoici în sos de vin alb), respectiv Tagliatelles à la Carbonara drept fel principal și Crème Brûlée à la Cassonade (cremă de zahăr ars) la desert. Vinul a fost același Cuvée IGP Val de Loire, dar de data asta rosé - la fel de bun. Am lăsat ceva mai puțin, doar vreo 60 de euro.
Și nu, eu nu mănânc dulce. Prin urmare am băut mai mult, că trebuie să existe un echilibru în toate ????. Un mare minus toaleta, ne-a adus aminte de trenurile din dulcea noastră patrie. Am atașat poze și fac trimitere și la imaginile altora: google.com/maps/place/Le+ ... _kg1f?entry=ttu.
Labranda, 18 Rue Louis Blanc, 4,8 pe Google, labranda.eatbu.com/?lang=ro
În a cincea zi, foamea ne-a prins când ne aflam la Canal Saint-Martin. Am căutat pe Google un restaurant bun în apropiere și ne-am oprit la Labranda, aflat nu departe de stația de metrou Luis Blanc. Și am ales foarte bine!
Restaurantul este cu specific turcesc și mediteranean, afacere de familie. Cel mai curat dintre toate cele pe care le-am încercat, cel mai ieftin, cu mâncare foarte gustoasă și bere excelentă, cu servire promptă și prietenoasă (am învâțat cum să torn berea în pahar pentru spumă de: 1 deget, 2 degete, 3 degete, teorie + aplicație practică). Recomand cu căldură!
Menu de jour la 15 euro cuprinde felul întâi, felul doi, desert și o băutură, fiecare la alegere din vreo cinci variante. Am luat Humus și Falafel, apoi Somon la cuptor, respectiv Adana kebab, Mousse au chocolat la desert și o minunată bere Efes. Am comandat-o și pe a doua (+ 3 euro). Totalul a fost de 35 de euro, pentru cea mai bună masă a acestei vacanțe. Am atașat câteva imagini și respect obiceiul (nu trebuie să mă credeți doar pe mine): google.com/maps/place/Lab ... pjv25?entry=ttu.
Villa Saint-Jacques, 1 Boulevard Saint-Jacques, 4,1 pe Google, villasaintjacques.fr/fr
E o pizzerie situată la doi pași de hotelul unde am locuit; am luat aici cina o dată sau de două ori. Ambient plăcut, pizza mare și foarte bună, o bere la pahar care mi-a mers la suflet (Affligem, în incultura mea nu auzisem de ea). Prețuri: pizza 11-16 euro, berea 8 euro paharul. Poze atașate + google.com/maps/place/Vil ... yjnfl?entry=ttu
În cea de-a șasea zi am mâncat în Fontainebleau. Iar în cea de-a șaptea din nou în Paris, într-un restaurant foarte controversat, despre care voi încerca să vorbesc separat.
Trimis de adso in 22.07.23 22:52:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adso O idée excelentă să se scrie -mai ales pentru oraşele mari -impresii despre restaurantele în care ai mâncat. Ar trebui urmată şi de alţi useri care, ca şi tine să dea adresa, meniul şi preţul. Bietul turist copleşit de încărcătura programului, când i se face foame se aruncă în primul bistro, cafenea sau restaurant şi uneori poate lua plasă. Altceva e când te duci la punct fix după recomandări.
Noi am fost de multe ori la Paris începând din 1990 şi cred că adunând zilele aşi putea însuma câteva luni bune. Am scris numai despre oraşul lumină 27 reviewuri şi vreo şase din Franţa în general, (inclusiv Fontainbleau) dar despre restaurante niciunul deşi după alergătura unei zile mâncam undeva. Doar în două reviewuri am găsit câteva generalităţi fără a specifica unde am mâncat. Mi-ar fi fost de folos ca înaintea unei excursii la Paris, Roma, Londra, etc. să citesc câteva reviewuri ca acesta. Am recitit generalităţile: în 2008 şi 2014 când am scris, preţurile erau la jumătatea celor de acum. Pe atunci în întreaga zi ne încadram cu 50 eu pentru două persoane servind anemicul mic dejun cu croissant oferit de hotel, pentru seara cumpăram şuncă, unt, bere, pâine de la Franprix sau Ed l´epicier mai ieftine decât de la Monoprix, uneori mai luam un pateu pe stradă iar prânzul constand dintr-un fel principal, o bere şi o cafea servite la restaurant nu ne costa mai mult de 30 eu pe amândoi.
@Michi: Sarut mana!
Multumesc pentru incurajari. Nu stiu cat de folositor va fi review-ul meu, nu mi se pare ca ar fi starnit prea mult interes, asa ca aceste incurajari sunt binevenite.
In ziua de azi, selectarea unui restaurant nu (mai) este atat de dificila. O cautare cu Google iti spune cum sunt cotate crasmele din vecinatatea punctului in care te afli, iar legea numerelor mari spune ca te poti increde in ce vezi pe ecran. Am ales asa si nu am gresit.
Chiar as spune ca e mai riscant sa te iei dupa o singura recenzie citita pe AFA, daca nu ai cat de cat incredere in cel care a scris-o.
Ce se poate afla, insa, din astfel de articole sunt chestii generale care te ajuta sa te orientezi: care e gama de preturi la un moment dat, unde sunt locurile in care poti gasi meniul zilei, chiar faptul ca apa e gratis la masa sau ca tartarul e prin definitie carne cruda, bleah - astfel de informatii se pot dovedi utile.
Si, sigur, daca articolul e bine scris, te poti pur si simplu bucura de lectura .
@adso: Nu stiu cat de folositor va fi review-ul meu, nu mi se pare ca ar fi starnit prea mult interes, asa ca aceste incurajari sunt binevenite.
Nu sunt singura care am remarcat că nu se mai citeşte, nici scrie comparativ cu anii de dinaintea lui 2020. Cât priveste informarea, pe când am început noi să vedem lumea, după ´90, nici calculator nu aveam. L-am luat în 2000 şi am descoperit AFA în 2010. Indiferent de Google şi chiar saituri de specialitate pentru restaurante, hoteluri, eu le-aş corobora şi cu impresiile directe de la beneficiari care sunt mai imparţiali. Oricum, un review care să treacă în revistă câteva localuri accesibile dintr-o metropolă e binevenit.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Michi:
” Pe atunci în întreaga zi ne încadram cu 50 eu pentru două persoane
S-au dus acele vremuri. Eu am ajuns în Paris prima oară în 2012; meniul zilei în Cartierul Latin costa 10 euro sau 12 euro, pe acolo. Acum e dublu. Camera de hotel a fost sub 100 de euro cu MD, acum e peste 200. Nu mai vorbim de biletele de avion.
Culmea e că orașul mi se pare mai plin de turiști acum, restaurantele mai aglomerate. La muzee nu se mai poate intra fără programare online, iar cu o săptămână înainte nu se mai găsesc bilete.
Așa ceva!
@adso:
”Tartare de boeuf préparé. Am fost indus în eroare de acel „préparé” și am comandat fără grijă; pe la noi (cel puțin unde am mâncat eu singura dată minunea asta) se prăjește ușor respectiva tocătură. Ei bine, francezii sunt de altă părere, mi-au servit-o crudă.
Francezii au dreptate, asa se face biftecul tartar. Nu se prajeste nimic, totul e crud. Problema este ca trebuie ca ingredientele sa fie foarte proaspete, tocmai pentru ca totul este crud. Mie imi place foarte mult, dar recunosc ca nu toata lumea agreeaza acest fel de mancare.
Dacă cineva citește acum acest ecou și îi permite timpul, poate deschide televizorul pe Eurosport 1 sau pe Eurosport HD. Se transmite în direct ultima etapă a Turului Franței, care se desfășoară în Paris. Imaginile sunt spendide!
@Yoda: Sigur că au dreptate, nu vă contrazic. Am intrat și eu ieri pe net și am vizionat un clip pe YouTube în care șef Dumitrescu ne învață să îl preparăm. Crud, adică.
Am recunoscut că e vina mea . Din greșeli învață omul. În cazul de față, am învățat să nu mai dau niciodată 16 euro (sau cât o fi fost) pe așa ceva! Nu mi-au convenit pastele din meniul zilei. Ei bine, am fost pedepsit. Așa îmi trebuie.
@adso: Nu vreau sa supar pe nimeni, dar mi se pare ca e un pic de prejudecata aici. La fel ca atunci cand mancam creier sau maduvioare, sau momite la masa cu occidentali si se uitau crucis (dupa ce intrebau ce a aia, bineinteles). Sau ca cei care nu pot manca scoici, melci, raci, sau caracatita, ca li se pare scarbos. A propos, ati incercat melcii in Franta?
@Yoda: Scoici da (am scris în review că chiar am comandat), melci nu, raci da, caracatiță da (dar nu în Franța, ci în Sicilia și în Spania).
În privința prejudecăților - sigur că am! Toți avem! Lupt împotriva lor, uneori îmi iese, alteori nu. Mănânc brânzeturi mirositoare, de exemplu. La început nu mi-au plăcut deloc, acum nu am nicio problemă.
Chiar și tartar am mâncat în România, puțin pus pe grătar. Nu mi-a plăcut. Ca tot românul, prefer carnea bine făcută. Dar am comandat din nou, nu puteți spune că nu am avut bunăvoință .
@adso:
” tartarul e prin definitie carne cruda, bleah
... de gustibus ????????
Bine că măcar cartofii prăjiți și maioneza cu pâine au salvat situația... pe jumătate înțeleg, dacă a mai fost nevoie și de un sendviș. ????
În ceea ce privește prețurile, desigur au explodat peste tot. Pandemia a dus totul pe culmi inimaginabile, mai ales în vestul Europei unde rar mai găsești cazări și mâncări la bani rezonabili. Totuși, mă întreb: cum se face că lumea colcăie peste tot, pe drumuri se fac ambuteiaje de zeci de kilometri, când cauți un loc de cazare în perioade de sărbătoare nu găsești neam, dacă este anunțat un festival este călcare pe cap... ?
Mi se pare mie, sau este criză!?
@k-lator:
”Culmea e că orașul mi se pare mai plin de turiști acum, restaurantele mai aglomerate. La muzee nu se mai poate intra fără programare online, iar cu o săptămână înainte nu se mai găsesc bilete.
Așa ceva!
Iată, marile spirite se întâlnesc, spunea nemuritorul Confucius (sau Gambetta?). Citez din mine pentru a vă dovedi asta ????.
Lăsând gluma la o parte, mi se pare că trăim un început de sfârșit de lume. Mă uit la mine, cheltuiesc ușor bani pe care altă dată nu îi scăpam printre degete sub nicio formă ????.
” cartofii prăjiți și maioneza cu pâine au salvat situația
Vă dați seama ce delicatesă? Meniul potrivit pentru o persoană care trebuie să-și controleze glicemia.
@adso: Dacă scoteai carbohidrații și rămânea doar maioneza în meniu, glicemia era mult mai bine controlată, părerea mea! ????
@k-lator: M-am gândit, dar nu era destulă. Un bol cu o lingură de maioneză pentru ditai omul...
@adso:
„Anul acesta ați publicat pe sait 0 impresii, ceea ce va dă dreptul la maxim 2+0 = maxim 2 voturi pe săptămână unor ARTICOLE scrise de ACELAŞI AUTOR
Ați votat deja, în cursul acestei săptămâni, 2 articole ale autorului adso. NU mai puteți vota acest autor,,
Acesta este singurul motiv pentru care un articol atat de bine scris si de util nu are un vot de la mine. Nu ca ar conta neaparat????. In schimb te asigur de toata aprecierea mea pentru informatiile atat de bine scrise si de utile din acest rewiev. Chiar am simtit nevoia sa iti scriu asta
@lucy: Va multumesc! Un asemenea ecou valoreaza mult mai mult decat un vot !
@lucy:
He he... în urmă cu niște ani buni îmi amintesc cum primeam și eu niște mesaje asemănătoare, doar că atunci restricția de a vota era pe AN, nu pe SĂPTĂMÂNĂ.
Ceva mi se pare totuși ciudat în mesajul citat de tine și anume faptul că ecoul l-ai scris chiar la începutul unei noi săptămâni, deci nu ar fi trebuit să mai fie vreo problemă.
Nu ştiu când şi cum ai votat, dar ADSO a scris săptămâna trecută doar două articole, inclusiv cel de faţă.
Colegul Adso are dreptate când apreciază ecoul tău ca fiind mai valoros ca un vot
@Yoda:
”Francezii au dreptate, asa se face biftecul tartar. Nu se prajeste nimic, totul e crud. Problema este ca trebuie ca ingredientele sa fie foarte proaspete, tocmai pentru ca totul este crud. Mie imi place foarte mult, dar recunosc ca nu toata lumea agreeaza acest fel de mancare.
Într-adevăr, aşa se "prepară" biftecul tartar. Am încercat şi eu să mănânc în urmă cu peste 15 ani la un restaurant mai "de fiţe" din Bucureşti, dar nu am reuşit . Unul dintre comeseni era fan şi eu, curioasă din fire, m-am luat după el. Soţul m-a certat pentru că nu ar fi trebuit să comand mâncăruri pe care să nu le mănânc. În plus, îmi amintesc că a fost şi destul de scump în comparaţie cu alte preparate din meniu.
O surpriză asemănătoare am avut când am comandat prima dată Chateaubriand fără să ştiu prea bine despre ce este vorba, dar pe ăla măcar l-am mâncat şi nu a fost rău deloc . Doar preţul nu a fost pe gustul meu
@nicole33 :„Nu ştiu când şi cum ai votat, dar ADSO a scris săptămâna trecută doar două articole, inclusiv cel de faţă,, Cum bine ai remarcat, am votat un singur articol al lui Adso, saptamana trecuta. Pe acesta nu l-am putut vota. Cum de altfel nu pot da vot nici la ecoul scris de tine????
,,Anul acesta ați publicat pe sait 0 impresii, ceea ce va dă dreptul la maxim 2+0 = maxim 2 voturi pe săptămână unor ECOURI scrise de ACELAŞI AUTOR
Ați votat deja, în cursul acestei săptămâni, 2 ecouri ale autorului nicole33. NU mai puteți vota acest autor,, O exista probabil vreo explicatie , dar drept e ca nu am facut vreo sesizare in privinta asta
Toate cele bune
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 [Restaurant Flunch Paris Beaubourg] Flunch Paris Beaubourg — scris în 17.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 [Restaurant Le Cafe Marguerite] Restaurant Cafe Margeride - Paris — scris în 22.10.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 “Chez ma cousine” - experienta neplacuta din Montmartre — scris în 14.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Accesibil si bun in St Michel: Maison Blanche - restaurant White Horse — scris în 14.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 La Dolce Vita - Mancare buna in St Michel — scris în 03.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Cu surle si trambite la restaurantul... FOU-THAI! — scris în 04.04.12 de le_maitre din BUCIUM [AB] - RECOMANDĂ
- Sep.2010 “Paris gourmand” — scris în 29.08.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ